• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Pilea verzorging

4
(2)

De geliefde Pilea Peperomioides, wie kent hem niet?! Zijn nickname ‘Pannenkoekplant’ heeft deze kamerplant te danken aan zijn mooie ronde bladeren. Daarnaast staat de Pilea bekend om zijn makkelijke verzorging en hoe gemakkelijk die te stekken is. Win, win! Hoewel het meeste al bekend is over deze kamerplant, ben ik met wat brandende vragen langs gegaan bij de kweker, om nog meer te weten te komen over dit ronde exemplaar. Lees hieronder meer!

Hoe deze kamerplant eruit ziet is voor jou vast geen verassing. Rond groen blad wat alle kanten opspringt. Hoe ouder de kamerplant, hoe meer de Pilea een stam ontwikkeld die de hoogte in gaat. De roots van deze rondbladige verschijning komen uit China waar ze hoog in de bergen groeien. Fun fact, deze rakker heeft wat weg van een succulent door zijn glanzende, stevige blad en is daarom ook verre familie van.

Hoe geef ik water aan mijn Pilea? 

De Pannenkoekplant valt onder het kopje ‘Bescheiden drinker’. Wel is 'ie groot fan van een lichtvochtige potgrond. De aarde een beetje op laten drogen tussen de gietbeurten in kan geen kwaad, maar de kamerplant wilt liever niet te lang droog staan. Natte voeten, daar is de Pilea geen fan van.

Door de potgrond met je vinger, tot twee knokkels diep te checken kan je aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Staat de Pilea op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde Pannenkoekplant staat en hoe groot jouw Pilea is. De potgrond checken is altijd een must! 

Wat gebeurt er als ik mijn Pilea te veel water geef?

De Pilea heeft een hekel aan natte voeten en zal dat daarom ook gelijk laten merken. De bladeren van de Pannenkoekplant kunnen gele vlekken en bruine randen krijgen. Op den duur zal het blad krullen, er sipjes bijhangen en zijn blad laten vallen, wat de tekenen zijn van wortelrot! Hier moet je dus goed op letten! Geef altijd gecontroleerd water of kies voor een pot met een gat aan de onderkant, met schotel, zodat het overtollige water weg kan stromen.

Wat gebeurt er als ik mijn Pilea te weinig water geef?

Geef je te weinig water aan jouw geliefde Pilea dan kan het blad een flinke opdonder krijgen. Een doffige kleur en een rimpelige structuur op het blad. Dat zijn gevaarlijke signalen. Gaat het blad krullen, hangen en laat het blad los? Dan zal hij echt het loodje gaan leggen. Gelukkig is de Pilea een sterke kamerplant en zal 'ie met de juiste verzorging weer kunnen opknappen. Voorkomen is beter dan genezen, dus sla niet te vaak de watergeefbeurt over!

Sproeien, moet dat ook?!

Wat dat betreft heb je het makkelijk met de Pannenkoekplant. Je hoeft de Pilea niet te voorzien van een lichte nevel, aangezien de Pilea prima kan vertoeven in een lage luchtvochtige omgeving. Wel kan je langsgaan met de plantenspuit om je Pilea stof vrij te maken, aangezien het ronde blad best wel wat stof kan vangen. Zo staat je Pilea er weer fris en fruitig bij.

Heeft mijn Pannenkoekenplant voeding nodig? 

Af en toe wat voeding vindt de Pilea erg fijn. Vooral in de groeiperiode kan deze kamerplant wat extra verzorging gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode kan je de Pilea overslaan. Universele kamerplant voeding vindt de Pilea prima en kijk altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan de Pilea geven dan te veel. Te veel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer.

Heeft jouw Pilea pas gelden verse potgrond gehad?

Heb jij je Pilea pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Pannenkoekplant overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Pilea het best? 

De Pannenkoekplant vindt een plekje met indirecte zonnestralen het allerfijnst. Deze kamerplant wordt daarom ook niet voor niets semi schaduw liefhebber genoemd. Heb jij geen zonnestralen naar binnen schijnen, dan kan je hem gerust een plekje bij het raam geven. Heb jij een ochtend, middag of einde-middag zonnetje naar binnen schijnen, zet hem dan wat verder van het raam af. De Pilea is geen fan van directe zonnestralen op zijn blad. Deze rakker groeit graag naar het licht toe, dus af en toe te pot draaien is een must.

Kan mijn Pilea op een licht plekje staan?

De Pilea vindt een licht plekje met indirect zonlicht erg fijn, maar zodra er directe zonnestralen op het blad terecht komen zal de frisse groene kleur veranderen naar een doffe gele kleur. De Pilea zal hier niet zo blij zijn en liever een ander plekje willen. Laat je hem hier staan dan worden de bladeren bol en kunnen ze op den duur loslaten.

Heb jij een ochtendzonnetje of helemaal geen directe zonnestralen in huis? Dan zal de Pannenkoekplant met plezier bij jou willen staan en kan hij gerust een plekje krijgen bij het raam. Heb jij een middagzonnetje met felle zonnestralen die bij jou naar binnen komen? Dan raad ik aan om de Pilea wat verder in de kamer te zetten. Als de felle zonnestralen op jouw geliefde Pilea bladeren terecht komen, dan bestaat er een kans dat ze gaan verbranden. Dit kan je zien aan de bruine vlekken die er ontstaan op het blad. Voorkomen is beter dan genezen, want die vlekken zullen er niet meer uitgaan.

Kan mijn Pilea op een donker plekje staan?

De Pilea een donker plekje geven is geen aanrader. De Pannenkoekplant is gek op indirect zonlicht en zal hierbij ook het beste groeien. Geef je hem een plekje met minimaal zonlicht, dan zullen de bladeren geel van kleur worden, hangen en komen er geen nieuwe scheuten op. De kamerplant zal op een donker plekje zoveel mogelijk naar het licht groeien, waardoor de Pilea rare vormen kan aannemen. Wat ook vaak voorkomt is dat de bladeren binnen no time op de grond liggen. Op een donkere plek kan er ook gemakkelijk te veel water worden gegeven, waardoor de kamerplant snel achteruit kan gaan.

Kan mijn Pilea naast een verwarming staan?

Staat jouw Pilea tijdens de wintermaanden vlak bij de verwarming? Dan zal de Pannenkoekplant liever wat verder van deze hitte willen staan, omdat 'ie geen fan is van de warme droge lucht. De kamerplant kan namelijk uitdrogen door de droge lucht, wat ook nog eens beestjes kan aantrekken. Heb je vloerverwarming? Zet de Pilea op een tof krukje of in een hangpot, om uitdroging van de prachtige bladeren te voorkomen! 

Hoe kan ik het best mijn Pannenkoekenplant verpotten?

De Pilea vindt het enorm fijn om een nieuwe pot te krijgen, zodat zijn stengels en wortels er lekker op los kunnen gaan. Als je de Pannenkoekplant goed verzorgt kan hij flink uitdijen en zal je de kleintjes de grond uit zien schieten. Je wilt natuurlijk niets liever dan een mooie, grote en volle Pilea! Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot.

Wanneer kan ik het best mijn Pilea verpotten?

Je kan het beste de Pannenkoekplant in de lente of zomer maand verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Pilea kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Pilea in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Pilea is een snelle groeier maar ik raad jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is. De kamerplant heeft op deze manier genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Pilea in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Pannenkoekplant niet erg vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Pilea wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Pilea ook een stuk lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Pilea stekken? 

Stek-alert! De Pannenkoekplant staat bekend als dé stekplant! En dat is ook niet gek met al die pups die de grond uit komen gezet. Deze kamerplant kan jou een hoop stekmateriaal geven als je hem genoeg liefde en aandacht geeft. Dit maakt het de utlieme aanleiding om jouw woonkamer om te toveren tot indoor jungle! Haal de Pilea pup op tijd weg, voordat ze de pot ontgroeien. Het is wel gezellig zo met z'n allen, maar veel ruimte blijft er op een gegeven moment niet meer over. Je kan het beste de kleine een nieuw potje geven. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het best mijn Pilea stekken?

Stek je Pilea in de lente-of zomermaanden. De kamerplanten hebben in het voorjaar en tijdens de zomer meer power om te herstellen en nieuwe wortels aan te maken. Dit zal het succes van je stek vergroten!

Maar wanneer kan je de pup losmaken van moederplant? Dat is een goede vraag! De pup zit verbonden aan de moederplant en krijgt dus ook op deze manier zijn energie. Op den duur ontwikkelt de pup zijn eigen wortelstelsel en zoekt 'ie zelf ook naar belangrijke voedingsstoffen. Als je de pup wilt stekken kan je het best even controleren of er genoeg wortels zijn voordat je hem bij zijn moeder vandaan haalt. Hieronder vertel ik jou hoe je dit het beste kan doen! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Pilea stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Pilea pup dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Pannenkoekplant last van verkleurd, gevlekt of gekruld blad? 

De oh zo leuke bladeren van de pannenkoekplant is waar de meeste plant- fanaten voor vallen. Ze staat leuk omhoog en geven met hun ronde vormen een speelse en niet te vergeten groene touch aan jouw interieur. Zolang je de juiste verzorging aan jouw Pilea geeft is er niks aan het handje, maar als het toch niet helemaal lekker gaat zal je dit merken aan de bladeren. Hieronder zet ik het allemaal op een rijtje voor je! 

Heeft jouw Pilea last van geel blad?

Laten de onderste bladeren van jouw Pilea los? No stress, dit hoort bij het natuurlijke process van deze ronde rakker. De Pilea groeit namelijk op een soort van stammetje en gaat met de juiste verzorging de lucht in. Daardoor laat hij zo nu en dan de onderste bladeren vallen, zodat de energie naar de top van de kamerplant gaat. 

Worden alle bladeren van jouw Pilea geel? Dit kan worden veroorzaakt door teveel zonnestralen die op zijn bladeren schijnen of juist een te donker plekje waar te weinig zonnestralen komen. Geef hem dus zijn favoriete plekje in het indirect zonlicht zodat hij zijn mooie groene bladeren kan behouden. Als het één of twee bladeren zijn dan kan het ook te maken hebben met ouderdom. Geef je geliefde Pilea tijdens het voorjaar en de zomermaanden wat voeding om gele bladeren te voorkomen

Heeft jouw Pilea last van bruine randen?

Heeft jouw Pilea last van bruine randen? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Hierbij is het even goed om je Pilea verzorging skills onder de loep te nemen. Vaak zijn bruine randen de aanleiding van een te lage luchtvochtigheid of te veel water. Krik de luchtvochtigheid of zet je Pilea wat verder van de verwarming vandaan. De droge lucht tast de bladeren aan wat zorgt voor deze bruine randen. Heb je te veel water gegeven, probeer dan de goede balans te vinden als je langs gaat met de gieter.De Pilea bladeren zullen niet meer groen worden, wat een extra goede reden is op je rondbladige rakker de juiste verzorging te geven.

Heeft jouw Pilea last van gevlekt blad?

Spot jij bruine vlekken op je Pilea bladeren? Vangt 'ie directe zonnestralen, dan is het makkelijk te achterhalen waar het fout gaat. Geef hem een plekje met indirect zonlicht. Staat jouw Pilea in een lage luchtvochtige omgeving? Dan kan je dit goed terugzien in zijn bladeren door de vlekken en randen. Opkrikken die luchtvochtigheid!

En wat zijn die rare stipjes/puntjes aan de onderkant van het blad? Dat heeft te maken met het kalk wat in ons water zit. De huidmondjes van het blad proberen dit af te stoten, aangezien ze er niks mee kunnen, waardoor die witte puntjes op het blad terecht komen. Dit kan gelukkig verder geen kwaad. Om dit te voorkomen kan je regenwater of afgekoeld gekookt water aan je Pilea geven. Je kan het ook gemakkelijk verwijderen met een vochtige doek.

Heeft jouw Pilea last van gekruld blad?

Krullen de bladeren van jouw Pilea? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Bij te veel of te weinig water kunnen de bladeren krullen. Probeer daarom altijd de perfecte balans te vinden als het op watergeven aankomt. Dit kan wel weer recht trekken als jij de juiste verzorging aan jouw Pilea geeft.

Staan de bladeren van jouw geliefde Pilea bol? Dan staat de kamerplant te licht. Grote kans dat de bladeren zich niet goed kunnen ontwikkelen m waardoor de bladeren klein kunnen blijven. Indirect licht wordt beter gewaardeerd. Je zal zien dat de bladeren dan mooi plat blijven. 

Kan mijn Pannenkoekplant bloeien? 

Een bloeiende Pannenkoekplant? Jazeker, dat kan voorkomen! Het komt niet zo vaak voor dat de Pilea in huis het op een bloeien zal zetten, maar gebeurt dit wel bij jou, dan geef jij de ultieme verzorging! Het zijn kleine minuscule wit roze bloemetjes die geclusterd aan een stengel zitten. Het ziet er enorm leuk uit, maar ben jij geen fan? Knip de bloemetjes eruit door met een schone schaar de stengel zo laag mogelijk af te knippen. Het aanmaken van bloemen kost namelijk best wat energie voor de Pilea. Knip ze weg en de energie zal in de mooie ronde bladeren blijven.

Heeft mijn Pilea onderhoud nodig?

Je kan de Pilea rustig zijn gangetje laten gaan en deze verzorging skippen. Trimmen doet hij namelijk zelf omdat hij de oude bladeren gemakkelijk laat vallen. Vaak gaat dit om de onderste bladeren die wat ouder zijn. Om zijn springerige uiterlijk doe je het natuurlijk, dus laat hem zijn ding doen. Wil je toch de schaar erin zetten dan zullen zijn looks als sneeuw voor de zon verdwijnen. Laat die schaar dus lekker links liggen en geniet van zijn vrolijke verschijning!

Moet ik mijn Pannenkoekenplant schoonmaken? 

Zo nu en dan kan de Pilea best een schoonmaakbeurt krijgen, De bladeren kunnen best vast stof opvangen waardoor de openingen in het blad verstopt raken. Hierdoor kan de Pilea minder goed belangrijke stoffen opvangen. Pak je plantenspuit of stofdoek erbij en maak jouw rondvormige maatje stofvrij! Een must als het aankomt op de verzorging van de Pilea. Zie je hier en daar een geel blad? Haal ze weg zodat de Pilea er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Pilea er over een half jaar uit? 

Heeft jouw Pilea het goed naar zijn zin, dan krijg je er een hoop voor terug! Is de Pilea flink aan het uitdijen en de hoogte in gegaan? Dan is het je vast opgevallen dat de onderste bladeren loslaten en de stam steeds langer wordt. De Pilea stam gaat zijn eigen leventje leiden en kan hierdoor kromme vormen aanneemt. Wil je liever een rechte stam die omhoog gaat, dan kan je hem met een stok naar boven leiden. Met de juiste verzorging kan de Pilea stokoud worden en je genoeg baby Pilea’s geven om heel je huis vol te zetten! 

Welke beestjes houden er van de Pilea?  

Over het algemeen heeft de Pilea bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Pannenkoekplant op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie rondvormige maatje omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Verschillende soorten luisjes vinden het heerlijk om op de Pannenkoekplant te vertoeven. Dit kan een teken zijn van een zwakke Pilea, waarbij niet de juiste verzorging wordt toegepast. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen.

Om meer te weten te komen over beestjes kun je meer informatie vinden onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’. Hierin kan je vinden met welk beestje je te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen.

Is mijn Pilea giftig voor mijn huisdier?

Goed nieuws, de Pilea is niet giftig! Een van de vele voordelen die de Pilea heeft. Daar heb je dus verder geen omkijken naar, ideaal toch! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Pilea of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat het hieronder weten!


Aanbevolen producten
Pilea verzorging