• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Polyscias verzorging

4
(6)

Een tropische look heeft deze kamerplant zeker! Je ziet nog net geen papegaaien eruit vliegen, zo een jungle gevoel krijg je van dit vertakte en volle exemplaar. Ja, ja, ik heb het over de Polyscias, die wij ook kennen als de Aralia. Ben jij gek op die mooie bladeren van de Polyscias maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ga ik langs bij dé expert, de Polyscias kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Lees hieronder meer!

Het groene blad en de ruwe stammen maken het een ware eyecatcher in jouw mini jungle. Van rond, tot gestekeld of gekarteld blad, de Aralia heeft een grote familie die er allemaal net even wat anders uitzien. Wat ze gemeen hebben met elkaar? De vertakte stammen en stengels die alle kanten opgaan en zo de jungle sieren, kunnen meters de lucht inschieten. Fascinerend is het zeker, om deze in de wilde jungle van Azïe, Afrika en Midden-Amerika tegen te komen.

Hoe geef ik water aan mijn Polyscias?  

Vochtig, dat is hoe de Aralia het liefste zijn potgrond wilt. Deze kamerplant vraagt een hoop water, aangezien een constante licht vochtige potgrond een must is, net zoals in zijn natuurlijke habitat. Deze kamerplant staat daarom beter bekend als de 'zuiper'. Laat de potgrond niet geheel opdrogen, daar heeft 'ie een hekel aan! Regenwater vindt 'ie heerlijk, dus zet die gieter maar buiten om het op te vangen. Even op kamertemperatuur laten komen en gieten maar!

Door een vinger in de aarde te steken kan je aanvoelen hoe droog of vochtig de potgrond is. Aan de hand daarvan kan je aankijken hoe vaak je met je gieter langs moet gaan. Door verschillende invloeden in huis, zoals het lichtinval en de temperaturen is het altijd belangrijk om aan te kijken hoe jouw jungle maatje reageert. Met de warmere dagen in de lente- en zomermaanden zal het water sneller kunnen verdampen. Tijdens de koudere dagen, in de herfst- en wintermaanden zal je zien dat de Aralia er wat langer over doet om al het water op te nemen. Aanvoelen is daarom altijd het beste!

Wat gebeurt er als ik mijn Polyscias te veel water geef?

Een laagje water onderin de pot, daar heeft de Polyscias een hekel aan! Zorg ervoor dat je dit uit de weg gaat, door de juiste balans op te zoeken als het op watergeven aankomt. Als de pot rijkelijk is voorzien van water en geen kant op kan, zal het blad van de Aralia een gele kleur krijgen en los laten. Een teken dat jij gelijk in actie moet komen. Wortelrot ligt namelijk op de loer! Doordat de potgrond geen zuurstof meer kan toelaten door het teveel aan water, gaan bacteriën zich vermenigvuldigen. Ze zullen gelijk de wortels aanvallen en vervolgens zal de rot doorschieten naar de stam en bladeren. Binnen no time zal je zien dat je jungle maatje in elkaar stort en in een hoopje snot zal veranderen. Laat het dus vooral niet zo ver komen! 

Wat gebeurt er als ik mijn Polyscias te weinig water geef?

Geef je de Aralia te weinig water, dan kunnen de bladeren er sipjes bijhangen en een bruine kleur krijgen. Aangezien hij in zijn natuurlijke habitat de vochtige omgeving gewend is, vindt de kamerplant de droogte die te lang aanhoudt maar niks. Je zal zien dat zijn blad gaat hangen en uiteindelijk zal indrogen. Een te droge kluit kan ook een trigger zijn voor de Aralia om zijn blad te laten vallen. Verzorg hem dus goed zodat hij kan shinen met zijn bladeren. 

Sproeien, moet dat ook? 

De Polyscias is gek op een hoge luchtvochtigheid. Ga vooral langs met je plantenspuit om de tropische sferen in de woonkamer na te bootsen. Ze zijn er gek op en zullen zich dan ook het jungle gevoel krijgen! Vooral tijdens de warmere dagen vinden ze dit heerlijk. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat kunnen ze de lichte verfrissende nevel waarderen. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen die het Aralia blad overnemen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is.

Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Doe je dit niet en is de luchtvochtigheid aan de lage kant? Dan zal het blad op den duur kunnen verschrompelen en los laten. Sproei er dus lekker op los of plaats jouw Aralia onder de douchte!

Heeft mijn Polyscias voeding nodig? 

De Aralia kan goed zonder voeding, maar zo nu en dan is het zeker een must. Deze kamerplant heeft vooral trek in de lente- en zomermaanden wanneer de Polyscias al zijn energie in de nieuwe bladeren stopt. Als de Polyscias bladeren dof van kleur zijn, kan je gerust even nagaan wanneer je voor het laatst wat extra's aan je kamerplant hebt gegeven. Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go! Hierbij kan je de wortels flink beschadigen. In de herfst- en wintermaanden hoeft de Polyscias geen extraatje. Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips!

Heeft jouw Aralia pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Aralia het best? 

De Polyscias is dol op het zonnetje, maar geen brandende zon die direct op de bladeren terecht komt. Een plekje in jouw woonkamer waar indirect zonlicht komt is ideaal. Geef hem een plekje voor het raam zodat de bladeren voldoende licht opvangen en er mooi bij staan. Komt er bij jou een ochtend of einde middag zonnetje naar binnen? Zet de kamerplant dan voor het raam. Pas op met een raam op het zuiden, dat betekend dat er felle zonnestralen naar binnen komen. Daar is de Polyscias niet zo een fan van! Dat geldt ook voor een tochtige standplaats. Probeer dit te vermijden zodat 'ie er mooi bijstaat.

Kan mijn Polyscias op een licht plekje staan?

Een licht plekje met indirecte zonnestralen is een must voor de Polyscias. Vermijdt alleen de directe zonnestralen, daar is 'ie niet zo een fan van. Als de felle zon op het blad staat, kunnen er brandplekken ontstaan. Je zal zien dat het blad eerst geleidelijk geel zal worden. Vervolgens komen de bruine brandplekken op en is het einde verhaal met het aangetaste blad. Het blad zal niet meer groen worden en eraf vallen. Geef je Aralia dus het gewenste plekje voor het ultieme resultaat.

Kan mijn Polyscias op een donker plekje staan?

Een donker plekje is absoluut geen optie voor de Polyscias. Je zal zien dat zijn blad binnen no time los zal laten. Er zullen meer bladeren op de grond liggen dan dat er aan de vertakte stammen. Daarnaast zorgt een donkere standplaats ook voor weinig ontwikkeling en een snellere kans op wortelrot. Geef je Polyscias het gewilde plekje en verzorging, zodat 'ie op zijn mooist bij zal staan!

Kan mijn Aralia naast de verwarming staan?

Staat jouw Aralia tijdens de wintermaanden vlakbij de verwarming? Houdt dan goed de luchtvochtigheid en waterpeil in de gaten. De droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt of zelfs de bladeren aantast. Er kunnen geel bruine randen en vlekken ontstaan op het blad, die ook nog eens kunnen krullen en verschrompelen. Foute boel dus! Heb jij een vloerverwarming? Zet de Polyscias op een tof krukje of tafeltje, om uitdroging of verbranding van de prachtige bladeren te voorkomen! 

Hoe kan ik het beste mijn Polyscias verpotten?

De Aralia doet alles op zijn gemakje. De pot uitgroeien zal deze kamerplant niet heel snel doen. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er voor de komende 3 tot 4 jaar wel tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Polyscias kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het beste mijn Aralia verpotten?

Je kan het beste de Aralia in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Polyscias kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Aralia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot zou kunnen. Het enige nadeel is dat je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Aralia is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat de kamerplant genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Polyscias in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Polyscias niet erg vinden. De kweker gaf aan dat de stammen niet uitdijen en groeien, maar op hetzelfde formaat blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Aralia wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Polyscias een stuk moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Polyscias stekken? 

Wil jij graag meer exemplaren in jouw mini jungle van de Polyscias? Dan kan je gerust aan de slag met het stekken van dit jungle maatje! Dit is wel een moeilijker soortje om te stekken maar kan op de juiste manier een groot succes worden! Stengelstekken zijn bij de Aralia the way to go. Het gaat vooral om de ‘zachte’ stengels. De harde stam kan je het beste laten zitten. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Ga in de lente- en zomerperiode aan de slag met het stekken van je jungle maatje. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat de wortels beschadigd worden en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen, gezien de invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Polyscias kan stekken!  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Polyscias stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de kleine Polyscias dus wat extra verzorging zodat hij goed kan groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Kan de Polyscias nieuwe uitlopers maken op een kale stam?

Heb jij een kopstek afgenomen van jouw Polyscias en is het blad niet meer te vinden op de moederplant? Zit je nu met kale vertakte stammen zonder blad? Zonder blad is het niet mogelijk op nieuwe uitlopers te creëren. De bladeren vangen namelijk de belangrijke voedingsstoffen op, waarmee de kamerplant zijn bladeren en wortelgestel kan laten groeien. Als die er niet zijn wordt het erg lastig om die voedingsstoffen en energie op te vangen en om te zetten naar nieuwe uitlopers en sterke wortels. Knip hem dus niet helemaal kaal!

Heeft jouw Polyscias last van verkleurd, hangend of uitvallend blad? 

De Polyscias biedt een hoop bladvormen aan! Van rond tot sprieterig, de Aralia fam heeft het allemaal! Pas jij de ultieme verzorging toe bij de Polyscias? Dan zullen de bladeren er prachtig bijstaan. Merk je dat jouw geliefde jungle boompje het niet helemaal naar zijn zin heeft? Dan moet je gelijk in actie komen. Hieronder neem ik alle bladsenario’s met jou door! 

Heeft jouw Polyscias last van geel blad?

Zie je dat er geel blad opkomt bij jouw kamerplant? Dan moet je even goed je Polyscias verzorging skills onder de loep nemen. Zijn het voornamelijk de onderste bladeren die langzamerhand een geel kleurtje krijgen? Dan hoef je niet gelijk in de stress te schieten. De kamerplant stoot oudere, vaak onderste, bladeren af zodat er meer energie naar de nieuwe jonge bladeren kan gaan. Een natuurlijk proces wat bij de kamerplant hoort. 

Als alle bladeren langzamerhand een gele kleur krijgen dan gaat er iets mis. Misschien ben je iets te gul geweest tijdens het water geven. Als de Aralia met zijn voetjes in het water staat, worden ze daar niet heel vrolijk van. Wortelrot ligt op de loer en kan ieder moment je prachtige Aralia bladeren aantasten. Je zal zien dat je ook last zal hebben van hangend blad en dat betekend dat de rot heeft doorgezet. De stammen zullen binnen no time in een hoopje snot veranderen. Kom dus gelijk in actie om dit voor te zijn. Grijp je niet op tijd in? Dan is er een kleine kans dat de Aralia het zal overleven. 

Heeft jouw Aralia last van rode vlekjes op het blad?

Deze vlekjes zal je vaker tegenkomen op de bladeren van de Polyscias Aralia Fabian. Dit komt doordat de cellen van het blad zijn geklapt. Dit wordt ook wel Edema genoemd. Als de kamerplant te snel water opneemt en niet allemaal in één keer verbruikt, kan de cel te vol zitten en uiteindelijk klappen. Dit is gelukkig niet schadelijk voor de Polyscias. Het is soms lastig te onderscheiden van ongedierte, aangezien Edema ook kan zorgen voor bultjes onder op het blad. Door gestructureerd water te geven en ervoor te zorgen dat je jungle maatje lauw water krijgt, kan je de bruin rode vlekjes verminderen. Helemaal weg krijgen wordt lastig, aangezien het ook een beetje bij dit soortje hoort. Een natuurlijke imperfectie die bij de kamerplant hoort.

Heeft jouw Polyscias een rood onderblad?

De Aralia heeft van nature een rood onderblad. Sommige exemplaren hebben het meer dan andere. Van nature hebben ze deze kleur, wat ook wordt beïnvloed door de rijke bodem waar ze opgroeien. Dit geeft hem ook die stoere uitstraling in jouw indoor jungle!

Heeft jouw Polyscias last van blad uitval?

De Polyscias laat zijn blad vallen als 'ie het niet naar zijn zin heeft. Ja, radicaal is deze kamerplant zeker! Dat betekent dat je hem wat extra aandacht moet geven wil je dat hij zijn mooie bladeren behoudt. De Polyscias kan zijn blad laten vallen om meerdere redenen. Tocht vindt je jungle maatje niet fijn. Voelt de kamerplant een constante frisse bries langs zijn bladeren gaan? Dan zal je zien dat hij zijn blad laat vallen. Een plekje op de tocht is echt een no go! Dit gebeurt ook als er vaak een schommeling is in temperatuur. Verschilt het teveel en te vaak? Dan zullen zijn bladeren binnen no time op de grond liggen. Een te donker plekje gegeven? Ook dan laat de Aralia zijn bladeren vallen. Geef hem dus de gewenste omstandigheden en verzorging zodat je Polyscias er tip top bijstaat.

Kan mijn Aralia bloeien? 

De Polyscias zal niet zo snel een bloem laten opkomen, vooral niet in jouw woonkamer. In de jungle kan je de Polyscias wel in bloei zien staan, maar is niet bepaald een eye-catcher. De Aralia heeft zelf al een te gekke uitstraling, dus maak je om die bloemen maar geen zorgen. 

Heeft mijn Polyscias onderhoud nodig?

Vindt jij je Aralia iets te wild worden? Zet er dan gerust een schaar in om zijn wilde stengels te temmen. Als de Polyscias het goed naar zijn zin heeft, kan hij flink wat uitlopers creëren. Het kan voorkomen dat er wat stengels zijn die op den duur afsterven of juist enorm lang zijn geworden. Wil je hem weer die frisse look geven? Dan kan je gerust deze stengels afknippen met een schone schaar, zodat jouw jungle maatje weer in model is. Gelukkig hoef je er geen jaarlijkse klus van te maken. Zolang jij de Polyscias er mooi bij vindt staan, kan je hem lekker laten staan zonder touch up. Snoei de Aralia tijdens de koudere maanden, zodat er in het voorjaar weer mooie uitlopers kunnen oppoppen. Vergeet niet de verschroeide stengels en bladeren te verwijderen voor de ultieme frisse look! 

Moet ik mijn Aralia schoonmaken? 

Een opfrisbeurt is zo nu en dan niet verkeerd. Dit jungle maatje kan best wat stof happen waardoor de Aralia er niet helemaal fris bij kan staan. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. De Polyscias zal deze verzorging waarderen! Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Aralia zitten? Haal ze eraf zodat je jungle maatje er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Polyscias er over een half jaar uit? 

Geef jij je Polyscias de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie uitlopers die vol blad zitten. De Polyscias doet alles op zijn gemakje en zal daarom ook niet enorm hard groeien. Het voorjaar is de periode waarin de Polyscias de meeste scheuten zal laten oppoppen, maar ieder jaar een grotere pot geven is niet nodig. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat zijn dat hij veel meer blad heeft aangemaakt en flinke uitlopers heeft gemaakt. De Polyscias zal met de juiste verzorging een echte uitblinker zijn in jouw indoor jungle! 

Welke beestjes houden er van de Aralia?  

Volgens de kweker heeft de Polyscias niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw kamerplant natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen via het open raam. Je kan het helaas niet altijd tegen houden. De Polyscias zal een eigenaardig geurtje aanmaken en verspreiden om zo de beestjes af te schrikken. Help je geliefde Aralia hierbij een handje om de kruipende wezentjes echt te verbannen. 

Heeft jouw Polyscias last van trips of spint?

Er kunnen verschillende beestjes op jouw Polyscias terecht komen, maar negen van de tien keer zal je te maken hebben met trips of spint. Deze rakkers zuigen het liefst alle voedingsstoffen uit het blad, wat een flinke ravage kan achterlaten. Waar deze beestjes ook bekend om staan? Spint laat graag webjes achter en de trips spreid gerust zijn vleugels om over te vliegen naar andere kamerplanten. Zie je deze kruipende wezens op jouw kamerplant? Zet ze dan gelijk apart voordat ze jouw andere kamerplanten aantasten en kom in actie! 

Heb je last van een ander beestje? Analyseer goed wat voor kruipend wezen het is en kom gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt. 

Is mijn Aralia giftig voor mijn huisdier?

De Polyscias staat er niet om bekend giftig te zijn, yasss! Heb jij een kat of hond in huis? Zet gerust de Aralia naast jouw trouwe viervoeter. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Polyscias of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Polyscias verzorging