• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Sansevieria verzorging

4.2
(6)

Wil jij die toffe Sansevieria een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Om je gerust te stellen, de Sansevieria is een van de makkelijkste kamerplanten om te verzorgen en hieronder heb ik alle nodige informatie op een rijtje om je kennis wat op te schroeven! Wat je kan verwachten? Alle tips & tricks waarmee jij je Sansevieria verzorging skills kan uitbreiden. Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Sansevieria kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje.

De Sansevieria staat bekend om zijn stekelige stekels in alle vormen en maten. Van China tot Guatemala, deze exotische verschijning is overal te vinden, maar komt oorspronkelijk uit Afrika. Ze groeien op in de buitenlucht totdat ze de perfecte hoogte hebben bereikt om bij jou in je interieur te pronken.

Hoe geef ik water aan mij Sansevieria?

De Sansevieria maakt het jou erg makkelijk als het op watergeven aankomt. Water heeft dit jungle maatje weinig nodig. Deze rakker kan een langere tijd droog staan, wat betekend dat als je hem vergeet er niks aan de hand is. Ga langs met de gieter en laat de potgrond opdrogen. Als je af en toe water geeft en verder de kluit goed droog laat staan zal jouw jungle maatje content zijn!

Door je vinger in de potgrond te steken, tot twee knokkels diep, kan je altijd aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Bij de Sansevieria geldt het volgende; Less is more! Houdt ook rekening met de standplaats van je Sansevieria. Hoe donkerder je hem neerzet, hoe minder water de kamerplant zal verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Sansevieria te veel water geef?

Te veel water en Sansevieria gaan niet samen. Geef jij jouw jungle maatje teveel water dan zal hij binnen no time in een hoopje snot veranderen. Wat er gebeurt? De potgrond raakt verzadigd en er komt geen zuurstof meer bij, waardoor de bacteriën erop los kunnen gaan en de wortels van kamerplant worden aangetast. De rot zal vervolgens doorschieten naar de stengels van de Sansevieria. Je zal zien dat de stengels een voor een geel, bruin of zwart van kleur worden en in zullen storten. Helaas is in dit stadium je kamerplant niet meer te redden.

Als je je Sansevieria een donkerder plekje geef zal je merken dat 'ie ook minder water nodig heeft. De Sansevieria kan hierdoor een stuk sneller wortelrot oplopen, wat de verzorging moeilijker kan maken. Let dus goed op de waterbehoeftes van jouw jungle maatje.

Wat gebeurt er als ik mijn Sansevieria te weinig water geef?

Te weinig water kan bijna geen kwaad. Alleen als je hem echt heel lang droog hebt laten staan, kunnen de bladeren rimpelen en zacht worden. Check dus de aarde, door een vinger in de potgrond te steken. Bij een hele droge potgrond zie je vaak dat de aarde licht van kleur is, dat er droogtelijnen te zien zijn en de Sansevieria erg licht aanvoelt als je de pot optilt. Is het kurkdroog? Geef hem dan in kleine beetjes water.

Sproeien, moet dat ook? 

Je Sansevieria een sproeibeurt geven is mogelijk, maar zie dit als ´water geven´ zoals de kweker mij vertelde. Het water zal makkelijker op de potgrond terecht komen omdat het water langs de bladeren naar beneden valt. Een pluspunt is dat je de Sansevieria stofvrij maakt, alhoewel hij vrij weinig stof vangt. Het is dus niet per se een must om jouw Sansevieria een sproeibeurt te geven. 

Heeft mijn Sansevieria voeding nodig? 

De kweker vertelde mij dat de Sansevieria prima zonder voeding kan, maar het zo nu en dan wel kan waarderen. De kweker adviseerde om eerder de potgrond te verversen dan kamerplantvoeding te geven. In de potgrond zitten genoeg voedingsstoffen waar de Sansevieria weer lekker op kan teren. Als je teveel voeding geeft kunnen de wortels aangetast raken en verbranden. Vooral als de potgrond droog is, nemen de wortels het te snel op waardoor kans op verbranding groot is. Hier zal jouw geliefde Sansevieria nooit meer van kunnen herstellen.

Heeft jouw Sansevieria pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Sansevieria pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Vrouwentong overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Sansevieria het best?

De Sansevieria kan op meerdere plekjes in huis staan. Hij staat erom bekend een echte schaduwfreak te zijn, maar een lichter plekje kan 'ie ook goed hendelen. Zet je de vrouwentong op een wat donkerder plekje, dan zal hij ook minder hard groeien. De kleur van het blad zal wat donkerder worden, aangezien ze meer bladgroenkorrels aanmaken. Geef je de Sansevieria een wat lichter plekje met indirect zonlicht dan zal hij harder groeien.

In de volle zon, kan dat ook?

Heb jij een felle middagzon die naar binnen schijnt? Je Sansevieria kan hierdoor brandplekken oplopen. In eerste instantie zal voornamelijk het blad lichter uitvallen, waardoor ook de patronen wat kunnen vervagen. Vervolgens kunnen de brandplekken opkomen waar de Sansevieria niet bepaald mooier van wordt. Geef je jouw Sansevieria hier een plekje, dan zal 'ie ook meer water verbruiken. Let dus goed op!

Staat jouw Sansevieria op een donkere plek?

Daar zal hij prima kunnen vertoeven. De Sansevieria is niet zo kieskeurig wat dat betreft. Hij wilt wel het liefst wel iets van natuurlijk licht zodat hij de benodigde zonnestralen kan opnemen. Zet je hem echt heel donker, dan wordt het blad donkerder van kleur en kan 'ie zijn mooie patroon verliezen. En dat is natuurlijk zonde! Geef hem ook wat minder water als je hem een donker plekje geeft. Hij zal niet zoveel nodig hebben als op een lichter plekje.

Hoe kan ik mijn Sansevieria het best verpotten?

De Sansevieria is niet bepaald een snelle groeier. Langzaam maar zeker kan hij groter worden maar dat vergt wel wat tijd. Vind je de grootte van jouw Sansevieria goed zo? Dan kan je hem gerust in zijn pot laten zitten. Wil je dat de Sansevieria gaat uitdijen en in de hoogte groeit? Dan is verpotten wel aan te raden. Sommige Sansevieria soorten hebben dikke sterke wortels die ervoor kunnen zorgen dat er druk op de kweekpot of sierpot staat waardoor het kan scheuren of breken, dus houdt dit in de gaten. Je kan het beste de Sansevieria verpotten in de lente- of zomer maanden. Hieronder deel ik al mijn verpot-tips! 

Wat gebeurt er als jouw Sansevieria in een grote of brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een grote of brede pot geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zou je  meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ook bij een te grote pot kan de verhouding niet kloppen, waardoor het geheel er niet bepaald tof uitziet. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Sansevieria in een kleine pot komt te staan?

Een sierpot die 1 of 2 cm groter is dan de kweekpot is mogelijk. Als hij gaat uitdijen kan het voorkomen dat er meer druk komt op de pot. Geef hem optijd een nieuw potje. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Sansevieria wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat de kamerplant uiteindelijk kan groeien. In een te kleine pot zal hij het niet naar zijn zin hebben. Ook zal de verzorging van de Sansevieria lastiger worden aangezien de waterbuffer een stuk kleiner is. Neem een pot die liever iets groter is dan te klein.

Hoe kan ik het best mijn Sansevieria stekken? 

Ik snap heel goed dat jij dit jungle maatje wilt vermeerderen! Hoe tof is dat! Het stekken van je Sansevieria kan je op meerdere manieren doen. Met de kleine baby pups die je in de pot van de moederplant aantreft kan je aan de slag, maar je kan ook een bladstek van de Sansevieria nemen of aan de slag gaan met het scheuren van de Sansevieria. Hieronder vertel ik jou hoe je met deze methodes een Sansevieria kan stekken! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Sansevieria stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Sansevieria stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Sansevieria last van verkleurd, gerimpeld of hangend blad?

De Sansevieria heeft verschillende soorten patronen en vormen. De Laurentii heeft bijvoorbeeld gele strepen en Sansevieria Masoniana Victoria heeft bijvoorbeeld één groot blad. Zo zijn er veel verschillen in de Sansevieria familie, maar blijft de verzorging gelukkig hetzelfde. Staat jouw Sansevieria er wat sipjes bij, neem dan jouw verzorging skills onder de loep! Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje!

Heeft jouw Sansevieria last van licht of donker blad?

Veranderd jouw Sansevieria van kleur, maar weet je niet hoe dit komt? Heb jij jouw Sansevieria op een lichter plekje neergezet, dan kan je jungle maatje lichter van kleur uitvallen. Heb je de Sansevieria een donkerder plekje gegeven dan zal het blad ook donkerder uitvallen en de patronen vervagen. De kamerplant maakt op een donkerder plekje meer bladgroenkorrels aan. Wil je niet dat dit gebeurt, geef hem dan een plekje met indirect zonlicht.

Heeft jouw Sansevieria last van bruine puntjes?

Dit hoeft in eerste instantie niet te maken hebben met jouw verzorging die je aan je Sansevieria geeft. Het hoort bij de Sansevieria en zorgt juist voor die stoere en rauwe uitstraling. Vergeet niet dat een kamerplant een levend product is en ook imperfecties heeft. Dat vind ik juist zo mooi aan kamerplanten, ze geven je echt het gevoel alsof je je in een jungle waant.

Worden de bruine puntjes erger en trekt het door naar beneden? Dan kan er wel iets mis zijn en moet je je Sansevieria verzorging skills even goed onder de loep nemen. Vaak betekent dit dat je teveel water hebt gegeven en is het volgende stadium wortelrot. Binnen no time zal het blad gaan hangen en veranderd je Sansevieria in een hoopje snot. Check dus altijd de potgrond en zorg ervoor dat je een goede balans vindt als het aankomt op water geven.

Heeft jouw Sansevieria last van bruine vlekken?

Je maakt je Sansevieria niet blij met extra scheut water. De bruine vlekken op de bladeren van jouw Sansevieria zijn daarom ook een teken van rot. Vooral als het zacht aanvoelt kan je hier zeker van zijn. Dat betekend dat je Sansevieria binnen no time in een hoopje snot zal veranderen. Geef dus vooral niet te veel water aan je Sansevieria. Less is more!

Heeft jouw Sansevieria last van gerimpeld blad?

Ben je je Sansevieria helemaal vergeten en zie je dat de bladeren gerimpeld en zelf een beetje gekrompen zijn. Dit is een teken van te weinig water! Aangezien de kamerplant geen vocht meer uit de potgrond kan halen, haalt 'ie het uit zijn eigen reserves, waardoor de bladeren meer gaan rimpelen en krimpen. Geef weer rustig aan water en je zal zien dat de bladeren hun oude vormen weer terugkrijgen. Vergeet je Sansevieria niet en geef hem de gewenste verzorging.

Kan mijn Sansevieria bloeien? 

Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Sansevieria, dan kan 'ie zeker in bloei staan! De bloem van de Sansevieria is een lange stengel met allemaal kleine knopjes waar vervolgens witte bloemen uitkomen. Je kan hem laten zitten, maar de bloem zal veel energie opeisen van de plant. Knip de bloemstengels eruit zodat de energie in de Sansevieria bladeren blijft en hij zijn energie in de groei en gezondheid van de bladeren kan steken. 

Heeft mijn Sansevieria onderhoud nodig?

De Sansevieria hoeft niet gesnoeid te worden, dit is op advies van de kweker een no go! Omdat de Sansevieria geen harde groeier is zal hij niet in een klap je halve woonkamer overnemen. Je hoeft dus niet aan de slag te gaan met een snoeischaar. Doe je dit wel? Dan zal je de kamerplant juist beschadigen. Zit er een lelijk blad tussen dan mag je die best afknippen. Knip hem dan zo laag mogelijk af zodat de Sansevieria weer energie steekt in een nieuw blad. Laat de Sansevieria lekker zoals 'ie is. Zo staat hij het mooist erbij en zal hij pronken in jouw indoor jungle.  

Moet ik mijn Sansevieria schoonmaken? 

Wat dat betreft heb je geen omkijken naar de Sansevieria en vervalt deze verzorging. Pluspunten! Veel stof vangt hij niet met zijn rechtopstaande bladeren. Is er een blad aan het afsterven? Trek het voorzichtig los zodat de kamerplant hier geen energie meer in stopt. Je groene stekelige maatje staat er weer fris en fruitig bij!

Hoe ziet mijn Sansevieria er over een half jaar uit? 

Met de juiste verzorging zal de Sansevieria er niet heel veel anders uitzien. De Sansevieria is een langzame groeier en zal een half jaar later misschien een paar baby scheutjes hebben, maar that’s it. Daarom valt het verpotten niet onder het 'jaarlijkse klusje' en is om de 2 à 3 jaar een grotere pot voldoende. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat de Sansevieria is uitgedijd en de stengels langer zijn geworden. Minimale verzorging is voldoende voor de Sansevieria om er op en top bij te staan. 

Welke beestjes houden er van de Sansevieria? 

De Sansevieria is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde Sansevieria bladeren. Voordat de Sansevieria op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make A Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de nare beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze toch wel op jouw Sansevieria terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een open raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben.

Zie je iets kruipen of vliegen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestje afkomt. 

Is mijn Sansevieria giftig voor mijn huisdier? 

De Sansevieria is lichtelijk giftig. Heeft jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad opgepeuzeld, dan is er niks aan de hand. Is de halve kamerplant weg, dan is het een ander verhaal. Heeft jouw huisdier last van zijn maag of darmen omdat 'ie toch iets teveel heeft opgepeuzeld van jouw geliefde Sansevieria? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Sansevieria of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Sansevieria verzorging