• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Crassula verzorging

4.5
(2)

Ben jij gek op die mooie bladeren van de Crassula a.k.a Jadeplant maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ga ik langs bij dé expert, de Crassula kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Crassula een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Deze groene verschijning behoort tot de succulenten familie en zal je voornamelijk op droge vlaktes tegenkomen. Met zijn dikke ronde bladeren en verhouten stammen kan deze kamerplant goed voor zichzelf zorgen. Dat kan ook niet anders als je uit het zonovergoten Zuid-Afrika komt en op de droge vlaktes bent opgegroeid. De Crassula familie bestaat uit meer dan 300 soorten, waarvan de helft in Zuid-Afrika te vinden zijn. Wil je ze ontmoeten, plan dan een reisje naar Zuid-Afrika in!

Hoe geef ik mijn Crassula water? 

De Jadeplant kan goed tegen een stootje! Vooral als het op water aankomt is deze kamerplant grotendeels zelfvoorzienend en valt daarom onder het kopje 'de nuchtere'. Je moet hem natuurlijk niet helemaal overslaan, maar deze kamerplant kan een langere tijd droog staan. Dit komt omdat hij al zijn waterreserves goed op kan slaan in het blad, de stam en de wortels. Vandaar dat deze aan de dikkere kant zijn. In zijn natuurlijke habitat moet hij het hebben van een stortbui. Hij zuigt zich vol en kan er weer even tegenaan.

Geef je Crassula dus niet te vaak water. Laat de potgrond tussen de gietbeurten in goed opdrogen. Check altijd de potgrond, door met een vinger aan te voelen of het droog of vochtig is. Het komt vaak voor dat de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, maar dat de onderkant nog vochtig is.

Wat gebeurt er als ik mijn Crassula te veel water geef?

Geef je constant te veel water en drijft de Crassula bijna zijn potje uit? Dan vergroot je de kans op wortelrot. Vooral als het water verder geen kant op kan, gaan de bacterien erop los en tasten ze de wortels aan. Vervolgens schiet het door naar de stam en bladeren en zal je Crassula geel en bruin aanlopen. Binnen no time zal je kamerplant in een hoopje snot veranderen. Geef daarom liever wat minder water, dan dat je een scheut te veel geeft.

Wat gebeurt er als ik mijn Crassula te weinig water geef?

Geef je te weinig water? Dan zal er op het eerste gezicht niet veel veranderen. De Crassula is het namelijk gewend. Hij kan goed teren op zijn reserves en sluiten zelfs de openingen in het blad zodat ze niet uitdrogen. Enig nadeel is dat ze hierdoor niet verder ontwikkelen, wat betekent dat de groei stopt. Op den duur zal het blad een rimpelige structuur krijgen en krimpen. Dat betekent dat de kamerplant bijna door zijn reserves is. Laat het niet zo ver komen en geef je Crassula de juiste verzorging.

Sproeien, moet dat ook? 

Je Crassula een sproeibeurt geven is mogelijk, maar zie dit als ´water geven´ zoals de kweker mij vertelde. Het water zal makkelijker op de potgrond terecht komen omdat het water langs de bladeren naar beneden valt. Een pluspunt is dat je de Crassula stofvrij maakt, alhoewel hij vrij weinig stof vangt. Het is dus niet per se een must om jouw Crassula een sproeibeurt te geven.  

Heeft mijn Crassula voeding nodig? 

In zijn natuurlijke habitat leeft de Crassula op een bodem waar weinig voeding te vinden is. Hierdoor kan de Crassula prima zonder voeding door het leven en is dit geen verplichte verzorging. Daarentegen kan het geen kwaad om de Crassula wat power te geven tijdens de groeiperiode. Zelf gebruik ik graag cactus- en succulenten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan de Crassula geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. Tijdens de herfst- en winterperiode heb je geen omkijken naar de Crassula en hoef je geen voeding te geven.

Heeft jouw Crassula pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven. Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie. Onder het kopje Natuurlijke voeding vertel ik jou meer! 

Waar staat mijn Crassula het best? 

De Crassula is gek op een lichte standplaats. In zijn natuurlijke habitat is 'ie niet anders gewend dan een zonnetje op zijn bol. Een plekje met indirecte zonnnestralen vindt de Crassula ook prima. Hij is niet de moeilijkste en kan snel wennen aan een plekje. Heb jij een raam op het zuiden dan is het wel even opletten met de felle zonnestralen. Krijgt 'ie het te warm dan veranderen de bladpunten in een rode kleur. Verder kan de Crassula iedere indoor jungle vertoeven!

Staat jouw Crassula op een licht plekje?

Staat de Crassula in direct zonlicht? Het kan goed gaan, maar toch moet je hem zo nu en dan controleren op rode bladpunten. Ja, rode bladpunten! Als de Crassula het net even te warm vindt met het felle zonnetje op zijn bol, dan zal hij dit snel genoeg aan jou laten merken, door zijn bladpunten rood te laten kleuren. Zie je dit gebeuren dan moet je gelijk in actie komen. Geef hem een plekje met indirect zonlicht, zodat de rode bladpunten weer kunnen bijtrekken. Krijgt de Crassula geen alarmerende kleur, dan heeft 'ie het goed naar zijn zin en kan je hem gerust laten staan.

Staat jouw Crassula op een donker plekje?

Te donker, daar is 'ie geen enorme fan van. Ondanks dat de Crassula zich snel aan kan passen, zal de kamerplant op een te donkere standplaats kuren vertonen. De kamerplant zal niet meer zo snel nieuw blad laten opkomen. Is dit wel het geval, dan kunnen er uitlopers ontstaan die enorm lang worden, aangezien de kamerplant opzoek zal gaan naar natuurlijk licht. Mooi is het zeker niet! Ook zal wortelrot sneller kunnen opkomen aangezien de kamerplant weinig verbruikt en met een scheut teveel er al een snotterig boel kan ontstaan. Geef je Crassula daarom de gewenste plek en verzorging voor een happy kamerplant!

Staat jouw Crassula vlakbij de verwarming?

Voor de Crassula maakt het allemaal niet uit! Een verwarming die aanstaat en warmte af geeft doet hem aan zijn natuurlijk habitat denken. Het zal de kamerplant niet zoveel doen. Check alleen wel goed de potgrond, aangezien het water sneller kan verdampen.

Hoe kan ik het best mijn Crassula verpotten?

De Crassula is een langzame groeier en doet alles op zijn gemakje. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Crassula kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht in jouw indoor jungle.  

Wanneer kan ik het beste mijn Crassula verpotten?

Je kan het beste de Jadeplant in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Crassula kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Crassula in een te grote of te brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Crassula in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Crassula niet erg vinden. Navragen kweker De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Crassula wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Crassula ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Crassula stekken? 

Een huis vol Crassula, hoe leuk is dat! En nog leuker als je ze zelf kan stekken! Het vermeerderen van de Crassula is ook nog eens goed te doen en kan op meerdere manier. Een kopstek, stengelstek of bladstek, pas het gerust allemaal toe. De kans op slagen is bij alle drie de methodes erg groot, dus ga gelijk aan de slag! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Crassula stekken?  

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hieronder vertel ik jou hoe je de Crassula kan stekken!  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Crassula stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij de Crassula kleintjes hoef je maar weinig verzorging toe te passen. Geef nadat je de stek hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze mini’s en kan je ze lekker hun ding laten doen. Hoe ideaal is dat!

Heeft jouw Crassula last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad? 

Met zijn koraalachtige look en dikke bladeren is de Crassula een plaatje! De Crassula kan erg goed voor zichzelf zorgen, waardoor jij maar minimale verzorging hoeft toe te passen. Merk je op dat de bladeren er wat sipjes bij staan, dan is het van belang om jouw Crassula verzorging skills goed onder de loep te nemen. Hieronder alle mogelijke bladscenario's op een rijtje!

Heeft jouw Crassula last van geel blad?

Zien de onderste bladeren van jouw Crassula geel? Dat betekend dat 'ie zijn onderste blad afstoot, zodat er meer energie naar de nieuwe jongere bladeren kan gaan. Dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant en is geen reden tot paniek. Het ligt in ieder geval niet aan de verzorging die je toepast aan jouw Crassula. Verwijder de gele stengels, zodat je kamerplant er weer fris en fruitig bijstaat. 

Zijn alle bladeren geel? Dan gaat er iets niet goed en moet je gelijk je Crassula verzorging skills onder de loep nemen. Vaak is dit een teken van teveel water. Foei! De Crassula heeft niet veel water nodig, dus laat hem gerust even droog staan. Gaan ze ook hangen en worden ze zacht inclusief de stam? Aii, dan heb je echt teveel gegeven en is er grote kans dat er wortelrot in de stengels van de Crassula zit en binnen no time in een hoopje snot kan veranderen. Of de kamerplant nog te redden valt? Dat betwijfel ik. Vaak is de kamerplant rijp voor de composthoop. Geef bij twijfel altijd minder water, zodat je zeker weet dat er geen rot op kan komen. 

Heeft jouw Crassula last van rode bladpunten?

Dan staat je woestijn maatje te licht. Heb je de kamerplant een plekje gegeven waar de felle zonnestralen op het blad schijnen, dan kunnen er rode bladpunten tevoorschijn komen. Hiermee wilt de Crassula aangeven dat 'ie het net even te fel vindt. Zet hem op een plekje met indirecte zonnestralen en laat hem even bijkomen. Op den duur zullen de rode bladpunten bijtrekken. Geef je Crassula wat extra verzorging en liefde, zodat de bladpunten weer mooi groen worden.

Heeft jouw Crassula last van verschrompeld blad?

Verschompelde bladeren komt vaak voor door te weinig water. Heb je de Crassula iets te vaak overgeslagen dan plundert de Jadeplant zijn eigen voorraad en wordt het vocht onttrokken uit het blad. Hierdoor wordt het blad wat rimpelig en zal het wat krimpen, waardoor ze de verschrompelde look krijgen. Overslaan mag, maar niet te vaak! Geef de juiste verzorging zodat je Crassula niet de verschompelde en verslonsde look heeft.

Heeft jouw Crassula last van hangend blad?

Hangend blad is een teken van teveel water. Voornamelijk als ze geel van kleur zijn en zacht aanvoelen, zullen ze binnen no time op de grond liggen. Geef bij twijfel altijd liever wat minder water, dan te veel. De Crassula heeft zijn eigen reserves dus hoeft niet al te veel water. Geef de juiste verzorging zodat de bladeren van de Crassula mooi omhoog staan.

Kan mijn Crassula bloeien? 

Een Crassula in bloei zal je niet zo snel zien bij jouw thuis. Geef jij echt de ultieme verzorging, dan is er wel kans dat er iets opbloeit tussen jou en je Crassula. De kans dat de bloemetjes op zullen poppen is groter als je hem in de zon zet, maar niet in de brandende zon. De kleine witte en roze bloemetjes komen aan een stengel uit de kern van de bladeren gezet. Deze bloemen geven ook nog eens een zachte geur af. Vervolgens ontwikkelen de bloemen zich tot een klein bolletje, waar alle kleine zaadjes in zitten. Dit zijn de zaadje waar de Crassula zich mee verspreidt op de droge vlaktes in zijn natuurlijke habitat, zodat er nog meer opkomen.

Heeft mijn Crassula onderhoud nodig?

De Crassula hoeft niet gesnoeid te worden en is op advies van de kweker een no go! Omdat de Crassula geen harde groeier is zal hij niet in een klap je halve woonkamer overnemen. Je hoeft dus niet aan de slag te gaan met een snoeischaar. Doe je dit wel? Dan zal je de kamerplant juist beschadigen. Zit er een lelijk blad tussen dan mag je dat best afknippen. Knip hem dan zo laag mogelijk af zodat de Crassula weer energie steekt in een nieuw blad. Geef hem vooral geen nieuwe coupe, daar zal 'ie niet vrolijk van worden. Laat hem zoals ‘ie is, zodat je er het meeste plezier van zal hebben. 

Moet ik mijn Crassula schoonmaken?

De Crassula kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken, aangezien de kamerplant er niet altijd even fris bij kan staan. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Clusia zitten? Haal ze eraf zodat je Clusia er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Crassula er over een half jaar uit?

Geef jij de juiste verzorging aan jouw Crassula, dan kan 'ie flinke uitlopers maken! Hiervoor moet je alleen wel een hoop geduld hebben. Heeft jouw Crassula er al wat jaartjes opzitten? Dan laten de onderste bladeren los en verhouten de stammen zich. De kamerplant zal er wat bossiger uitzien en een hoop nieuwe uitlopers aanmaken. De kamerplant kan op den duur zelfs topzwaar worden, waardoor ondersteuning of stekken nodig is. Stekmateriaal heb je in ieder geval genoeg! Houdt de kamerplant dus goed in shape door hem tot in de puntjes te verzorgen. Je zal er een hoop plezier van hebben!

Welke beestjes houden er van de Crassula?  

Nare beestjes zal je niet zo snel voorbij zien komen op jouw Crassula Voordat de kamerplant op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw Crassula terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een open raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. 

Er kunnen verschillende beestjes op jouw Crassula terecht komen. Luizen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om op jouw Crassula te vertoeven. Ze banen zich een weg over de stengels en bijten het liefst in het blad om het sap uit de stengel leeg te zuigen. Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik je uit hoe je het best van die nare beestje afkomt. 

Is mijn Crassula giftig voor mijn huisdier?

De Crassula valt onder het kopje 'giftig'. Heeft jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad opgepeuzeld, dan is er niks aan de hand. Is de halve kamerplant weg, dan is het een ander verhaal. Heeft jouw juisdier last van zijn maag of darmen omdat 'ie toch iets teveel heeft opgepeuzeld van jouw geliefde Crassula? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Crassula of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit desert exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Crassula verzorging