• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Hoe moet ik mijn kamerplant verpotten?

4.5
(6)

Wil jij een ware jungleplant in huis? Dan zal het verpotten van je planten met stipt op nummer één op jouw to-do lijstje staan! Planten verpotten is een must als je een klein exemplaar wilt laten opgroeien tot een grote! In de jungle kunnen planten alle kanten op gaan met hun bladeren en wortels. Door de oneindige junglebodem kunnen de wortels op zoek naar nieuwe voedingsstoffen en zich verspreiden om zo stevigheid te creëren zodat ze de lucht in kunnen schieten. In onze indoor jungles gaat het er alleen wel anders aan toe en moet je moeder natuur een handje helpen als het gaat om een diepere bodem. Maar het hoeft niet altijd, sommige kamerplanten zijn er minder fan van. Maar hoe moet je planten verpotten? Lees snel verder voor alle nodige informatie!

Maar eerst, wat zijn de voordelen van het verpotten?

Jouw jungle maatje heeft met andere omstandigheden te maken, namelijk die van jouw indoor jungle, waar geen oneindige bodem is. Dat is niet erg, alleen is het fijn als je dit in de gaten houdt, zodat jouw kamerplant zich goed kan ontwikkelen en door kan blijven groeien. Het verpotten van kamerplanten heeft tal van voordelen. Hieronder alles op een rijtje!

Het uitkiezen van een geschikte sierpot

Je plant verpotten begint bij het uitkiezen van de geschikte sierpot. Dit is wat mij betreft het allerleukst! Er zijn enorm veel soorten potten in verschillende kleuren, maten, stijlen en materialen. Je kan de pot volledig op je interieur afstemmen en jouw kamerplant eruit laten springen door bijvoorbeeld een pot te kiezen met een mooie contrastkleur. Neem vooral even een kijkje in het potten assortiment van Make a Jungle om de perfecte potmatch te vinden.

De maat van de sierpot is een belangrijke voor het verpotten van je kamerplant. Een kweekpot, de plastic pot waarin de kamerplant wordt geleverd, kan verstikkend zijn voor jouw jungle maatje. Als de wortels door de gaten van de kweekpot heen komen betekent het dat je de kamerplant het beste kunt verpotten. Ik raad je daarom aan om bij het verpotten voor een pot te kiezen die minimaal 5 cm groter is dan de originele kweekpot. Zit jouw kamerplant in een kweekpot van 21 cm doorsnede? Kies dan tijdens het verpotten een pot uit die een ingangsdiameter van 26 cm heeft. Hierdoor krijgt jouw kamerplant meer ademruimte, is er minder kans op verdroging en kan 'ie vrolijk doorgroeien. Groeit jouw jungleplant extreem hard? Ga dan voor nog een tikje groter, zodat je hem nog even lekker kan laten zitten als 'ie de pan, uhh pot uit groeit. 

Daarnaast kan je bij het verpotten ook kiezen voor een pot met drainage gat of zonder drainage gat. Een drainage gat is een gat die op de bodem van de pot zit, waardoor het water makkelijker weg kan stromen. Vaak worden deze potten met een schotel verkocht, zodat het water niet alle kanten opgaat, maar netjes wordt opgevangen door het schoteltje. Een goed voorbeeld van zo'n pot is een terracotta pot. Het voordeel van zo een pot is dat als je de kamerplant teveel water geeft, het overtollige water via het gat weg kan stromen. Heb je een pot zonder drainage gat? Ook prima, maar kijk uit dat je niet teveel water geeft. Dat kan namelijk nadelig uitpakken, omdat het water nergens naartoe kan en ervoor kan zorgen dat je wortelrot krijgt. Dat is natuurlijk niet wat je wilt! 

En mijn kamerplant niet verpotten? is dat ook een optie?

Je kamerplant niet verpotten is ook een optie. Maar een kamerplant zal hoe dan ook gaan groeien. Bij de meeste kamerplanten is het zo dat als je ze in zijn kweekpotje laat zitten en dus niet verpot, de wortels door de gatten van de kweekpot zullen groeien en op den duur zullen verstikken. Wil je de kamerplant op dezelfde hoogte houden? Dan kan je de kamerplant terugsnoeien, door de stengel zo dicht mogelijk bij de kluit af te knippen (stek-alert). Vergeet daarbij ook niet de wortels een stuk in te korten. Haal de kamerplant uit de kweekpot, maak de kluit aarde vrij en je kan aan de slag met het kortwieken van de wortels. Let op, knip ze niet te kort af! De wortels moeten wel lang genoeg zijn om het water en voedingsstoffen op te nemen. Zet je jungle maatje vervolgens weer terug in de sierpot met verse potgrond. 

Er zijn ook kamerplanten die je een langere tijd niet hoeft te verpotten en het prima naar hun zin hebben in hun potje. Vaak gaat het om de kamerplanten die een wat kwetsbaar of kleiner wortelgestel hebben, zoals de Hoya's, Dracaena's en Kentia's. Ze hebben wat meer tijd nodig om meer wortels aan te maken, wat jouw weer een klusje minder scheelt. Pas als de wortels uit de kweekpot komen gezet en je aan de pot voelt dat het wat krapjes is, wordt het hoog tijd om je planten te verplanten!

Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten? 

Je kan het best je kamerplanten verpotten wanneer de wortels het snelst ontwikkelen en groeien. Dat gebeurt voornamelijk in de lente-en zomermaanden. Zodra de zonnestralen tevoorschijn komen en er aangename temperaturen zijn, krijgt jouw kamerplant weer genoeg energie en kracht om groter te worden. In deze periode kun je je planten het beste verpotten. Je kunt je planten ook verplanten in een ander moment in het jaar, zoals in de herfst of winter. Maar als de wortels beschadigen kunnen die minder snel herstellen. Ze hebben minder energie en kracht door het tekort aan zonnestralen. Als je de kamerplant in een grotere pot plaatst tijdens de herfst of wintermaanden zijn de wortels van jouw jungle maatje nog niet groot en lang genoeg om het water op te nemen wat onderin de pot ligt. Je maakt het jouw kamerplant daarom een stuk moeilijker, wat kan resulteren in een sippe kamerplant. 

Hoe vaak moet ik mijn kamerplant verpotten? 

Hoe vaak je moet verpotten verschilt per kamerplant. De ene groeit sneller dan de ander. Je kan dit het best achterhalen door je kamerplant goed te bestuderen. Groeit 'ie minder snel tijdens de lente- en zomermaanden of komen de wortels de pot uit? Valt je jungle maatje bijna om? Droogt de potgrond ontzettend snel op, terwijl 'ie net water heeft gekregen? Dit zijn allemaal tekenen van jouw kamerplant dat een nieuwe grotere pot meer dan welkom is en je dus moet gaan verpotten.

Heb jij een kamerplant die nog jong is of snel groeit? Dan adviseer ik je om ieder jaar of om de twee jaar je kamerplant te verpotten. Is jouw kamerplant een langzamere groeier, dan is het verpotten van deze kamerplant ongeveer elke drie tot vier jaar nodig. 

Welke potgrond moet ik kiezen voor mijn kamerplant? 

Er zijn zoveel soorten potgrond, welke moet ik gebruiken bij het verpotten!? Ik heb die vraag al vaker gehoord. Er zijn namelijk tal van soorten potgrond verkrijgbaar, maar welke is nou goed voor jouw jungle maatje. Iedere kamerplant is daarin verschilt omdat ze die ene potgrond net even wat fijner vinden dan de ander. De planten die bijvoorbeeld in de jungle voorkomen groeien daar goed door het perfecte klimaat en de geschikte grond. De planten voelen zich daar thuis, en dat kan jij ook creëren bij jouw kamerplanten in huis! 

De potgrond is een belangrijk element tijdens het verpotten voor jouw kamerplant omdat de aarde waarin de plant zit maar beperkt is. Er moeten voldoende voedingsstoffen in de potgrond zitten en de juiste bestanddelen bevatten zodat jouw jungle maatje zich goed voelt. Potgrond bestaat uit verschillende bestanddelen zoals zwartveen, witveen, houtvezel, kalk en meststoffen. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat jouw kamerplant een fijne bodem heeft. Er zijn ook andere stoffen die worden toegevoegd om de grond aan te vullen, zoals kokos, zand of boomschors. Dit is vaak bedoeld voor kamerplanten die een bepaalde soort grond nodig hebben om goed te kunnen groeien, zoals cactussen of palmen.

Kies daarom bij het verpotten voor universele potgrond zodat je altijd goed zit. Daar zullen de meeste kamerplanten prima op kunnen groeien. Heeft jouw kamerplant een wat specifiekere wens als het gaat om potgrond? Ga dan naar de kamerplanten encyclopedie om meer informatie te vinden over de specifieke potgrondwensen van jouw jungle maatje bij het verpotten!

Hoe moet ik mijn kamerplant verpotten? 

Jouw jungle maatje voorzien van een nieuwe pot maar weet je niet hoe? Hieronder is het verpotplan te vinden! Maar allereerst, de benodigdheden die wellicht van pas gaan komen tijdens het verpotten van je planten!

Benodigdheden bij het verpotten:

  • Oude krant of plastic zak;
  • Voldoende potgrond;
  • Toffe sierpot die minimaal 5 cm groter is; 
  • Koffiefilter als je een pot met drainage gat hebt.

Heb jij nog een vraag over het verpotten van jouw kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het onderaan deze pagina weten!


Aanbevolen producten
Hoe moet ik mijn kamerplant verpotten?