• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Hoe kan ik mijn kamerplant stekken?

4.5
(2)

More plants = more happiness. Het leukste wat er is! Het stekken van een kamerplant, Ik ben er gek op! Iedere kamerplant kan worden gestekt, zowel een Monstera Deliciosa als een Scindapsus Aureum. Op deze manier kan je je kamerplanten op een gemakkelijke manier vermeerderen, waardoor je een echte jungle in huis kunt creëren, of de indoor jungle bij jouw vrienden en familie kan vergroten. Het geeft een voldaan gevoel als je de eerste worteltjes tevoorschijn ziet komen of als dat nieuwe blad zich ontrolt. Ik ga je vertellen hoe jij je kamerplanten kunt stekken, here we go!

Hoe moet ik mijn kamerplant stekken? 

Maar hoe kan ik het beste mijn plant stekken? Ik hoor die vraag al door je hoofd spoken. De ene kamerplant laat zich makkelijker stekken dan de ander en per plantensoort worden verschillende manieren gebruikt om te stekken. Het is daarom belangrijk om te weten welke plant je wilt stekken. Hieronder staan meerdere methodes over hoe je een kamerplant kan stekken. 

Kopstek

Hoe kun je je kamerplant stekken met een kopstek? Net zoals het met de guillotine ging, de kop eraf! Wat? Ja dat klopt! Een kopstek is het bovenste stuk van de kamerplant, eigenlijk het denkbeeldige hoofd van je jungle maatje. De kopstek wordt vaak van een kamerplant afgesneden die op een grote stam groeit, zoals de Schefflera of de Dracaena. Het is best een raar gezicht, maar heeft ook zo zijn voordelen in sommige omstandigheden, zoals een lange uitloper of een kamerplant die met gezondheidsproblemen kampt.

Deze optie van planten stekken wordt vaak gebruikt als de kamerplant last heeft van wortelrot en dit helemaal is doorgetrokken naar de stam. Als de top, oftewel kop, van de kamerplant nog gezond is, kan je je jungle maatje nog op deze manier redden. Dit doe je door de stengel af te snijden op het gezonde punt van de stengel en vanuit daar het gezonde deel in een nieuwe pot verder te laten groeien. Hieronder vertel ik je meer!

Stengelstek 

Hoe kun je je kamerplant stekken met een stengelstek? Deze manier van planten stekken komt het meest voor, het stekken van een stengel. Hierbij snijd je de stengel van de kamerplant af. Zit er ook een luchtwortel aan? Dan is dat helemaal top tijdens het stekken! Als je de luchtwortel eraan laat kan de stengel nog sneller wortels creëren. Dit zie je vaak bij de Scindapsus en Monstera soortjes. Deze klimmers hebben op de stengels een soort van knobbeltje of langere wortel zitten omdat ze van nature graag de hoogte in klauteren. Om deze reden beschikken de klimmers over talloze wortels en knobbeltjes. Hieronder alle tips & tricks!

Bladstek

Hoe kun je je kamerplant stekken met een bladstek? De naam verklapt het eigenlijk al. Bij een bladstek, vermeerder je het blad van de kamerplant. Het blad maakt namelijk zijn eigen wortels weer aan en groeit vrolijk door. Vaak zijn het de stevige bladeren die op deze manier worden gestekt, zoals de vetplanten, cactussen of sanseveria’s. Vetplanten vinden het fijn om eerst wortels te ontwikkelen voordat ze de stekgrond ingaan. Bij cactussen en sanseveria’s kan je in principe bij het stekken het afgesneden of gescheurde stuk blad in of op de potgrond plaatsen. Het blad kan zowel gescheurd of geknipt worden, het ligt er maar net aan welke methode je het best kan toepassen. In de 'kamerplanten encyclopedie' ga ik dieper op het stekken in per soortje. Hieronder het stappenplan voor een bladstek!

Pups

Hoe kun je je kamerplant stekken met pups? Pups, ofwel baby alert! Sommige kamerplanten hebben kleine baby'tjes aan het uiteinde van lange stengels zitten of naast de stam in de pot. De baby’s aan de uiteinde van lange stengels zie je vaak bij de Chlorophytum, oftewel de Graslelie. Bij de Pannenkoek- en Bananenplant zie je vaak dat de kleintjes naast de moederstam omhoog poppen. Deze kleintjes zien er mega schattig uit, totdat ze groot worden en veel energie van de moederplant afpakken. Je kan ze dus beter stekken en weghalen van de moederplant. Hieronder vertel ik je hoe je op deze manier moet stekken!

Afleggen 

Hoe kun je je kamerplant stekken met afleggen? Dit is een manier van planten stekken die vooral goed aanslaat bij kamerplanten die willen klimmen en een hoop luchtwortels hebben. Denk hierbij aan de Philodendron, Monstera of Scindapsus. Deze kamerplanten produceren vaak luchtwortels die op zoek gaan naar nieuwe voedingsstoffen of iets om zich aan vast te klampen. Door een stengel of luchtwortel af te leggen in de potgrond creëer je nieuwe stekjes! Hoe je deze manier van stekken werkt leg ik hieronder uit!

Scheuren 

Hoe kun je je kamerplant stekken door middel van scheuren? Je koopt er één maar wilt er twee. Dat kan! Door jouw kamerplant doormidden te splitsen krijg je er een extra jungle maatje bij. Maar hoe ga je te werk? Lees hieronder hoe je deze manier van stekken kunt toepassen op jouw kamerplant!

Wanneer kan ik het beste mijn kamerplant stekken? 

Een goede vraag om mee te beginnen tijdens het stekken. In de lente- en zomerperiode, de groeiperiode van een kamerplant, is het de beste periode om te stekken. Dit omdat de zonnestralen en temperaturen een stuk aangenamer zijn, waardoor ze over het algemeen sneller en gemakkelijker kunnen groeien. De kleintjes zijn vrij gevoelig als ze net zijn afgesneden omdat ze hard hun best moeten doen om wortels aan te maken en als de weersomstandigheden ook niet mee zitten is dit extra zwaar. In de koudere maanden zal dit daarom ongunstiger zijn voor zowel de kleintjes als de moederplant. 

Hoe kan ik mijn stekje laten groeien? 

Na het stekken is de verzorging erg belangrijk. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw stekje kan laten groeien en jouw woonkamer tot jungle kan laten omtoveren. Hieronder vertel ik je meer!

Water

Dit is de meest populaire manier om je kleintje te laten groeien na het stekken, op water! Het is simpel en leuk, je vult een leuk vaasje met lauwwarm water en zet het stekje erin. Snijd de stengel van de stek altijd schuin af, zodat de er meer stimulans is om wortel vorming op gang te laten komen. Heb je glazen vaasjes dan kan je vol bewondering naar de groeiende wortels kijken. Je kan jouw interieur helemaal jungle proof maken door deze groen gevulde vaasjes te verspreiden. Zit het vaasje vol met wortels? Dan wordt het tijd om jouw stekje te verpotten. Sommige stekjes hebben een beetje moeite als ze worden overgeplaatst van water naar potgrond. Zorg ervoor dat je in het begin de stekgrond licht vochtig houdt en de mini niet in het felle zonlicht zet. 

Potgrond 

Je kunt je stekje na het stekken ook direct in een tof sierpotje plaatsen met verse potgrond. Hier kan je niet de indrukwekkende wortels zien groeien, maar je jungle maatje zal dan wel alvast voorzien zijn van een pot. Komt jouw stekje net uit het water? Zorg er dan voor dat je de stekgrond licht vochtig houdt in het begin, zodat je stekje kan wennen. Heb je te maken met een bladstek? Dan kan je die op de potgrond laten liggen, vochtig maken en de stek het werk laten doen! 

Banaan

Ja, ja, dat hoor je goed! Heb je een iets te rijpe banaan die op het punt staat helemaal zwart te worden? Deze kun je gebruiken bij het stekken! Je kan jouw stekje in een banaan plaatsen zodat de wortelontwikkeling wordt gestimuleerd. De banaan zal een hoop goede voedingsstoffen afgeven aan jouw kleintje. Maar hoe doe je dit? Het is mega eenvoudig! Je snijd een banaan door midden, en plaats de stek in de banaan. Je kan de banaan en stek in een glas of bakje laten staan, maar je kan ook de banaan met stek in de verse potgrond plaatsen. Zorg ervoor dat de banaan niet meer te zien is, maar de stek wel boven de grond uitkomt. De banaan zal vanzelf verteren en extra voedingsstoffen aan de stek en potgrond bieden. Dat is pas echt win, win! 

Honing 

Dip, dip met die stek! Van een beetje zoetigheid is jouw stekje niet vies. De honing zorgt ervoor dat de wortels na het stekken worden gestimuleerd om te groeien. Dip de stam of stengel in een beetje honing en zet vervolgens je kleintje op water, zodat je de wortelontwikkeling goed kan zien. De voorkeur gaat wel uit naar rauwe honing, omdat het vaak geconcentreerder is dan gepasteuriseerde honing. Gepasteuriseerde honing wordt tot 70 graden verwarmd en vervolgens weer afgekoeld waardoor het langer kan worden bewaard en er schoner en gladder uitziet voor de consument. Het nadeel is dat de mineralen en vitamines van de honing door de warmte wegvagen, waardoor er een hoop voedingsstoffen worden vernietigd. Ga daarom altijd voor rauwe honing, zowel voor jezelf als voor je stekjes!

Wat als mijn stekje niet aanslaat? 

Geen nieuwe wortels, geen opkomende blaadjes? Ja, dat kan helaas gebeuren, een stekje dat niet aanslaat. Als je een kamerplant gaat stekken, heb je nooit honderd procent garantie dat deze kleine gaat aanslaan. Verschillende elementen kunnen ervoor zorgen dat de groei van de stek belemmerd wordt. De hoeveelheid zonnestralen, de gezondheid van de kamerplant waar je de stek van hebt weggehaald of de temperatuur in huis zijn allemaal van invloed. 

Een ding is zeker bij stekken, geduld is een schone zaak! Zie je geen vooruitgang maar ziet je stekje er verder gezond uit? Dan is het echt een kwestie van geduld. De stek moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en doet er alles aan om te groeien. In de lente- en zomermaanden zullen stekjes zich sneller ontwikkelen dan in de herfst- en wintermaanden. De overgang van water naar potgrond en een nieuwe standplaats hebben ook grote invloed op de kleine. Dit zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden.

Ik zie bruine/zwarte wortels bij mijn stekje, wat nu?

Zie jij na het stekken de wortels en de stengel van je stekje op water steeds bruiner worden? Dat is een slecht teken! Dit kan betekenen dat jouw stekje wortelrot heeft. Kom daarom snel in actie en knip met een schone schaar de rotte wortels en stengel af. Ververs het water en zet het stekje weer terug in het vaasje. Nu geduldig afwachten totdat er weer gezonde wortels tevoorschijn komen. Vergeet vooral niet het water vaak genoeg te verversen zodat de bacteriën geen kans krijgen de wortels aan te tasten. Heb jij je stekje in de potgrond gezet en zie je dat jouw mini last heeft van wortelrot? Ook hier moet je de rotte wortels afknippen met een schone schaar en het stekje weer op water zetten of verpotten in verse potgrond. Vergeet de pot niet, ook deze moet je goed schoonmaken om alle bacteriën te verwijderen.


Heb jij nog een vraag over het stekken van jouw kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het onderaan deze pagina weten!


Hoe kan ik mijn kamerplant stekken?