• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Aglaonema verzorging

4.7
(6)
Reading Time: 14 minutes

Wil jij die toffe Aglaonema een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jou je Aglaonema tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw jungle maatje nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Ook ik leer iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de Aglaonema kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Aglaonema een echte uitblinker wordt!

Zijn roots liggen in het tropisch regenwoud van Oost-Azië,  waar je ze dicht bij de grond ziet groeien, onder alle andere groene jungle joekels. Naast dat de Aglaonema prachtige bladtekeningen heeft, valt de verzorging ook nog eens mee. Win, win!

Hoe geef ik mijn Aglaonema water? 

De Aglaonema valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. Sla je hem per ongeluk een keer over? No stress, daar krijgt de Aglaonema geen tik van. Natte voetjes, daar houdt ‘ie alleen niet van. Laat dus geen laag water op de bodem van de pot staan. Hierdoor kan je last krijgen van wortelrot.

Tijdens de warmere maanden vindt de Aglaonema het fijn om een licht vochtige potgrond te hebben. De tropische zomerdagen kunnen ervoor zorgen dat het water een stuk sneller verdampt. Houdt dit dus goed in de gaten. Tijdens de wat koudere dagen kan je de potgrond laten opdrogen tussen de gietbeurten in.

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant. De een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven is ook van invloed. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is.

Wat gebeurt er als ik mijn Aglaonema te veel water geef?

Daar zal de Aglaonema niet heel blij van worden. Geef je meer water dan dat de potgrond aankan, dan is de kans op wortelrot groot. Doordat er te veel water in de pot zit, komt er geen zuurstof meer bij de wortels, waardoor er rot ontstaat in het wortelgestel. Dit zal vervolgens doorschieten naar de stengels en bladeren, die een gele kleur aannemen. Binnen no time zal je Aglaonema in een hoopje snot veranderd zijn. Dat is natuurlijk niet wat je wil! Geef dus liever wat minder, dan te veel water.

Wat gebeurt er als ik mijn Aglaonema te weinig water geef?

Heb jij je Aglaonema per ongeluk een keer overgeslagen met water geven? Dan is er niks aan de hand. Heb jij jouw Aglaonema echt te weinig water gegeven, dan zal 'ie er echt droevig bijstaan. De bladeren gaan hangen en bij een langdurige periode droog staan worden ze bruin van kleur en verschrompelt het blad. Soms kan het te laat zijn, maar het is het proberen altijd waard. Geef je Aglaonema wat liefde en de juiste verzorging, zodat 'ie een echte uitblinker blijft!

Sproeien, moet dat ook? 

Je mag best langsgaan met je plantenspuit om de Aglaonema te voorzien van een lichte nevel, wat hij vooral zal waarderen tijdens de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarming op volle toeren aanstaat. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen die op het Aglaonema blad terecht kunnen komen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Aglaonema voeding nodig? 

De Aglaonema heeft niet veel nodig en is een sterke kamerplant van zichzelf. In de lente- en zomermaanden kan je hem best een extraatje geven. Vooral omdat de kamerplant dan nieuwe scheuten aan het maken is en dit veel energie kost. Gebruik universele kamerplanten voeding en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter wat minder aan je Aglaonema geven dan te veel. Te veel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje 'natuurlijke voeding' vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Aglaonema pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je de Aglaonema overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Aglaonema het best? 

De Aglaonema groeit in zijn natuurlijke habitat onder de andere jungle reuzen en krijgt daardoor weinig tot geen direct zonlicht op zijn prachtige bladeren. Daarom wil 'ie het liefst in jouw woonkamer ook een plekje met indirect zonlicht. Hoe lichter het blad, hoe lichter 'ie kan staan, maar nooit een plekje met directe zonnestralen. Komt er bij jou een ochtendzonnetje naar binnen en heb jij veel plekjes met indirect zonlicht? Dan zal de Aglaonema het heel erg naar zijn zin hebben in jouw indoor jungle!

In de volle zon, kan dat ook?

De Aglaonema is geen fan van een standplaats met directe zonnestralen op zijn blad. In zijn natuurlijke habitat groeit 'ie graag op de bodem van de jungle, waardoor er maar weinig direct licht op het blad terecht komt. Hij kan directe zonnestralen slecht verdragen. De bladeren worden geel van kleur. Ook kan het zonnetje brandplekken veroorzaken. Dit kan je herkennen aan de bruine vlekken op het blad. Vermijd een plekje waar het felle zonnetje terecht komt, zoals een raam op het zuiden.

En op een donker plekje?

Een donker plekje is mogelijk, maar is geen favoriet van de Aglaonema. Deze kamerplant wilt graag indirect zonlicht zodat 'ie zich goed kan blijven ontwikkelen. Stop hem zeker niet in een donker hok, aangezien de Aglaonema dan helemaal geen zonlicht meer kan opnemen, waardoor de kamerplant geen nieuw blad meer kan laten opkomen. Geef de kamerplant dat gewenste plekje, zodat 'ie zich goed kan ontwikkelen en zijn mooie blad kan behouden.

Hoe kan ik het best mijn Aglaonema verpotten?

De Aglaonema is een langzame groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Aglaonema kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.  Je zal zien, de nieuwe scheuten poppen de lucht in als de Aglaonema een nieuwe pot krijgt.

Wanneer kan ik het best mijn Aglaonema verpotten?

Je kan het best de Aglaonema tijdens de lente- of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant gedurende deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het best jouw Aglaonema kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Aglaonema in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een te grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Aglaonema is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Aglaonema in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Aglaonema niet erg vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Aglaonema wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Aglaonema lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Aglaonema stekken? 

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de prachtige Aglaonema. En dit is natuurlijk nog leuker als dit door middel van stekken kunt doen. Je kan de Aglaonema  vermeerderen door hem te scheuren. Bij deze methode scheur of snij je de Aglaonema in meerdere stukken. Ik raad deze manier aan als je een hele volle Aglaonema hebt. Als je dit bij een dunner exemplaar zou doen, is het maar net de vraag of de Aglaonema er mooi bij zal staan. Je geeft op deze manier meer ruimte aan de moederplant en je hebt er een Aglaonema bij! Win, win! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen. 

Wanneer kan ik het best mijn Aglaonema stekken?

Je kan de Aglaonemahet best in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hieronder vertel ik jou hoe je de Aglaonema kan stekken! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Aglaonema stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Aglaonema stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Aglaonema last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

De veelzijdige bladeren van de Aglaonema geven ieder interieur de ultieme jungle look. Van grijs tot roze, je kan het in het Aglaonema blad tegenkomen. Zolang jij je Aglaonema goed verzorgt, zullen de bladeren er prachtig bij staan. Maar is er iets mis, dan zal de Aglaonema dat aangeven. Hoog tijd om jouw Aglaonema verzorging skills onder de loep te nemen. Hieronder vertel ik jou welke signalen de Aglaonema kan geven.

Heeft jouw Aglaonema last van gele bladeren?

Worden de onderste bladeren van jouw Aglaonema geel? Dan is er geen reden tot paniek. Zoals menig kamerplant laat ook de Aglaonema de onderste bladeren los, zodat er meer energie kan worden gestoken in de bovenste bladeren. Ook krijgen de onderste bladeren minder licht en zullen ze op den duur geel worden. Een natuurlijk proces dat bij de meeste kamerplanten wel voorkomt. Dus maak je vooral niet druk, dit ligt niet aan jouw Aglaonema verzorging skills!

Worden alle bladeren van jouw Aglaonema geel? Dan moet je even goed nagaan wat er niet goed gaat bij de verzorging en waar de Aglaonema zo op reageert. Vaak heeft dit te maken met een te lichte standplaats, waardoor de bladeren geel van kleur worden. Heb je de kamerplant een plekje bij het raam gegeven, waar de felle zonnestralen op het blad terecht komen? Foei! Geef hem snel een plekje met indirect zonlicht, zodat er ook geen brandplekken op het blad terecht kunnen komen.

Heeft jouw Aglaonema last van bruine punten?

Als je jouw Aglaonema te veel water geeft kunnen er bruine puntjes of randen ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn voor de kamerplant, want wortelrot ligt op de loer. Check de potgrond en de stengels en laat aarde opdrogen. Zie je dat het een snotterige bende is geworden dan valt er weinig meer aan te doen. Geef dus eerder te weinig water dan te veel! 

Heeft jouw Aglaonema last van bruine randen?

Zie je dat de bladeren last krijgen van geel of bruine randen? Neem dan even je Aglaonema verzorging skills onder de loep. Vaak is dit een kwestie van te veel water. Je hebt geluk, want de Aglaonema is een sterke plant die dit kan overleven. Helaas zullen de geel of bruine randen niet meer groen worden en zal het blad verschrompelen. Verwijder het blad door de stengel zo laag mogelijk af te knippen met een schone schaar.

De droge lucht in jouw woonkamer kan er ook voor zorgen dat de Aglaonema deze verschijnselen krijgt. Gaan de bladeren krullen en voelen ze droog aan? Krik gelijk de luchtvochtigheid rondom jouw Aglaonema op! Vermijd een plekje vlakbij de verwarming.

Heeft jouw Aglaonema last van hangend blad?

Enkele soortjes in de Aglaonema familie hebben van nature een boogvormig blad. Ze vallen een beetje naar buiten en laten op die manier hun unieke bladtekeningen zien. Een voorbeeld hiervan is de Aglaonema Silver Bay. Schrik dus niet! Het ligt niet aan jouw Aglaonema verzorging skills.

Hangen ze er echt treurig bij, en zijn de bladeren verkleurd? Dan heb je teveel water gegeven. Voelt het zacht en slap aan, dan heb je last van wortelrot. De kamerplant kan hier niet van herstellen en zal rijp zijn voor de composthoop.

Kan mijn Aglaonema bloeien? 

Je ziet het misschien niet vaak, maar ook een Aglaonema kan een kelk achtige bloem laten opkomen. De Aglaonema  wordt voornamelijk in huis genomen voor zijn prachtige bladeren en niet zozeer voor de bloem. Geef jij jouw Aglaonema de juiste verzorging, dan kan er eentje oppoppen.

Komt er een bloem bij jou Aglaonema door? Dan zal de kamerplant hier meer energie in pompen. De kweker adviseerde om de bloem weg te halen als je er toch niet zo een fan van bent. Hierdoor zorg je er voor dat de energie in de prachtige bladeren blijft zitten. 

Heeft mijn Aglaonema onderhoud nodig?

De Aglaonema is geen snelle groeier, dus snoeien zal niet zo snel nodig zijn. Daarnaast is de volle look van de Aglaonema waar je hem voor in huis neemt. Niemand wil een ielig kamerplantje in zijn woonkamer hebben, toch? De kweker gaf aan dat het een no go is om de Aglaonema te snoeien. Wil jij de Aglaonema een nieuwe look aanmeten door de schaar erin te zetten? Dan zal zijn complete verschijning in duigen vallen. Knip alleen de stengels weg als het nodig is, zoals een blad wat aan het afsterven is of een heel lelijk blad wat niet meer te redden valt. Laat hem verder lekker met rust en geniet van deze exotische groene verschijning!

Moet ik mijn Aglaonema schoonmaken? 

De Aglaonema kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt krijgen en hoort dan ook bij de verzorging van de kamerplant. De Aglaonema kan er niet altijd even fris bijstaan, doordat 'ie flink wat stof op kan vangen met zijn bladeren. Je kan het best het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Aglaonema zitten? Haal ze eraf zodat je Aglaonema er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Aglaonema er over een half jaar uit? 

De Aglaonema is een langzame groeier, dus zal er een half jaar later niet heel anders uitzien. Hier en daar kan er nieuwe scheut oppoppen, maar ook op langzaam tempo. Je hebt weinig zorgen aan de Aglaonema, maar zal er wel mooi bijstaan als de juiste verzorging geeft! 

Welke beestjes houden er van de Aglaonema?  

Over het algemeen heeft de Aglaonema bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Aglaonema op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Aglaonema omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Aglaonema last van spint?

Spint neemt graag een bezoekje aan jouw Aglaonema. Sommige luissoorten, zoals de dop- en wolluis, vinden het soms ook heerlijk om op de Aglaonema te vertoeven. Als ze een kleverig goedje achterlaten of pluizige witte bolletjes dan kan je er bijna zeker van zijn dat dit luis is. Dit is een teken van een zwakke Aglaonema of een andere kamerplant die ziek is en dicht bij jouw Aglaonema staat. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen.

Zie jij iets anders kruipen op jouw Aglaonema? Om meer te weten te komen over beestjes kun je meer informatie vinden onder het kopje 'natuurlijke vijanden'. Hier kan je vinden met welk beestje je te maken hebt en hoe je het best in actie kan komen.

Is mijn Aglaonema giftig voor mijn huisdier?

De Aglaonema valt onder het kopje ‘licht giftig’, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Aglaonema, dan kunnen er klachten opkomen. Het sap van het blad kan ook zorgen voor huidirritaties, dus probeer dit vooral te vermijden! Neem bij ernstige klachten contact op met dieren- of huisarts.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Aglaonema of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aglaonema verzorging