• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Areca verzorging

4.6
(5)

Van deze groene toef word je toch gelijk blij!? Het tropische gevoel komt gelijk bij mij naar boven als ik naar dit jungle maatje kijk. Ja, ik heb het over de Areca Lutescens, die ook beter bekend staat als de Goudpalm. Wil jij die toffe Areca een plekje in huis geven, maar weet je niet waar te beginnen met de verzorging? ik help je jouw Areca tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Areca nodig heeft om er jungleproof bij te staan.

Deze palm staat bekend om zijn grote en veerachtige bladeren die groen van kleur zijn. Aan de gele stengels heeft zijn bijnaam Goudpalm te danken. Tropisch is ‘ie zeker want zijn roots liggen in het verre Madagaskar maar komen ook voor in Zuidoost-Azië en Midden-Amerika. Wist je dat de nieuwe scheuten die ze aanmaken speren worden genoemd? De nieuwe scheut heeft een puntige vorm en klapt vervolgens als een pauwenstaart uit. Hoe gaaf!

Hoe geef ik water aan mijn Areca?

De Areca valt onder het kopje ‘zuiper’. De kweker vertelde dat hij graag in een constante vochtige potgrond wil staan. Een droge potgrond vind de Goudpalm verschrikkelijk en dat wil hij dus absoluut niet. Geef vanaf boven water zodat het goed de wortelkluit bereikt. Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant. De een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven kan ook van invloed zijn.

Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen, tot twee knokkels diep, kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is. Op deze manier leer je de verzorging van de Areca steeds beter inschatten. Tijdens de tropische zomerdagen zal de Areca een hoop water verbruiken, dus geef hem voldoende, zodat hij een constante lichtvochtige potgrond heeft. In de herfst- en wintermaanden pas ik het watergeefschema aan. Door de kortere dagen, lagere temperaturen en minimale zonnestralen zal de Areca over het algemeen minder water verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Areca te veel water geef?

De Areca houdt absoluut niet van natte voeten. Als de wortels voor een langere tijd in een laag water staan kan hij last krijgen van wortelrot. Je zal merken dat het blad van de Areca bruine puntjes krijgt met een gele overloop. Als er teveel water in de potgrond zit kan er weinig zuurstof bij komen wat de wortels juist fijn vinden. Dit maakt het de ideale broeispot voor bacteriën, die het gemunt hebben op de wortels. Als je hier te laat ingrijpt kan de rot doorschieten naar de stengels, wat echt foute boel is! Binnen no time zal jouw Areca in een hoopje snot veranderen. Geef dus gecontroleerd water en nooit meer dan dat de potgrond kan opnemen.

Wat gebeurd er als ik mijn Areca te weinig water geef?

Geef jij je Areca palm te weinig water? Dan kunnen er bruine puntjes op de uiteinden van bladeren ontstaan en zal het blad gaan krullen. Als je hier snel bij bent en de Areca weer voorziet van water kan je de schade nog beperken. De bruine puntjes kan je wegknippen in de vorm van het blad. Kom je hier te laat achter dan trekt het bruine gedeelte geleidelijk over je blad heen en zal het gaan krullen. Dat is het teken dat je te laat bent. Helaas wordt het blad ook niet meer groen. Als je veel schade hebt kun je het beste de stengel zo laag mogelijk afknippen en ruimte maken voor nieuwe stengels. 

Sproeien, moet dat ook?

Daar is de Areca dol op! Het liefst chillt hij iedere dag in een vochtige omgeving, zoals in zijn natuurlijke habitat. Maar gelukkig is 'ie gewend geraakt aan ons woonkamer klimaat. Als de luchtvochtigheid te laag is, dan zal je dat ook aan hem zien. Bruine of gele randen verkleuren langzaam maar zeker de prachtige bladeren. Dit kan je voorkomen door de luchtvochtigheid op peil te houden rondom de Areca. Ik ga een aantal keer in de week langs met mijn plantenspuit om die vochtige omgeving na te bootsen. Deze hogere luchtvochtigheid is alleen wel van korte duur.

Een douchebeurt op z’n tijd vind de Areca ook niet verkeerd. Dek de pot en potgrond even af met een plastic zak, zodat de aarde geen overload aan water krijgt. De kweker gaf aan dat de Areca nogal veel stof kan vangen met zijn bladeren, waardoor de kamerplant er dof en treurig uit kan zien. Geef de palm een douchebeurt en de heldere groene kleur komt weer tevoorschijn. Je zal zien dat jouw Areca er weer fris en fruitig bijstaat! 

Heeft mijn Areca voeding nodig? 

De Goudpalm vindt een beetje voeding op z’n tijd wel lekker. Vooral in de lente en zomer kan de Areca dat extraatje wel gebruiken, gezien de kamerplant veel nieuwe scheuten, oftewel speren kan laten oppoppen. Ik kies altijd voor een palm voeding, aangezien daar voedingsstoffen inzitten die de Areca heel fijn vindt. Wees alleen niet te gul met het geven van voeding en kijk goed op de verpakking welke hoeveelheid je moet aanhouden. Teveel voeding kan zorgen voor aangetaste wortels. In de herfst- en wintermaanden heeft hij geen trek, dus geef dan ook geen extraatje.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde Areca. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Areca pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Areca pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Goudpalm overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Goudpalm het best? 

De Areca is gek op licht, maar geen directe zonnestralen. Hij staat daarom ook beter bekend als de semi-schaduw liefhebber. Heb jij geen direct zonlicht in jouw kamer? Dan wil de Areca het liefst een plekje bij het raam. Heb jij een ochtend- of avondzonnetje in huis dan wil de Areca wat verder van het raam staan. Dit is voor de palm het ultieme plekje.

In de volle zon, kan dat ook?

Een middagzonnetje, nee daar is de Goudpalm geen fan van. Vooral als de zonnestralen direct op de bladeren schijnen kunnen er bruine brandplekken ontstaan. Deze zullen ook nooit meer groen worden, aangezien de bladcellen geklapt zijn. Daardoor wordt het bruin van kleur en krijg je die lelijke plekken op je blad. De Areca zal jouw verzorging skills in ieder geval niet chill vinden.

Staat jouw Areca vlakbij de verwarming?

Vermijd in de winter een standplaats bij de verwarming. De Goudpalm kan maar niet wennen aan de droge verwarmingslucht en zal op den duur last kunnen krijgen van verdroging. De bladeren kunnen gaan krullen, bruine randen of zelfs bruine vlekken krijgen. Een plekje op de tocht is ook geen top idee met de Areca. Ook hier kunnen bruine punten door ontstaan. Probeer dit te vermijden zodat je jouw Goud palm happy houdt.

Kan mijn Areca ook buiten staan? 

Dat is geen aanrader hier in ons koude kikkerlandje. De Goudpalm zal hier niet vrolijk van worden omdat ze uit een subtropisch klimaat komen. Je ziet ze vooral in zuidelijke landen buiten staan waar ze wel goed kunnen vertoeven. Tijdens de zonnige periodes kan je hem wel even een plekje buiten geven, maar zorg ervoor dat dit niet in de volle zon is en haal hem weer naar binnen zodra het kouder wordt. Ik raad jou aan om de Areca lekker binnen te laten staan, zodat 'ie ook geen shock kan ervaren.

Hoe kan ik het best mijn Areca verpotten? 

Een grotere pot is altijd een goed idee! Vooral als je de Areca nog groter wilt laten worden. Met een grotere pot kunnen zijn wortels er lekker op los en zal er meer plek zijn voor nieuwe speren. Je zal zien dat zijn stengels ook een stuk dikker gaan worden en de groene toef nog voller zal zijn. Dit maakt de verzorging van de Areca ook een stuk makkelijker. Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot. Je kan het beste de Areca in de lente of zomer verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Goudpalm kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Areca in een te grote of te brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad je daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Areca in een te kleine pot komt te staan?

Hier zal de Areca niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Areca wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Areca ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Goudpalm stekken?

Je huiskamer omtoveren tot Areca jungle! En dat door te stekken! Het stekken van de Areca heeft maar één methode, namelijk scheuren. Op andere manieren lukt het helaas niet. Het stekken van de kamerplant kan je het best in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Areca kan stekken! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.   

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Areca stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Areca stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in de vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving.

Heeft jouw Areca last van verkleurd, gekruld of hangend blad? 

De tropische bladeren van de Goudpalm is wel echt waar je het voor doet. Je waant je in een tropisch paradijs met dit jungle maatje in huis. Soms kan het wel eens voorkomen dat er iets aan de hand is met zijn mooie bladeren. Heb je bijvoorbeeld last van geel blad of bruine puntjes of droog blad? Neem dan de verzorging skills van jouw Areca eens goed onder de loep! Hieronder alle 'bladsenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Areca last van geel blad?

De Areca staat er om bekend het onderste blad af te stoten, zodat de topbladeren meer energie krijgen en het licht op kunnen vangen. De onderste bladeren krijgen minder licht doordat de grotere bladeren erboven hangen. Hierdoor krijgen ze uiteindelijk minder energie. De gele bladeren en stengels zullen er vanzelf afvallen. Help je Areca een handje door de stengel zo laag mogelijk af te knippen met een schone schaar. Dit heeft dus niks met jouw Areca verzorging skills te maken. 

Heeft jouw Areca last van bruine puntjes?

De bruine puntjes die je aan het einde van het blad ziet kunnen door een lage luchtvochtigheid opkomen. Wel is het zo dat hier en daar een bruin puntje erbij hoort. De bruine puntjes kan je voorzichtig wegknippen in de vorm van het blad.

Het hele blad wordt bruin, wat nu?

Trekt het bruine gedeelte over het hele blad heen, dan moet je wel ingrijpen. Te weinig water of een te lage luchtvochtigheid kunnen voor een grote ravage zorgen, aangezien de speer niet goed kan opkomen en uitklappen en het jonge blad er geribbeld uit kan zien. Hop hop, pak die gieter en plantenspuit erbij en pas de juiste verzorging toe aan jouw Areca. 

Heeft jouw Areca een gevlekte of verkleurde stengel?

En hoe zit het nou met de stengels van de Areca? Naast dat ze geel van kleur kunnen zijn hebben Areca stengels een vlekkerig patroon en kunnen soms bruin van kleur zijn. Naarmate de palm ouder wordt kan het zelfs wit uitslaan. Wees dus niet bang dat je last hebt van nare beestjes, het zijn de features van de Areca en heeft niets te maken met jouw verzorging skills. Twijfel je toch? Controleren kan nooit kwaad! Hoe je de natuurlijke vijand kan bestrijden vertel ik jou straks! 

Kan mijn Areca bloeien?

Daar staat ‘ie natuurlijk bekend om, de palm met de ‘gouden vruchten’. Je zal dit alleen niet zo snel in jouw woonkamer zien. In zijn natuurlijke habitat laat de Areca bloemen uitkomen aan grote stengels die onder de grote palmbladeren groeien. Het zijn hele kleine geelgroene bloemetjes die met z'n allen aan een stengel zitten. In de zomermaanden zie je dat de bloemetjes langzamerhand in een vrucht zijn veranderd. Dit gebeurt alleen als de Areca een bepaalde hoogte en leeftijd heeft bereikt. In de vrucht zitten de zaden die vervolgens weer voor kleintjes kunnen zorgen. En zo is het cirkeltje weer rond!

Heeft mijn Areca onderhoud nodig?

De Areca kan een behoorlijke wilde verschijning zijn en vaak is dat ook de reden waarom je hem aanschaft. De kweker gaf aan dat het een no go is om de Goudpalm te snoeien. Wil jij de Areca een nieuwe look aanmeten door de schaar erin te zetten? Dan zal zijn complete verschijning in duigen vallen. Snij alleen de stengels weg als het nodig is, zoals een blad wat aan het afsterven is of een heel lelijk blad dat niet meer te redden valt. Laat hem verder lekker met rust en geniet van deze exotische groene toef!

Moet ik mijn Areca schoonmaken?

De grote bladeren van de Goudpalm kunnen nogal wat stof vangen. Hierdoor kan de Areca er niet altijd even fris bijstaan en kan je het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. Ja, dit hoort nou eenmaal bij de verzorging van de Areca. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Areca zitten? Haal ze eraf zodat je Goudpalm er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Areca er over een half jaar uit? 

Het ideale aan de Areca is dat je er vrij weinig omkijken naar hebt om hem mooi te houden. Heb jij net een Goudpalm aangeschaft? Dan zal hij met zijn bladeren mooi de hoogte in gaan. De Palm groeit ook niet onwijs hard, dus hij zal er over een half jaar niet heel anders uitzien. Is de Areca een stuk ouder? Dan kan het zijn dat de bovenste bladeren een beetje kunnen hangen. Dit betekend dus niet dat de Palm water nodig heeft, maar dat de bladeren een stuk groter en zwaarder zijn geworden. Houdt ‘ie het goed uit bij je, dan heeft de Areca het goed naar zijn zin en pas jij de juiste verzorging toe!

Welke beestjes houden er van de Goudpalm?

Over het algemeen heeft de Areca bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Goudpalm op de post wordt gezet, checken de kweker en het make a jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Areca omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Verschillende soorten luisjes vinden het heerlijk om op de Areca te vertoeven. Vooral op het jonge zachte blad knagen ze erop los. Dit kan ook een teken zijn van een zwakke Areca, waarbij niet de juiste verzorging wordt toegepast. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen.

Om meer te weten te komen over beestjes kun je meer informatie vinden onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’. Hierin kan je vinden met welk beestje je te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen.

Is mijn Goudpalm giftig voor mijn huisdier?

Goed nieuws! De Areca palm is niet giftig. Joepie! Geef hem het leukste plekje in jouw interieur.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Areca of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Areca verzorging