• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Syngonium verzorging

4.8
(5)

Een hele bijzondere kamerplant die zijn bladeren kan laten ontwikkelen tot andere vormen. Say what?! De Syngonium familie verrast ons iedere keer weer! Ben jij gek op die mooie bladeren van de Syngonium maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees hieronder meer!

Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de Syngonium kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag, zodat jouw Syngonium een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

De tropische verschijning heeft de Syngonium te danken aan zijn tropische roots die in de jungle van Costa Rica liggen. Van peachy gekleurde uitblinkers tot groene gevlekte exemplaren en nerven die eruit springen, he has it all! Wat zo bijzonder is aan de Syngonium is dat hoe ouder de kamerplant is, hoe meer het blad andere vorm kan krijgen. Klimmen kan 'ie ook als de beste!

Hoe geef ik water aan mijn Syngonium? 

De Syngonium staat beter bekend als de bescheiden drinker. Je kan hem tussen de watergeefbeurten lichtelijk laten drogen, maar een te droge potgrond vindt 'ie niet fijn. Een constante lichtvochtige potgrond kan 'ie zeker waarderen. Natte voetjes vindt de Syngonium maar niks!

Check altijd de potgrond of je voldoende water hebt gegeven en niet kleddernat is. Door mijn vinger in de grond te steken, tot twee knokkels diep, kan ik aanvoelen hoe droog of vochtig de aarde is.

Wat gebeurt er als ik mijn Syngonium te veel water geef?

Te veel water zal de Syngonium nooit goed doen. Dit veroorzaakt namelijk bijna altijd wortelrot! De Syngonium zal eerst last krijgen van gele en bruine vlekken. De bacteriën blijven zich ontwikkelen in de vochtige potgrond en tasten hierdoor de wortels en de stengels aan. Binnen no time zal jouw Syngonium in een hoopje snot veranderen.

Wat gebeurt er als ik mijn Syngonium te weinig water geef?

Laat je hem te droog staan dan zal je zien dat de bladeren gaan hangen, bruine randen krijgen, droog worden en vervolgens afsterven. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water geeft aan de Syngonium, zodat dit jungle maatje er op en top bij staat!

Sproeien, moet dat ook? 

Ze vinden een wat hogere luchtvochtigheid altijd fijn, maar zijn op zich gewend aan onze lage luchtvochtige woonkamers. Ga dus lekker langs met jouw plantenspuit en geef ze een heerlijke watermist zoals in de jungle. Een bakje met water kan je ook naast jouw kamerplant plaatsen, zodat het water geleidelijk verdampt.

Heeft mijn Syngonium voeding nodig? 

De Syngonium vindt het fijn om wat voeding te krijgen tijdens zijn groeiperiode, in de lente- en zomerperiode. Universele voeding is voor de Sygnonium prima, maar geef altijd net even wat minder dan dat er op de verpakking van de voeding wordt vermeld. In de herfst- en wintermaanden heeft de Syngonium geen voeding nodig. Geef je hem wel voeding dan kunnen de wortels verbranden, wat ook geldt voor een hogere dossering.

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Deze verzorging is makkelijk toe te passen bij jouw Syngonium. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips!

Heeft jouw Syngonium pas geleden verse potgrond gekregen?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Syngonium het best? 

De Syngonium stelt geen hoge eisen aan een bepaald plekje en kunnen zich makkelijk aanpassen. Heb jij  weinig natuurlijk licht in huis, dan raad ik jou aan om de syngonium bij het raam te plaatsen. Ze kunnen zowel een donkerder plekje krijgen als een plekje met indirect zonlicht. Als je ze een plekje met indirect zonlicht geeft zal je zien dat ze harder gaan groeien en de kamerplant het beter naar zijn zin zal hebben. Vermijd directe zonnestralen op het blad en een tochtig plekje.

Een lichter Syngonium soortje zal meer indirect zonlicht nodig hebben dan een diepgroen Syngonium soortje. De bonte varianten kan je dus beter niet te donker zetten. Ze verliezen anders snel de mooie lichte kleuren en bladpatronen, aangezien er meer bladgroen korrels worden aangemaakt als een kamerplant donker staat.

Kan mijn Syngonium op een lichte plek staan?

Een plekje waar indirect zonlicht komt, daar maak je de Syngonium blij mee! Heb jij het zonnetje op je raam staan? Dan is dit foute boel! De dunne bladeren kunnen niet tegen de brandende zonnestralen, aangezien dit brandplekken kan veroorzaken. Ontwijk dus echt de felle zonnestralen, zodat jouw Syngonium er mooi bij zal staan.

Kan mijn Syngonium op een donkere plek staan?

Een Syngonium kan zich goed aanpassen, wat betekend dat een donkerder plekje een optie is. De variegata soortjes hebben alleen net een tikkeltje meer licht nodig dan de donkergroene soortjes. Zet je de Syngonium wat donkerder dan zal 'ie minder water verbruiken. Pas hier dus goed op!

Hoe kan ik het best mijn Syngonium verpotten?

De Syngonium vindt een grotere pot geen slecht idee. Vooral als je wilt dat de Syngonium groter wordt. Daarnaast heeft een grotere pot vele voordelen. Er komt meer ruimte voor de wortels van de Syngonium, maar ook een grotere waterbuffer, wat het water geven, en ook de verzorging, een stuk makkelijker maakt. Je kan het beste de Syngonium verpotten in de lente- of zomermaanden. Tijdens de groeiperiode heeft de Syngonium meer power om te herstellen van eventuele beschadigde wortels. Hieronder deel ik al mijn verpot-tips! 

Wat gebeurt er als mijn Syngonium in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Dit is ook ten nadelen van de verzorging van de Syngonium. Dit jungle maatje is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Syngonium in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Syngonium niet erg vinden. De kweker gaf aan dat de kamerplant op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Syngonium wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Syngonium ook moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Syngonium stekken? 

De Syngonium stekken? Ja, dat is zeker mogelijk! Geef jij je Syngonium de ultieme verzorging, dan krijg je er een hoop stekmateriaal voor terug. Een indoor jungle vol Syngonium's, wie wilt dat nou niet! De Syngonium is goed te vermeerderen door een stengelstek af te nemen of door de kamerplant in tweeën te scheuren. Stekken kan je het best in de lente- of zomerperiode doen. De kleintjes hebben wat meer power om zich goed te ontwikkelen en te herstellen van eventuele beschadigingen. Hieronder heb je alle nodige info om aan de slag te gaan! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Syngonium stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Syngonium stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Syngonium last van verkleurd, gevlekt of hangend blad?

Met zijn mooie bladeren in verschillende kleuren sieren ze ieder hoekje van jouw interieur. Met de minimale verzorging kan je een hoop terug krijgen van de Syngonium. Mooie, gezonde bladeren die er tip top uit zien. Merk je toch op dat jouw Syngonium er niet heel fris bij staat, dan moet je even goed je verzorging skills onder de loep nemen. Hieronder neem ik alle mogelijke 'bladsenario's' met je door.

Heeft jouw Syngonium last van geel blad?

Zie jij aan de onderkant van jouw Syngonium hier en daar een geel blad? No worries, dit is het natuurlijke proces van de kamerplant. De onderste bladeren worden afgestoten zodat de er meer energie naar de nieuwe scheuten gaat. Verwijder deze gele bladeren zodat 'ie er weer fris en fruitig bijstaat.

Worden de bladeren over de gehele kamerplant geel? Dan kan dit aan meerdere dingen liggen. Te veel water kan gele bladeren veroorzaken, maar ook als je al een tijdje niet langs bent geweest met de gieter, kunnen de bladeren ook een gele kleur aannemen. Geef dus altijd een goede verzorging aan jouw Syngonium.

Heeft jouw Syngonium last van gevlekt blad?

Last van bruine vlekken op jouw Syngonium blad? Dan staat 'ie misschien te licht. Schijnen de zonnestralen direct op de bladeren van jouw Syngonium? Dan is dit de oorzaak van de brandplekken op het blad. Geef hem een plekje met indirect zonlicht, zodat dit niet kan gebeuren.

Staat jouw Syngonium op de juiste standplaats maar heb je toch last van bruine vlekken? Dan kan het ook te maken hebben met hoeveel water je precies geeft. Geef je teveel water, dan kunnen er vlekken ontstaan op de bladeren.

Heeft jouw Syngonium last van hangend blad?

De Syngonium is een ecn echte klimmer van nature en kan dus langere stengels aanmaken en op den duur gaan hangen. Je kan hem zo laten staan als hangplant of met een mosstok of leidraad de lucht in laten groeien.

Hangt 'ie er sipjes bij, dat verschil is vaak goed te zien, dan is de kans groot dat je teveel water hebt gegeven. Als de rot doorschiet naar de stengels, gaan deze hangen. Uiteindelijk zal je Syngonium in een hoopje snot veranderen en rijp zijn voor de composthoop. Let dus goed op en kom niet te vaak langs met je gieter.

Kan mijn Syngonium bloeien? 

De Syngonium zal niet zo snel een bloem laten uitkomen bij jou in de woonkamer. Deze kamerplant laat vaak een hoop bladeren opkomen, waar een hoop energie naartoe gaat, zodat de bloem achterwege wordt gelaten. Gelukkig zit al zijn sierwaarde in de mooie bladeren, die uitblinken in jouw indoor jungle!

Heeft mijn Syngonium onderhoud nodig?

Vindt je de Syngonium erg wild worden, dan kan je hem zeker snoeien. Snijd de stengels die wild de lucht in gaan, zo laag mogelijk af met een schoon mes en geef de mini een tof potje met verse potgrond. Knip waar nodig de stengels weg, zodat de compacte versie weer tevoorschijn komt! Verder hoeft de Syngonium geen specifieke snoeibeurt te krijgen. Laat hem zo wild worden als je wilt!

Moet ik mijn Syngonium schoonmaken? 

Een poetsbeurt op zijn tijd is echt een must bij de Syngonium en is dan ook een verzorging die je niet over mag slaan. De ouderen gele bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schone schaar zo laag mogelijk afknippen. De Syngonium heeft daarnaast ook bladeren die stof kunnen vangen,  waardoor de openingen in het blad verstopt raken en de benodigden stoffen niet meer binnenkrijgen. Stof de bladeren dus af met een doekje of ga langs met je plantenspuit. Je Syngonium zal er weer fris en fruitig bij staat! 

Hoe ziet mijn Syngonium er over een half jaar uit? 

Het leuke van de Syngonium is dat 'ie flinke uitlopers kan maken. Je kan ze zowel via een mosstok of leidraad de lucht in laten klimmen of gewoon laten hangen. Beide opties zijn mogelijk. De luchtwortels die ze hebben willen zich graag aan iets vastklampen. hoe groter ze worden, hoe groter de bladeren zullen zijn. Het toffe aan de Syngonium is ook, hoe ouder de kamerplant is, des te meer de bladeren en vingervormig uitzien, hoe tof is dat! Van klein naar groot, daarin maken ze een grote verandering mee. Geef de Syngonium de ultieme verzorging zodat je deze ontwikkeling kan volgen.

Welke beestjes houden er van de Syngonium?  

Volgens de kweker heeft de Syngonium niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen bij jou open raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn.

Heb jij last van beestjes op jouw Syngonium? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! 

Is mijn Syngonium giftig voor mijn huisdier?

De Syngonium valt onder de categorie giftig, maar het ligt er maar net aan of jouw viervoeter een klein hapje van het blad heeft genomen of dat je halve Syngonium weg is. Heeft jouw huisdier het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Syngonium, dan kunnen er huidirritaties opkomen. Ook als het sap op jouw huid terecht komt kunnen er irritaties onstaan, dus probeer het te vermijden. Heb jij of heeft jouw trouwe viervoeter in erge mate last van deze symptomen? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts of jouw huisarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Syngonium of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Syngonium verzorging