• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Strelitzia Verzorging

4.3
(12)

Wil jij die toffe Strelitzia een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jouw graag met je Strelitzia tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Een hele lijst aan info met alle in's & out's. En deze info kan ook altijd aangevuld worden door jou, aangezien ik ook nog veel kan leren over de plantjes. Om meer te weten te komen over de Strelitzia ben ik langs gegaan bij de kweker voor nog meer inside info over dit tropische exemplaar. Lees hieronder meer!

De Strelitzia staat ook wel bekend om zijn ruwe uiterlijk, met hier en daar een ingescheurd blad of bruine rand. De Strelitzia familie chillen met z'n alle in de jungle van Zuid-Afrika en hebben ieder hun eigen kenbare features. Ze staan ook wel bekend om hun prachtige paradijsvogelbloemen, de Strelitzia Reginae. Plantenharten veroveren doet deze kamerplant als geen ander, aangezien het vonkje in aardig wat indoor jungles ook is overgeslagen.

Hoe geef ik water aan mijn Strelitzia?

Een flinke zuiperd, zo mag je de Strelitzia Nicolai wel noemen. Vooral als de zon volop schittert, wil de Nicolai het liefst een constante licht vochtige potgrond. Ik zorg ervoor dat de potgrond nooit helemaal opdroogt en de kluit licht vochtig blijft.

Het ligt er natuurlijk maar net aan hoeveel water jouw Strelitzia nodig heeft. Is hij groot en staat hij in de volle zon? Dan zal het water een stuk sneller verdampen. In de koudere maanden heeft de Strelitzia minder water nodig en kan je de aarde tussen de gietbeurten in laten opdrogen. Als je hem te lang droog laat staan of te weinig water geeft zal je zien dat zijn bladeren gaan hangen. Dat maakt de verzorging van de Strelitzia niet zo moeilijk, aangezien je het aan zijn bladeren kan zien.

Hoe kan ik checken of mijn Strelitzia water nodig heeft?

Een handige tip is om altijd de potgrond te checken, door je vinger in de grond te steken, tot twee knokkels diep. Je kan hierdoor altijd aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Droge aarde is altijd lichter van kleur dan vochtige aarde. Is de potgrond kleddernat? Dan moet je oppassen! Teveel water kan ervoor zorgen dat er bruine vlekken ontstaan op het blad en kan het zelfs de wortels aantasten en zorgen voor wortelrot. Dat is niet wat je wilt! Probeer daarom een goede balans te vinden in de verzorging van je Strelitzia.

Kan mijn Strelitzia naast een verwarming staan?

Staat jouw Strelitzia vlakbij de verwarming? Dan moet je hem ook extra goed in de gaten houden. De droge verwarmingslucht zorgt ervoor dat het water sneller zal verdampen, maar ook haalt het de luchtvochtigheid naar beneden. Een nieuw plekje is in dit geval een goede optie. Zoek dus een goede balans op en kijk hoe jouw Strelitzia reageert. De bladeren van jouw jungle maatje zeggen vaak genoeg. 

Sproeien, moet dat ook? 

Jazeker, dat is een aanrader als jij een Strelitzia Nicolai in huis hebt staan. Van oorsprong komt hij uit een tropisch oord waar de luchtvochtigheid aanzienlijk hoog is. Die nevel krijgen ze ook in de kas bij de kweker. De Paradijsvogelplant is er daarom dol op als je wat vaker voorbij loopt met de plantenspuit, alhoewel het de luchtvochtigheid voor een korte periode zal verhogen. Met zijn grote bladeren vangt hij ook een hoop stof. Je kan dit met een doek afnemen of met de plantenspuit weg sproeien. Zet hem onder de douche of buiten tijdens een zomerse regenbui voor een optimaal effect. De Strelitzia Nicolai zal het heerlijk vinden.

Wanneer ik mijn Strelitzia het beste sproeien?

In de lente- en zomermaanden kan je hem beter in de ochtend of avond voorzien van een sproeibeurt. Hij wil graag een plekje met direct zonlicht, wat betekent dat als je hem in de middag voorziet van een verfrissende nevel hij het niet zal ervaren als verfrissend. De brandende zonnestralen en lichte nevel kunnen ervoor zorgen dat het blad verbrand. In de winter is je jungle maatje ook dol op een hogere luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de bladeren geel bruine randen of vlekken krijgen en gaan krullen of kartelen. Sproei er dus op los met jouw plantenspuit!

Heeft mijn Strelitzia voeding nodig?

De Strelitzia Nicolai vindt het fijn om zo nu en dan wat voeding te krijgen. De Strelitzia Nicolai heeft vooral trek in de lente- en zomermaanden wanneer de kamerplant al zijn energie in de nieuwe bladeren stopt. In de herfst- en wintermaanden heeft de Strelitzia geen trek. Als de bladeren van de Strelitzia Nicolai licht, dof en langzamerhand geel uitslaan is er duidelijke tekort aan voeding. Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go! Hierbij kan je de wortels flink beschadigen.

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Deze verzorging is makkelijk toe te passen bij de Strelitzia. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips!

Heeft jouw Strelitzia pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Strelitzia het best? 

Zon, heel veel zon! Dit is by far een van de grootste zonfanaten die er bestaat. Het is dus geen verrassing als ik zeg dat hij op een licht plekje wil staan. Komt er bij jou heel veel direct zonlicht naar binnen, oftewel een raam op het zuiden? Dan is het bingo en is de Strelitzia jouw ideale match! Hij wil het liefst een plekje bij het raam zodat hij met zijn giga bladeren ieder zonnestraaltje kan opvangen. De standplaats is belangrijk voor de verzorging van de Strelitzia.

De kweker gaf als tip om de Strelitzia Nicolai rustig aan te laten wennen aan het directe zonlicht. Vooral als je verder geen raambekleding hebt hangen. Zet hem beetje bij beetje steeds dichter bij het raam en kijk hoe de Strelitzia reageert. In de winter zal hij dit plekje ook erg fijn vinden zodat hij alle mogelijke lichtpuntjes mee kan pakken.

Staat jouw Strelitzia op een donkere plek?

Heb jij je Strelitzia Nicolai in een donker hoekje weggemoffeld? Dan zal hij er treurig bijstaan en zullen zijn bladeren gaan hangen en krullen. Heb jij weinig direct zonlicht in jouw kamer, dan is het af te raden om een Strelitzia toe te voegen aan jouw mini-jungle. Maar wees niet getreurd, er zijn genoeg andere leuke kamerplanten die dat lege plekje wel kunnen opvullen. 

Staat jouw Strelitzia vlakbij een verwarming?

Dan moet je de waterpeil van de Strelitzia goed in de gaten houden. De droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt of zelfs de bladeren aantast. Er kunnen geel bruine randen en vlekken ontstaan op het blad, die ook nog eens kunnen krullen. Foute boel dus! Heb je vloerverwarming? Zet de Strelitzia Nicolai op een tof krukje of tafeltje, om uitdroging of verbranding van de prachtige bladeren te voorkomen! 

Hoe kan ik het best mijn Strelitzia verpotten?

De Strelitzia kan flink groeien als je hem goed verzorgt. Daarom is een grotere pot altijd een goed idee! Vooral als je de Strelitzia Nicolai groter wilt laten worden. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Paradijsvogelplant kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die jouw interieur doet opfleuren. Je zal zien, de nieuwe scheuten poppen de lucht in als de Nicolai een nieuwe pot krijgt.

Je kan het best de Strelitzia in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Nicolai kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Strelitzia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als jouw Strelitzia in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Strelitzia niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Strelitzia Nicolai wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Strelitzia ook een stuk moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go!

Hoe kan ik het beste mijn Strelitzia stekken? 

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de tropische Strelitzia Nicolai. Dit is natuurlijk nog leuker als dit door middel van stekken kunt doen. Het vermeerderen van de Strelitzia Nicolai gaat alleen wat lastiger, maar er zijn wel twee methodes die je kan toepassen die je bij het stekplan terug kan vinden. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het beste mijn Strelitzia stekken?

Het stekken van een Strelitzia Nicolai kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn, waardoor ze meer power hebben om te herstellen en te groeien. Hieronder vertel ik jou hoe je de Strelitzia Nicolai kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Strelitzia stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Strelitzia stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Strelitzia last van verkleurd, gescheurd of gekruld blad?

Groot, ingescheurd, hier en daar een bruin puntje en zo nu en dan een gele of bruine rand. Zo zien de bladeren van een Strelitzia Nicolai eruit. Het hoort bij de kamerplant en je zal het niet kunnen voorkomen. Die ruwe uitstraling geeft wel het ultieme jungle effect bij jou thuis! Zien de bladeren van jouw Strelitzia Nicolai er wat pips uit, dan moet je even je verzorging skills onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje!

Heeft jouw Strelitzia Nicolai last van gescheurd blad?

Dat komt omdat ze in hun natuurlijke habitat weerbaar moeten zijn tegen heftige windstoten. Omdat ze grote bladeren hebben is er een groot oppervlak wat veel wind kan vangen, waardoor de stengels gemakkelijk kunnen afbreken. De bladeren scheuren in zodat ze flexibeler zijn als er een harde wind staat. Het zit er zo erg bij hem ingebakken dat hij dit ook bij jou thuis doet. Neem het de Strelitzia Nicolai dus niet kwalijk! 

Heeft jouw Strelitzia last van gele en bruine randen bij de onderste bladeren?

Dit een teken van moeder natuur! De Strelitzia stoot zijn onderste bladeren af, zodat er meer energie naar de jonge scheuten en grotere bladeren gaat. Langzamerhand worden ze bruin en sterven ze af. Verwijder de onderste lelijke bladeren, door de stengel zo dicht mogelijk bij de stam schuin af te snijden zodat de Strelitzia hier geen energie meer in steekt. Deze bladeren zullen ook niet meer groen worden. Het heeft in ieder geval niet met jouw Strelitzia verzorging skills te maken.

De bovendste bladeren krijgen ook gele en bruine randen, wat nu?

Krijgen ook de bovenste bladeren een gele of bruine rand en worden ze langzamerhand bruin? Of zijn het de punten die bruin worden en opkrullen? Dan geef je hem te weinig water of is de luchtvochtigheid in huis te laag. Hop, hop, aan de slag met de gieter en plantenspuit voordat het te laat is. Klappen de bladeren in? Dan staat jouw Strelitzia te donker! Zet hem wat lichter, het liefst een plekje bij het raam.

Heeft jouw Strelitzia ribbels op het blad?

Als een scheut een te lage luchtvochtigheid heeft gehad of de Strelitzia Nicolai heeft te droog gestaan, dan kan het voorkomen dat de nieuwe scheut er langer over doet om uit te komen en als het ware knel heeft gezeten. Dit kan ervoor zorgen dat er ribbels ontstaan in het blad. Deze trekken helaas niet meer bij, maar zorgen wel voor dat ruwe uiterlijk, wat de Strelitzia zo stoer maakt. De ‘kartelranden’ of gekrulde randen kunnen ook ontstaan door een te lage luchtvochtigheid of een droge kluit. Probeer dit te voorkomen en spray en giet er lekker op los. 

Heeft jouw Strelitzia blad moeite met uitrollen?

Strelitzia scheuten die niet of maar voor de helft willen uitrollen hebben vaak met jouw verzorging te maken. Als er scheuten opkomen bij jouw Strelitzia Nicolai is het van belang dat deze vochtig worden gehouden, zodat ze mooi open kunnen klappen. Het gebeurt wel eens dat het blad wilt uitrollen en de bovenste punt opgerold blijft zitten. De Strelitzia zit met een soort natuurlijke ‘plakstrip’ vast, die moeilijk los kan komen als de luchtvochtigheid te laag is of de potgrond te droog is. Om de opgerolde punt van het blad ook los te krijgen, kan je wat vaker langsgaan met de plantenspuit of voorzichtig met een vochtig washandje de punt vastpakken en goed vochtig maken, zodat de natuurlijke ‘plakstrip’ loskomt. Je zal zien dat dit effect zal hebben en het blad zal uitrollen. Soms moet je de natuur een handje helpen.

Is jouw Strelitzia blad gekruld? 

Heeft jouw Strelitzia een ‘komvormige’ uiteinden? Hoe zit dat eigenlijk? Heeft dit te maken met de verzorging die je toepast bij jouw Strelitzia? Op deze brandende vraag kon de kweker een goed antwoord geven. Dit heeft te maken met de groei van de middennerf. Als de middennerf van de Strelitzia Nicolai te traag groeit en het blad wel doorgroeit dan kan het uiteinde van het blad omhoog krullen en een soort kommetje creëren. Water en vuil kan hierin blijven hangen, maar dat kan je gemakkelijk verwijderen met een doekje. Verder valt hier weinig tegen te doen. Maak gelijk je Strelitzia bladeren stofvrij en hij staat er weer fris en fruitig bij. 

Kan mijn Strelitzia bloeien? 

De Strelitzia heeft niet voor niets zijn naam te danken aan de Paradijsvogel. De bloem die uit de Strelitzia komt heeft enorm veel weg van dit vogeltje. Het eerste waar je aan denkt is de oranje paarse bloem die trots met zijn stekels omhoog staan, alleen is dit de bloem van de Strelitzia Reginae. De Strelitzia Nicolai krijgt dezelfde soort bloem, alleen is die wit, roze en zwart van kleur. Dit zal je alleen niet zo snel zien gebeuren in jouw woonkamer.

En bij de Strelitzia Reginae?

Bij de Strelitzia Reginae heb je hier wel kans op. Voordat een Strelitzia bloemen produceert ben je wel een aantal jaar verder en moeten de omstandigheden perfect zijn, dus geduldig moet je wel zijn. Ook trekt de bloem enorm veel energie en is er een koude periode nodig, zonder vorst, voordat ze uitkomen.

Hebben de bloemen mooi in bloei gestaan, maar hangen ze er droog en sipjes bij? Dan hebben ze hun beste tijd gehad. Knip de stengel zo laag mogelijk af, zodat de kamerplant hier geen onnodige energie meer in steekt. Doe dit met een schone schaar zodat er geen bacteriën de open wond in kunnen. Nu is het maar weer geduldig wachten tot de volgende bloeiperiode er weer aan komt. Verder is de verzorging voor zowel de Strelitzia Reginae en de Strelitzia Nicolai hetzelfde.

Heeft mijn Strelitzia onderhoud nodig?

De Strelitzia kan een behoorlijke wilde verschijning zijn en vaak is dat ook de reden waarom je hem aanschaft. De kweker gaf aan dat het een no go is om de Strelitzia Nicolai te snoeien. Wil jij de Strelitzia Nicolai een nieuwe look aanmeten door de schaar erin te zetten? Dan zal zijn complete verschijning in duigen vallen. Snijd alleen de stengels weg als het nodig is, zoals een blad dat aan het afsterven is of een heel lelijk blad wat niet meer te redden valt. Laat hem verder lekker met rust, geef je Strelitzia de juiste verzorging en geniet van de jungle vibes.

Moet ik mijn Strelitzia schoonmaken? 

Een poetsbeurt op zijn tijd is echt een must bij de verzorging van de Strelitzia. De ouderen gele bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schoon mes zo laag mogelijk afsnijden. De Strelitzia heeft daarnaast ook enorme bladeren en vangen dus veel stof waardoor de openingen in het blad verstopt raken en de benodigde stoffen niet meer binnenkrijgen. Stof de bladeren dus af met een doekje of ga langs met je plantenspuit.

Je kan de Strelitzia ook een douchebeurt geven, dat zal 'ie top vinden. Heb je nog geen water gegeven dan hoef je de pot en potgrond niet af te dekken. Heb je dit wel gedaan, dek de pot en potgrond goed af met een plastic zak. Sproei er lekker op los en laat hem vervolgens even uitlekken. Je Strelitzia zal er weer fris en fruitig bij staan! 

Hoe ziet mijn Strelitzia er over een half jaar uit? 

De Strelitzia kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft! Hij zal jouw kamer vullen met zijn prachtige bladeren en het gevoel van de jungle echt uitstralen. Een gescheurd blad, een geel randje of een bruin vlekje moet je maar voor lief nemen, dat hoort bij deze rakker. Je zal zien dat vooral de onderste bladeren afsterven en dat er uit de kern nieuwe uitschieters oppoppen. Vergeet deze exotische verschijning vooral geen nieuw pot te geven en hem goed te verzorgen voor een optimale uitstraling.

Geef jij je Strelitzia Nicolai de ultieme verzorging? Dan zullen er kleine pups uit de potgrond schieten, die je vervolgens een eigen potje zou kunnen geven. Groeit de Strelitzia echt de pan uit? Dan kan het zijn dat de grote bladeren gaan hangen door het gewicht. Dit heeft dus niets te maken met de verzorging die je jouw Strelitzia geeft. 

Welke beestjes houden er van de Strelitzia? 

Volgens de kweker heeft de Strelitzia Nicolai niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manieren het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen door een open raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn. Het checken op beestjes is uiteraard goed voor de verzorging van je Strelitzia.

Heeft jouw Strelitzia last van spint?

Spint neemt graag een bezoekje aan jouw geliefde Strelitzia. Vooral in droge omstandigheden zullen ze om z’n oren vliegen. Ze laten gele en bruine vlekken achter op de mooie bladeren en maken minuscule webjes, wat er echt uitziet als een ravage. Ze vinden vooral de jonge bladeren die net zijn ontrolt enorm lekker.

Heeft jouw Strelitzia last van een ander soort beestje? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! 

Is mijn Strelitzia giftig voor mijn huisdier?

De Strelitzia Nicolai valt wel onder het kopje licht giftige kamerplant, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Strelitzia Nicolai en komen er rare klachten op? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Strelitzia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit tropische exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Strelitzia Verzorging