• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Monstera verzorging

4
(5)

Wil jij die toffe Monstera een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help je graag de Gatenplant tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Monstera nodig heeft om er jungleproof bij te staan in jouw indoor jungle. Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Monstera kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje en de passende verzorging. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Gatenplant een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Om het uiterlijk van de kamerplant kunnen we haast niet heen. De Monstera a.k.a Gatenplant staat bekend om zijn gatenkaasbladeren en ondertussen zijn hoge populariteits gehalte, aangezien deze kamerplant de jungle in huis haalt. Niet gek, aangezien de Monstera oorspronkelijk uit de jungle van Midden- en Zuid-Amerika en Azië komt.

Hoe geef ik water aan mijn Monstera?

De Gatenplant is geen echte zuiperd en valt daarom onder het kopje 'makkelijke kamerplant'. Teveel water, daar is 'ie geen fan van! Geef de Monstera daarom pas een drinkbeurt als de grond is opgedroogd. In de lente en zomer vindt de Gatenplant het fijn om een lichtvochtige potgrond te hebben. In de herfst en winter kun je de gietbeurten wat terugschroeven.

De standplaats en grootte van jouw Monstera is bepalend als het gaat om de hoeveelheid water die de kamerplant nodig heeft. Door te voelen met een vinger in de potgrond kan je inschatten hoe vochtig of droog de aarde is.

Het best is om wat vaker langs te lopen met je gieter en kleinere hoeveelheden water te geven, dan in een keer een enorme plens. Is de grond na een aantal dagen nog steeds erg nat? Sla hem dan over en laat de potgrond opdrogen. 

Een goede tip van de kweker! Je kan de Monstera eens goed droog laten staan zodat hij het water beter kan reguleren. De kamerplant zal de keren erna niet gelijk het water opnemen als je per ongeluk teveel geeft. Dat betekend dat als je een keer uitschiet de Monstera er niet sipjes bij zal staan door het teveel aan water. 

Sproeien, moet dat ook? 

Een indoor regenbuitje kan jouw Monstera enorm waarderen. Luchtvochtigheid komt ook voor in zijn natuurlijke habitat en als je dat zou nabootsen is hij jou dankbaar. Door met je plantenspuit langs te gaan kan je die gewilde nevel goed nabootsen. De grote Monstera bladeren kunnen best wat stof opvangen, waardoor de kamerplant minder voedingsstoffen kan opnemen en zijn intense groene kleur verliest. Sproei er op los om het stof te verwijderen en hij staat er weer fris en fruitig bij. 

En onder de douche of onder een zomerse regenbui? 

Daar zal 'ie ook blij van worden! Je kan de Monstera gerust onder de douche zetten om hem stofvrij te maken. Dek hierbij wel de potgrond af, door er een plastic zak omheen te doen. Een zomerse regenbui vindt de Monstera ook fijn. Zet hem daarom gerust buiten, maar zorg er wel voor dat de temperaturen aangenaam zijn. That’s how he likes it! 

Heeft mijn Gatenplant ook voeding nodig? 

De Monstera kan je zo nu en dan voorzien van voeding. Vooral in groeiperiode kan de Monstera wat extra verzorging waarderen, omdat er een hoop nieuwe scheuten opkomen. Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go, omdat je de wortels flink kan beschadigen. Geef altijd wat minder, zodat je dit uit de weg gaat. In de herfst- en wintermaanden heeft de Monstera geen trek.

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Deze verzorging kan je makkelijk toepassen bij je geliefde Monstera! Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips.

Heeft jouw Monstera pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je jouw jungle maatje overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Monstera het best?

De Monstera is een semi schaduw liefhebber. Hij vindt een schaduw plekje prima, maar een wat lichter plekje is ook niet erg. Zolang hij niet in de volle zon staat, vindt de Monstera alles goed. Op een schaduwplekje zal zijn blad wat donkerder uitslaan, doordat hij meer bladgroenkorrels aanmaakt. Zet je hem op een plekje met indirect zonlicht, dan zal je zien dat hij sneller zal groeien en nieuwe scheuten aanmaakt.

In de volle zon, kan dat ook?

Een Monstera in de volle zon zetten is een echte no go. De bladeren kunnen verbranden, waardoor er bruine vlekken op het blad komen. Deze vlekken zullen niet meer herstellen. Heb jij een kamer waarin een felle middagzon naar binnenkomt, kijk dan uit! Zet de Monstera wat verder van het raam, zodat de zonnestralen niet direct op het blad terecht komen. De Monstera groeit graag naar het licht toe, net zoals in zijn natuurlijke habitat. Heb je hem te donker staan, dan zal je zien dat hij langzaam maar zeker naar het licht toe gaat groeien. Want je kunt doen is dat je hem iets lichter zet of de pot draait, zodat de Monstera weer bijtrekt.  

Hebben de seizoenen invloed op de standplaats van de Monstera?

Jazeker! Het ligt er maar net aan welk seizoen het is en welke standplaats jouw Monstera heeft. Staat jouw Monstera tijdens de zomer in het volle zonlicht, dan is dat echt foute boel! Haal hem daar weg en zorg ervoor dat hij indirect zonlicht krijgt. Staat jouw Monstera tijdens de wintermaanden vlak bij de verwarming en staat hij aan? Dan zal jouw kamerplant liever wat verder van de hitte willen staan. De kamerplant kan namelijk uitdrogen door de droge lucht, wat ook nog eens beestjes kan aantrekken. Heb je vloerverwarming? Zet de Monstera op een tof krukje of tafeltje, om uitdroging of verbranding van de prachtige bladeren te voorkomen! 

Hoe kan ik mijn Monstera het best verpotten?

Deze jongen kan best hard groeien en wil daarom ook een grotere pot als je hem overzet vanuit zijn oorspronkelijke kweekpot. De Monstera vindt het enorm fijn om een nieuwe pot te krijgen, zodat zijn stengels en wortels er lekker op los kunnen gaan. Als je de Monstera goede verzorging geeft kan hij flink uitdijen. En je wilt natuurlijk niets liever dan een mooie, grote en volle Gatenplant! Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot. Volg het stappenplan zodat je jouw Monstera van een nieuw potje kan voorzien.

Wanneer kan ik het best mijn Monstera verpotten?

Je kan het beste de Monstera in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Monstera kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Monstera in een te grote of te brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Monstera in een kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Monstera niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Monstera wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat de kamerplant uiteindelijk kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Monstera ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik mijn Gatenplant stekken? 

Wil jij Monstera babies? Ik snap je helemaal! Hoe tof is het om de wortels te zien groeien en nieuwe bladeren op te zien komen. De Monstera is goed te vermeerderen door een stengel met luchtwortel af te nemen, maar je kan er ook voor kiezen om de Gatenplant door midden te scheuren. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Monstera stekken?

Doe dit klusje tijdens de lente-of zomermaanden. Kamerplanten hebben een stuk meer power om te herstellen. Vooral als je wat wortels beschadigd tijdens het stekproces. Daardoor is er een grote kans van slagen dat het mini stekje het overleefd en kan groeien tot een groter exemplaar. Hieronder vertel ik jou in het stappenplan hoe je de Monstera kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Monstera stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Monstera stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Monstera last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Gatenkaas alert! De Monstera staat natuurlijk bekend om zijn toffe bladeren met gaten. Er zijn vele verklaringen waarom de Monstera bladeren met gaten aanmaakt die je in mijn blogpost kan lezen**. Om de Monstera bladeren in topvorm te houden, moet je de juiste verzorging toepassen. Hebben de bladeren van jouw Monstera een gele gloed of een bruin puntje, dan moet je jouw verzorging skills goed onder de loep nemen.  

Heeft jouw Monstera last van gele bladeren? 

Last van gele Monstera bladeren? Het kan zijn dat de kamerplant zijn bladeren afstoot om meer energie te pompen in een nieuwe scheut of de top van de Monstera. Vaak zijn dit de onderste en wat oudere bladeren. Dit is een natuurlijk proces wat bij iedere kamerplant voorkomt en is dus niets om je zorgen over te maken. Zit er over de gehele kamerplant een gele gloed? Dan heb je hem in het felle zonnetje laten staan, wat dit jungle maatje niet fijn vindt.

Gele bladeren kunnen ook ontstaan door een tekort aan voeding. De bladeren komen voedingsstoffen tekort en sterven daarom af. De kweker adviseerde om tijdens de groeiperiode voeding aan jouw kamerplant te geven. Kijk goed naar de hoeveelheid die wordt aangeraden op de verpakking. Teveel voeding kan juist averechts werken en de wortels van jouw geliefde Monstera aantasten. 

Heeft jouw Monstera last van bruine puntjes? 

Neem gelijk jouw verzorging skills onder de loep om ervoor te zorgen dat jouw Monstera bladeren er niet sip bijhangen. Bruine puntjes? Jouw Monstera is te droog of de luchtvochtigheid in jouw kamer is te laag. Heeft het blad last van bruine randen die overlopen in gele vlekken? Dan kan het zijn dat je teveel water hebt gegeven. Ik check daarom altijd even de potgrond door mijn vinger in de potgrond te steken. Voelt het te nat aan? Laat de potgrond goed opdrogen en verwijder eventueel het gele blad, door de stengel zo laag mogelijk af te snijden. Het blad zal namelijk niet meer groen worden. 

Heeft jouw Monstera last van bruine vlekken? 

Bruine vlekken op je Monstera, kan betekenen dat je niet de juiste verzorging toepast. Die kan je krijgen doordat de Monstera teveel direct zonlicht heeft gekregen. De bruine vlekken zijn brandplekken, die kunnen ontstaan als je Monstera te dicht bij het raam staat en directe zonnestralen op de bladeren krijgen. Zorg er dus voor dat ze een plekje in huis krijgen waar vooral indirect zonlicht is. Zijn het echt kleine bruine stipjes op het blad? Dan kan er ook een beestje op het blad zitten die vrolijk rond kruipen. Analyseer goed welk beestje het precies is en kom gelijk in actie.

Kan mijn Monstera bloeien? 

Het zal misschien niet zo snel voorkomen in jouw woonkamer, een Monstera met een bloem. In de jungle zal je deze wel sneller voorbij zien komen. Het is een witte kelkvormige bloem die vervolgens transformeert in een vrucht die te vergelijken is met een maiskolf. Ze zeggen dat het smaakt naar ananas en banaan, wat echt goddelijk klinkt. Daarnaast zijn natuurlijk de Monstera zaden te vinden, waar weer nieuwe kleintjes uit komen.

Heeft mijn Gatenplant onderhoud nodig?  

Voelt jouw Monstera zich echt in de jungle bij jou thuis? Dat is een heel goed teken! Maar mag het wat minder wat jou betreft? Dan kan je de snoeischaar erbij pakken om hem weer terug in model te brengen. Snij wat stengels weg, die goed te gebruiken zijn voor het stekken of bindt ze terug aan de mosstok zodat ze weer de hoogte in klimmen. Ook kan je de luchtwortels terugsnoeien, maar wil je de ultieme junglevibe dan kan je ze ook laten zitten.

Moet ik mijn Monstera schoonmaken? 

De grote bladeren van de Monstera kunnen nogal wat stof vangen. Hierdoor kan de Gatenplant er niet altijd even fris bijstaan en kan je het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Monstera zitten? Haal ze eraf zodat je Gatenplant er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Gatenplant er over een half jaar uit?

De Monstera leidt met een beetje verzorging zijn eigen leventje. De klimmende varianten kunnen de mosstok zijn ontgroeid, de hangende varianten kunnen omgetoverd zijn tot lianen. Een jungle bende, zo kan je het wel noemen. Vergeet deze rakkers vooral geen nieuw potje te geven en ze goed te verzorgen als je wilt dat ze groot worden. Wordt de Monstera nog groter en breder? Dan kan het zijn dat de top en de zijkanten een klein beetje gaan hangen. Vooral de grote bladeren kunnen wat meer gaan hangen door hun gewicht. Dit heeft dus niets te maken met de verzorging die je jouw Monstera geeft. 

Welke beestjes houden er van de Monstera? 

Over het algemeen heeft de Monstera bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Monstera op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Monstera. Ze kunnen namelijk op andere manieren jouw huis binnendringen. Door mee te liften op jouw trouwe viervoeter of door binnen te waaien als je een raam openzet. Je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Monstera last van trips of spint?

Trips en spint nemen graag een bezoekje aan jouw Monstera. Dit is een teken van een zwakke Monstera of een andere kamerplant die ziek is en dicht bij jouw Gatenplant staat. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen.

Zie jij iets anders kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je vinden met welk beestje je te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen.  

Is mijn Monstera giftig voor mijn huisdier? 

Knabbelt jouw kat graag aan bladeren van de Monstera? De Gatenplant staat bekend om zijn giftige bladeren, alleen ligt het er maar net aan hoeveel jouw viervoeter heeft opgepeuzeld. Een klein hapje zou geen kwaad kunnen, maar is je halve Monstera weg of heeft jouw trouwe viervoeter last? Dan kan je het best contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Monstera of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle maatje? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Monstera verzorging