• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Hoeveel licht heeft mijn kamerplant nodig?

0
(0)

Hoeveel licht hebben planten nodig? Een hele belangrijke! Licht is voor de ene kamerplant belangrijker dan voor de ander, maar is wel noodzakelijk. Wil jij een echte jungle in huis creëren, dan moet je goed weten wat het lievelingsplekje van jouw jungle maatje is en wat zijn wensen precies zijn. Je kan het kamerplantenrijk verdelen in drie verschillende types. De kamerplant die graag in de volle zon staat, de kamerplant die het liefst een plekje met indirect zonlicht heeft en de kamerplant die graag vertoeft op een schaduwrijke standplaats. Lees in deze blog meer over de lichtbehoefte van planten!

Wat voor lichtbehoefte heeft mijn kamerplant?

Lichtbehoeftes, iedere kamerplant heeft zijn eigen willetje wat dat betreft! Er zijn drie verschillende planttypes als het op licht aankomt. Maak kennis met de zonfanaat, de semi schaduw liefhebber en de schaduwfreak!

De zonfanaat 

Dit zijn de kamerplanten die dol zijn op licht! Heb jij een raam op het Zuiden, Oosten of Westen? Dan zullen de zonfanaten hier heel blij mee zijn! Ze zijn namelijk gek op het direct zonlicht, die een langere tijd op hun bolletje schijnt. Zet je kamerplant tot 2 meter bij het raam vandaan, zodat de zonnestralen de plant kunnen bereiken. Weet je wat er gebeurt als een zonfanaat in de schaduw staat? De bladeren kunnen gelig uitslaan, eraf vallen of juist donkerder worden doordat de kamerplant meer bladgroenkorrels aanmaakt. Heb je een jungle maatje met een mooi patroon op zijn blad, dan kan dat ook vervagen, wat best zonde is. Let dus goed op de wensen van de zonfanaat voor het ultieme resultaat!

De semi schaduw liefhebber 

Deze jungle maatjes hebben het liefst indirect zonlicht. Maar wat is indirect zonlicht? Sommige kamerplanten kunnen niet kiezen en willen ze graag van beide walletjes eten. Zowel schaduw als licht! Deze kamerplant kan je echt overal kwijt, maar zorg er wel voor dat hij tot max. 3 meter van het raam staat. Heb je een raam op het zuiden, dan kan de kamerplant tot wel 4 meter van het raam af staan. Wat gebeurt er als de kamerplant te donker wordt geplaatst? Het kan zo zijn dat je kamerplant het huis overneemt doordat 'ie opeens heel hard gaat groeien met lange stengels. Dit betekent dat je kamerplant snakt naar zonlicht. Wil je de kamerplant wat minder wild, zet hem dan lichter zodat 'ie niet naar de zonnestralen toe hoeft te groeien. 

De schaduwfreak 

Deze groene binnenplanten zijn echte schaduwlovers, alhoewel ze niet letterlijk in een donker hok willen staan. Een plekje met wat minder licht, dat is een echte must voor ze. Heb je een raam op het Westen of Oosten, dan wil deze kamerplant graag op max. 4 meter afstand van het raam staan. Heb je een raam op het zuiden, dan kan de kamerplant tot wel 6 meter van het raam af staan. Bij een raam op het Noorden kunnen ze tot 2 meter van het raam staan. Wat gebeurt er als de plant wel in het volle zonlicht wordt geplaatst? Dan zal je jungle maatje ongetwijfeld geel van kleur worden en zelfs brandplekken oplopen. Een echte no go! Probeer dit te vermijden.

Hoeveel natuurlijk licht valt er bij mij naar binnen? 

Licht, wij kunnen niet zonder en dat geldt ook voor jouw indoor jungle. Hoeveel licht valt er bij jou naar binnen? Dat is waar je naar moet kijken als je een leuk jungle maatje toevoegt aan jouw indoor jungle. Iedere woning heeft een andere lichtinval. Bij de één valt er veel zonlicht naar binnen rond de middag uurtjes en bij de ander zijn de ramen wat kleiner waardoor er minder zonnestralen naar binnen vallen. Het licht wat naar binnen schijnt is natuurlijk van belang voor je mini jungle. De hoeveelheid zonlicht die naar binnen schijnt kan je meten in lux. Met het blote oog kun je geen lux zien. Sta jij bijvoorbeeld voor je raam en zet je een stap naar achter, dan zou je zeggen dat er qua licht niks veranderd. Maar als je je luxmeter app erbij pakt is er wel degelijk een verschil.

Hoeveel lux heeft een plant nodig? Het is best lastig om precies de lux te meten omdat er veel factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat het niet precies is. Zonnestralen kunnen ook tegengehouden worden door gordijnen en jaloezieën, maar ook een boom die buiten voor jouw huis staat. De wintermaanden die erg bewolkt zijn zorgen er ook voor dat er heel veel minder lux naar binnen komt. Het is dus erg moeilijk om aan de hand van de lux te bepalen waar jij het beste jouw kamerplant kan neer zetten. Ik adviseer je om te kijken naar hoe het licht bij jou naar binnen valt om te bepalen wat het beste plekje is.

Noord, oost, zuid, west. What’s best?

Je hoort het vaak voorbij komen, ‘heb je een raam op het noorden, zet je kamerplant dan op…’ Maar waar is het noorden? Als je dit graag wilt weten dan kom je er gemakkelijk achter door via de kompas-app de richting te bepalen. Maar het is een makkelijkere optie om te kijken hoe het zonlicht bij jou naar binnen valt. Heb jij altijd een ochtendzonnetje of helemaal geen zon? Hieronder vertel ik jou waar jij jouw kamerplant kan zetten aan de hand van het lichtinval bij jou thuis. Houdt wel in de gaten dat de hoeveelheid zonnestralen die je binnen in huis krijgt, afhangt van het seizoen, de formaat van je ramen en of er elementen zijn die je raam blokkeren zoals bomen of gordijnen. 

Geen zon

Heb je een raam op het noorden, dan komt er geen direct zonlicht naar binnen. Een kamerplant die gek is op zonlicht zal het hier niet naar zijn zin hebben. De kamerplant die de schaduw juist aanbidt, kan hier prima dicht bij het raam staan. Let alleen wel op dat hoe verder je de kamerplant in de kamer zet, des te minder licht 'ie zal ontvangen. Zelfs de schaduwaanbidder kan hier moeite mee hebben. Zet de plant tot max. 3 meter afstand van je raam. Het blijft tenslotte een plant die natuurlijk licht nodig heeft om fotosynthese aan te maken. Er is een minimale lichtintensiteit nodig zodat je jungle maatje kan groeien en ontwikkelen. Als de kamerplant minder licht ontvangt, maakt 'ie meer bladgroen korrels, waardoor de kleur van bladeren donkerder wordt. Ook zal de plant minder water verbruiken. 

Ochtendzon 

Heb jij een heerlijk ochtendzonnetje? Dan heb je een raam op het oosten. Dit betekent dat kamerplanten die graag in de halfschaduw staan hier goed kunnen vertoeven. Zet je kamerplant tot max. 5 meter van je raam. Je zal zien dat 'ie het goed naar zijn zin zal hebben! Geef je de semi schaduwliefhebber een donker plekje, dan zal de kamerplant snakken naar licht. Dit kan ervoor zorgen dat jouw jungle maatje naar het licht zal groeien en enorm lange stengels aanmaakt. Geen mooi gezicht als je het mij vraagt, dus geef je kamerplant het gewenste licht!

Middagzon

Zonovergoten! Dat is jouw kamer in de middag uurtjes. Dat betekend dat jij een raam op het zuiden hebt. De kamerplanten die graag een zonnestraal willen hebben, doen het hier erg goed. Tot wel 3 meter van het raam af kan de kamerplant tot 5 uur lang zonlicht hebben. Heb je gordijnen, jaloezieën of andere raamdecoratie voor het raam hangen? Vergeet dan niet dat jouw kamerplant minder licht zal krijgen. Gedurende de seizoenen kan jouw indoor jungle wel een groot verschil in licht voelen, wat de kamerplanten niet altijd goed zal doen. Kamerplanten worden vaak onder gefilterd licht gekweekt waardoor ze bij jou thuis wat meer moeite kunnen hebben met het directe natuurlijke licht. Door de kamerplant geleidelijk te laten wennen, zal de kamerplant minder snel last hebben van brandplekken. Zet de middagzon liefhebbers vooral niet op een donker plekje, dat zullen ze niet waarderen. De bladeren kunnen gelig uitslaan, los laten of juist donkerder worden doordat de plant meer bladgroenkorrels aanmaakt. Heb je een jungle maatje met een mooi patroon op zijn blad, dan kan dat ook vervagen. Geef je jungle maatje in dit geval echt een plekje met voldoende licht.

Avondzon

Een einde middag-/ avondzonnetje, oftewel golden hour op een zomerse dag. Perfect licht voor een selfie, maar ook voor kamerplanten die voor een uur of twee direct zonlicht fijn vinden. Dit betekent dat jij een raam op het westen hebt. Zet je je kamerplant tot max. 2 meter van je raam voor direct zonlicht. Als je de kamerplant verder de kamer in zet, zal er indirect zonlicht zijn. De zon staat wat lager en is minder fel wat een goede match is voor semi schaduwliefhebbers die niet de hele dag de zonnestralen aankunnen. Wat gebeurt er als je jouw jungle maatje te donker zet? Daar wordt de kamerplant niet blij van en zal extra hard zijn best doen om naar het licht te groeien. Zet hem daarom wat lichter zodat 'ie er stralend bij zal staan. 

Licht van boven 

Heb jij een dakraam of een serre? Dat is ook een hele fijne standplaats voor jouw jungle maatje. Kamerplanten vinden het namelijk heerlijk om licht van boven te krijgen. Omdat de plant van nature vaak zonlicht van bovenaf krijgt, wordt zijn oorspronkelijke habitat een beetje nagebootst. Het zonlicht wordt op deze manier gelijkmatig verspreid en is er de hele dag licht in huis. Let alleen wel even op of dit direct of indirect zonlicht is. Aan de hand daarvan kan je bepalen welke kamerplanten hier het beste kunnen staan.


Heb jij nog een vraag over het perfecte licht voor je kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het hieronder weten!

Aanbevolen producten
Hoeveel licht heeft mijn kamerplant nodig?
Stel je vraag (0)
Schrijf een reactie...