• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Zamioculcas verzorging

4.7
(9)

Zijn veerachtige bladeren en glanzende look, daarmee steelt de Zamioculcas de show! Ben jij gek op die mooie bladeren van de Zamioculcas maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Zamioculcas kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Zamioculcas een echte eyecatcher wordt! Lees hieronder meer!

Zijn stengels en veerachtige bladeren staan vol trots de hoogte in en daar hoef je maar weinig voor te doen. Die excotische looks heeft deze kamerplant aan zijn roots te danken, die in verre zuid-Afrika liggen, waar ze de bodem bedekken van de wilde jungle. Met hun lange stengels en dikke wortels kunnen ze in een mum van tijd de hele jungle veroveren en zo ook jouw indoor jungle!

Hoe geef ik water aan mijn Zamioculcas?

De Zamioculcas valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. Hij kan het goed zonder water doen, maar zo nu en dan vindt 'ie het fijn om een vochtige potgrond te krijgen, zodat de Zamio er vervolgens weer een langere tijd tegenaan kan gaan. Hij lijkt wat dat betreft enorm op een cactus of vetplant, omdat de Zamio het vocht in de knollen, stengels en bladeren opslaat. 

Laat de potgrond van de Zamioculcas plant tussen de gietbeurten in opdrogen. Hoeveel water je moet geven, ligt maar net aan de omstandigheden binnenshuis. De grootte, de standplaats en de temperaturen in jouw indoor jungle hebben allemaal effect op jouw Zamioculcas. Je kan het beste de potgrond geregeld checken, door je vinger in de aarde te steken en te voelen hoe droog of vochtig de potgrond is. Op deze manier kan je ook inschatten hoeveel water je moet geven. 

Wat gebeurt er als ik mijn Zamioculcas te veel water geef?

Je kan de Zamioculcas beter te weinig water geven dan een scheut te veel. Te veel water kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaan. Je zal zien dat de bladeren eerst geel worden en langzamerhand hangen en los zullen laten. Is de potgrond kleddernat en worden de bladeren steeds lelijker? Check dan eerst of je geen wortelrot hebt. Bruine of zwarte wortels die er snotterig en zacht uitzien? Ja, dat is helaas wortelrot-alert! Als je net op tijd bent kun je kamerplant nog redden door hem over te potten en droog te laten staan. Is het blad zacht en snotterig? Dan zit de rot in het blad. De kamerplant heeft dan een kleine kans op overleven en zal dan rijp zijn voor de composthoop.  

Wat gebeurt er als ik mijn ZZ-plant te weinig water geef?

Geef je de Zamioculcas te weinig water? Aiii, dat zal de ZZ-plant niet waarderen. Je zal zien dat zijn bladeren gaan hangen, opkrullen en bruine randen krijgen. Het kan zelfs zo ver gaan dat de bladeren adios zeggen en op de grond vallen. De Zamio is een grote opslag van water. Van zijn dikke knollen in de potgrond tot het hoogste blad, het zit overal. Ondanks dat het een makkelijke plant is, kan je hem niet altijd overslaan.

Is de potgrond een langere tijd droog, dan kan het water minder goed worden opgenomen. Een tip die ik je mee kan geven bij een extreem droge kluit; dompel de kluit onder water. Je zal zien dat er een hoop luchtbelletjes omhoog komen, wat een goed teken is! Het water baant zich een weg door de kluit. Zie je geen luchtbelletjes meer opkomen, dan is de potgrond goed verzadigd. Let hierbij wel op dat je de potgrond niet te vaak zo laat opdrogen. Op den duur zal de kamerplant dit niet fijn vinden en erop achteruit gaan. Verzorg je ZZ-plant dus goed! 

Sproeien, moet dat ook?

Het sproeien van een Zamioculcas is alleen een must om de bladeren stof vrij te maken. Die kunnen namelijk nogal veel stof vangen. Hierdoor kan de ZZ-plant er wat dof en sipjes bij staan. Je hoeft dit niet te doen voor de luchtvochtigheid. Ondanks zijn tropische roots, kan de zamio een lage luchtvochtigheid goed hendelen. Spray de kamerplant met water en je zal zien dat de groene heldere kleur weer opkomt!

Heeft mijn Zamioculcas voeding nodig? 

Af en toe wat voeding vindt de Zamioculcas fijn. Vooral in de groeiperiode kan deze rakker wat voeding gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode hoeft de Zamioculcas geen voeding. Zelf gebruik ik graag universele kamerplanten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan je Zamioculcas geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. Net zoals water, slaat de Zamioculcas ook voeding op. Deze voorraad is te vinden in de knollen van de kamerplant.

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Zamioculcas pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Zamioculcas pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Zamioculcas het best? 

De Zamioculcas is zo moeilijk niet. Zet hem wat lichter of wat donkerder, hij vindt alles prima. Dit jungle maatje valt onder het kopje semi-schaduw liefhebber, maar kan zich op ieder plekje thuisvoelen. Indirecte zonnestralen vindt de Zamioculcas enorm fijn. Dat doet hem namelijk denken aan zijn natuurlijke habitat, waar hij op de rijke bodem van de jungle onder de andere grote exotische planten groeit. Heb jij wat zachte zonnestralen die jouw woonkamer in schijnen? Dan zal 'ie zich helemaal thuis voelen. Komt er bij jou een felle middagzon naar binnen? Zet hem dan wat verder van het raam af. Je kan de Zamioculcas wel laten wennen aan de felle zonnestralen, maar doe dit geleidelijk. Een donkerder plekje kan de kamerplant ook prima hendelen, maar stop hem niet in een donker hok. Jij zou dat ook niet fijn vinden, toch? 

In de volle zon, kan dat ook?

Laat de ZZ-plant eventueel geleidelijk wennen voordat je hem in het felle zonnetje zet, maar vermijden is de beste optie. De Zamio kan door het felle zonnetje geel aanlopen en zelfs brandplekken ontwikkelen. De bladeren zullen vervolgens los laten. Wees dus voorzichtig en controleer je Zamio geregeld als je hem dat zonnige plekje wilt geven. Speel je liever op safe, geef hem dan een plekje met indirect zonlicht. Met de juiste verzorging zal je Zamioculcas er tip top bijstaan.

Kan mijn Zamioculcas op een donker plekje staan?

Zorg ervoor dat er iets van licht is wat de kamerplant kan opvangen. Enige nadeel, een donkerder plekje zorgt voor een langzamere groei en kan lange en slappe stengels veroorzaken. De Zamio snakt naar licht en probeert het licht op te zoeken. Merk je op dat hij dit rare gedrag gaat vertonen? Geef hem een nieuw plekje, met de juiste verzorging, en je Zamioculcas zal blij met je zijn. 

Kan mijn Zamioculcas naast een verwarming staan?

Staat jouw Zamioculcas vlakbij een verwarming? Vooral als je hem aan hebt staan is het een must om de potgrond van de ZZ-plant zo nu en dan te checken. De kamerplant kan het goed hendelen, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Staat de Zamio tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Ook is het niet een heel fraai gezicht, dus geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn mooie stengels en bladeren kan showen. Heb je vloerverwarming? Zet de ZZ-plant op een tof krukje of tafeltje, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Hoe kan ik mijn Zamioculcas het best verpotten? 

De Zamioculcas is niet bepaald een snelle groeier en zal langzaam maar zeker groter worden met de juiste verzorging. Een nieuw potje kan je hem wel geven zodat 'ie er lekker tegenaan kan. De wortels van de Zamio zijn erg dik en ook best krachtig. Een grotere pot is daarom echt een must, zodat de wortels genoeg ruimte hebben (en je pot niet openbarst), maar ook zodat de waterbuffer wordt vergroot. Kies een pot uit die minimaal 5 cm groter is als de kweekpot en ga aan de slag! Je kan het beste de Zamioculcas verpotten in de lente- of zomer maanden. Beschadigde wortels kunnen in deze periode sneller herstellen. Hieronder deel ik al mijn verpot-tips! 

Wat gebeurt er als mijn ZZ-plant in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw ZZ-plant in een te kleine pot komt te staan?

Hier zal de Zamio niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij op een gegeven moment uit zijn pot zal barsten. Zo sterk zijn de wortels en knollen van de kamerplant, dat er een grote druk op de pot kan komen te staan. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Zamioculcas wil graag wat ruimte voor zijn wortels en knollen, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels en knollen knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan. Hierdoor ligt verdroging op de loer, waardoor de verzorging van de Zamioculcas ook een stuk lastiger zal worden. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik mijn Zamioculcas stekken?

Een huis vol met Zamioculcas stekjes? Daar zegt iedereen ja tegen! Deze kamerplant is enorm goed te stekken en zelfs op meerdere manieren. Geef jij de juiste verzorging aan je Zamioculcas dan zal je voldoende stekmateriaal hebben! Je kan de Zamioculcas stekken door middel van een stengelstek, een bladstek of door de kamerplant uit elkaar te scheuren. De kleine knolletjes die in de potgrond groeien kan je ook loshalen en in een apart potje plaatsen. Genoeg mogelijkheden waar je uit kan kiezen! Maar wat is nu de ideaal stekperiode? Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het best mijn ZZ-plant stekken?

Je kan het beste de Zamioculcas in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Zamioculcas kan stekken! 

Hoe moet ik mijn ZZ-plant stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Zamioculcas stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Zamioculcas last van verkleurd, hangend of uitvallend blad? 

Die prachtige stevige stengels en het glanzende dikke blad zorgen wel echt voor die jungle vibes. Deze kamerplant kan wel tegen een stootje en zal er altijd prachtig bij staan. Toch kan het wel eens voorkomen dat 'ie het niet helemaal naar zijn zin heeft, wat je terug zal zien in zijn uitstraling. Neem dan gelijk je Zamioculcas verzorging skills onder de loep en kom in actie! Hieronder neem ik alle mogelijke 'bladsenario's' met jou door!

Heeft jouw Zamioculcas last van geel blad?

Zitten er verdroogd geel blad aan de onderkant van de Zamioculcas? Niet schrikken, dit hoort er nou eenmaal bij en is een natuurlijk proces van de kamerplant. De onderste bladeren laten los, zodat er meer energie naar de top van de kamerplant gaat. Naarmate de kamerplant groter wordt zal je zien dat de stengels aan de onderkant geen bladeren zullen hebben en dikker worden. 

Worden alle bladeren geel van kleur? Neem dan direct je verzorging skills onder de loep, want de kans is groot dat jouw Zamioculcas in het felle zonnetje staat. De sterke zonnestralen worden niet bepaald gewaardeerd en is daarom ook een teken dat je Zamio een nieuw plekje met indirect zonlicht moet geven. Zet hem wat donkerder zodat hij de diep groene kleur behoudt en kan shinen met zijn mooie bladeren!

Heeft jouw Zamioculcas last van hangend blad?

Heeft jouw Zamioculcas het zo goed naar zijn zin, dan geef je je kamerplant een uitstekende verzorging! Groeit jouw Zamioculcas de pan uit en worden de stengels steeds langer en groter? Dan kan het gewicht zijn tol eisen. Aangezien het allemaal gevuld is met water, kunnen de toppen van de kamerplant het erg zwaar krijgen en gaan hangen. Worden ze op den duur te zwaar dan kunnen de stengels zelfs breken.

Probeer dit in de gaten te houden en help de stengels een handje door ze te ondersteunen. Te veel licht kan dit stimuleren, dus geef ze een plekje met indirect zonlicht. Een te donker plekje kan er ook voor zorgen dat de stengels gaan hangen. Ze proberen naar het licht te groeien, waardoor er langere stengels ontstaan. Ook dit kan ervoor zorgen dat ze topzwaar worden, waardoor de stengels kunnen knakken. Haal hem weg van dat donkere plekje en geef hem indirect zonlicht.

Heeft jouw ZZ-plant last van blad uitval?

Laat de Zamioculcas ook op andere plekken zijn bladeren vallen, zoals halverwege of bovenaan de stengel? Dan is er iets aan de hand met de verzorging die je aan je Zamioculcas geeft. Check dan vooral even de potgrond. Dit is vaak een teken van teveel water en is er een grote kans op wortelrot. Voelen de stengels en bladeren zacht aan en kleuren ze bruin? Aii, dan is het rot via de wortels doorgeschoten naar de stengels en bladeren. Op den duur zal de kamerplant in elkaar vallen en zal er niet veel meer overblijven van jouw jungle maatje. 

Kan mijn Zamioculcas bloeien?

Een kelkachtige bloem, dat is wat er tussen de stengels kan opkomen. Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in de huiskamer vertelde de kweker, maar zo wel dan ben jij echt de lucky one! Dat betekend dat jouw Zamioculcas het enorm naar zijn zin heeft en dat je de juiste verzorging toepast. Je kan de bloem laten zitten, maar vindt je het niks dan mag je hem ook weghalen. De bloem trekt tijdens de groei alleen wat meer energie. Zie je wat opkomen en wil je graag dat jouw Zamio zijn energie behoudt? Snijd de bloemstengel af met een schoon mes. Je zal zien dat hij zal shinen met zijn mooie bladeren! 

Heeft mijn Zamioculcas onderhoud nodig? 

Het is niet een snelle groeier dus snoeien hoeft niet per se. Wel kan hij door de jaren heen steeds wilder worden en alle kanten op springen met zijn stengels. Wordt 'ie jou te groot? Snijd dan gerust wat stengels zo laag mogelijk af met een schoon mes en je hebt weer stekmateriaal. Zet ze in leuke vaasjes of maak jouw vrienden blij! Vergeet ook niet de gele of verschrompelde bladeren af te knippen voor de frisse look.

Moet ik mijn Zamioculcas schoonmaken?

De bladeren van de Zamioculcas kunnen nogal wat stof vangen, dus mag je deze verzorging zeker niet overslaan. Van nature shinen de bladeren van de zamio enorm, dus als ze er wat doffig uitzien weet je hoelaat het is! Tijd om met de plantenspuit of stofdoek aan de slag te gaan. Hier en daar een geel blad? Verwijder dit voorzichtig en je Zamio staat er weer fris en fruitig bij. 

Hoe ziet mijn Zamioculcas er over een half jaar uit? 

De Zamioculcas doet alles op zijn gemakje en zal daarom ook niet enorm hard groeien. Het voorjaar is de periode waarin de Zamio het meeste kleintjes zal aanmaken, maar dit zullen hooguit een aantal scheuten zijn. Je hoeft je Zamioculcas om deze reden niet ieder jaar een nieuw potje te geven, waardoor je deze verzorging lekker kan overslaan. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat hij flink is uitgedijd, zowel de wortels als de stengels. Met minimale verzorging kan je veel plezier hebben van je Zamioculcas. Een echte must om toe te voegen aan jouw indoor jungle. 

Welke beestjes houden er van de Zamioculcas?

Over het algemeen heeft de ZZ-plant bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Zamioculcas op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Zamio, alhoewel het stevige blad en de gladde structuur niet heel aantrekkelijk is voor de meeste. Ze kunnen op verschillende manieren jouw huis binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan.

Er kunnen verschillende beestjes op jouw Zamioculcas terecht komen. Zie je iets kruipen of vliegen? Analyseer goed om welk beestje het gaat. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!

Is mijn Zamioculcas giftig voor mijn huisdier?

Opgepast, het sap van de Zamioculcas is giftig. Heeft jouw trouwe viervoeter per ongeluk een hapje uit het blad genomen dan hoeft er niet veel aan de hand te zijn, maar is de halve Zamio weg en heeft jouw huisdier hier last van? Dan kan je het best contact opnemen met de dierenarts.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Zamioculcas of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit robuuste exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Zamioculcas verzorging