• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Agave verzorging

4.7
(7)
Reading Time: 15 minutes

Vind jij die Agave 'oh zo mooi' maar heb je geen groene vingers? Met al mijn tips & tricks leer jij jouw Agave als de beste kennen en verzorgen. Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Agave nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over de roots en de ultieme verzorging van de Agave. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Agave een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Wat voor looks heeft de Agave? Stekelige bladeren in de vorm van een bloem en lichtgroen van kleur. Stoer is 'ie in ieder geval zeker! In zijn natuurlijke habitat siert hij met zijn stekelige bladeren de droge vlaktes en gebieden op grote hoogte in Midden en Zuid-Amerika. Wist je dat de Agave het allerbekendst staat om het wereldberoemde drankje Tequila. We shotten er graag op los met het goedje dat wordt geproduceerd door dit stekelige maatje!

Hoe geef ik water aan mijn Agave?

De Agave is wat dat betreft een echte survivor. De hoge, droge temperaturen overleeft deze kamerplant gemakkelijk, aangezien de Agave het water in zijn stengels opslaat. Slim is deze stekelige rakker zeker. Zelf heb ik ook een Agave in mijn mini jungle en geef hem in de lente- en zomermaanden water, om vervolgens de potgrond goed te laten opdrogen.

Door de potgrond met je vinger te checken kan je voelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Staat de Agave op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde Agave staat en hoe groot hij is. De potgrond checken is altijd een must! 

Het wordt kouder, wat nu?

In de herfst- en wintermaanden heb je bijna geen omkijken naar dit stekelige maatje. Hij kan zonder problemen een langere tijd droog staan. Merk je dat de Agave er wat slapjes bij hangt, wat rimpels krijgt en de stengels zacht worden? Dan heb je hem iets te droog laten staan. Zorg ervoor dat dit niet te vaak gebeurt, aangezien de kamerplant hier een flinke tik van kan krijgen. Geef je de Agave helemaal geen water meer, dan zal je zien dat de bladeren gaan verschrompelen, een bruine kleur in plaats van een groene kleur krijgen en uiteindelijk het loodje leggen. 

Wat gebeurt er als ik mijn Agave te veel water geef?

Je kan je Agave ook teveel verzorging geven, wat goed bedoeld is, maar ten koste gaat van je jungle maatje. Dit is oorzaak nummer één als het gaat om een Agave die dood gaat. Teveel water kan wortelrot veroorzaken en daar kom je niet makkelijk vanaf! Sterker nog, vaak overleeft jouw kamerplant dat niet. De bladeren worden geel van kleur en kunnen een zachte, snotterige structuur krijgen. Als jouw Agave er zo uitziet, dan is hij helaas rijp voor de composthoop. De wortelrot is dan ook in de bladeren aanwezig en niet meer te redden. Onthoud goed, less is more! Geef liever iets minder dan teveel. Vooral bij de Agave is dit echt een must.  

Sproeien, moet dat ook?

Laat gerust je plantenspuit staan voor dit stekelige maatje. Een hoge luchtvochtigheid heeft hij niet nodig. Zie je wel dat hij wat dof van kleur wordt en veel stof heeft opgevangen met zijn stengels? Pak er een doek of plantenspuit bij zodat hij er weer fris en fruitig bijstaat. Zie het sproeien ook als een watergeef beurt. De druppels zullen langs de stengels naar beneden vallen en in de potgrond belanden. Let hierbij wel op dat er niet teveel water in de kern terecht komt. Als het water hierin blijft hangen kan er ook rot ontstaan. Een lichte mist is voldoende om de frisse groene kleur weer naar voren te laten komen.

Heeft mijn Agave voeding nodig?

Af en toe wat voeding vindt je stekelige maatje fijn. Vooral in de groeiperiode kan de Agave wat extra verzorging gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode kan je de Agave overslaan. Zelf gebruik ik graag cactus- en succulenten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan de Agave geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. Net zoals water, slaat de Agave ook voeding op in zijn stam, dus maak je geen zorgen als je de kamerplant hebt overgeslagen. 

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie. Deze verzorging is makkelijk toe te passen bij jouw Agave. Onder het kopje 'natuurlijke voeding' vertel ik jou meer!

Heeft jouw Agave pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond is voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Agave het best?

Dit is een echte zonfanaat! Zet hem daarom op het meest zonnige plekje in huis. De directe zonnestralen kan hij goed hebben. Heb jij een raam op het zuiden, oftewel, het felle middagzonnetje wat naar binnen schijnt? Dan is dit voor jouw de ideale kamerplant-match! Je zal zien dat hij het hier goed naar zijn zin zal hebben. De directe zonnestralen zorgen ervoor dat hij zich helemaal thuis voelt.

Heeft jouw Agave lichte brandplekken?

In zijn natuurlijke habitat kan het wel eens voorkomen dat de felle zon voor brandplekken zorgt. Heb jij hem een mooi plekje gegeven in de vensterbank en staat hij pal in de zon? Dan is het aan te raden om zo nu en dan te checken of het goed gaat. Hij kan het prima uithouden, maar wordt het hem toch te warm en zie je de brandplekken tevoorschijn komen, dan kan je hem wat verder van het raam zetten. Zet je hem op een plekje met wat minder zonnestralen, dan kan hij het ook prima naar zijn zin hebben.

Staat jouw Agave op een donkere plek?

Geef je de Agave een wat donkerder plekje dan zal je in eerste instantie niks geks zien, maar op den duur kunnen de stengels slap en snotterig worden. Geef je de Agave een droge en koele plek dan kan hij het nog lang uithouden en mooi in shape blijven. Het gevaar is alleen dat je hem al snel teveel water geeft en de kamerplant dit niet allemaal zal gebruiken. Hierdoor ligt wortelrot al snel op de loer en zijn de slappe, verwelkte stengels het gevolg. Geef je Agave het gewenste plekje zodat hij er mooi bij zal staan. 

Staat jouw Agave vlak bij de verwarming?

Staat jouw Agave vlakbij een verwarming? Vooral als je hem aan hebt staan is het een must om de potgrond van de Agave zo nu en dan te checken. Hij kan het goed handelen, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Staat de Agave tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn groene stekels kan showen. Heb jij een vloerverwarming? Zet de Agave op een tof krukje of in een leuk hangpotje, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Kan mijn Agave ook buiten staan?

Het is mogelijk, maar of de Agave daar nou vrolijk van wordt is een tweede. Tijdens de zonnige en droge dagen kan je hem gerust een plekje in de volle zon geven. Doordat wij veel regenachtige dagen hebben en het weer hier vrij wispelturig is, raad ik het toch af om de Agave buiten een permanent plekje te geven. De kans dat de Agave teveel water krijgt is erg groot, waardoor wortelrot op de loer ligt. Vorst en nattigheid is bijvoorbeeld een fatale combinatie, die wij hier in ons kikkerlandje bijna niet kunnen vermijden. Laat hem lekker in je woonkamer staan zodat hij geen shock kan krijgen.

Hoe kan ik mijn Agave het best verpotten?

De Agave is een langzame groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Agave kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan, wat de verzorging van de Agave makkelijker maakt. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Je kan de Agave het best in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Agave kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Agave in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of te brede pot geen aanrader is. Bij een te grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ga altijd voor safe door een pot te kiezen die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot, zodat de Agave genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als jouw Agave in een te kleine pot komt te staan?

Dit zal de Agave niet erg vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Agave wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Agave om deze redenen ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go!

Hoe kan ik mijn Agave het best stekken?

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met dit stekelige exemplaar. Des te leuker als je dit door middel van stekken kunt doen. Het vermeerderen van de Agave is ook nog eens goed te doen. Heeft jouw Agave kleine pups? Dan kan je ze uitgraven en een nieuw potje geven. Deze kleintjes zitten vast aan de moederplant en worden steeds groter. Hierdoor kan het wat krapjes worden in de pot waardoor je de kleintjes het beste een eigen potje kan geven. Een tweede optie is door het afnemen van een bladstek, wat ook heel makkelijk is! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Agave stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Agave kan stekken!  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Agave stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij de Agave pups heb je weinig omkijken naar de verzorging. Geef nadat je de pup hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine pups en kan je ze lekker hun gang laten gaan. Hoe ideaal is dat!

Heeft jouw Agave last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Met meer dan 200 familieleden heeft de Agave een hoop verschillende soorten. Over het algemeen hebben ze vrijwel dezelfde vorm, en puntige spijkers, alleen kunnen de patronen en kleuren op het blad verschillen. Als het gaat om de verzorging liggen de Agave soorten op één lijn. Deze sterke kamerplant kan wel tegen een stootje, maar als je de Agave echt een slechte verzorging geeft kan het slecht uitpakken. Hieronder deel ik alle mogelijke ‘bladscenario’s’ die je tegen kan komen. 

Heeft jouw Agave last van bruine puntjes?

No stress, dat hoort bij de kamerplant. Vooral als een Agave wat ouder wordt kunnen de bruine punten meer zichtbaar worden. Hier is verder niets aan te doen en kan je het beste laten zitten. 

Worden de onderste bladeren van jouw Agave geel?

Dat betekent dat jouw Agave zijn onderste blad afstoot, zodat er meer energie naar de nieuwe jongere bladeren kan gaan. Dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant en is geen reden tot paniek. Het ligt in ieder geval niet aan de verzorging van jouw Agave. Vaak komen nieuwe scheuten op, waar alle energie naartoe gaat. Verwijder de gele stengels, zodat je kamerplant er weer fris en fruitig bijstaat. 

Worden alle bladeren van jouw Agave langzaam geel?

Dan gaat er iets niet goed en moet je gelijk je Agave verzorging skills onder de loep nemen. Vaak is dit een teken van teveel water. Foei! De Agave heeft niet veel water nodig, dus laat hem gerust even droog staan. Gaan ze ook hangen en worden ze zacht inclusief de stam? Aii, dan heb je echt teveel gegeven en is er grote kans dat er wortelrot in de stengels van de Agave zit en binnen no time in een hoopje snot kan veranderen. Of de kamerplant nog te redden valt? Dat betwijfel ik. Vaak is de kamerplant rijp voor de composthoop. Geef bij twijfel altijd minder water, zodat je zeker weet dat er geen rot op kan komen. 

Heeft jouw Agave rare vlekken op zijn blad?

Merk jij op dat de stengels van jouw Agave vlekkerig zijn? Kleine minuscule zwarte stipjes die het gehele blad overnemen? Dan kan het zijn dat de Agave last heeft van een bacterie. No stress, dit kan de kamerplant verder niet aantasten. Helaas valt hier niet veel aan te doen en kan de Agave prima leven met deze vlekjes. Pas jij de juiste verzorging toe, dan moet het helemaal goed gaan met jouw Agave! 

Kan mijn Agave bloeien?

Net zoals vele andere kamerplanten kan de Agave een bloem krijgen, alleen zal je dit niet zo snel in de woonkamer zien. In zijn natuurlijke habitat kan de Agave een enorme bloem laten opkomen, sterker nog, het is gewoon een mini boom die uitkomt. De Agave maakt deze grote bloem a.k.a. boom aan als hij er al wat jaartjes op heeft zitten. De dikke stengel komt uit de kern van de Agave gezet en laat tal van kleine bloemetjes uitkomen, die vervolgens in mini Agave stekjes veranderen, die op de grond vallen en verder groeien. Geef jij de ultieme verzorging en zie jij iets opkomen bij jou Agave? Laat hem lekker zitten of knip met een schone schaar de bloemstengel eruit. Zo zal er geen energie naar de bloem gaan en blijft de energie bespaard voor de bladeren. 

Heeft mijn Agave onderhoud nodig?

Het is niet nodig om de Agave te snoeien, dit is op advies van de kweker een no go! Omdat de Agave geen harde groeier is zal hij niet in een klap je halve woonkamer overnemen. Je hoeft dus niet aan de slag te gaan met een snoeischaar. Doe je dit wel? Dan zal je de kamerplant juist beschadigen. Zit er een lelijk blad tussen dan mag je dat best afknippen. Knip hem dan zo laag mogelijk af zodat de Agave weer energie steekt in een nieuw blad. Geef hem vooral geen nieuwe coupe, daar zal hij niet vrolijk van worden. Laat hem zoals ‘ie is, zodat je er het meeste plezier van zal hebben. 

Moet ik mijn Agave schoonmaken? 

De Agave kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken en hoort bij de verzorging . Deze stekelige kamerplant kan er niet altijd even fris bijstaan doordat de bladeren stof vangen. Je kan het best het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Agave zitten? Haal ze eraf zodat je woestijn maatje er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Agave er over een half jaar uit? 

De Agave doet alles op zijn gemakje en zal daarom ook niet enorm hard groeien. Het voorjaar is de periode waarin de Agave de meeste scheuten zal laten oppoppen, maar ieder jaar een grotere pot geven is niet nodig. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat zijn dat hij veel meer blad heeft aangemaakt en een stuk breder is. Geef jij je Agave de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie bladeren. 

Welke beestjes houden er van de Agave?

Volgens de kweker heeft de Agave niet snel last van nare beestjes, aangezien die stekelige stengels niet bepaald fijn zijn. Maar je kan het niet altijd uitsluiten. Door het stevige blad en de stekels, slaan de beestjes het liefste de Agave over. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw kamerplant natuurlijk op nare beestjes voordat hij wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen via het openstaande raam. Je kan het helaas niet altijd voorkomen.

Heeft jouw Agave last van Schildluis?

Er kunnen verschillende beestjes op jouw Agave terecht komen, maar negen van de tien keer zal je te maken hebben met de schildluis. Deze rakker heeft een schild om zich heen waaronder de eitjes zitten verstopt. Ze vertoeven het liefst op of onder je blad, op de stengels van jouw toffe kamerplant en laten een plakkerige substantie achter, oftewel honingdauw. Ze richten flinke schade aan en kunnen je gehele kamerplant oppeuzelen. 

Zie jij iets anders kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt. 

Is mijn Agave giftig voor mijn huisdier?

Het sap wat uit de Agave komt is geen prettig goedje. Als je de Agave bijvoorbeeld wilt stekken, moet je ook goed oppassen dat het sap niet op je huid terechtkomt. Dit kan irritaties veroorzaken. Neemt jouw trouwe viervoeter een hap uit een Agave blad dan kan er niet veel gebeuren, behalve dat het niet een heel prettig gevoel is met al die stekels. Is je halve Agave opgepeuzeld dan is er grote kans dat er bultjes oppoppen bij jouw trouwe viervoeter. Bel altijd de huisarts of dierenarts bij deze symptomen. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Agave of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Agave verzorging