• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Dracaena verzorging

4.8
(6)

Een van de meest geliefde kamerplanten die al jaren een plekje in de woonkamer heeft veroverd en met zijn verschijning de kamer vult. Ja ja, ik heb het over de Dracaena! Of beter bekend als de Drakenbloedboom. Wil jij die toffe Dracaena een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jouw je Dracaena tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Dracaena nodig heeft om er jungleproof bij te staan. 

Ook ik leer Iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben met de brandende vragen over de Dracaena langs gegaan bij dé expert, de Dracaena kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Dracaena een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Kenbaar is 'ie zeker. Een groene toef op stam, die van donker tot lichtgroen en van smal puntig blad tot breed blad uitloopt. Oorspronkelijk komt dit jungle maatje uit het verre Afrika, maar is ook te vinden in Azië en Midden-Amerika. Een echte wereldreiziger als je het mij vraagt. En makkelijk dat 'ie is! Je hoeft maar een minimale verzorging toe te passen bij de Dracaena voor een optimaal effect!

Hoe geef ik water aan mijn Dracaena? 

De Dracaena valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. Hij wil liever een keer overgeslagen worden dan een keer teveel krijgen. Deze rakker kan gerust een maand zonder water, wat het dus zo een ideale kamerplant maakt. Deze kamerplant slaat het water op in de stammen. Schiet dus vooral niet in de stress als jij op vakantie bent en opeens te binnen schiet dat jij je geliefde Dracaena geen water hebt gegeven. Hij redt zich wel!

Zorg ervoor dat de potgrond goed opdroogt tussen de gietbeurten in. In de winter zal dit natuurlijk net even wat langer kunnen duren als in de zomer. Je kunt daarom altijd het beste de aarde checken door een vinger in de potgrond te steken en te voelen hoe vochtig of droog het is. De hoeveelheid water verschilt per kamerplant omdat de invloeden rondom grotendeels bepalen hoe een kamerplant zal gaan reageren, zoals de standplaats, de grootte en de temperatuur.

De kweker gaf als tip om vanaf onderaf water te geven. Plaats hem met de kweekpot op een schaaltje of in een pot met drainage gat en geef hem vanaf onder lauw water. Dit vindt de Dracaena het allerfijnst! Het allerfijnst is om regenwater te geven aan jouw geliefde Dracaena. Dit bevat een hoop voedingsstoffen die de kamerplant enorm lekker vindt. Heb jij hier niet zoveel zin in, dan is kraanwater ook prima. 

Wat gebeurt er als ik mijn Dracaena te veel water geef?

Als je een keer een uitschieter hebt gemaakt is er niks aan de hand, maar gebeurt dit vaker, dan zal de Dracaena niet blij met je zijn. De bladeren krijgen bruine punten met een geel randje en gaan er sip bijhangen. Vervolgens trekt dit door over het gehele blad en droogt het blad op, wat vervolgens tot bladuitval leidt. Dit betekend dat je last hebt van wortelrot. Door het overtollige water in de potgrond kan er geen zuurstof meer bij komen. Hierdoor kunnen de bacteriën er lekker op los en zullen ze het vooral munten op de wortels. Vervolgens schieten ze de stam in van de kamerplant, en ja, dan is het eigenlijk finito. Binnen no time zal jouw Dracaena in een hoopje snot veranderen. Geef hem bij twijfel geen water!

Wat gebeurt er als ik mijn Dracaena te weinig water geef?

Ja, dat is natuurlijk ook geen pretje voor je jungle maatje. De Dracaena kan erg lang zonder water, maar op z’n tijd is het wel nodig om uitdroging te voorkomen. De kweker vertelde mij dat het blad bruin van kleur wordt en opkrult. Zie je dit gebeuren dan moet je gelijk in actie komen om de kamerplant nog te kunnen redden. Zie je dat de stam is uitdroogt en de Dracaena zijn blad laat vallen? Dan zal de kamerplant niet meer te redden zijn.

Sproeien, moet dat ook? 

Zo nu en dan vindt de Dracaena het fijn om het tropische klimaat te voelen. Een frisse nevel kan 'ie zo nu en dan waarderen. De Dracaena kan goed tegen droogte, aangezien dit ook voorkomt in zijn natuurlijke habitat. Hierdoor kan de kamerplant er in een lage luchtvochtige woonkamer er prachtig bij staan. Sproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en stofvrije bladeren. Ga langs met je plantenspuit zodat 'ie er weer fris en fruitig bijstaat.

Wanneer kan ik het beste mijn Dracaena sproeien?

De kweker gaf als tip de Dracaena in de ochtend te voorzien van een frisse nevel. Dit zorgt ervoor dat verbranding van het blad niet kan voorkomen. Als er een zonnestraal op het benevelde blad terecht komt, dan kan dit zorgen voor verbranding. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!

Heeft mijn Dracaena voeding nodig? 

Op z’n tijd vindt de Dracaena het fijn om voeding te krijgen, maar veel heeft je jungle maatje niet nodig. Vooral in de lente en zomer kunnen ze dat extraatje wel gebruiken, gezien de kamerplant veel nieuwe scheuten kan laten oppoppen. Wees alleen niet te gul met het geven van voeding en kijk goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding welke hoeveelheid je moet aanhouden. Teveel voeding kan zorgen voor aangetaste wortels. Geef geen voeding in de herfst en winterperiode. De Dracaena heeft het gedurende deze periode niet nodig en kan alleen maar schade veroorzaken. 

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde Dracaena. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Dracaena pas geleden verse potgrond gehad?

Dan kan je hem gerust overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Dracaena het best? 

Over het algemeen is de Dracaena wel een ‘makke kamerplant’ als het gaat om een plekje in de woonkamer. De Dracaena valt onder het kopje ‘semi-schaduw liefhebber’, maar kan vrij flexibel zijn. Geef hem een mooi plekje met indirect zonlicht en hij is blij. De Dracaena heeft een hekel aan tocht of een plekje te dicht bij de verwarming. Dit kan je het beste vermijden zodat de verzorging van je Dracaena makkelijk blijft.

In de volle zon, kan dat ook?

Heb jij het felle middagzonnetje naar binnen schijnen oftewel, een raam op het zuid/westen? Geef hem dan een plekje waar hij wat verder van het raam af staat. Onthoud, geen direct zonlicht op de bladeren. Dat is het allerbelangrijkst! Dit kan namelijk brandplekken veroorzaken op de bladeren van de Dracaena. Iets wat je natuurlijk niet wilt.     

Kan mijn Dracaena op een donkere plek staan?

Of hij helemaal donker kan staan? Nee, dat is geen strak plan. Ook de kamerplanten die het goed doen met minder zonnestralen hebben wel iets van natuurlijk licht nodig. Hierdoor kunnen ze zich ontwikkelen en groot en sterk worden. Heb jij een raam op het noord/oosten? Geef hem dan gerust een plekje bij het raam.

En de bonte Dracaena soortjes?

De Dracaena's die bonte bladeren hebben, willen het liefst een lichter plekje. Hoe lichter het blad, hoe lichter ze moeten staan. Deze soortjes zijn juist fan van de zon. Zet ze alleen niet pal voor een raam op het zuiden, maar geef ze wel een plekje met veel indirect zonlicht. Zet je ze te donker dan zullen de bladeren binnen no time op de grond liggen.

Hoe kan ik het beste mijn Dracaena verpotten?

De Dracaena zal niet zo snel uit zijn potje groeien. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Gelukkig heb je hier geen jaarlijkse taak aan. Eens in de 3 á 4 jaar is voldoende voor dit tropische exemplaar. Een grotere pot heeft vele voordelen! De plant kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht in jouw interieur. Win, win, vindt je niet!

Wanneer kan ik het beste mijn Dracaena verpotten?

Je kan het beste de Drakenbloedboom in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste de Dracaena kan verpotten! 

Wat gebeurt er als jouw Dracaena in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede sierpot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Dit zal de verzorging van de Dracaena een stuk lastiger maken. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Dracaena is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Dracaena in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Dracaena niet fijn vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Drakenbloedboom wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Dracaena ook een stuk moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Dracaena stekken? 

Stek-Alert! Ja, ja, de Dracaena kan je gewoon stekken. Hoe leuk is dat!  Er zijn twee manieren waarop je de Drakenbloedboom kan vermeerderen. Door een stengelstek of kopstek af te nemen kan jij mini's maken! Door eerst een kopstek af te nemen, kan je vervolgens aan de slag met de stengelstekjes. Het leuke is dat als je een stuk hebt afgeknipt, de Dracaena weer kan uitlopen en zelfs vertakkingen kan aanmaken. Dit is niet altijd het geval, maar als de Dracaena het goed naar zijn zin heeft, heb jij hier extra veel plezier van! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Dracaena stekken?

Het is aan te raden om dit in het voorjaar of zomer te doen. De kamerplanten zijn in het voorjaar en tijdens de zomer een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je het beste de Drakenbloedboom kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Dracaena stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Dracaena stek dus wat extra verzorging zodat hij goed kan aanslaan en groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Dracaena last van verkleurd, gerkuld of hangend blad?

Bij de Dracaena heb je een hoop verschillende keuzes als het gaat om de bladeren. Langwerpig, gestreept of ovaal, de Dracaena heeft het allemaal. Je roept het en de Dracaena heeft het! Dit maakt het ook een mooie eyecatcher in jouw interieur en geeft jouw ruimte de ultieme ‘green look’. Om de mooie verschijning van het Dracaena blad te behouden, moet je wel de juiste verzorging toepassen. Het kan soms wel eens voorkomen dat je blad er een beetje sip bij hangt. Ga daarom op onderzoek uit waar het aan kan liggen en kom in actie! 

Heeft jouw Dracaena last van bruine punten?

Zeg je Dracaena, dan zeg je bruine punten. Tja, dat hoort er toch wel een beetje bij en is een natuurlijke imperfectie van de kamerplant. Dit hoeft niet gelijk te liggen aan een slechte verzorging die je jouw Dracaena geeft. Je kan de Dracaena een frisse coupe geven door de punten wat bij te knippen met een schone schaar, et voila! Hij staat er weer shiny bij. 

En een bruine kleur over het gehele blad?

Merk je toch op dat de bruine kleur over het hele blad heen trekt? Check even goed wat voor verzorging je precies toepast bij jouw Dracaena. Geef je misschien teveel water aan Dracaena? Voel de potgrond even aan een steek je vinger in de pot om te kijken of het niet te vochtig is. Bruine punten of vlekken met een geel randje kunnen het gevolg zijn van teveel water. Zorg ervoor dat er nooit een laagje water onderop de bodem staat en dat je überhaupt niet teveel water geeft. De Dracaena kan namelijk erg lang zonder water. Dat maakt het juist zo een makkelijke kamerplant. 

Heeft jouw Dracaena last van geel blad?

En de gele bladeren die opkomen? Dat kan te maken hebben met verschillende invloeden. Zijn het de onderste bladeren die een gele gloed krijgen? Maak je geen zorgen! De kamerplant is zichzelf aan het vernieuwen. Hij stoot de oudste, vaak onderste, bladeren af en laat de nieuwe scheuten opkomen. Zo kan er volop energie in de nieuwe scheuten worden gestopt, die genoeg kracht hebben om door te groeien. Dit heeft niet te maken met jou Dracaena verzorging skills. Verwijder de droge gele bladeren zodat de kamerplant hier geen onnodige energie in stopt. Groen wordt het toch niet meer en des te eerder de nieuwe scheuten uit kunnen komen. 

En gele vlekken op het blad?

Heb je jouw geliefde Dracaena in het felle zonnetje gezet en zie je dat de bladeren een gele of lichte kleur krijgen? Dat is geen goed teken. De Dracaena is geen fan van de directe zonnestralen op zijn mooie bladeren. Ze worden aangetast en er kunnen zelfs gele of bruine brandplekken ontstaan. Een echte no-go! Vermijd daarom het direct zonlicht en zet hem op een plekje waar hij zich fijn voelt. 

Kan mijn Dracaena bloeien? 

Dit zal je misschien niet zo snel zien gebeuren in jouw woonkamer, een Dracaena die in bloei staat. Geef jij echt de ultieme verzorging en liefde aan jouw Dracaena, dan kan het gebeuren dat er iets opbloeit tussen jullie. Er zal een stengel uit de kern van de groene toef opkomen, met allemaal kleine knopjes eraan, die vervolgens uitkomen als kleine minuscule bloemetjes. Heb jij dit voor elkaar gekregen, dan is dit zeker een applausje waard.

Geen fan van een bloem in je Dracaena?

Dan kan je hem er gerust uitknippen met een schone schaar. Dit zal een hoop energie besparen, aangezien er veel energie in de bloemen wordt gestopt. Als je van de bloem wil genieten en op een natuurlijke wijze wilt laten afsterven, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Uiteindelijk zal er naast de bloem een nieuwe uitloper komen, die uit de kern weer verder zal groeien de hoogte in.

Heeft mijn Dracaena onderhoud nodig?

Zo nu en dan kan de Dracaena wel een trimbeurt gebruiken en is ook een belangrijke verzorging die je niet kan skippen. Vooral als 'ie flink is gaan groeien kunnen er uitlopers de lucht in zijn gegaan. Niet altijd de look waar je voor wilt gaan die uitlopers, dat snap ik. Gelukkig kan je dit aanpakken door de Dracaena een nieuwe coupe aan te meten en de snoeischaar erbij te pakken. Gebruik wel een schone snoeischaar voordat je aan de slag gaat. Knip de lange uitloper zo kort als dat je zou willen. Dit kan je het beste in het voorjaar doen, zodat de kamerplant goed kan herstellen. De geknipte uitlopers zijn weer ideaal stekmateriaal! Win, win! Een verse coupe en nieuwe kleintjes erbij. 

Moet ik mijn Dracaena schoonmaken? 

Staat je Dracaena er wat slonzig bij? Geef hem een opknapbeurt! Ook deze verzorging moet je zo nu en dan toepassen bij jouw Dracaena. Dat kan deze rakker zo nu en dan wel gebruiken. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Dracaena zitten? Haal ze eraf zodat je deze groene toef er weer fris en fruitig uitziet.

De kweker gaf hierbij als tip om het blad te scheuren in plaats van af te knippen. Door het blad met beide handen uit elkaar te trekken, scheurt het blad doormidden en blijft de aanzet op de stam groen. Knip je het blad met een schaar af, dan blijft er een witte plek achter. Als je veel bladeren moet wegknippen is het niet heel mooi om al die witte plekjes te zien. Dus zet hem op en scheuren maar!

Hoe ziet mijn Dracaena er over een half jaar uit? 

Geef jij je Dracaena de ultieme verzorging? Dan zal de kamerplant jou belonen met mooi groen blad. De Dracaena kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft, maar dat kan even duren. Het is niet een enorm harde groeier, waardoor de shape van de plant vooral hetzelfde zal zijn. Je zal ook zien dat het proces van bladeren die afvallen continue doorgaat. Wordt de Dracaena nog groter, zowel in de hoogte als in de breedte, dan zal de Dracaena een nieuwe pot niet verkeerd vinden. Verder zal de Dracaena met de juiste verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien en kan je genieten van dit groene exemplaar! 

Welke beestjes houden er van de Dracaena?  

Over het algemeen heeft de Dracaena bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Dracaena op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Dracaena, omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heb jij last van beestjes op jouw Dracaena? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! Probeer een tochtig plekje altijd te vermijden. Dit is bij de Dracaena vaak de aanleiding voor nare beestjes. 

Is mijn Dracaena giftig voor mijn huisdier?

Opgepast, de Dracaena valt onder het kopje ’licht giftig’. Als je de Dracaena gaat snoeien moet je goed oppassen dat het sap niet op je huid terechtkomt. Dit kan irritaties veroorzaken. Neemt jouw trouwe viervoeter een hap uit een Dracaena blad dan kan er niet veel gebeuren. Is je halve Dracaena opgepeuzeld dan is er grote kans dat er bultjes oppoppen bij jouw huisdier. Bel altijd de huisarts of dierenarts bij deze symptomen. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Dracaena of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Dracaena verzorging