• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Spathiphyllum verzorging

4.8
(4)

De Spathiphyllum a.k.a de Lepelplant is een echte bloeier en jungle plant! Ben jij gek op die mooie bladeren en bloemen van de Spathiphyllum maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Spathiphyllum kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Spathiphyllum een echte eyecatcher wordt! Lees hieronder meer!

Deze kamerplant staat bekend om zijn kelkvormige witte bloemen en grote groene bladeren. Dit pareltje groeit in het tropisch regenwoud in Azië en Zuid-Amerika tussen alle andere grote jongens, maar voelt zich het lekkerst dicht bij de grond, aan de rand van de oevers. De Lepelplant is fan van tropische temperaturen en groeit het beste in een hoge luchtvochtigheid, beperkt licht en een vochtige tot natte bodem. Wist je dat in het regenseizoen de Spathiphyllum zelfs voor een groot gedeelte onder water staat! En ja, dat doet hem dus niks. Een echte survivor die niet kan missen in jouw indoor jungle!

Hoe geef ik water aan mijn Lepelplant?

De Spathiphyllum is een flinke zuiper! De kweker vertelde mij dat de Spathiphyllum in het tropisch regenwoud bijna altijd natte voetjes heeft en tijdens het regenseizoen zelf koppie onder gaat. Ga er dus lekker op los tijdens de gietbeurt. Te veel water is voor de meeste kamerplant een no go, maar bij de Spathiphyllum kan het niet mis gaan. Deze kamerplant wilt ten alle tijden een vochtige potgrond, zodat zijn groene bladeren en witte bloemen mooi rechtop kunnen staan!

Door de potgrond met je vinger te checken kan je voelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Staat de Lepelplant op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde Spathiphyllum staat en hoe groot hij is. De potgrond checken is altijd een must! 

Wat gebeurt er als ik mijn Spathiphyllum te veel water geef?

De Spathiphyllum is gek op water, maar geef je hem zoveel dat 'ie haast zijn pot uitdrijft, dan is er kans dat er wortelrot ontstaan. Het blad wordt geel van kleur en krijgt bruine randen. Het is een kleine kans, maar als de bacteriën zich eenmaal gaan ontwikkelen, vallen ze de wortels aan en schieten ze de stengels in. Binnen no time zal jouw Lepelplant in een hoopje snot veranderen. Kies een pot uit met drainage of zorg ervoor dat je gecontroleerd water geeft, zodat je die vervelende wortelrot in ieder geval uit de weg gaat.

Wat gebeurt er als ik mijn Lepelplant te weinig water geef?

Het ideale aan de Lepelplant is dat hij aangeeft wanneer 'ie te weinig water krijgt. De Spathiphyllum gaat namelijk sip naar beneden hangen zodat 'ie jouw aandacht kan trekken voor een nieuwe gietbeurt. Zodra deze kamerplant weer is bijgetankt zal je zien dat de groene bladeren, stengels en bloemen langzaam maar zeker weer rechtop komen te staan. Laat hem niet te lang sip hangen, dat zal de lepelplant niet waarderen. Geef de Spathiphyllum de juiste verzorging zodat de bladeren en bloemen hun looks kunnen rocken in jouw indoor jungle!

Sproeien, moet dat ook? 

Dat wordt zeer gewaardeerd, aangezien zijn oorspronkelijke habitat een hoge luchtvochtigheid heeft. Een extra sproeibeurt in de wintermaanden is daarom ook nodig. Door de droge verwarmingslucht kan het klimaat binnenshuis niet heel fijn zijn voor jouw kamerplant. Daarnaast kan de Lepelplant er niet altijd even fris bijstaan en maakt een sproeibeurt de bladeren stofvrij! Sproei er daarom lekker op los, maar kijk wel uit dat het niet op de bloemen terecht komt. Hier kunnen bruine vlekken door ontstaan. 

Heeft mijn Spathiphyllum voeding nodig? 

Af en toe wil de Lepelplant een beetje voeding krijgen voor wat extra power, maar niet teveel. Kijk daarom altijd goed wat er op de verpakking van de plantenvoeding staat. Hierop staat precies beschreven welke hoeveelheid je moet aanhouden. Zelf geef ik mijn kamerplant altijd net even wat minder voeding. Te veel voeding kan de wortels aantasten waardoor jouw lepelplant het kan begeven. Vaak wil de lepelplant alleen gedurende de groeiperiode, de lente- en zomerperiode, voeding krijgen. In de herfst- en wintermaanden heb je geen omkijken naar de kamerplant, want dan heeft 'ie geen trek.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Spathiphyllum pas geleden verse potgrond gehad?

Heb je de Spathiphyllum zojuist verpot? Dan zitten er genoeg voedingsstoffen in de verse potgrond en kan 'ie er tot 6 weken tegenaan. 

Waar staat mijn Spathiphyllum het best?

De Spathiphyllum houdt het goed uit op een plekje met indirect zonlicht. In zijn natuurlijke habitat groeit hij onder de schaduw van de andere grote jongens. Deze kamerplant kan het daarom prima doen met slechts een aantal zonnestralen. Heb jij een kamer waar geen direct zonlicht komt? Dan is dit een match made in heaven! De Lepelplant zal het hier erg naar zijn zin hebben. Je kan hem dan ook gerust een plekje bij het raam geven. Heb jij een ochtend- , middag- of avondzon in huis schijnen? Pas dan op dat de zonnestralen niet direct op de kamerplant terecht komen. Zet de Spathiphyllum niet bij het raam, maar verder van het raam.

Kan mijn Lepelplant op een licht plekje staan?

De Lepelplant is niet zo'n fan van de zonnestralen. Vermijd daarom altijd het felle zonnetje. Heb jij een raam op het zuiden, oftewel een middagzon? Zet hem dan wat meer de kamer in. Als de felle zonnestralen op het blad terecht komen, zullen ze geel van kleur worden en kunnen er bruine brandplekken op het blad terecht komen. De bladeren kunnen ook krullen door de felle zonnestralen. Op den duur zal dit blad afsterven. Staan de bladeren van jouw Lepelplant tegen een koud raam aangedrukt? Dan kunnen er ook bruine vlekken ontstaan. Probeer deze standplaatsen altijd te ontwijken. Je zal zien dat je Lepelplant er happy bij zal staan!

Kan mijn Spathiphyllum op een donker plekje staan?

Staat deze rakker toch een tikkeltje te donker, dan zullen zijn bladeren donkerder van kleur worden. De kamerplant zal op dit plekje ook minder water verbruiken. Het risico dat je jungle maatje wortelrot oploopt is een stuk groter, aangezien een scheut te veel er al voor kan zorgen dat 'ie in zijn eigen potje verdrinkt. Zet je Spathiphyllum iets lichter en pas de juiste verzorging toe zodat je zeker weet dat 'ie er mooi bij zal staan.

Hoe kan ik mijn Lepelplant het best verpotten?

Heb jij zojuist een nieuwe Spathiphyllum aan jouw indoor jungle toegevoegd, dan kan je hem het beste gelijk in een nieuwe, grotere pot zetten. Vooral als je wilt dat hij lekker gaat groeien en de hoogte in schiet, moet je de lepelplant voorzien van een grotere sierpot die op z’n minst 5 cm groter is dan de kweekpot. Dit heeft vele voordelen zoals een nieuwe voorraad aan voedingsstoffen en meer ruimte voor wortels en water.

Wanneer kan ik mijn Spathiphyllum het best verpotten?

Je kan het best de Lepelplant voorzien van een nieuwe pot in de lente- of zomermaanden als je ziet dat 'ie flink is gegroeid of zojuist hebt toegevoegd aan je indoor jungle. Maar hoe kan jij het beste een Lepelplant verpotten? Hieronder geef ik je de verpot-tips voor de lepelplant. 

Wat gebeurt er als mijn Lepelplant in een te grote of brede pot komt te staan? 

Als je een pot kiest die een stuk groter is dan de kweekpot van de Spathiphyllum is er volgens de kweker geen nadeel. Het zal vooral raar staan omdat de pot plant verhouding niet in proportie is. De wortels hebben in ieder geval meer dan genoeg ruimte om te groeien, maar zullen wel beter hun best moeten doen om het water op te zoeken en op te nemen. Er kan al snel te veel water worden gegeven waardoor de kans op wortelrot aanwezig is. Kies daarom altijd een pot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot zal de Spathiphyllum. Zo weet je zeker dat je Lepelplant het naar zijn zin zal hebben.

Wat gebeurt er als mijn Spathiphyllum in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Lepelplant niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Spathiphyllum wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Spathiphyllum ook moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Spathiphyllum stekken? 

Yes, ook de Lepelplant kan je stekken. En zeg nou zelf, een indoor jungle vol Spathiphyllum's, wie wilt dat nou niet? Je kan de Lepelplant makkelijk vermeerderen door hem te scheuren. Op deze manier kan je van één Spathiphyllum, twee of drie Spathiphyllum´s maken. Wil je een gescheurde stek omtoveren tot grote kamerplant, ga dan gelijk aan de slag met het scheuren! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het best mijn Lepelplant stekken?

Je kan het best de Lepelplant in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigden en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen, aangezien de invloeden gunstiger zijn. Maar hoe moet je dat doen? Hieronder deel ik alle stappen om de Lepelplant te stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Spathiphyllum stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Lepelplant last van verkleurd, gekruld of hangend blad? 

De tropische bladeren en bloemen van de Lepelplant geven instant jungle vibes aan jouw kamer. Met de juiste verzorging zal de Spathiphyllum er mooi bijstaan. Als het de Spathiphyllum niet bevalt zal 'ie dat ook zeker laten merken en moet je jouw verzorging even goed onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Lepelplant last van gele bladeren?

Worden de bladeren geel aan de onderkant? Dit kan kloppen! Op den duur laat de kamerplant zijn oudste bladeren vallen, zodat er meer energie naar de top kan gaan. De Lepelplant doet er alles aan om de top van de kamerplant te verzekeren van voedingsstoffen. Voornamelijk voor de bloemen, maar ook om goed licht op te kunnen vangen via de bladeren. Omdat de Spathiphyllum in zijn natuurlijke habitat vaak vanaf boven licht krijgt, heeft 'ie dit nog steeds in zijn systeem. Verwijder de gele bladeren zodat je Lepelplant er fris en fruitig bijstaat.

Heeft jouw Lepelplant overal geel blad? Dan gaat er iets niet goed en is het aan te raden om jouw Spathiphyllum verzorging skills onder de loep te nemen! Bij een gele gloed of een geheel geel blad krijgt de lepelplant teveel licht. Het is dan beter om de kamerplant een nieuw plekje te geven met indirect zonlicht.

Heeft jouw Spathiphyllum last van bruine randen?

Heb je last van bruine randen op jouw Lepelplant? Dan is de luchtvochtigheid aan de lage kant en kan je die het best opkrikken. Door de bladeren te besproeien met water kan de kamerplant een opkikker krijgen. Let hierbij wel op dat je de bloemen overslaat, die kunnen hier niet goed tegen. Andere voordelen zijn dat je het blad stofvrij maakt en eventuele ongedierte voorkomt. Geef je Spathiphyllum de ultieme verzorging voor de mooiste looks!

Heeft jouw Lepelplant last van gekruld blad?

Staan de bladeren van jouw Spathiphyllum er niet helemaal vrolijk bij en krullen ze van alle kanten? Dan heb jij je Lepelplant iets te licht gezet of te veel voeding gegeven. Zowel het felle zonnetje, als de een schep te veel voeding, ja, daar kan 'ie helaas niet zo goed tegen. In beide gevallen is de juiste balans key!

Heeft jouw Spathiphyllum last van hangend blad?

Hangend blad? Pak je gieter erbij en ga aan de slag! Dit is een teken dat jouw Spathiphyllum wel wat verzorging kan gebruiken als het op water aankomt. In zijn natuurlijke habitat staat de Lepelplant in een vochtige omgeving en dat is ook wat 'ie bij jou wilt! Sla hem dus niet over, wil je dat de bladeren mooi omhoog staan. Hop, hop, gieten maar!

Kan mijn Spathiphyllum bloeien?  

De witte kelken zorgen ervoor dat de Lepelplant echt uitblinkt. De bloemen van de lepelplant kunnen er het hele jaar mooi bij staan, zolang je jouw Spathiphyllum de juiste verzorging geeft. De Spathiphyllum zet alle energie naar de bloemen toe voor een optimaal resultaat. Als de bloem eenmaal volgroeid is en staat, zal de voeding en energie weer eerlijk verdeeld worden over de gehele kamerplant. Kijk er dan niet raar van op dat de bladeren aan de onderkant wat gelig of bruin zijn en afsterven.

Worden jouw bloemen groen en vervolgens bruin? Bij groene bloemen kan het zijn dat je Lepelplant net een tikkeltje te donker staat. Bij bruine bloemen kan je het beste de bloemen eruit knippen volgens de kweker en wachten totdat er nieuwe scheuten tevoorschijn komen. Dit hoort eenmaal bij het process van de bloem bij een Spathiphyllum.

Heeft mijn Lepelplant onderhoud nodig?

Is jouw Lepelplant echt een joekel geworden? Dan heb jij echt de ultieme verzorging gegeven aan jouw Spathiphyllum! Wil jij jouw jungle maatje een beetje temmen? Dan mag je hem best snoeien. Knip met een schone schaar de stengels of bladeren zo dicht mogelijk bij de wortelkluit af. Wil je deze stengels behouden? Dan kan je ze natuurlijk stekken! Haal verschrompelde gele of bruine bladeren weg voor een frisse look en je hebt een gelukkige Lepelplant.

Moet ik mijn Spathiphyllum schoonmaken? 

Dat kan zeker geen kwaad, zo nu en dan een poetsbeurt hoort bij de verzorging van de Spathiphyllum. De Lepelplant vangt veel stof op met zijn mooie grote bladeren, wat ervoor kan zorgen dat de kamerplant er dof en futloos uitziet. Het blad kan daardoor ook minder goed de zonnestralen opvangen, omdat de openingen in het blad verstopt raken door de laag stof. Ik raad jou daarom aan om de Spathiphyllum af te stoffen met een doek of langs te gaan met de plantenspuit. Een douchebeurt is ook een optie voor stofvrije bladeren zodat hij van zijn stoffige bladeren af is. Let hierbij wel op dat als je hem onder de douche zet, je niet de bloemen nat moet maken. Probeer de bloemen te ontwijken en je te focussen op de bladeren.

Hoe ziet mijn Spathiphyllum er over een half jaar uit? 

Het ideale aan de Spathiphyllum is dat je er vrij weinig omkijken naar hebt om hem mooi te houden en maar minimale verzorging hoeft toe te passen. Hij zal dezelfde looks aanhouden met hier en daar een nieuwe scheut. Staat 'ie echt al een tijdje in jouw indoor jungle? Dan is de kans groot dat de Lepelplant een nieuwe pot wil omdat hij flink is uitgedijd. De top en de zijkanten kunnen een klein beetje gaan hangen, wat je kan vergelijken met ouderdoms trekjes. Wordt 'ie echt enorm, dan kan je hem of in een grotere pot zetten of stekken. Its up to you! Als de bloemen van de Lepelplant afsterven, zullen de bloemen bij de volgende scheut wat kleiner zijn. Dit komt omdat ze bij de kweker onder perfecte omstandigheden worden grootgebracht. In een gemiddelde woonkamer zullen ze daar toch iets meer moeite mee hebben en daarom kleiner uitvallen. 

Welke beestjes houden er van de Lepelplant? 

Je zal er vast niet vaak mee in aanraking komen, beestjes op jouw Spathiphyllum. Voordat de Spathiphyllum op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op beestjes. Helaas kan je beestjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Lepelplant omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Lepelplant last van trips?

Spot jij iets kruipends en vliegends op en rondom jouw Spathiphyllum? Dan kan je er bijna 100% zeker van zijn dat het trips zijn. De kweker vertelde mij dat trips dol zijn op de Spathiphyllum. Vooral in droge omstandigheden zullen ze om z’n oren vliegen. Ze laten bruine of zilvergrijze vlekken achter op de mooie bladeren, wat er echt uitziet als een ravage. Kom dus gelijk in actie, want voorkomen is beter dan genezen!

Zie je iets anders kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Lepelplant giftig voor mijn huisdier? 

De Lepelplant valt onder het kopje giftig. In principe kan het geen kwaad als jouw viervoeter per ongeluk een hapje van de Spathiphyllum neemt, maar is de halve Lepelplant ondertussen opgepeuzeld, dan kunnen er klachten opkomen, zoals diarree en zwellingen. Neem in dit geval gelijk contact op met de dierenarts.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Spathiphyllum of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Spathiphyllum verzorging