• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Pachira verzorging

4.7
(9)

Ben jij gek op die mooie bladeren en stam van de Pachira maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle in's & out's met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Pachira een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Van oorsprong komt de Pachira uit de moerassen van Oost Brazilië, Panama en Costa Rica. De Geldboom behoort tot de plantenfamilie Malvaceae, deze staat ook wel bekend als de kaasjeskruidfamilie. Dit jungle maatje wordt ook wel Geldboom genoemd, in het verre oosten wordt namelijk geloofd dat de bladeren geld kunnen vangen. Hieronder lees je alles over de verzorging van de Pachira.

Hoe geef ik water aan mijn Pachira? 

De Pachira is echt een nuchtere onder de kamerplanten. Je kan hem gerust een keer, zelfs twee keer overslaan. Hij zal hier geen moeite mee hebben. Net zoals bij de cactus en vetplant wordt het vocht bij de Pachira opgeslagen in de stam. Ga langs met de gieter en laat de potgrond opdrogen. Als je af en toe water geeft en verder de kluit goed droog laat staan zal jouw jungle maatje content zijn!

Dat betekent dat je er weinig omkijken naar hebt als het gaat om water geven. Vooral in de herfst en winter kan je de Pachira een langere periode droog laten staan. Tijdens de warmere dagen geef ik altijd wat meer, maar check altijd de kluit door een vinger in de potgrond te steken en te voelen hoe droog of vochtig de aarde aanvoelt. Geef liever te weinig water dan te veel. Het is altijd lastig aan te geven welke precieze hoeveelheid je moet geven, aangezien het maar net ligt aan de grootte van de kamerplant, de standplaats en de temperaturen binnenshuis.  

Wat gebeurt er als ik mijn Pachira te veel water geef?

De Pachira vindt het niet fijn om teveel water te krijgen. Heb je per ongeluk teveel gegeven, dan kan het voor deze ene keer geen kwaad. Is de potgrond kleddernat? Heb je last van bruine of gele bladeren en is de frisse groene kleur verdwenen? Check dan eerst of je geen wortelrot hebt. Bruine of zwarte wortels die er snotterig en zacht uitzien, ja, dat is helaas wortelrot-alert!

Als je net op tijd bent kun je kamerplant nog redden door hem over te potten en droog te laten staan. Is de stam zacht en hangen de bladeren en beginnen ze los te laten? Dan heeft de kamerplant een kleine kans op overleven. Is de stam nog voor een deel gezond, dan kan je nog een deel van de kamerplant redden door een stek af te nemen. Probeer hem op deze manier een tweede leven te geven. 

Wat gebeurt er als ik mijn Pachira te weinig water geef?

Geef je de Geldboom te weinig water? Dan zal je zien dat de bladeren er wat sipjes en gekruld bijhangen. De uiteinden van de bladeren worden bruin en krullen op. Je moet het wel ver schoppen om de Pachira in deze staat te laten komen. Hij kan zeker wel tegen een stootje, maar niet tegen complete verdroging. Check vooral de potgrond en geef hem rustig aan weer water. Een te droge potgrond kan moeilijk water opnemen, dus laat dit niet te vaak gebeuren. Op den duur zal de kamerplant dit niet fijn vinden en achteruit gaan. De juiste verzorging is key voor de Pachira.

sproeien moet dat ook?

Het sproeien van een Pachira is een must om de bladeren stof vrij te maken. Die kunnen namelijk nogal veel stof vangen. Hierdoor kan de Pachira er wat dof en sipjes bij staan. Ook boots je hiermee de hoge luchtvochtigheid na. Spray de kamerplant met water en je zal zien dat de groene heldere kleur weer opkomt!

Heeft mijn Pachira voeding nodig? 

Af en toe wat voeding vindt de Pachira fijn. Vooral in de groeiperiode kan dit maatje wel wat voeding gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode hoeft de Pachira geen voeding. Zelf gebruik ik graag universele kamerplanten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan je Pachira geven dan te veel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. Net zoals water, slaat de Pachira ook voeding op in zijn stam, dus maak je geen zorgen als je de kamerplant hebt overgeslagen. 

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Pachira pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Geldboom pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Pachira het best? 

De Pachira is zo moeilijk niet. Zet hem wat lichter of wat donkerder, hij vindt alles prima. Dit jungle maatje valt onder het kopje semi-schaduw liefhebber, maar kan zich op ieder plekje thuis voelen. Indirecte zonnestralen vindt de Pachira enorm fijn. Dat doet hem namelijk denken aan zijn natuurlijke habitat, waar hij op de rijke bodem van de jungle onder de andere grote exotische planten groeit. Heb jij wat zachte zonnestralen die jouw woonkamer in schijnen? Dan zal 'ie zich helemaal thuis voelen. Komt er bij jou een felle middagzon naar binnen? Zet hem dan wat verder van het raam af. Een donkerder plekje kan de kamerplant ook prima handelen, maar stop hem niet in een donker hok. Jij zou dat ook niet fijn vinden, toch? 

In de volle zon, kan dat ook?

Heb jij het felle middagzonnetje naar binnen schijnen oftewel, een raam op het zuid/westen? Geef hem dan een plekje waar hij wat verder van het raam af staat. Onthoud, geen direct zonlicht op de bladeren. Dat is het allerbelangrijkst! Dit kan namelijk brandplekken veroorzaken op de bladeren van de Pachira. Iets wat je natuurlijk niet wilt.

Kan mijn Pachira op een donkere plek staan?

Geef je de Pachira een wat donkerder plekje dan zal je in eerste instantie niks geks zien, maar op den duur kan de kamerplant stoppen met groeien of juist naar het licht toe groeien. De stengels rekken zich uit zodat de groene bladeren het licht opvangen. Geef hem dus een gewenst plekje, zodat hij mooi in shape blijft. 

Staat jouw Pachira bij een verwarming?

Zet jouw Pachira niet vlak bij een verwarming neer! De verwarming zorgt voor een droge lucht en haalt de luchtvochtigheid naar beneden, de Geldboom houdt juist van een hoge luchtvochtigheid. De warme lucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Hierdoor verminder je ook nog de kans op ongedierte. 

Hoe kan ik het best mijn Pachira verpotten?

De Pachira is een echte groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er weer even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De plant kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. 

Wat gebeurd er als jouw Pachira in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Pachira in een te kleine pot komt te staan?

Dit zal de Pachira niet zo fijn vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte blijft hangen. Op den duur zal hij het niet fijn vinden, aangezien de wortels niet kunnen groeien. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Pachira wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Pachira stekken? 

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de prachtige Pachira. Dit is nog leuker als je dit kan doen door middel van stekken. Geef jij de juiste verzorging aan je Pachira dan zal je voldoende stekmateriaal hebben! Je kan de Pachira stekken door middel van een kopstek of uitlopers los te halen van de moederplant.

Wanneer kan ik het beste mijn Pachira stekken?

Je kan het beste de Pachira in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Pachira kan stekken! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Pachira stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. In het begin hebben ze iets meer water nodig dan de moederplant, hierna kun je hetzelfde verzorgen. Je kunt de stekjes ook al zonder wortels van je jungle maatje afhalen. Je moet ze dan eerst wel nog even op water zetten om te wortelen. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in de vensterbank waar de volle middagzon op staat. 

Heeft jouw Pachira last van verkleurd, gekruld of hangend blad?

De groene, excotische bladeren zorgen voor subtropische vibes in jouw huiskamer. Als je de gewenste verzorging goed kan toepassen zal jouw Pachira niet klagen. Merk je toch iets raars op aan jouw Geldboom? Dan is het zeker aan te raden om na te gaan welke verzorging je precies toepast voor de Pachira en dit even onder de loep te nemen. Hieronder neem ik alle mogelijke ‘bladscenario’s’ met jou door! 

Heeft jouw Pachira last van geel blad?

Zijn de onderste bladeren geel van kleur? No stress, dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant. De oudste, vaak onderste, bladeren sterven op den duur af, zodat er meer energie wordt gestoken in nieuwe opkomende bladeren. No stress, dit staat los van de verzorging die je toepast aan jouw Pachira.

Zijn alle bladeren van de Geldboom geel van kleur? Dan gaat er iets niet goed met jouw Pachira verzorging skills. Dit kan aan verschillende oorzaken liggen. Je Pachira staat in het felle zonnetje, waardoor het blad een stuk lichter van kleur kan zijn, wat zorgt door de gele gloed. Geef jij jouw Pachira te veel water? Dan kunnen er gele vlekken ontstaan die over het gehele blad heen trekken. Geef liever wat minder water, dan een scheut te veel, zodat je deze ellende kan voorkomen.

Heeft jouw Pachira last van hangend blad?

Dit kan een gevolg zijn van een kamerplant die te veel water krijgt. De bladeren krijgen een gele gloed en bruine vlekken. Op den duur zullen de bladeren gaan hangen wat betekent dat de rot is doorgeschoten van de wortels naar de stam in de bladeren. Geef liever wat minder water, dan een scheut te veel, zodat je deze ellende kan voorkomen. Te weinig water, oftewel verdroging, kan er ook toe leiden dat de Pachira hangend blad heeft. Geef je Pachira de juiste verzorging zodat 'ie er niet sipjes bijstaat.

Heeft jouw Pachira last van bladuitval?

Laat de Pachira ook op andere plekken zijn bladeren vallen, zoals halverwege of bovenaan de stengel? Dan is er iets aan de hand met de verzorging die je aan je Pachira geeft. Check dan vooral even de potgrond. Dit is vaak een teken van teveel water en is er een grote kans op wortelrot. Voelen de stengels en bladeren zacht aan en kleuren ze bruin? Aii, dan kan het rot via de wortels doorgeschoten zijn naar de stengels en bladeren. Op den duur kan de kamerplant in elkaar vallen en zal er niet veel meer overblijven van jouw jungle maatje. 

Kan mijn Pachira bloeien? 

Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in de huiskamer, vertelde de kweker, maar is dat wel zo dan ben jij echt de lucky one! Dat betekent dat jouw Pachira het enorm naar zijn zin heeft. De bloem slurpt tijdens de groei alleen wel veel energie. Zie je wat opkomen en wil je graag dat jouw Pachira zijn energie behoudt en in de bladeren steekt? Snij dan de bloemstengel af met een schoon mes.

Heeft mijn Pachira onderhoud nodig?

De Pachira kan met de juiste verzorging enorme uitlopers maken. Wordt het jou allemaal te wild? Dan kan je de kamerplant gerust snoeien. Knip de uitlopers schuin af met een schone schaar. Goed nieuws! Hiermee heb je een hoop stekmateriaal waarmee jij je interieur vol kan zetten. Controleer of er nog een lelijk blad tussen zit en knip die gelijk weg. De Pachira bespaart op deze manier een hoop energie wat in nieuw blad kan worden gestoken. Zo staat jouw jungle maatje er weer fris en fruitig bij.

Moet ik mijn Pachira schoonmaken?

De Geldboom kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken, aangezien de kamerplant er niet altijd even fris bij kan staan. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Pachira zitten? Haal ze eraf zodat je kamerplant er weer fris en fruitig bijstaat.  

Hoe ziet mijn Pachira er over een half jaar uit?

Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Pachira, dan kan je binnen no time een enorme boom in je huiskamer hebben staan. Langzaam maar zeker komen de nieuwe scheuten op, waarbij ook de nieuwe vertakkingen kunnen ontstaan. Gebruik de nieuwe uitlopers als stekmateriaal of laat hem de lucht in schieten voor een mooie volle kamerplant. Gooi jij je verzorging skills in de strijd, dan zal de Pachira er prachtig bijstaan!

Welke beestjes houden er van de Pachira?

Over het algemeen heeft de Pachira bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de kamerplant op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Pachira omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Zie je iets kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Pachira giftig voor mijn huidier?

De Pachira valt onder het kopje ‘giftig’. Dat wordt dus oppassen geblazen met jouw trouwe viervoeter in de buurt. Is er een klein stukje van jouw Geldboom opgepeuzeld,  dan kan dat niet veel kwaad. Is je halve Pachira weg, dan kan jouw huisdier last krijgen. Merk je iets raars op en heeft jouw huisdier last van diarree en misselijkheid? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts. Ook moet je voor jezelf oppassen, aangezien het sap kan zorgen voor huidirritaties. Houdt dit goed in de gaten! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Pachira of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit robuuste exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!

Pachira verzorging