• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Chlorophytum verzorging

4
(2)

Ben jij gek op de Chlorophytum, beter bekend als de Graslelie? Ik vertel je er graag alles over! Dit plantje is de makkelijkste groen luchtverfrisser die je kan hebben. Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over de Chlorophytum verzorging. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Chlorophytum een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Met zijn elegante, hangende stengels en tweekleurige bladen tovert deze plant jouw kamer om tot een echte jungle. Dit komt doordat de chlorophytum oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Afrika komt. Vanaf de 19e eeuw is hij verschenen in ons interieur. In de lente en zomer krijgt ‘ie ook nog is sierlijke maar kortstondige witte bloemen!

Hoe geef ik mijn Chlorophytum water?

De Chlorophytum is een echte zuiper, geef hem 2 keer in de week water en de plant is tevreden. Wanneer je dit een keer vergeet doet ‘ie hier ook niet moeilijk over. Een vochtige plek zoals de badkamer is hier ideaal voor, maar een ander verwarmd interieur vindt ‘ie ook prima. Het beste is om de graslelie hoog te hangen zodat hangende stengels mooi tot hun recht komen. 

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant en het plekje die je jouw jungle maatje gegeven hebt. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is.

Sproeien, moet dat ook? 

Je mag best langsgaan met je plantenspuit om de Chlorophytum te voorzien van een lichte nevel, wat hij vooral waardeert tijdens de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw jungle maatje er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen die terecht kunnen komen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Chlorophytum voeding nodig? 

De chlorophytum vindt het fijn om alleen in de lente en zomer voeding te krijgen. De herfst en de winter kun je overslaan. Zo wilt ‘ie maximaal eens in de twee weken wat voeding, maar iedere maand is ook prima. Je kunt hiervoor vloeibare plantenvoeding gebruiken, kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje 'natuurlijke voeding' vertel ik jou meer! 

De Chlorophytum groeit best snel, daarom is het slim om hem elk jaar te verpotten in een grotere pot!

Waar staat mijn Chlorophytum het beste? 

Chlorophytum is niet veeleisend maar staat toch graag in een lichte omgeving zonder direct zonlicht. Heb jij een ochtend of einde middag zonnetje, oftewel een raam op het oosten of westen? Geef hem dan een plekje waar hij indirect zonlicht krijgt. Ook mag je hem wat donkerder zetten. Zolang er nieuwe scheuten opkomen, zal de kamerplant het goed naar zijn zin hebben. 

In de volle zon, kan dat ook?

Heb jij de felle middagzon die naar binnen schijnt? Dan moet je uitkijken! De Chlorophytum vindt het niet fijn om felle zonnestralen te krijgen. Bij teveel licht zal de kleur van de bladeren verbleken. Maar let op, bij te weinig licht zal het wit van het blad nauwelijks meer te zien zijn. 

Staat jouw Chlorophytum bij een verwarming?

Zet jouw Chlorophytum niet vlak bij een verwarming neer! De verwarming zorgt voor een droge lucht en haalt de luchtvochtigheid naar beneden, deze graslelie houdt juist van een hoge luchtvochtigheid. De warme lucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Hierdoor verminder je ook nog de kans op ongedierte. Qua temperatuur is de Chlorophytum vrij makkelijk, ze groeien het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.

Hoe kan ik het beste mijn Chlorophytum verpotten?

De Chlorophytum is een echte groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er weer even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De plant kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. 

Wanneer kan ik het beste mijn Chlorophytum verpotten?

Je kan het beste de Chlorophytum in de lente of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik je meer tips over hoe je het beste jouw Chlorophytum kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Chlorophytum in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of te brede pot in principe geen kwaad kan, maar je moet niet overdrijven. Bij een grote pot moet je wel meer water geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Dit is niet het geval bij een brede pot, maar dit kan er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad je daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Chlorophytum in een te kleine pot komt te staan?

Dit zal de Chlorophytum niet zo fijn vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte blijft hangen. Op den duur zal hij het niet fijn vinden, aangezien de wortels niet kunnen groeien. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Chlorophytum wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Chlorophytum stekken?

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de prachtige Chlorophytum. Dit is nog leuker als je dit kan doen door middel van stekken. Wanneer je jungle maatje voldoende energie heeft maakt ‘ie witte kleine bloemetjes aan. Als de bloemen zijn uitgebloeid, verschijnen er miniplantjes. Als je hier kleine worteltjes ziet groeien kun je de stekjes losknippen en in de grond zetten. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Chorophytum stekken?

Het stekken van de Chorophytum kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik je hoe je de Chorophytum kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Chlorophytum stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. In het begin hebben ze iets meer water nodig dan de moederplant, hierna kun je hetzelfde verzorgen. Je kunt de stekjes ook al zonder wortels van je jungle maatje afhalen. Je moet ze dan eerst wel nog even op water zetten om te wortelen. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in de vensterbank waar de volle middagzon op staat. 

Heeft jouw Chlorophytum last van verkleurd, geknakt of hangend blad?

De mooie Chlorophytum stengels toveren ieder interieur om tot mini-jungle. De exotische uitstraling van de Chlorophytum geven echt een wow-factor en staan er prachtig bij als je de juiste verzorging geeft. Als het de Chlorophytum niet bevalt zal hij dat ook zeker laten merken en moet je jouw verzorging even goed onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Chlorophytum last van gele bladeren?

Wellicht krijgt jouw jungle maatje dan te veel meststof. Je kunt de Graslelie dan verpotten in een neutralere potgrond. Wanneer de bladeren bleker worden dan krijgt de plant niet voldoende licht.

Heeft jouw Chlorophytum last van bruine puntjes?

Wanneer jouw jungle maatje bruine punten krijgt, kan de luchtvochtigheid in de ruimte te laag zijn. Dan kun je de bruine puntjes weghalen en de plant even besproeien met een plantenspuit. Ook kunnen bruine uiteinden komen door direct zonlicht. Zet daarom je Chlorophytum nooit in direct zonlicht. 

Heeft jouw Graslelie last van bruine vlekken?

Dan kan het zijn dat het blad is verbrand. De Chlorophytum kan best wat hebben, maar is het een langdurige scherpe zon, dan kan het wel misgaan. Dit herken je aan de lichtbruine tot bruine vlekken die over het gehele blad zitten. Helaas zullen de verbrande bladeren nooit meer helemaal groen worden. Je kan het best het verbrande blad verwijderen, door de stengel zo laag mogelijk af te knippen. De kamerplant zal geen energie meer in het beschadigde blad steken.

Kan mijn Chlorophytum bloeien?

Uit jouw jungle maatje groeien stengels waar bloemetjes uit kunnen komen. Deze stengels worden uitgeworpen door de Chlorophytum en kunnen wel een meter lang worden. Nadat de bloemetjes zijn uitgebloeid komen er kleine plantjes aan, deze worden ook wel is spinnetjes genoemd en wortelen opnieuw. 

Heeft mijn Chlorophytum onderhoud nodig?

De Chlorophytum snoeien is niet nodig. De wilde look hoort bij deze kamerplant en is het mooist als je die prachtige stengels laat zitten. Wanneer je hem te vol vindt, is er altijd een optie om hem te scheuren. Hiermee dun je de kamerplant uit en heb je meerdere planten! Ook kun je de Chlorophytum altijd knippen. Ik vind een volle Chlorophytum erg mooi, dus ik laat hem het liefst zo staan. De kleine plantjes die opkomen naast de moederplant geef ik wel altijd een nieuw potje. Zo heeft de moederplant meer ruimte en energie en kan het kleine plantje in zijn nieuwe pot lekker zijn gang gaan. 

Moet ik mijn Chlorophytum schoonmaken?

De Chlorophytum kan een schoonmaakbeurt gebruiken wanneer het blad veel stof heeft. De kamerplant kan er namelijk niet altijd even fris bijstaan doordat de bladeren veel stof vangen. Je kan het best het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad, waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. De ouderen gele bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schone schaar zo laag mogelijk afknippen.

Hoe ziet mijn Chlorophytum er over een half jaar uit? 

Geef jij je Chlorophytum de ultieme verzorging? Dan zal de kamerplant jou belonen met mooie stengels. Deze plant kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft. Een Chlorophytum kan binnen een jaar al uit zijn huidige pot gegroeid zijn. Dit kun je controleren door onder de pot te kijken. Wanneer je de wortels door het drainage gat ziet of als ze er doorheen groeien is het tijd om te verpotten. 

Welke beestjes houden er van de Chlorophytum?

Nare beestjes zal je niet zo snel voorbij zien komen op jouw Chlorophytum. Voordat de kamerplant op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw Crassula terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een open raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. 

Er kunnen verschillende beestjes op jouw jungle maatje terecht komen. Luizen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om op jouw Chlorophytum te vertoeven. Ze banen zich een weg over de stengels en bijten het liefst in het blad om het sap uit de stengel leeg te zuigen. Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestje afkomt. 

In mijn Chlorophytum giftig voor mijn huisdier?

De Chlorophytum staat er niet om bekend giftig te zijn, yesss! Heb jij een kat of hond in huis? Zet gerust de Chlorophytum naast jouw trouwe viervoeter. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Chlorophytum of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Chlorophytum verzorging