• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Euphorbia verzorging

5
(1)

Misschien niet een kamerplant waar je jungle kriebels van krijgt, maar eerder woestijn kriebels! Droge vlaktes, een felle zon en steppenrollers die voorbij vliegen. Het lijkt wel de setting van een spannende cowboyfilm! Hij staat natuurlijk beter bekend als de Euphorbia, die ook graag Cowboycactus wordt genoemd. Heb jij alleen geen idee hoe de verzorging van een Euphorbia te werk gaat? Ik deel graag alle info die jij nodig hebt om de verzorging onder de knie te krijgen.

Door zijn dikke stam, vele vertakkingen en kleine bladeren haalt het woestijn gevoel in ieder interieur. De woestijn look heeft hij zeker, aangezien zijn roots daar ook liggen. De Euphorbia is een familie op zich, die met meer dan 100 soorten de droge vlaktes sieren in Afrika en andere uitgestrekte gebieden. Het grappig is, de Euphorbia is officieel gezien geen cactus, gezien ze geen stekels hebben maar doornen.

Hoe geef ik water aan mijn Euphorbia? 

Je gaat haast twijfelen of dit wel een echte kamerplant is, zo weinig water dat deze stekelige maat nodig heeft. Hij staat daarom wel beter bekend als de nuchtere. Zo nu en dan een slokje water is goed genoeg voor de Euphorbia. De aarde goed droog laten worden, daar wordt 'ie gelukkig van. Je mag hem daarom gerust een keer of twee overslaan.

Je kan het best de potgrond geregeld checken. Door je vinger in je potgrond te steken, tot twee knokkels diep, zodat je kan aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Hoeveel water jouw Euphorbia precies nodig heeft ligt er maar aan de grootte, standplaats en temperaturen bij jou thuis.

De Euphorbia gaat eerder dood aan te veel water dan te weinig. Door teveel water te geven is er een grote kans op wortelrot. Als de potgrond enorm nat is kan er geen zuurstof meer bij de wortels komen, wat echt de ideale omgeving creëert voor bacteriën. De bacteriën tasten de wortels aan en kunnen zo gemakkelijk de stam in schieten. Iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt. Heb jij jouw Euphorbia al in geen tijden water gegeven? Dan kan het voorkomen dat de stengel(s) gaan rimpelen of zelfs kunnen krimpen. Geef hem weer wat water en hij zal langzamerhand bijtrekken. 

Wat gebeurt er als ik mijn Euphorbia te veel water geef?

Geef jij je Euphorbia teveel water dan zal het niet helemaal goed gaan. Pas ten eerste gelijk jouw Euphorbia verzorging skilsl aan! De Euphorbia heeft namelijk weinig water nodig en kan het niet goed hebben als er te veel water in de potgrond terecht komt. Het zorgt er namelijk voor dat de luchtigheid en zuurstof niet meer in de potgrond zit, wat betekend dat de bacteriën zich volop kunnen ontwikkelen. Als eerst zullen ze de wortels aantasten en vervolgens de stam in gaan. Voelt jouw Eurphorbia zacht aan, dan zal jouw Cowboycactus binnen no time in een hoopje snot veranderen. Geef dus liever wat minder water dan te veel!

Wat gebeurt er als ik mijn Euphorbia te weinig water geef?

De Euphorbia is een echte survivar en kan goed voor zichzelf zorgen. Het water slaat hij op in zijn dikke stam en zij-stammetjes, zodat hij altijd zijn reserve heeft. Als hij een langere tijd geen water heeft gekregen zal hij eerst zijn eigen reserves opmaken. Als die ook steeds meer op raken zal de Euprhorbia een rimpelige structuur krijgen en zelfs kunnen krimpen. Geef je hem helemaal geen water, dan zal hij op de duur indrogen en dood gaan.

Sproeien, moet dat ook? 

Dat hoeft niet bij de Euphorbia en is gelijk een taakje die je van je verzorgingslijstje kan afstrepen. Pluspunten! In zijn natuurlijke habitat staat hij ook in een droog klimaat, dus er hoeft geen plantenspuit aan te pas komen. Het mag wel, maar zie dit dan als een watergeef beurt. 

Heeft mijn Euphorbia voeding nodig? 

In principe heeft de Euphorbia weinig voeding nodig omdat ze niet zo hard groeien. Maar het kan zeker geen kwaad als hij tijdens zijn groeiperiode in de lente- en zomermaanden wat voeding krijgt. Je kan hierbij het beste voor cactus- en vetplant voeding gaan. Kijk op de verpakking voor de geschikte hoeveelheid. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast. In de herfst-en wintermaanden heeft hij helemaal geen trek, dus geef de Euphorbia geen voeding.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde Euphorbia. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Cowyboycactus pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Euphorbia pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Euphorbia overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Euphorbia het best? 

De Euphorbia is niet zo kieskeurig, hij kan zowel door als zonfanaat en schaduwfreak. Hij kan dus zowel in de felle middagzon als op een wat donkerder plekje staan bij jou in je woning. Houdt er wel rekening mee dat de Euphorbia iets van natuurlijk licht op zich wilt krijgen. Een kamerplant in een donker hok stoppen zal nooit een succes zijn. Zet je de Euphorbia op een licht plekje, in de volle zon of naast de verwarming tijdens de winterperiode? Dan zal het water sneller verdampen waardoor de Euphorbia wat meer zou kunnen verbruiken. Houdt dit dus even in de gaten.

Hoe kan ik het best mijn Euphorbia verpotten?

De Euphorbia zal je niet zo snel de lucht in zien schieten bij jou thuis. Hij zal beetje bij beetje groeien of juist helemaal niet. Als je hem bij aankoop voorziet van een mooie sierpot kan de Euphorbia er een tijdje mee vooruit. De breedte in groeien zal op een heel langzaam tempo gaan, maar verse potgrond kan hij om de 3 jaar wel waarderen.

Wanneer kan ik het beste mijn Euphorbia verpotten?

Je kan het beste de Euphorbia in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Euphorbia kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Euphorbia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een grote of brede pot een no go is. Er zitten namelijk wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot kan het water ook niet altijd bij de wortels belanden en kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het gehele plaatje er mooi bijstaat en je de verzorging van je Euphorbia gemakkelijk houdt.  

Wat gebeurt er als jouw Euphorbia in een kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Euphorbia niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Euphorbia wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Euphorbia ook moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Euphorbia stekken? 

Wie wil dat nou niet, een woonkamer vol Euphorbia’s! De stekelige rakker valt ook nog een goed te vermeerderen, hoe leuk! Het verschilt per Euphorbia hoe deze het beste kan stekken. Heb jij een Euphorbia met maar één grote stam? Dan kan je het beste een kopstek afnemen. Het leuke is dat de Euphorbia op deze manier zijstengels, oftewel vertakkingen, kan laten terugkomen. Heb je een Euphorbia met veel zijstengels? Dan kan je die gerust gebruiken voor het vermeerderen. Hieronder geef ik jou tips hoe jij je prikkelige maat kan stekken! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Euphorbia stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Euphorbia stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten wortelen en groeien. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Geef je de stek te weinig water dan zal je zien dat hij zal rimpelen en krimpen. Houdt dit dus goed in de gaten. 

Heeft jouw Euphorbia last van een verkleurde, gerimpelde of zachte stam?

Hier zal je bijna geen last van hebben, zo makkelijk dat de Euphorbia is. Je Euphorbia zal er altijd tip top bijstaan met de minimale verzorging. Merk je toch op dat de stam aan het verkleuren is of de zijtakken gerimpeld en zacht zijn? Dan moet je toch even grondig je Euphorbia verzorging skills onder de loep nemen. Hieronder alle mogelijke scenario's op een rijtje.

Heeft jouw Euphorbia last van een gele stam?

Heeft jouw Euphorbia een gelige gloed over zijn stam heen? Dan is de kans groot dat je last hebt van wortelrot! Sla de Euphorbia voorlopig over tijdens je watergeef routine en kijk hoe de kamerplant reageert. Zie je dat de stam snotterig en slap begint te worden en dat de Euphorbia ieder moment in elkaar kan storten? Dan is het helaas te laat en is de Euphorbia rijp voor de composthoop.

Heeft jouw Euphorbia last van een gerimpelde stam?

Heeft jouw Euphorbia last van een gerimpeld huidje? Dan heb je hem iets te droog laten staan. De Cowboycactus zal eerst aan zijn eigen reserves beginnen, waardoor het vocht wordt onttrokken uit de stam en er een rimpelige structuur tevoorschijn komt. Laat hem dus niet te droog staan, zodat hij niet compleet indroogd. Ondanks dat de Euphorbia makkelijk is qua verzorging, betekend het niet dat je hem compleet kan vergeten!

Heeft jouw Eurphorbia last van blad uitval?

Over het algemeen hebben de meeste Euphorbia’s prikkelige doorntjes, maar ook zitten er een aantal in de familie die groen blad hebben of groene gladde stengels, zoals de Euphorbia leuconeura en de Euphorbia tirucalli. Sommige soortjes zoals de Euphorbia Trigona laten hun blaadjes in de koudere maanden vallen om ze vervolgens in het voorjaar weer op te laten komen. Het hoort bij het natuurlijke proces! Geef je teveel water, dan zal hij ze ook laten vallen. Giet liever wat minder dan meer water in de pot! Met de juiste verzorging zal dit niet gebeuren bij jouw Euphorbia.

Kan mijn Euphorbia bloeien? 

Doordat er zoveel verschillende soorten in de Euphorbia familie zitten, hebben ze ook andere bloemen. Ze zijn er in alle kleuren en maten en kunnen ook in jouw woonkamer tot bloei komen als je de Euphorbia een zonnig plekje geeft in combinatie met de ultieme verzorging. Vind je die bloemetjes maar niks? Dan kan je ze gerust wegknippen met een schone schaar. Hierdoor blijft de energie bespaart en zal de Euphorbia dit in zijn mooie stam en doornen stoppen. 

Heeft mijn Euphorbia onderhoud nodig?

Sommige Euphorbia’s kunnen gesnoeid worden. Vooral de soortjes die veel uitlopers hebben, zoals de Euphorbia tirucalli, mag je gerust de schaar erin zetten. Er zal wit sap uit de stengels komen, wat je gerust met een papeirtje kan wegdempen. De wond zal vanzelf aan de lucht opdrogen. De Euphorbia's, zoals de Cowboycactus zou ik lekker met rust laten. Deze hoef je in het algemeen niet te snoeien. Wil je ze toch een nieuwe coupe aanmeten dan is het maar de vraag of ze er mooi uitkomen. En zeg nou zelf, durf jij het risico aan met al die doorntjes?   

Moet ik mijn Euphorbia schoonmaken? 

Wat dat betreft heb je geen omkijken naar de Euphorbia. Veel stof vangt hij niet, dus zo nu en dan een doekje eroverheen is prima, alhoewel dat vrij lastig is als je een soort met doorntjes hebt. Dan kan je het best met je plantenspuit langsgaan en zo van het stof afkomen. De kans is vrij groot dat het water langs de stam naar beneden glijdt richting de potgrond, dus zie dit als een watergeef beurt. Twee vliegen in één klap! 

Hoe ziet mijn Euphorbia er over een half jaar uit? 

Door minimale verzorging aan jouw Euphorbia te geven zal hij er tip top bijstaan. De Euphorbia is in de woonkamer een vrij langzame groeier, maar kan op den duur wel de lucht in gaan en nieuwe zijstengels aanmaken. Je kan de zijstengels stimuleren door kopstekken af te nemen. Daardoor vertakt de Euphorbia en krijg je een echte cowboycactus. Het meest ideale aan deze kamerplant is dat een minimale verzorging genoeg is voor zijn mooie verschijning en kan ook nog eens enorm oud worden! Verzorging is key voor je Euphorbia.

Welke beestjes houden er van de Euphorbia?

Over het algemeen heeft de Euphorbia bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Euphorbia op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Euphorbia omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heb jij last van beestjes op jouw Euphorbia? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! 

Is mijn Euphorbia giftig voor mijn huisdier?

Oppassen, de Euphorbia is een giftige rakker. Het witte sap (wolfsmelk), wat uit de stengels en stam komt gezet kan zorgen voor irritaties als het op jouw huid terecht komt. De soortjes die zijn voorzien van doorntjes zullen door jouw trouwe viervoeter niet worden gezien als lekker hapje. Is dat toch wel zo en komen er klachten op, neem dan gelijk contact op met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Euphorbia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Euphorbia verzorging