Hoe moet ik mijn kamerplanten water geven?
Om jouw indoor jungle er stralend en mooi bij te laten staan, is het niet alleen cruciaal om je kamerplanten water te geven, maar ook dat dit op de juiste manier gebeurt! Hierin is iedere kamerplant verschillend en hebben ze andere wensen. Op de vraag hoeveel water je je kamerplant moet geven is helaas geen exact of vast antwoord op te geven. Dit heeft te maken met verschillende invloeden zoals hoe groot jouw kamerplant is, hoe groot de pot is waar je kamerplant in staat, waar de kamerplant precies staat, welk seizoen het is en hoe warm het bij jou thuis is.
Wil je nou de waterbehoefte van een specifieke kamerplant weten die jij in huis hebt? Klik dan op die plant in mijn kamerplanten encyclopedie.
Wat voor waterbehoefte heeft mijn kamerplant?
Er zijn drie verschillende planttypes als het op kamerplanten water geven aankomt. Maak kennis met de zuiper, de bescheiden drinker en de nuchtere!
Veel water = de zuiper
Deze kamerplanten houden van constante vochtige grond, zonder dat 'ie verzuipt. De origines van deze kamerplanten zijn vaak het regenwoud, waar ze graag langs de rivier of zelfs in de rivier groeien. Vaak is het daar vochtig en zijn er zware regenbuien. Als je deze kamerplant tot 2 keer in de week voorziet van water kan je die jungle vibes nabootsen in jouw huiskamer. Let er alleen wel op dat geen enkele plant van TE veel water houdt. Check mijn encyclopedie of jouw kamerplant in de categorie de zuiper valt.
Gemiddeld = de bescheiden drinker
Eens in de week vindt de bescheiden drinker een watergeefbeurt echt top. Zorg ervoor dat de grond goed droog is als je hem een nieuw glaasje aanbiedt. De meeste bescheiden drinkers kunnen wel tegen een stootje, dus als je ze een keer vergeet is dat niet heel erg. Check wel even of de potgrond op de bodem ook droog is. Het kan namelijk zo zijn dat de bovenlaag kurkdroog is terwijl de wortels nog aan het pootjebaden zijn. Dan is het beter om wat langer te wachten. Check mijn encyclopedie of jouw kamerplant in de categorie de bescheiden drinker valt.
Weinig water = de nuchtere
De grond mag best een tijdje droog staan, dat vinden de nuchtere erg fijn. Gaan de stekels of bladeren wat rimpelen? Dan is het hoog tijd om de gieter erbij te pakken. In de zomermaanden moet je de grond goed laten opdrogen voor je je planten water gaat geven. In de wintermaanden heb je er bijna geen omkijken naar en kan je ze gerust droog laten staan. Check mijn encyclopedie of jouw kamerplant in de categorie de nuchtere valt.
Heeft het seizoen invloed op kamerplanten water geven?
Nou en of! De waterbehoefte van jouw kamerplant verandert mee met de verschillende seizoenen. Jouw kamerplant zal tijdens de lente- en zomerperiode een andere waterbehoefte hebben dan in de herfst- en winterperiode. Tijdens de warmere dagen verbruiken planten meer water en tijdens de koudere dagen minder. Vergeet dit niet en houdt hier rekening mee, zodat je hem niet te droog laat staan of juist verzuipt.
Een ander dingetje wat van invloed kan zijn tijdens de koudere dagen is de verwarming. Zodra jij je verwarming aanzet tijdens de koudere maanden dan moet je uitkijken. Naast dat het water sneller kan verdampen, kan de droge warme lucht het blad van je geliefde kamerplant aantasten. Het blad kan gele of bruine randen krijgen of zelfs verschrompelen. Zet hem in dit geval wat verder van de verwarming af.
Waar moet ik verder op letten als ik mijn kamerplant water geef?
Naast de waterbehoefte, zijn er nog wat andere dingetjes waar je op moet letten. Kamerplanten water geven kan soms lastig zijn, maar met deze informatie wordt jij een pro!
Check altijd de potgrond van je kamerplant!
Check altijd de potgrond! Door je vinger in de grond te steken, tot twee knokkels diep. Dan kan je altijd aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Het kan wel eens voorkomen dat de bovenkant van de aarde al is uitgedroogd, terwijl het dieper in de pot nog vochtig is. Zorg ervoor dat je nooit meer water geeft dan dat de potgrond kan hebben. Kamerplanten gaan vaak dood omdat ze te veel water krijgen, wat natuurlijk zonde is. Dus, check, check, dubbelcheck!
Kamerplanten van boven watergeven?
Pak je favoriete gieter erbij en ga aan de slag! Geef altijd rondom de kluit van je kamerplant water, zodat alle wortels makkelijk het water kunnen opnemen. Zorg ervoor dat de juiste hoeveelheid wordt gegeven op basis van bovenstaande type waterbehoeftes.
Kamerplanten van onderen watergeven?
Je kan er ook voor kiezen om vanaf onder je kamerplant water te geven. Dit kan je doen door je kamerplant te plaatsen in een pot met drainage gat en schotel. Je geeft vervolgens via de schotel water, zodat de kamerplant zelf het water kan opnemen. Nog makkelijker, je kan je kamerplant ook even in een laagje water in de wasbak zetten. Let op dat dit niet te veel of te weinig is!
Wat gebeurt er als ik te weinig water geef?
Te weinig water geven is niet fijn voor je kamerplant! Sommige kamerplanten kunnen dit niet handelen, maar andere kunnen prima een tijdje zonder water, maar overdrijf niet. Een kamerplant die te weinig water heeft gehad herken je aan de volgende verschijnselen; opgedroogde aarde die is geslonken in de pot, blad wat er sipjes bijhangt, gele punten of randen en een gerimpelde structuur van het blad of de stam. De kamerplant zal op den duur compleet uitdrogen en rijp zijn voor de composthoop.
Wat gebeurt er als ik te veel water geef?
Het is altijd een must om goed te kijken naar het soort kamerplant en wat de behoeftes zijn van deze kamerplant. Een kamerplant die te veel water heeft gehad herken je aan de volgende verschijnselen; gele randen, bruine plekken, zachte stam en een eigenaardig luchtje. Geef je meer water dan dat de potgrond kan hebben, dan is er een grote kans dat de kamerplant aan het pootjebaden is. De wortels zullen in een laagje water staan, wat wortelrot veroorzaakt.
Heeft mijn kamerplant wortelrot?
Wortelrot, ja daar wordt je niet vrolijk van. Wortelrot kan ontstaan als er te veel water in de pot terecht is gekomen. Vaak kan er geen zuurstof meer bij komen en is dit de ideale broedplaats voor bacteriën. En ja, je voelt het al aankomen, de bacteriën zullen de aanval inzetten op de wortels en klimmen zo rustig omhoog de stam in. Binnen no time zal je kamerplant in een hoopje snot veranderen en ready zijn voor de composthoop.
Wat voor soort water moet ik aan mijn kamerplant geven?
Naast dat kraanwater de meest voor de hand liggende methode is om je planten water te geven, zijn er andere mogelijkheden . Sommige kamerplanten zijn bijvoorbeeld geen groot fan van kalk en stoten dit af via hun blad. Komen er witte vlekken op het blad van jouw kamerplant? Yep, dan is dit kalk. Kamerplanten die kalk afscheiden kan je beter regenwater geven. Dit moet je alleen eerst even buiten opvangen. Laat dit op kamertemperatuur warmer worden en geef dit vervolgens aan je kamerplanten. Voordelen heeft regenwater zeker! Er zitten een hoop mineralen in wat goed is voor elke plant.
Op welke temperatuur moet het water zijn?
Geef jouw kamerplant niet te koud water, dat vindt 'ie niet fijn. Sommige kamerplanten zijn echte koukleumen en kunnen hier een flinke tik van krijgen. De kou kan de wortels aantasten en daardoor ook het blad. Vooral in de winter is het aan te raden om lauw water te geven aan je kamerplant.
Hoe moet ik mijn planten watergeven tijdens vakantie?
Ga je lente- of zomermaanden op vakantie, dan kan het zo zijn dat sommige planten het niet overleven voordat je terug bent. Het makkelijkst is om vrienden of familie te vragen voor je planten te zorgen. Is dit geen optie? Dan kun je je planten bevochtigen via een grote pan met water en touw! Hang voor elke plant een touwtje in de pan met water en de potgrond. Het touw zorgt ervoor dat het water langzaam van de pan naar de plant gaat.
Kamerplanten water geven via een app
Er zijn verschillende apps beschikbaar die het watergeven van je planten gemakkelijker moet maken. Wij raden het gebruik van deze apps af. Dit soort apps kunnen veel externe invloeden niet bepalen omdat dit in ieder huis anders is. Zoals de afstand tot het raam, de binnentempratuur, het actuele weerbericht. De old-school manier blijft altijd de beste. Wij als mens hebben fantastische zintuigen, gewoon kijken, voelen, ruiken en watergeven.
Heeft de sierpot invloed op kamerplanten water geven?
Absoluut! Het materiaal van de pot heeft wel degelijk invloed op het water geven van je planten, maar ook de hoogte en breedte. Potten die gemaakt zijn kunststof of van geglazuurd keramiek laten geen water door. Potten die gemaakt zijn van klei - zoals de terracotta potten - zijn poreus, absorberen het water en verkleuren. Best handig als je een nuchtere hebt aangeschaft, maar vrij onhandig als je een echte zuiper in huis hebt. Let hier dus goed op als je jouw kamerplant gaat verpotten in terracotta. Enne... vergeet het schoteltje niet!
Geef jij jouw kamerplant een veel te grote of brede pot, dan kan het voorkomen dat de wortels het water niet goed kunnen opnemen. Dit betekend dat je meer water moet geven aan je planten, wat ook weer kan resulteren in wortelrot. Te veel risico dus. Kies altijd een pot uit die minimaal 5 cm groter is als de kweekpot van de kamerplant.
Moet ik mijn kamerplanten sproeien?
Zeg je jungle, dan zeg je tropisch klimaat! Wil je de optimale tropische looks in jouw indoor jungle, dan zal je er wat voor moeten doen. Om het tropische klimaat binnenshuis na te bootsen, met name de hoge luchtvochtigheid, kan je aan de slag gaan met de plantenspuit! Tropische kamerplanten zijn fan van een luchtvochtigheidsgraat tussen de 50% en 70%. Ligt deze lager, dan zullen de tropische kamerplanten zich niet helemaal thuis voelen en bepaalde klachten oplopen, zoals krullend, verschrompeld of geel wordend blad. Maar wees opgelet, niet alle tropische exemplaren vinden dit fijn. In de kamerplanten encyclopedie ga ik daar dieper op in per kamerplantsoort!
Stofvrij maken van de bladeren
Door je kamerplanten, maar ook de ruimte waarin ze staan, te voorzien van een nevel kan de luchtvochtigheid binnenshuis worden opgeschroeft. Dit heeft als voordeel dat je de bladeren stofvrij maakt zodat de belangrijke stoffen kunnen worden opgenomen door de openingen van het blad. Het is wel zo dat dit niet heel lang blijft hangen. Om een constante luchtvochtigheid te behouden in huis, is een schaaltje water bij de kamerplanten of een luchtbevochtiger de oplossing! Succulenten en cactussen hebben daar minder last van. Die kunnen de droogte wel aan.
Planten besproeien in de ochtend of avond
Ga je aan de slag met de plantenspuit? Dan is het van belang dat je dit in de ochtend of avond doet. Wanneer het felle zonnetje op de bladeren schijnt en je gaat erop los met je plantenspuit, dan kan dit zorgen voor brandplekken. Staat je kamerplant op een schaduwrijk plekje of heeft 'ie indirecte standplaats dan zou dit wel kunnen, maar dan kan het op een warme zomerdag sneller verdampen.
Heb jij nog een vraag over kamerplanten water geven van jouw kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het onderaan deze pagina weten!