• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Bladbegonia verzorging

4.1
(7)

Een exotisch exemplaar en een absolute must voor een hip interieur. Over welke kamerplant zou ik het nou hebben? De Bladbegonia natuurlijk! Ben jij gek de Bladbegonia en zijn oh zo mooie bladeren, maar heb je geen groene vingers? Met al mijn tips & tricks leer jij je Bladbegonia als de beste kennen en de juiste verzorging toe te passen. Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Bladbegonia nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Hieronder lees je meer!

Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ga ik langs bij dé expert, de Bladbegonia kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met je, zodat jouw Bladbegonia een echte uitblinker wordt!

Van witte stippen tot zwarte kruizen en van opzichte nerven tot ombre patronen. Hieraan kan je de Bladbegonia herkennen. Dit jungle-achtige exemplaar komt oorspronkelijk uit het verre Brazilië, waar ze de gehele jungle bodem bedekken. Hoe ouder de Bladbegonia, hoe groter het blad wordt. En er zijn ook nog eens een hoop soortjes in deze familie. Kleurrijker kan haast niet!

Hoe geef ik water aan mijn Bladbegonia?

De bladbegonia lust er wel wat van! Hij valt daarom ook onder het kopje 'zuiper'. Droog staan, daar heeft hij een hekel aan! Zorg ervoor dat de potgrond constant licht vochtig blijft en je hebt een gelukkige Bladbegonia. Is de potgrond bijna droog? Dan kan je bijgieten! Maar check altijd de potgrond, door met een vinger aan te voelen of het droog of vochtig is. Hoeveel water je precies moet geven ligt aan de omstandigheden, zoals temperaturen binnenshuis en waar de kamerplant staat. Giet pas wat bij als het nodig is.

De kweker gaf de tip om vanaf onder water te geven. Dat komt omdat de Bladbegonia’s bij de kweker ook altijd vanaf onder water krijgen. Hierdoor hopen zouten zich op aan de bovenkant van de kweekpot, wat betekent dat als je vanaf boven water geeft, de zouten zakken en zo de wortels kunnen verbranden.

Hiermee vermijd je ook dat de bladeren worden aangetast door het water. Als er water op de bladeren komt, kunnen er vlekken ontstaan bij de Bladbegonia. Geef hem water via een schotel of in de gootsteen, zodat de wortels het water geleidelijk kunnen opnemen en je de kans op gevlekte bladeren of verbrandde wortels kan inperken.

Wat gebeurt er als ik mijn Bladbegonia teveel water geef?

Te veel water vindt deze diva niet fijn, dus zorg ervoor dat het water goed kan doorstromen of dat je gecontroleerd water geeft. Als de Bladbegonia natte voeten heeft zal de kans op wortelrot een stuk groter zijn! Dit schiet door naar de bladeren en binnen no time zal je Bladbegonia in een hoopje snot veranderen. Check de potgrond door een vinger in de aarde te stoppen en te voelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Op deze manier weet je wanneer je weer wat kan geven of beter kan wachten.

Wat gebeurt er als ik mijn Bladbegonia te weinig water geef?

De Bladbegonia vindt het niks om in een droog potje te zitten. In zijn natuurlijke habitat heeft de Bladbegonia een vochtige bodem en dat verwacht 'ie ook bij jou thuis! Laat je hem te droog staan, dan zal zullen de bladeren bruine randen krijgen en langezamerhand helemaal bruin worden en verdrogen. Laat het niet zo ver komen, en geef je Begonia voldoende water, zodat het een echte uitblinker blijft!

Sproeien, moet dat ook? 

Laat de plantenspuit maar staan, de Bladbegonia is er geen fan van. In hun natuurlijke habitat zitten ze graag in de vochtige lucht van de jungle. Bruine randen en droge bladeren liggen op de loer als de luchtvochtigheid te laag is. Maar niet te vergeten, het blad van de Begonia is best kwetsbaar en geen fan van water op het blad, vooral niet de behaarde soortjes. De haartjes zorgen ervoor dat de waterdruppels blijven hangen, waardoor schimmels zich makkelijk kunnen ontwikkelen. Spray wat water rondom de Bladbegonia om die zachte nevel te creëren of vul een kommetje met water en zet die in de buurt van je jungle maatje. Het water zal dan langzamerhand verdampen en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid.  

Heeft mijn Bladbegonia voeding nodig? 

Af en toe wilt de Bladbegonia een beetje voeding krijgen, maar niet teveel. Kijk daarom altijd goed wat er op de verpakking van de plantenvoeding staat aangegeven. Teveel voeding kan de wortels namelijk aantasten waardoor jouw Bladbegonia het kan begeven. Vaak wil de Bladbegonia alleen gedurende de groeiperiode in de lente en zomer voeding krijgen. In de herfst- en wintermaanden heb je geen omkijken naar dit jungle maatje, want dan heeft de kamerplant geen trek.

Je kan eventueel ook op de gezonde en duurzame tour gaan en natuurlijke voeding aan jouw Bladbegonia geven. Onder het kopje 'natuurlijke voeding' staan hier alle in's & out's beschreven!

Heeft jouw Bladbegonia pas geleden verse potgrond gehad?

Heb je de Bladbegonia zojuist verpot? Dan zitten er genoeg voedingsstoffen in de verse potgrond en kan hij er tot 6 weken tegenaan. 

Waar staat mijn Bladbegonia het best?

De Bladbegonia houdt van een licht plekje, maar niet in de felle zonnestralen. Heb jij een woning waar geen direct zonlicht naar binnen komen? Dan kan je hem gerust bij het raam een plekje geven. Schijnt er bij jou een ochtendzonnetje of een laat middagzonnetje naar binnen? Dan kan je hem beter wat verder van het raam af zetten. Heb je geen direct zonlicht naar binnen schijnen, oftewel een raam op het noorden, dan kan je hem een plekje bij het raam geven.

En in de volle zon, kan dat ook?

Geef jij je bladbegonia een plekje in de volle zon? Dan is de kans op verbranding vrij groot. Door zijn kwetsbare bladeren kunnen de zonnestralen er zo doorheen prikken en bruine droge plekken achterlaten. Dat is natuurlijk geen fraai gezicht op zo'n mooi blad.

Kan mijn Bladbegonia op een donker plekje staan?

Zet je de Bladbegonia te donker dan zal je zien dat de bladtekening zal vervagen, wat natuurlijk hartstikke zonde is! Staat jouw Bladbegonia te donker, dan zal er in eerste instantie niet veel gebeuren, maar op den duur zal het blad er minder mooi bijstaan. Bruine randjes, plekjes of een slap hangende stengel, het kan veel sneller opkomen als je hem te donker zet. Iedere kamerplant wilt graag licht, zodat hij zich mooi kan ontwikkelen. 

Kan mijn Bladbegonia naast een verwarming staan?

De Bladbegonia is geen fan van een plekje vlakbij de verwarming. Wordt het kouder buiten en zet jij de verwarming weer aan, dan zal de Bladbegonia liever wat verder van deze hitte willen staan. De kamerplant kan namelijk uitdrogen door de droge lucht, waardoor er bruine randen ontstaan op het blad. Ook trekt deze droogte beestjes aan, wat je natuurlijk het liefst wil vermijden. Heb jij een vloerverwarming? Zet de Bladbegonia dan op een tof krukje of in een te gekke hangpot om uitdroging of verbranding van zijn prachtige bladeren te voorkomen! 

Hoe kan ik het best mijn Bladbegonia verpotten?

Wil jij van jouw Bladbegonia een groter exemplaar maken? Verpotten maar! Je kan de Bladbegonia in zijn kweekpotje laten zitten, maar als je wilt dat 'ie uiteindelijk de lucht in schiet en groot blad aanmaakt kan je het beste over gaan naar een grotere pot. Controleer of de wortels uit de gaatjes van de kweekpot komen gezet. Is dat het geval? Dan is het een goed idee om gelijk in actie te komen en te verpotten. Je kan het best de Bladbegonia in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Bladbegonia kan verpotten! 

Wat gebeurt er als mijn Bladbegonia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een grote of brede pot eventueel zou kunnen, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Bladbegonia in een kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Bladbegonia niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Bladbegonia wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Bladbegonia een stuk lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Bladbegonia stekken? 

Stek-Alert! Ja, ja, de Bladbegonia kan je gewoon stekken. Hoe leuk is dat! Bladstek, stengelstek of scheuren, het is allemaal mogelijk. De stengelstek is voornamelijk toe te passen bij de Stippenbegonia, die ook beter bekend staat als de Begonia Maculata. Probeer een van deze manieren uit en je zal zien dat deze mini groot kan worden. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Bladbegonia stekken?

Ik raad je hierbij aan om dit in het voorjaar of zomer te doen. De kamerplanten zijn in het voorjaar en tijdens de zomer een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Hieronder vertel ik hoe je de Bladbegonia het best kan stekken! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Bladbegonia stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Bladbegonia stek dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Bladbegonia last van verkleurd, gevlekt of hangend blad? 

Die prachtige bladeren met verschillende bladtekeningen toveren jouw woonkamer om tot ware jungle. Geen wonder dat iedereen zo gek is op dit jungle maatje. Zolang jij de juiste verzorging aan jouw Bladbegonia geeft  is er niks aan het handje, maar als het toch niet helemaal lekker gaat zal je dit gaan zien! Neem jouw Bladbegonia verzorging skills gelijk onder de loep. Lees snel verder.

Heeft jouw Bladbegonia last van geel blad?

Worden de bladeren aan de onderkant langzamerhand geel? No stress, dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant. De oudere bladeren vallen eraf en een nieuwe scheut zal weer opkomen.

Worden alle bladeren van jouw Bladbegonia geel, dan pas je de verzorging niet goed toe! Teveel water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden. Doordat de potgrond vol met water zit, vinden bacterien dit een ideaal broedplekje en zullen ze op den duur de wortels aantasten. Vervolgens kunnen ze doorschieten naar de stengels en zal je Bladbegonia binnen no time veranderen in een hoopje snot. Kijk dus uit met het geven van teveel water! 

Heeft jouw Begonia Maculata geel opkomend blad?

Valt het jou op dat de nieuwe scheuten van de Begonia Maculata ook geel van kleur zijn? Dat klopt! De nieuwe scheuten hebben in het beginstadium een gelige kleur en worden vervolgens langzamerhand groen. Gelukkig niets om je zorgen over te maken! 

Heeft jouw Bladbegonia last van bruine randen?

Komen er bruine randen op bij jouw Bladbegonia? Dan is de luchtvochtigheid wat aan de lage kant in huis. Zorg ervoor dat je dit wat omhoog krikt door bijvoorbeeld een bakje met water vlakbij de Bladbegonia te plaatsen of door het grote werk door een humidifier te laten doen. De bruine randen zullen niet verdwijnen, maar als je op tijd ingrijpt zal het gelukkig ook niet verder verspreiden. Je kan de aangetaste bladeren eventueel verwijderen, door de stengel zo laag mogelijk af te knippen. Zo zal de kamerplant geen ‘onnodige’ energie in deze bladeren steken en zal er meer energie naar de nieuwe scheuten gaan.

Heeft jouw Bladbegonia last van gevlekt blad?

Zien de bladeren van jouw geliefde er wat vlekkerig uit? Geef jij je Bladbegonia vanaf boven water? Stop daar dan gelijk mee! Doordat de bladeren van de Bladbegonia vrij laag zitten en een flinke groene toef kunnen zijn, kan er makkelijk water op de bladeren terechtkomen. Hierdoor is de kans groot dat er vocht  tussen de bladeren kan blijven hangen en dat er lelijke vlekken op kunnen ontstaan.

Vooral de harige soortjes houden de waterdruppels vast. Hoe je wel water kan geven? Plaats de Bladbegonia met kweekpot op een schotel en giet het water in de schotel. Zo kunnen de wortels vanaf onder het water geleidelijk opnemen. Dit kan je eventueel ook in de gootsteen doen, door het te vullen met water en de Bladbegonia even erin te laten staan. Vervolgens kan je de Bladbegonia weer terugzetten in zijn sierpot. 

Heeft jouw Bladbegonia last van hangend blad?

De bladeren van de Bladbegonia kunnen van nature wat hangen, maar hangt het er echt slap bij, dan is dit zeker niet de bedoeling. Vaak is dit een teken van te veel water of te weinig water. Heb je te veel water gegeven, dan zal het blad zacht aanvoelen. Heb je te weinig water gegeven dan zullen ze droog aanvoelen. Laat het niet zover komen en geef je Bladbegonia voor de ultieme look de juiste verzorging!

Kan mijn Bladbegonia bloeien? 

Het zusje van de Bladbegonia staat natuurlijk bekend om haar prachtige bloemen, maar ook de jungle maatje kan bloemen laten opkomen. Dit zal alleen niet zo snel voorkomen bij jou in de woonkamer, maar geef jij de ultieme verzorging aan jouw bladbegonia dan kan er zeker wat opbloeien. De Begonia maakt zowel een mannelijke als vrouwelijke bloem aan. Kleine witte bloemetjes die de groene toef kunnen sieren.

Je kan ze laten zitten, maar je kan ze er ook uitknippen. De bloemen vragen veel energie van de Bladbegonia dus je kan ze ook gerust wegknippen zodat de energie in de mooie bladeren wordt gestopt. Krijgt jouw Bladbegonia niet de gewenste verzorging en heeft hij het idee dat ‘ie het loodje gaat leggen, dan kan er opeens een bloem tevoorschijn komen. Laat het niet zo ver komen want je zal er niks meer aan hebben. 

Heeft mijn Bladbegonia onderhoud nodig?

De Bladbegonia staat bekend om zijn mooie grote bladeren en kan hier en daar een uitschieter krijgen. De Bladbegonia snoeien raad ik niet aan, gezien het juist de look van de kamerplant is. Bij de Begonia Maculata is dit alleen wel een ander verhaal. Deze kan flink de hoogte in groeien. Hierdoor maakt de Maculata soms hele lange stelen waardoor de kamerplant er wat ielig en kaal uit kan zien. Voor een vollere look kan je stengelstekjes afnemen en deze weer in de potgrond stoppen. Met de juiste verzorging kunnen de stengelstekjes van de Bladbegonia vanaf de potgrond weer de lucht in groeien. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is, zodat ze genoeg ruimte hebben om groot te worden. 

Moet ik mijn Bladbegonia schoonmaken? 

Zo nu en dan een poetsbeurt kan nooit kwaad. Dit hoort ook bij de verzorging van de Bladbegonia. De harige soortjes kan je lastig schoonmaken, maar de soortjes met een glad blad kan je gerust afnemen met een doekje als je ziet dat hij veel stof heeft opgevangen. Hier en daar een verschrompeld blaadje wegplukken en hij staat er weer fris en fruitig bij. 

Wat zijn de de gedroogde velletjes die aan de stengels van de Begonia Maculata zitten?

Die gedroogde velletjes die over de gehele Begonia Maculata verspreid kunnen zitten, wat is dat nou? Bij ieder blad is er aan de stengel wel een te vinden. Dit heeft niets te maken met de verzorging van jouw Bladbegonia. Het zijn namelijk velletjes waar de jonge bladeren mee worden beschermd. In eerste instantie zijn deze velletjes groen en bedekken het jonge kwetsbare blad. Zodra het blad is uitgekomen, worden deze velletjes langzamerhand bruin en drogen ze op. Je kan ze laten zitten, maar ben je niet fan van deze look dan kan je ze eraf trekken of wegknippen met een schone schaar.

Hoe ziet mijn Bladbegonia er over een half jaar uit? 

De Bladbegonia kan een flinke dot aan bladeren creëren maar blijft over het algemeen vrij laag. Geef jij de ultieme verzorging aan je bladbegonia en om de zoveel tijd een grotere pot, dan kunnen de bladeren enorm worden. Ieder blad wat opkomt wordt steeds groter en kan zelfs monsterlijke vormen aannemen. De Begonia maculata kan ook flink de hoogte in schieten en lange stengels aanmaken. Als je de bladbegonia tot in de puntjes verzorgt, zal deze kamerplant er prachtig bij staan en zal je er lang plezier van kunnen hebben! 

Welke beestjes houden er van de Bladbegonia?  

Over het algemeen heeft de Bladbegonia bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de kamerplant op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de Bladbegonia op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Bladbegonia. Ze kunnen namelijk op andere manieren jouw huis binnendringen. Door mee te liften op jouw trouwe viervoeter of door binnen te waaien als je een raam openzet. Je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Bladbegonia last van meeldauw?

Meeldauw, daar kan de Bladbegonia gevoelig voor zijn. Dit is een soort schimmel die op het blad kan voorkomen en witgrijze vlekken kan achterlaten. Dit goedje kan je kamerplant flink aantasten en kom daarom gelijk in actie als je dit ziet. Door de juiste verzorging toe te passen kan je ervan af komen en je geliefde Bladbegonia redden. Verwijder de besmette bladeren van jouw geliefde Bladbegonia en kijk goed of het zich niet verspreid. Zit je hele kamerplant onder dan is het helaas einde verhaal. 

Zie je iets anders kruipen? Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen!

Is mijn Bladbegonia giftig voor mijn huisdier?

De Bladbegonia valt onder het kopje ‘giftig’. Dat wordt dus oppassen geblazen met jouw trouwe viervoeter in de buurt. Is er een klein stukje van jouw Bladbegonia opgepeuzeld dan kan dat niet veel kwaad. Is je halve Bladbegonia weg, dan kan jouw huisdier klachten krijgen. Merk je iets raars op, neem dan gelijk contact op met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Bladbegonia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit sierlijke exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Bladbegonia verzorging