• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Scindapsus verzorging

4.7
(3)

Deze groene klimmers zijn de leukste eye-catchers die je kan hebben in huis. Geef ze wat liefde en ze maken jouw woonkamer in één klap ‘jungle-proof´. Ja, ik heb het over de Scindapsus, ook wel Drakenklimop genoemd. Wil jij die toffe Scindapsus een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jouw je Scindapsus tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Drakenklimop nodig heeft om er jungleproof bij te staan. 

Ook ik leer iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben daarom langsgegaan bij dé expert, de Scindapsus kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Drakenklimop een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer! 

De Scindapsus groeit er flink op los in de jungle van Zuidoost-Azië, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Het subtropische klimaat, daar houden ze wel van! Met zijn groene bladeren en gevlekte patronen, klimmen als de beste en vullen zo heel de jungle. Dubbel en dwars waard om deze ook in jouw indoor jungle toe te voegen.

Hoe geef ik water aan mijn Scindapsus? 

De Scindapsus valt onder het kopje ‘Bescheiden drinker’. Een lichtvochtige potgrond is altijd een must bij deze kamerplant. Een droge potgrond vind de Drakenklimop verschrikkelijk en zal de kamerplant niet waarderen. Natte voeten, daar is de Scindapsus ook geen fan van! Geef dus niet meer water, dan dat de potgrond kan hebben.

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant. De een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven kan ook van invloed zijn. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is. Voelt de aarde vochtig aan, dan kan je je gieter gerust laten staan. Voelt de potgrond droog aan, dan kan je de gieter gerust laten staan!

Wat gebeurt er als ik mijn Scindapsus te veel water geef?

Geef je hem teveel water, dan kan dit nadelig zijn voor je Scindapsus. Bruine randen, gele vlekken, zacht blad en blad uitval kunnen opkomen bij deze klimmer. Dat is waar je uiteindelijk mee komt te zitten. Komen deze kuren bij jouw Drakenklimop naar boven, dan kan het niet anders dan dat jouw kamerplant haast zijn potje uit drijft. Is de potgrond kleddernat? Dan kan je de potgrond het best laten opdrogen of de Scindapsus verse potgrond geven. Komt 'ie er niet bovenop, dan is het helaas te laat en zal de Scindapsus binnen no time in een hoopje snot veranderen.

Wat gebeurt er als ik mijn Scindapsus te weinig water geef?

De Scindapsus is geen fan van een droge potgrond en wil in ruil voor zijn mooie bladeren de juiste verzorging krijgen. Geef je hem te weinig water dan zullen de bladeren geel van kleur worden en loslaten. Laat het niet zo ver komen en controleer altijd de potgrond zodat je 'ie er niet droevig bijhangt.

Sproeien, moet dat ook? 

De Scindapsus is er weg van! Je mag zeker langsgaan met je plantenspuit om de Drakenklimop te voorzien van een lichte nevel. Tijdens de warmere dagen vindt de Scindapsus dit heerlijk, maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarming op volle toeren draait is dit een must. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door de kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje uitgedroogd bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen die op het Drakenklimop blad terecht kunnen komen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Scindapsus voeding nodig? 

De Scindapsus vindt het fijn om tijdens zijn groeiperiode voeding te krijgen. Nieuwe scheuten die opkomen kosten een hoop energie, die de kamerplant uit extra voeding kan halen. Gebruik universele kamerplantvoeding en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter wat minder aan je Drakenklimop geven dan een scheut te veel. Een overdosis aan voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Scindapsus pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je de Scindapsus overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Scindapsus het best? 

De Scindapsus is een echte semi-schaduw liefhebber en vindt een plekje met indirect zonlicht het allerfijnst. Een ochtend of einde middag zonnetje is een grote plus voor dit jungle maatje. Zolang er geen directe zonnestralen op zijn bladeren komen gaat het goed. In zijn natuurlijke habitat groeit deze groene sliert namelijk ook in de schaduw van de grote jungle reuzen. Geef hem dus dat thuis gevoel door hem zijn gewilde plekje te geven. 

Staat jouw Scindapsus in de brandende middagzon? Aiii, daar zal hij niet blij mee zijn. Ik raad je hierbij aan om dit echt te vermijden, aangezien er brandplekken op het blad kunnen komen. Iets wat je liever niet wilt! Waar de Drakenklimop ook niet zo blij van wordt is tocht. Hij heeft er een hekel aan en dat zal je merken ook. Geef hem een tochtvrij plekje en hij is helemaal happy. Heb je de Scindapsus per ongeluk toch wat donkerder gezet? Dan zal je zien dat het blad ook donkerder van kleur zal worden. De kamerplant maakt meer bladgroenkorrels aan, wat de kleur van het blad doet veranderen. De mooie bladtekeningen kunnen op deze manier verdwijnen, wat natuurlijk jammer is. Geef hem dat gewenste plekje zodat je jungle maatje er vrolijk bijstaat. 

Kan mijn Scindapsus op een licht plekje staan?

De Scindapsus wilt het liefst een plekje met indirecte zonnestralen. Staat jouw Drakenklimop op een standplaats waar de felle zonnestralen op het blad terecht komen, oftewel bij een raam op het zuiden? Dan zal je kamerplant dat niet zo prettig vinden. De bladeren kunnen door het felle zonnetje verkleuren, brandplekken oplopen en op den duur afsterven. Geef hem dus dat gewenste plekje waar indirect zonlicht aanwezig is.

Kan mijn Scindapsus op een donker plekje staan?

Een te donker plekje, daar is de Scindapsus geen groot fan van. Zijn bladtekeningen en bladkleur verdwijnen en vervagen. Ook is de kans op wortelrot aanzienlijk groter, aangezien de kamerplant op een donkerder plekje minder water zal verbruiken. Een scheut te veel kan er al voor zorgen dat er wortelrot kan opkomen. Zet je Drakenklimop dus lekker op een plekje met voldoende licht.

Kan mijn Scindapsus naast een verwarming staan?

Staat jouw Scindapsus vlakbij de verwarming dan moet je opletten! De verwarming zorgt voor een droge lucht en haalt de luchtvochtigheid een stuk naar beneden. De warme lucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Merk je dat de Drakenklimop sneller droog wordt, zet hem dan wat verder van de verwarming af. Heb je vloerverwarming in huis? Zet je Scindapsus dan op een tof krukje of geef hem een leuk hangpotje zodat hij het niet te warm krijgt. 

Hoe kan ik het best mijn Scindapsus verpotten?

De Scindapsus kan lekker doorgroeien als hij het goed naar zijn zin heeft. Geef dit jungle maatje een nieuwe pot zodat hij er tegenaan kan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Scindpasus kan er flink op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Je zal zien, de slierten worden steeds langer als de Scindapsus een nieuwe pot krijgt.

Wanneer kan ik het best mijn Scindapsus verpotten?

Je kan het beste de Scindapsus in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Scindapsus kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Scindapsus in een te grote of brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De kweker raadt ook aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is. Zo heeft de kamerplant genoeg ruimte om lekker te groeien en staat het geheel er mooi bij. 

Wat gebeurt er als mijn Scindapsus in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Scindapsus niet fijn vinden. De kweker gaf aan dat de kamerplant voldoende ruimte wil om zijn wortels zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Drakenklimop wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Scindapsus een stuk lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Scindapsus stekken?

Stek-alert! De Scindapsus is goed te vermeerderen en dat nog gemakkelijk ook. Deze klimmende sliert kan worden gestekt door een stukje van de stengel af te nemen. Vooral als je een goede verzorging aan je Drakenklimop geeft, heb je een hoop stekmateriaal! Het enige wat je nodig hebt is een blad, een luchtwortel en een stukje stengel waar deze twee elementen aan vast zitten. De tweede optie is door de kamerplant te scheuren. Het kan even duren voordat de Scindapsus aanslaat, maar als 'ie gaat dan heb je binnen no time een indoor jungle! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het best mijn Scindapsus stekken?

Je kan de Scindapsus het best in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Scindapsus het beste kan stekken! 

Hoe moet ik mijn Scindapsus stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Scindapsus stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Scindapsus bladeren last van verkleurd, gevlekt of hangend? 

Deze vrolijke groene slinger heeft tal van verschillende gevlekte bladpatronen en kan binnen no time jouw kamer in een mini jungle omtoveren. Over het algemeen is de Scindapsus een gemakkelijk soortje als het gaat om de verzorging, maar soms kan het wel eens voorkomen dat je Drakenklimop het niet helemaal naar zijn zin heeft. Neem gelijk je Scindapsus verzorging skills onder de loep om te achterhalen wat er fout gaat. Hieronder deel ik alle mogelijke ‘bladscenario’s’ met jou! 

Heeft jouw Scindapsus last van geel blad?

Heeft jouw Scindapsus last van gele bladeren en zijn dit voornamelijk de onderste bladeren? No worries, de kamerplant stoot de oudste, vaak onderste, bladeren af, zodat er meer energie naar de nieuwe scheuten toe wordt gezet. Dit is een natuurlijk proces wat bij iedere kamerplant voorkomt en ligt niet aan de verzorging die aan de Scindapsus wordt toegepast.

Is de potgrond kleddernat en poppen de gele vlekken over de gehele plant op? Dan heb je teveel water gegeven en moet je gelijk stoppen met water geven. Komen er bruine randen op, dan moet je gelijk in actie komen. Check gelijk even de wortels van je geliefde kamerplant. Het kan zijn dat er wortelrot is ontstaan door het teveel aan water. Heeft jouw Scindapsus nog gezonde witte wortels? Verpot hem dan op verse potgrond. Zijn de wortels bruin of zwart en snotterig? Dan is het helaas einde verhaal en is de kamerplant rijp voor de composthoop. 

Gele bladeren kunnen ook een gevolg zijn van een tekort aan voeding. Sla deze verzorging niet over bij jouw geliefde Scindapsus! De bladeren komen voedingsstoffen tekort en sterven daarom af. De kweker adviseerde om tijdens de groeiperiode voeding aan jouw jungle maatje te geven. Kijk goed naar de hoeveelheid die wordt aangeraden op de verpakking. Teveel voeding kan juist averechts werken en de wortels van jouw geliefde Scindapsus aantasten. 

Heeft jouw Scindapsus last van bruine puntjes?

Heb je last van bruine puntjes op je Scindapsus? Dan staat jouw Drakenklimop te droog of is de luchtvochtigheid in jouw kamer te laag. Dit kan ook een begin zijn van teveel water. Ik check daarom altijd even de potgrond door mijn vinger in de potgrond te steken. Voelt het te nat aan? Laat de potgrond goed opdrogen en snijd eventueel het gele blad af, door de stengel zo laag mogelijk af te snijden, aangezien het blad niet meer groen zal worden. Zo staat 'ie er weer fris en fruitig bij!

Heeft jouw Scindapsus last van bruine vlekken?

En bruine vlekken? Neem dan gelijk je Scindapsus verzorging skills onder de loep. Deze bruine vlekken kan je krijgen door het felle zonnetje wat op jouw Drakenklimop schijnt. De bruine vlekken zijn brandplekken, die kunnen ontstaan als je Scindapsus te dicht bij het raam staat en directe zonnestralen op de bladeren krijgen. Zorg er dus voor dat ze een plekje in huis krijgen waar vooral indirect zonlicht is.

Zijn het echt kleine bruine stipjes op het blad? Dan kan er ook een  beestje op het blad zitten dat vrolijk rond kruipt. Ze prikken door het blad en zuigen het vocht op, waardoor ze een ravage achterlaten en je uiteindelijk met bruine vlekjes op je blad zit. Analyseer goed welk beestje het precies is en kom gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit hoe je een beestje kan herkennen en hoe je hem kan bestrijden.

Heeft jouw Scindapsus last van hangend blad?

Ziet de Scindapsus er sipjes uit en hangen de bladeren? Check gelijk even de potgrond om aan te voelen hoe vochtig of droog het is. Geef je te veel water, en kan het geen kant op, dan kan er wortelrot ontstaan. De rot schiet door naar de stengels en bladeren, waardoor ze er sipjes bijhangen. De bladeren voelen zacht en snotterig aan en zullen op den duur afsterven. Laat het niet zo ver komen en geef je Scindapsus de juiste verzorging.

Kan mijn Scindapsus bloeien? 

Dit zal je niet zo snel in je woonkamer zien gebeuren, een Scindapsus die in bloei staat. Deze kamerplant heeft namelijk geen bloemen. Gelukkig is dat ook niet nodig met zijn mooie bladeren! 

Heeft mijn Scindapsus onderhoud nodig?

Je kan de Scindapsus rustig zijn gangetje laten gaan. Zijn wilde verschijning geven jouw instant jungle vibes, maar misschien vindt je dat iets teveel van het goede. De Scindapsus kan je gerust snoeien. Als je de stengels met luchtwortels afknipt kan je ze stekken! Zet ze in leuke vaasjes of maak jouw vrienden blij! Vergeet ook niet de gele of verschrompelde bladeren af te knippen voor de frisse look.

Moet ik mijn Scindapsus schoonmaken? 

De bladeren van de Scindapsus kunnen nogal wat stof vangen. Hierdoor kan 'ie er niet altijd even fris bijstaan en kan je het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen  blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt en sla deze verzorging bij jouw Scindapsus vooral niet over. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Drakenklimop zitten? Haal ze eraf zodat je Scindapsus er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Scindapsus er over een half jaar uit? 

De Scindapsus leidt met een beetje aandacht en verzorging zijn eigen leventje. Heb jij er eentje aangeschaft op een mosstok, dan kan het voorkomen dat 'ie deze is ontgroeid. Heb jij hem in een te gekke hangpot geplaatst dan kan je in zijn lianen hangen, zo lang dat ze kunnen worden. Een grote jungle bende, zo kan je het wel noemen. Vergeet deze rakker vooral geen nieuw potje te geven en hem goed te verzorgen als je wilt dat ze groot worden. In het voorjaar geef ik ze allemaal stuk voor stuk een nieuwe toffe pot zodat ze ieder jaar weer wat groter kunnen worden. Iederen zal jaloers worden op de mooie groene slingers die jij in huis hebt hangen. Geef de juiste verzorging aan jouw Scindapsus en je krijgt er een hoop voor terug! 

Kan ik de Scindapsus beter laten hangen of omhoog laten klimmen?

Beide opties zijn mogelijk! Je kan hem in een mooie pot zetten en op de kast laten staan, in een te gekke hangpot plaatsen of in een toffe pot zetten met mosstok. Laat je de Scindapsus klimmen, dan zullen de bovendste bladeren met de juiste verzorging enorm groot worden. Laat je de Scindapsus hangen, dan zal de afstand tussen ieder blad een stuk langer worden en de bladeren kleiner uitkomen. Het is dus maar net voor welke look je wilt gaan!

Welke beestjes houden er van de Scindapsus?  

Over het algemeen heeft de Scindapsus bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Drakenklimop op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Scindapsus omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Zie jij iets anders kruipen op jouw Scindapsus? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!

Is mijn Scindapsus giftig voor mijn huisdier?

De Scindapsus valt onder het kopje ‘giftige kamerplant’. Alleen ligt het er maar net aan hoeveel jouw huisdier heeft opgepeuzeld. Een klein hapje zou geen kwaad kunnen, maar is je halve Scindapsus weg en heeft jouw trouwe viervoeter last? Dan kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Scindapsus of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Scindapsus verzorging