• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Calathea verzorging

4.4
(14)
Reading Time: 14 minutes

Zeg je jungle dan zeg je Calathea! Dit jungle maatje is onmisbaar in jouw indoor jungle. Zit je nog een beetje in de knel met het toepassen van de juiste verzorging bij jouw Calathea? Dan kan ik jouw opweg helpen met mijn informatie en tips! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over de Pauwenplant. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik graag alle in's & out's, zodat jouw Calathea een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

De Calathea familie staat bekend om zijn blad tekeningen en kennen hem ook beter als de Pauwenplant. Ze zijn te vinden in de dichtbegroeide jungle van Midden en Zuid Amerika. Het leuke aan de Calathea is dat ze ook bekend staan om hun dagelijkse moves. Kijk dus niet raar op als jij opeens geritsel naast je hoort. In de avond sluit de Calathea zijn bladeren om ze vervolgens weer in de ochtend open te slaan.

Hoe geef ik water aan mijn Calathea?

De Calathea valt onder het kopje ‘de zuiper’. Deze kamerplant vraagt een hoop water van jou, omdat hij gewend is om in het amazonegebied in een vochtige bodem te staan. Daarnaast is het ook nog een beetje een diva die graag regen- of gedestilleerd water het lekkerst vindt. Ze zijn namelijk geen liefhebbers van kalk. Je kan het beste een gieter of bak tijdens een flinke regenbui buiten zetten die het regenwater op kan vangen. Laat het water even op kamertemperatuur warm worden en geef het dan vervolgens aan jouw geliefde Calathea. 

Een constante vochtige potgrond is een must bij de Calathea. Ik zorg ervoor dat mijn Calathea’s in de lente- en zomermaanden een constante lichtvochtige potgrond heeft. Let hierbij wel op dat de het water sneller kan verdampen door de hogere temperaturen. In de herfst- en wintermaanden kan je wat afbouwen. Check altijd de potgrond of je voldoende water hebt gegeven, maar niet kleddernat is. Door mijn vinger in de grond te steken, tot twee knokkels diep, kan ik aanvoelen hoe droog of vochtig de aarde is.

Wat gebeurt er als ik mijn Calathea te veel water geef?

De Calathea heeft een hekel aan natte voeten en zal dat daarom ook gelijk laten merken. De bladeren van de Calathea kunnen gele vlekken en bruine randen krijgen. Op den duur zal 'ie er sipjes bijhangen, wat de eerste tekenen zijn van wortelrot! Hier moet je dus goed op letten! De Calathea is namelijk gevoelig voor wortelrot. Geef dus altijd gecontroleerd water of kies voor een pot met een gat aan de onderkant, met schotel, zodat het overtollige water weg kan stromen.

Wat gebeurt er als ik mijn Calathea te weinig water geef?

Geef je jouw Calathea te weinig water, dan kunnen de bladeren er sipjes bijhangen of opkrullen. Bruine randen kunnen ook een teken zijn van te weinig water. Vooral de smalbladige soortjes, zoals de Calathea Insigne geven dit goed aan en krullen op. Dit betekend dat je jouw Calathea verzorging skills direct moet aanpassen Hop, hop, pak die gieter erbij voordat het te laat is! 

Sproeien, moet dat ook? 

They love it! Sproei zoveel mogelijk om die hoge luchtvochtigheid na te bootsen die ze in de jungle ook om zich heen hebben. Houd er wel rekening mee dat de verhoogde luchtvochtigheid voor een korte periode zal zijn. Ga daarom wat vaker langs met de plantenspuit of plaats een luchtbevochtiger in je kamer. Heb je een te lage luchtvochtigheid in huis, dan kunnen de randen van de bladeren geel of bruin en krokant worden. Daarnaast kan de Calathea veel stof vangen met zijn mooie grote bladeren, waardoor de openingen van het blad verstopt raken. De benodigde voedingsstoffen kunnen minder goed worden opgevangen, dus sproei erop los!

Wanneer kan ik het beste mijn Calathea sproeien?

De kweker raadde mij aan om de Calathea in de ochtend een sproeibeurt te geven. Dit komt omdat de bladeren van de Calathea bewegen waardoor je ze beter kan besproeien als ze ‘open’ staan. De nevel zal beter op het blad blijven hangen. Geef je een sproeibeurt in de avond als de bladeren ‘gesloten’ zijn, dan zal de nevel minder goed blijven hangen en eerder op de potgrond terecht komen.

Heeft mijn Calathea voeding nodig? 

De Calathea vindt een beetje voeding op z’n tijd wel lekker. Vooral in de lente en zomer kunnen ze dat extraatje wel gebruiken, gezien de kamerplant veel nieuwe scheuten kan laten oppoppen. Als de Calathea wat ouder is, kan de kamerplant de extra voedingsstoffen ook zeer waarderen. Wees alleen niet te gul met het geven van voeding en kijk goed op de verpakking van de kamerplantvoeding welke hoeveelheid je moet aanhouden. Teveel voeding kan zorgen voor aangetaste wortels, en laat de Calathea nou gevoelige wortels hebben. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Calathea pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je de Pauwenplant overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Calathea het beste? 

De Calathea groeit in zijn natuurlijke habitat onder de andere jungle reuzen en krijgt daardoor weinig tot geen direct zonlicht op zijn prachtige bladeren. Ja, je hebt te maken met een echte schaduwfreak! Daarom wilt ie het liefst in jouw woonkamer ook een plekje met indirect zonlicht. Een plekje op de tocht is geen top idee met de Calathea, dus probeer dat te vermijden. Komt er bij jou een ochtendzonnetje naar binnen en heb jij veel plekjes met indirect zonlicht? Dan zal de Calathea het heel erg naar zijn zin hebben in jouw indoor jungle!

In de volle zon, kan dat ook?

Komen er felle zonnestralen rond de middag uurtjes bij jou naar binnen? Zorg er dan voor dat de Calathea deze kan ontwijken, omdat dit zonnetje vaak fel is en schade aan kan richten, zoals bruine randen en brandplekken op het blad. Het blad zal niet meer kunnen herstellen en nooit meer groen worden. Zonde van die mooie bladtekeningen!

Kan mijn Calathea naast een verwarming staan?

Staat Calathea vlakbij de verwarming? Dan moet je hem ook extra goed in de gaten houden. Ik adviseer jou om de Calathea wat verder van de verwarming te plaatsen. De droge verwarmingslucht zorgt ervoor dat het water sneller zal verdampen, maar ook haalt het de luchtvochtigheid naar beneden. Een nieuwe spot is in dit geval het beste, aangezien verdroging en aangetast blad op de loer ligt.

Hoe kan ik het beste mijn Calathea verpotten?

Een grotere pot is altijd een goed idee! Vooral als je de Calathea groter wilt laten worden. Een nieuwe pot zorgt voor meer ruimte waar wortels er lekker op los kunnen gaan en de nieuwe scheuten meer plek hebben. Dit zal de verzorging van jouw Calathea ook een stuk gemakkelijker maken! Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot. Volg mijn stappenplan zodat jouw Calathea binnen no time in een nieuw potje staat.

Wanneer kan ik het beste mijn Calathea verpotten?

Je kan het beste de Calathea in de lente of zomer verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Calathea kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Calathea in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in verhouding een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Calathea in een te kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Calathea niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Calathea wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Calathea ook moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Calathea stekken? 

Ik snap heel goed dat jij je indoor jungle wilt verrijken met nog meer Calathea’s! Er is namelijk niks leukers dan stekken. De Calathea kan je vermeerderen door te scheuren. De baby scheuten van een Calathea groeien aan de moederplant, wat je goed kan zien als een Calathea is uitgedijd. De nieuwe scheuten poppen rondom de moederplant op en vullen de pot verder op. Stekjes nemen van de Calathea is daarom geen verkeerd idee. Je creëert meer ruimte voor de moederplant en je kan je huis vol zetten met dit prachtige exemplaar voor het ultieme jungle gevoel. Win, win! Hieronder geef ik jou al mijn stek tips voor de Calathea! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Calathea stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Calathea stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Calathea last van verkleurd, gekruld of hangend blad?

Naast de mooie bladtekeningen en avondmoves van de Calathea, kan je met de juiste verzorging een prachtige eyecacther hebben in jouw indoor jungle! Heeft jouw Calathes last van bruine randen, gele vlekken, gekruld of hangend blad? Neem dan goed jouw verzorging skills onder de loep! Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Calathea last van gele bladeren?

Calathea bladeren die geel van kleur worden kunnen twee dingen betekenen. Het blad is oud en sterft af. Dit zie je vaak bij de onderste bladeren. Het kan ook betekenen dat je last hebt van wortelrot. Als het blad van jouw Calathea geel is en slap hangt heb je grote kans dat er rot in de wortels zit maar ook in de stam. Wees dit dus altijd voor, want in dit stadium is je geliefde Calathea vaak niet meer te redden. 

Heeft jouw Calathea last van bruine randen en krullend blad?

Bruine randen en krullend blad, wat nu?! Dan is het een kwestie van te weinig water en een te lage luchtvochtvochtigheid. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft en houdt de luchtvochtigheid op peil. Pak je gieter en plantenspuit erbij en ga erop los. Helaas wordt het blad niet meer groen, dus verwijder eventueel het lelijke blad door de stengel zo laag mogelijk weg te knippen of snijden.

Heeft jouw Calathea last van bruine vlekken?

Zitten er bruine vlekken op het Calathea blad? Dan kan het zijn dat er felle zonnestralen op het blad hebben geschenen en het blad is verbrand. De Calathea wilt liever geen plekje krijgen met direct zonlicht. Leunt jouw Calathea met het blad tegen de gloeiend hete verwarming aan, dan kunnen er ook brandplekken op het blad ontstaan. Zorg ervoor dat de directe zonnestralen en verwarming worden vermeden.

Kan mijn Calathea bloeien?  

De Calathea kan naast zijn prachtige bladeren ook prachtige bloemen krijgen. Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Calathea, dan kan er iets opbloeien! De kweker vertelde dat het ene soortje sneller bloemen kan krijgen dan de ander en kunnen van roze tot wit en oranje zijn. De bloemen van de Calathea kunnen tot wel 3 maanden in bloei staan. Ze trekken alleen wel veel energie van de kamerplant tijdens het groeiproces. Wil je liever alle energie sparen en in jouw mooie Calathea bladeren stoppen? Knip de bloemen met een schone schaar zo laag mogelijk af. 

Heeft mijn Calathea onderhoud nodig?

Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Calathea? Dan kunnen er flink wat nieuwe scheuten tevoorschijn komen. Knip deze vooral niet weg, aangezien ze voor een mooie volle toef zorgen. Zijn er wat uitlopers die je niet mooi vindt? Verwijder het blad door de stengel zo laag mogelijk weg te knippen met een schoon mes. Dit geldt ook voor oude verschrompelde bladeren die er treurig bijhangen. Knip die lekker weg zodat jouw Calathea er fris en fruitig bijstaat.

Wat zijn de bruine velletjes onderaan de Calathea stengel?

Onderaan zie je vaak ook verschrompelde velletjes aan de stengel van de Calathea zitten, wat er niet altijd fris uitziet. Dit was het beschermvelletje van de jonge scheut, die nu langezamerhand aan het afsterven is. Deze velletjes vallen er vanzelf af of kunnen afgeknipt worden. Knip ze niet te laag af, want de velletjes zorgen ook voor een stukje bescherming van de stengel aanzet. Dit heeft in ieder geval niets te maken met de verzorging die je aan jouw Calathea geeft.

Moet ik mijn Calathea schoonmaken?

De grootbladige Calathea’s kunnen nogal veel stof vangen en vinden een schoonmaakbeurt op z’n tijd dus enorm fijn. Het schoonmaken is wel een onderdeel van de Calathea verzorging. Het stof blokkeert de minuscule openingen waardoor de kamerplant minder goed de nodige voedingsstoffen kan opnemen. Je kan langsgaan met een doek om het stof af te nemen of je kan aan de slag met de plantenspuit. Je Calathea zal er weer fris en fruitig bijstaan! 

Hoe ziet mijn Calathea er over een half jaar uit? 

Geef jij je Calathea de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met een hoop nieuwe bladeren. Je kan je Calathea een nieuwe pot geven of vermeerderen door de kluit uit elkaar te scheuren, zodat ze niet worden belemmerd en vrolijk door kunnen groeien! Des te groter de Calathea wordt, des te meer volume de kamerplant kan hebben. Verder zal de Calathea met juiste verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien! 

Welke beestjes houden er van de Calathea? 

Over het algemeen heeft de Calathea bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Calathea op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Calathea omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Calathea last van trips of spint?

Trips en spint nemen graag een bezoekje aan jouw Calathea. Dit is een teken van een zwakke Calathea of een andere kamerplant die ziek is en dicht bij jouw Pauwenplant staat. Het is daarom altijd aan te raden om jouw Calathea de beste verzorging te geven. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen!

Zie je iets anders kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Calathea giftig voor mijn huisdier?

Goed nieuws, de Calathea’s zijn niet giftig voor huisdieren! Het zou alleen wel zonde zijn als ze hun tanden in die mooie bladeren zetten, dus hou je trouwe viervoeter in de gaten! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Calathea of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit sierlijke exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Calathea verzorging