Moet ik mijn kamerplant voeding geven?
Naast water en licht vindt jouw kamerplant het ook fijn om zo nu en dan wat plantvoeding te krijgen. In de rijke bodem van de jungle kunnen de wortels oneindig lang en groot worden. Ze kunnen alle kanten op en groeien zo richting hetgeen waar ze naar op zoek zijn, FOOD! Helaas hebben onze jungle maatjes in huis niet zo'n uitgestrekte bodem en moet jij ze een handje helpen! Als jij je kamerplant wilt zien shinen, kan je hem beter een extraatje geven. Lees snel verder voor alle in's & out's wanneer je plantenvoeding wilt kopen!
Maar eerst, wat zijn de voordelen van kamerplant voeding?
Hoe zit het nu eigenlijk met het voeden van een kamerplant? Eet een plant ook? Jazeker! Misschien niet helemaal zoals wij ons eten naar binnen werken maar wel vergelijkbaar. Een kamerplant heeft plantvoeding nodig om bepaalde stoffen binnen te krijgen die hij nodig heeft om mooi en groot te worden. Het is eigenlijk net zoals dat wij voeding nodig hebben om groot en sterk te worden. Gezien jouw jungle maatje niet in een eindeloze bodem staat, kunnen de voedingsstoffen op den duur op raken. Door kamerplant plantvoeding te geven zal je jungle maatje een extra boost krijgen om zijn wortels te ontwikkelen en nieuwe scheuten op te laten poppen.
Wanneer kan ik mijn kamerplant voeding geven?
Tijdens de groeispurt, van maart tot oktober, wilt jouw indoor jungle graag plantvoeding krijgen om sterk en groot te worden. Jouw jungle maatje heeft er enorm baat bij om plantvoeding te krijgen als de potgrond al wat ouder is, maar ook om zijn stengels sterker te maken en de bladeren er nog gezonder en groener uit te laten zien. Op de verpakking staat vermeld hoe vaak je jouw jungle maatje plantvoeding kan geven, eens in de maand je kamerplanten voeden zal voldoende zijn.
Let hierbij wel op dat je jouw kamerplant niet te veel plant voeding geeft, aangezien dit de wortels kan aantasten. Sommige kamerplanten groeien minder hard of staan wat donkerder en hebben daarom minder plantvoeding nodig. Hierbij geldt dat als je te veel plantvoeding geeft, je kamerplant hier niet blij van zal worden. De wortels van de plant kunnen de plantvoeding niet kwijt waardoor ze verbranden, wat betekent dat jouw kamerplant het loodje kan leggen. Kijk goed op de verpakking van de plantvoeding wat de juiste dosering is. Als je de kamerplant van plantvoeding wilt voorzien, zorg en dan voor dat de potgrond wat vochtig is. Als de potgrond te droog is kan het zo zijn dat het water te snel door de potgrond stroomt, waardoor de plant voeding niet goed wordt opgenomen.
… en wanneer niet?
Geef je kamerplant In de herfst- en wintermaanden, van oktober tot februari, absoluut geen plantvoeding. Dat heeft 'ie niet nodig! De groene rakkers gaan dan in wintermodus en willen even rust. Zie je dat er rond maart weer nieuwe bladeren oppoppen, dan beginnen ze weer trek te krijgen!
Heb jij een nieuwe kamerplant aangeschaft? Dan hoef je hem gedurende twee maanden geen extraatje te geven. Vanuit de kweker krijgt jouw kamerplant een hoop lekkers mee in de potgrond. Ook hoef je de kamerplant geen plantvoeding te geven als je hem voorziet van verse potgrond. Hierin wordt namelijk plantvoeding toegevoegd zodat die zorgen van je worden ontnomen. Vaak staat er op de zak van de potgrond aangegeven hoelang jouw kamerplant op de plantvoeding kan teren. Geef daarna weer plantvoeding zoals aangegeven op de verpakking.
Wat voor soort voeding kan ik het best gebruiken?
Kamerplanten stellen het op prijs als jij ze de juiste plantvoeding geeft! Er zijn enorm veel soorten voedingsmiddelen te verkrijgen voor kamerplanten, maar wat is nou de beste keuze? Het ligt eraan welke kamerplant je hebt, aangezien ze allemaal hun eigen wensen hebben. Een cactus wilt het liefst plantvoeding voor cactussen en de Kentia palm vindt de palmen voeding het lekkerst. De plantvoeding is aangepast op de wensen van de kamerplant en zal hier dan ook extra goed mee kunnen groeien.
Universele kamerplantenvoeding is ook te verkrijgen en kan je voor al je jungle maatjes gebruiken. Verder is plantenvoeding ook nog eens te verkrijgen in verschillende varianten. Van vloeibaar tot plantenvoeding korrels en plantenvoeding staafjes. Vloeibare kamerplantvoeding echt mijn go-to! Je kan het makkelijk mengen met water als je maatjes een gietbeurt nodig hebben. Omdat de ene plant wat minder plantvoeding wil dan de ander kan je dat precies doseren met vloeibare plantvoeding. De plantenvoeding korrels en staafjes zijn daarentegen ook handig! Je stopt ze in de grond van je jungle maatje en hoeft er voor een langere tijd niet naar om te kijken. Deze plantenvoeding korrels en staafjes geven beetje bij beetje voeding af, waardoor dit weg valt van je to-do lijstje!
Oops, heb je per ongeluk de palmenvoeding aan jouw mooie Monstera gegeven? No stress, kan gebeuren! Mits je niet een te grote dosering hebt gegeven is jouw Monstera helemaal oké! Voor optimale resultaten zal ik jouw wel adviseren om de gepaste plantenvoeding aan jouw groene maatjes te geven. Zo kun je groene planten voeding geven van Pokon groene planten voeding.
Wat? Plantenvoeding? Dat gebruik ik niet
Dit zie ik geregeld voorbij komen, kamerplanten die geen drupje plantvoeding krijgen. Het kan zo zijn dat jij een beresterke kamerplant in de woonkamer hebt staan die je nooit plantvoeding hebt gegeven. Dat kan! Maar om hem nog langer, gezonder en mooier te houden raad ik je toch aan om hem plantvoeding te geven. Dit gaat 'ie zeer zeker waarderen. Op den duur kan het zo zijn dat je plant niet meer zo hard groeit, steeds meer gele bladeren heeft of dat de kans op beestjes steeds groter wordt. Eindconclusie? Geef jouw kamerplant met wat kamerplantvoeding! Je zal zien dat 'ie nog meer groene liefde terug zal geven! In de kamerplanten encyclopedie zal ik per kamerplant soort aangeven hoe het precies zit met de voedingbehoefte.
Ben jij meer van de natuurlijke kamerplantenvoeding?
Zero-waste plantvoeding! Ja, ja, de etensresten die normaal gesproken de prullenbak in verdwijnen kan je aan je kamerplanten geven. Is dat niet geweldig! en oh boy, they like it!
Dat is een eitje!
Kan jij genieten van een hard gekookt eitje in de ochtend? Jouw jungle maatje ook! Hij zegt zeker geen nee tegen het kookvocht van de eieren en de eierschalen als plantvoeding! Bewaar het afgekoelde water waar jij je eitjes in hebt gekookt voor je kamerplant. Geef jouw indoor jungle een gietbeurt met dit water en ze zijn blij! Let wel op, geef geen kokend water of gezout water, daar zal je kamerplant niet blij van worden. De tweede optie is het verpulveren van de eierschalen en deze toevoegen aan de potgrond. Beetje bij beetje wordt er calcium aan jouw jungle maatje afgegeven! Calcium wat in de eieren zit geeft jouw kamerplant een extra boost. Het kost je weinig moeite en je zal het ongetwijfeld in huis hebben. Eitje toch!
Kookvocht en schillen it is!
Klinkt misschien een beetje raar, maar het is goed voor je kamerplant. Zoals je misschien al weet, worden er tijdens het koken van groenten veel vitamines onttrokken. Hier zal jouw jungle maatje van smullen. Let hierbij ook op dat het water ongezout en afgekoeld is voordat je jouw kamerplanten voed. Heb je nog schillen over? Gooi deze door de blender en er komt een mini composthoop uit. Verdeel dit over de potgrond van je kamerplant et voila je hebt plantvoeding!
Let’s go bananas!
Ben jij gek op bananen? Jouw kamerplant ook! Jij eet de banaan op en jouw jungle maatje de bananenschil! Er zitten namelijk een hoop goede voedingsstoffen in de bananenschil zoals Kalium en Fosfor die jouw kamerplanten net even die boost geven. Stop de bananenschil in een pot die je kunt afdekken en vul het met water. Laat dit vervolgens 48 uur staan. Haal de schil uit de pot en vul je gieter met het bananen water. Voeg hier ook nog vers water bij, meng dit goed en gaan met die banaan!
Heb jij nog een vraag over plantvoeding voor je kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het onderaan deze pagina weten!
