• Uit eigen voorraad leverbaar
 • Gratis verzending vanaf €60,-
 • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

10 redenen waarom jouw planten steeds dood gaan!

4
(43)

Ik snap heel goed dat jij je afvraagt waarom jouw planten steeds dood gaan. Daarom geef ik je hieronder 10 tips waar je op moet letten bij het verzorgen van jouw plant. Zo kun jij langer genieten van jouw jungle maatje!

Plant staat bij de verwarming.

1. De verwarming

De luchtvochtigheid in huis wordt een stuk lager door de verwarming aan te zetten. Veel kamerplanten hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig. Je maakt geen enkele plant blij door hem dicht bij een verwarming te plaatsen. Vaak gaan planten hiervan krullen om het vocht langer vast te houden. Uiteindelijk kunnen de bladeren zelfs bruine verbrande randen krijgen. Een echte no go dus!

Plant staat in de tocht.

2. Tocht

Je hoort het misschien niet vaak, maar elke plant heeft een hekel aan tocht. Zeker de tropische planten. Blad dat een koud raam raakt krijgt een thermische schok, hierdoor kunnen de bladeren bruin worden en afvallen. Vaak helpt het om te bedenken wat jij zelf fijn vindt. Jij staat zelf natuurlijk ook niet graag in kou. 

Plant krijgt teveel voeding.

3. Te veel voeding

Te veel voeding kunnen de wortels aantasten. Sommige kamerplanten groeien minder hard of staan wat donkerder en hebben daarom minder voeding nodig. Hierbij geldt dat als je te veel voeding geeft, de planten dood kunnen gaan. De wortels van de plant kunnen de voeding niet kwijt waardoor ze verbranden, wat betekent dat jouw geliefde plant het loodje kan leggen. Geef in de periode van oktober tot maart sowieso geen voeding!

Plant krijgt te weinig voeding

4. Te weinig voeding

Gezien jouw plant niet in een eindeloze bodem staat, kunnen de voedingsstoffen op den duur op raken. Tijdens de groeispurt, van maart tot oktober, wilt jouw indoor jungle graag voeding krijgen om sterk en groot te worden. Jouw jungle maatje heeft er enorm baat bij om voeding te krijgen als de potgrond al wat ouder is, maar ook om zijn stengels sterker te maken en de bladeren er nog gezonder en groener uit te laten zien. Je plant verpotten in nieuwe potgrond kan ook helpen.  

Plant verpotten.

5. Verpotten

De maat van de sierpot is een belangrijke voor het verpotten van je kamerplant. Een kweekpot, de plastic pot waarin de kamerplant wordt geleverd, kan verstikkend zijn voor jouw plant. Als de wortels door de gaten van de kweekpot heen komen betekent het dat de kamerplant in een nieuwe pot gezet wil worden. Kijk hier voor mijn verpot tips! 

Plant last van beestjes.

6. Beestjes

Vervelende beestjes, ze kunnen funest zijn voor jouw kamerplant. Helaas kan je ze niet altijd voorkomen. Net zoals het in de echte jungle krioelt het van de beestjes en kan jouw indoor jungle er ook wel eens last van hebben. Je ontkomt er niet altijd aan. Kwekers gebruiken vandaag de dag biologische bestrijdingsmiddelen, wat super is!

Plant te veel water.

7. Te veel water

Te veel water is de voornaamste reden waarom jouw planten dood gaan. Dit komt zelfs vaker voor dan te weinig water. Het is altijd een must om goed te kijken hoeveel water jouw plant nodig heeft. Een kamerplant die te veel water heeft gehad herken je aan het volgende; gele randen, bruine plekken, zachte stam en een eigenaardig luchtje. Wanneer de wortels in een laagje water staan kan dit wortelrot veroorzaken. 

Plant te weinig water.

8. Te weinig water

Sommige planten kunnen prima een tijdje zonder water en andere juist niet. Een kamerplant die te weinig water heeft gehad herken je aan het volgende; uitgedroogde aarde, blad wat er sipjes bij hangt, gele punten of randen en een gerimpelde structuur van het blad of de stam. De kamerplant zal op den duur compleet uitdrogen en rijp zijn voor de composthoop.

Plant staat te donker.

9. Te weinig licht

Licht is voor de ene kamerplant belangrijker dan voor de ander. Een kamerplant die gek is op zon zal het niet naar zijn zin hebben bij een raam op het noorden. Elke kamerplant heeft wel wat licht nodig. Als de kamerplant minder licht ontvangt, maakt 'ie meer bladgroen korrels. Hierdoor verandert ‘ie van kleur en vorm en verbruikt ‘ie minder water. Heb je gordijnen, jaloezieën of andere raamdecoratie voor het raam hangen? Vergeet dan niet dat jouw plant minder licht zal krijgen.

Plant krijgt teveel licht.

10. Te veel licht

Een hele belangrijke! Hoeveel licht valt er bij jou naar binnen? Dat is waar je naar moet kijken als je een leuk plant toevoegt aan jouw indoor jungle. Een kamerplant die graag in de schaduw staat kan verbrande bladeren krijgen bij het raam in het felle zonnetje. Daarnaast worden kamerplanten vaak onder gefilterd licht gekweekt waardoor ze bij jou thuis wat geleidelijker moeten wennen.


In de online encyclopedie krijg je antwoord op bijna alle verzorgingsvragen per plantensoort. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact met mij op zodat ik er met jou naar kan kijken! Kan jij niet wachten om je huis vol te zetten met kamerplanten en je interieur om te toveren tot indoor jungle? Ik help je maar al te graag de groene slingers op te hangen en het ultieme junglefeestje te creëren!

10 redenen waarom jouw planten steeds dood gaan!
Stel je vraag (12)
Schrijf een reactie...
 1. Mortier lena 22 Januari 2022
  Waarom worden de randen droog en vallen de bladeren dan af van een pit van mango
  1. Jane 24 Januari 2022
   Helaas is een mangoplant niet de makkelijkste, zelfs in een kas verliest hij regelmatig het onderste blad. Alhoewel ik het niet met zekerheid kan zeggen, zonder de plant gezien te hebben, denk ik dat het met een te lage temperatuur en te weinig licht te maken heeft. Er is een kans dat de plant in de lente weer herstel laat zien.
 2. Rik Lohman 30 Januari 2022
  Verschillende planten hebben veel last van witte, kleverige, wolachtige beestjes. Ook na behandeling met sopje van spiritus en zeepsop en handmatige reiniging blijft het 4 weken weg en paar weken later zit alles weer onder.. Wat is hier aan te doen ?
  1. Jane 31 Januari 2022
   Oeh, wat vervelend om te horen. Dit klikt als wolluis. Belangrijkste voor nu is om al je planten die wolluis hebben af te zonderen van planten die nog niet besmet zijn om kruisbesmetting tegen te gaan. Staan je planten op de tocht? Dit geeft ook verhoogde kans op wolluis. Zeep en spiritus is een goede start, ik zou je aanraden om dit even 4 weken lang 1x per week vol te houden. Goed onder de bladeren, ook op plekken waar eitjes kunnen zitten. Wat je ook nog kan doen is de oude potgrond vervangen voor verse potgrond om zou uit te sluiten dat ze ook daar zitten en/of eitjes leggen. Zijn ze dan nog steeds niet weg, zou je de ergst besmette stengels/bladeren weg kunnen knippen of over kunnen gaan op biologische bestrijding zoals: Chrysop
 3. Wilma één Februari 2022
  Hallo,
  Mijn plant heeft last van kleine vliegjes???
  1. Jane één Februari 2022
   Hoi Wilma, kleine vliegjes komen vaak voor. Als ze zwart zijn, zijn het rauwvliegjes. Zijn ze wat lichter van kleur dan zijn het fruitvliegjes. Om er sneller van af te komen, is het verstandig om de potgrond niet te nat te houden, maar even droog te laten worden. Je kunt dan de bovenste laag potgrond vervangen voor verse potgrond, zo zul je ook hoop eitjes verwijderen die nog uit moeten komen. Als je er achter bent wat voor soort vliegje het is kan je het ook bestrijden met bijvoorbeeld een kaneelmengsel, of door het aanschaffen van aaljes. Groetjes, Jane
 4. Rita Van Bunder één Februari 2022
  Wat is de beste manier om een yukka te stekken en wanneer?
  Bedankt
  1. Jane één Februari 2022
   Hoi Rita, dit kun je heel gemakkelijk terugvinden in mijn kamerplanten encyclopedie. Op de website in het menu klikt je op 'Encyclopedie' en vervolgens klik je op de Yucca. Hier vindt je alle informatie over deze plant. Dus ook hoe en wanneer je hem het beste kunt stekken. Succes!
 5. Catherine Verdin 7 Maart 2022
  Hoe verzorg ik best een orchidée ?
  1. Jane 8 Maart 2022
   Hey Jane hier, als je in het menu klikt op Encyclopedie vind je hier de uitgebreide verzorging van alle kamerplant-soorten, dus ook van de Orchidee.
 6. Willeke van de Beek 23 Maart 2022
  Mijn goudpalm krijgt allemaal dooie uitgedroogde bladeren, wat te doen? Water 1 keer per week en staat in de schaduw.
  1. Jane 23 Maart 2022
   Hey, het zou goed kunnen dat je goudpalm uitgedroogde bladeren heeft door de lagere luchtvochtigheid in huis omdat het winter is geweest. Geef je goudpalm in ieder geval niet te veel water, maar ga eens langs met de plantenspuit, dit verhoogt de luchtvochtigheid rondom de plant. Doe dit 2x per week. Let ook op dat je plant niet vlak bij de radiator staat of last heeft van vloerverwarming. Als je hem niet nieuw hebt, kan het ook komen dat de plant wat moet acclimatiseren, omdat ik de kassen de luchtvochtigheid nagenoeg perfect is, en thuis heel anders. Groetjes, Jane
+ Lees meer - Toon minder