• Uit eigen voorraad leverbaar
 • Gratis verzending vanaf €60,-
 • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Yucca verzorging

4.9
(9)

Ben jij gek op die mooie bladeren en stam van de Yucca maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle in's & out's met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Yucca kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Yucca een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Dit groene stekelige exemplaar, die we ook kennen als de Palmlelie, zal je niet zo snel in de jungle tegenkomen, maar juist in de droge uitgestrekte woestijn. Door zijn roots, die in Midden- en Zuid-Amerika liggen, kan hij goed tegen weinig water en het felle zonnetje. De dikke stam(men) maken zijn uiterlijk ook erg herkenbaar. Hij slaat het water namelijk op in zijn stam, zodat hij zijn reserves kan inzetten tijdens de warmere periodes en er geen drupje regen te bekennen is. De Yucca regelt grotendeels zijn eigen verzorging. Klinkt dat niet geweldig!

Hoe geef ik water aan mijn Yucca? 

De Yucca is echt een nuchtere onder de kamerplanten. Je kan hem gerust een keer, zelfs twee keer overslaan. Hij zal hier geen moeite mee hebben. Net zoals bij de cactus en vetplant wordt het vocht bij de Yucca opgeslagen in de stam, zodat hij goed kan overleven in de droge warme lucht van de woestijn.

Dat betekent dat je er weinig omkijken naar hebt als het gaat om water geven. Vooral in de herfst en winter kan je de Yucca een langere periode droog laten staan. Tijdens de warmere dagen geef ik altijd wat meer, maar check altijd de kluit door een vinger in de potgrond te steken en te voelen hoe droog of vochtig de aarde aanvoelt. Geef liever te weinig water dan te veel. Het is altijd lastig aan te geven welke precieze hoeveelheid je moet geven, aangezien het maar net ligt aan de grootte van de kamerplant, de standplaats en de temperaturen binnenshuis.  

Wat gebeurt er als ik mijn Yucca te veel water geef?

Deze stekelige rakker vind het niet fijn om teveel water te krijgen. Heb je per ongeluk teveel gegeven, dan kan het voor deze ene keer geen kwaad. Is de potgrond kleddernat? Heb je last van bruine puntjes en is de frisse groene kleur verdwenen? Check dan eerst of je geen wortelrot hebt. Bruine of zwarte wortels die er snotterig en zacht uitzien, ja, dat is helaas wortelrot-alert!

Als je net optijd bent kun je kamerplant nog redden door hem over te potten en droog te laten staan. Is de stam zacht en hangen de bladeren en beginnen ze los te laten? Dan heeft de kamerplant een kleine kans op overleven. Is de stam nog voor een deel gezond, dan kan je nog een deel van de kamerplant redden door een kopstek af te nemen. Probeer hem op deze manier een tweede leven te geven. 

Wat gebeurt er als ik mijn Yucca te weinig water geef?

Geef je de Palmlelie te weinig water? Dan zal je zien dat de bladeren er wat sipjes en gekruld bijhangen. De uiteinden van de bladeren worden bruin en krullen op. Je moet het wel ver schoppen om de Yucca in deze staat te laten komen. Hij kan zeker wel tegen een stootje, maar niet tegen complete verdroging. Check vooral de potgrond en geef hem rustig aan weer water. Een te droge potgrond kan moeilijk water opnemen, dus laat dit niet te vaak gebeuren. Op den duur zal de kamerplant dit niet fijn vinden en achteruit gaan. De juiste verzorging is key voor de Yucca!

Sproeien, moet dat ook? 

Laat je plantenspuit gerust staan voor dit stekelige maatje. Een hoge luchtvochtigheid heeft hij niet nodig. Zie je wel dat 'ie veel stof heeft opgevangen met zijn bladeren? Pak er een doek of plantenspuit bij zodat hij er weer fris en fruitig bijstaat. Je zal zien dat de frisse groene kleur weer naar voren komt!

Heeft mijn Yucca voeding nodig? 

Af en toe wat voeding vindt de Yucca fijn. Vooral in de groeiperiode kan dit stekelige maatje wat voeding gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode hoeft de Yucca geen voeding. Zelf gebruik ik graag universele kamerplanten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan je Yucca geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. Net zoals water, slaat de Yucca ook voeding op in zijn stam, dus maak je geen zorgen als je de kamerplant hebt overgeslagen. 

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Yucca pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Palmlelie pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Yucca het best? 

Een zonfanaat, zo kan je de Yucca wel noemen. Je kan hem het beste een lichte standplaats geven waar hij genoeg zonlicht op zijn stekelige bolletje krijgt. Komt er bij jou veel direct zonlicht naar binnen? Dan is het bingo en is de Yucca jouw ideale kamerplant-match!

De kweker gaf als tip om de Yucca rustig aan te laten wennen aan het directe zonlicht, vooral als je verder geen raambekleding hebt hangen. Zet hem beetje bij beetje steeds dichter bij het raam en kijk even aan of de Palmlelie het naar zijn zin heeft. In de winter zal hij dit plekje ook erg fijn vinden zodat hij alle mogelijke lichtpuntjes mee kan pakken. Een plekje op de tocht of vlakbij een verwarming die aanstaat zal hij niet fijn vinden.

Op een donker plekje, kan dat ook?

Geef je de Yucca een wat donkerder plekje dan zal je in eerste instantie niks geks zien, maar op den duur kan de kamerplant stoppen met groeien of juist naar het licht toe groeien. De stengels rekken zich uit zodat de groene bladeren het licht opvangen. Geef hem dus een gewenst plekje, zodat hij mooi in shape blijft. 

Kan mijn Yucca naast een verwarming staan?

Staat jouw Palmlelie vlakbij een verwarming? Vooral als je hem aan hebt staan is het een must om de potgrond van de Yucca zo nu en dan te checken. Hij kan het goed handelen, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt.

Staat de Yucca tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Ook is het niet een heel fraai gezicht, dus geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn groene stekelige toef kan showen. Heb je vloerverwarming? Zet de Yucca op een tof krukje of tafeltje, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Kan ik mijn Yucca ook buiten neerzetten? 

Wil je de Yucca buiten neerzetten? Het is mogelijk, maar of de Palmlelie daar nou vrolijk van wordt is een tweede. In de droge woestijn kan de Yucca goed vertoeven in de buitenlucht, maar in ons koude kikkerlandje is dit toch wel een ander verhaal. Doordat wij veel regenachtige dagen hebben en het weer hier vrij wispelturig is, raad ik het bij deze af om de Yucca buiten een permanent plekje te geven. Laat hem lekker in je woonkamer staan zodat hij geen shock kan krijgen. Zo kan jij er ook meer van genieten!

Hoe kan ik het beste mijn Yucca verpotten?

De Yucca is niet zo'n harde groeier en blijft een langere tijd vrijwel dezelfde grootte aanhouden. Het verpotten van deze stekelige maat zal geen jaarlijks klusje zijn, wat extra relaxed is. De Yucca vindt het wel fijn om genoeg ruimte te hebben voor zijn wortels. Ook vergroot je op deze manier de waterbuffer van de Yucca, wat de verzorging een stuk makkelijker maakt. Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot.

Wanneer kan ik het best mijn Yucca verpotten?

Je kan het beste de Yucca in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Yucca kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Yucca in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een grote of brede pot een no go is. Er zitten namelijk een hoop nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot kan het water ook niet altijd bij de wortels belanden en kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat en je de verzorging van je Yucca gemakkelijk houdt.  

Wat gebeurt er als jouw Yucca in een kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Yucca prima in kunnen staan, maar houdt hem wel in de gaten. De kweker gaf aan dat de Yucca voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Yucca wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Yucca niet ten goede komen. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Yucca stekken? 

Wie wil dat nou niet, een woonkamer vol Yucca’s! De stekelige rakker valt ook nog eens goed te vermeerderen, hoe leuk! Dit kan je doen door een kopstek of stamstek af te nemen. Neem eerst een kopstek af en ga vervolgens aan de slag met de stamstekken. Je gaat zo van één naar tien Yucca’s! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het best mijn Yucca stekken?

Het is aan te raden om de Yucca in het voorjaar te stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. De Yucca wordt letterlijk in stukjes gehakt, waardoor er veel energie nodig is om te herstellen, wortels aan te maken en nieuwe uitlopers te creëren. In de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Yucca kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Yucca stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Yucca stek dus wat extra verzorging zodat hij goed kan groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kastje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Yucca last van verkleurd, gevlekt of hangend blad?

De Yucca staat bekend om zijn langwerpige puntige bladeren die de woestijn vibes in huis halen. Geef jij je Yucca de optimale verzorging? Dan zullen ze mooi rechtop staan en echt uitblinken. Zie je dat ze van kleur veranderen en er sipjes bij gaan hangen, dan kan het zijn dat de verkeerde verzorging wordt toegepast. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door. 

Heeft jouw Yucca last van bruine punten?

Zeg je Yucca, dan zeg je bruine punten. Het is een van zijn uiterlijk kenmerk die bij de Yucca hoort. Er is niet veel aan te doen, maar je kan ze eventueel wat bijpunten met een schone schaar. Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Yucca, dan zullen de bruine punten beperkt blijven.

Heeft jouw Yucca last van geel blad en bruine punten?

Worden de bladeren van jouw Yucca langzamerhand geel en de bruine puntjes erger? Dan gaat er iets niet goed en geef je niet de juiste verzorging aan jouw Yucca. Vaak is dit een teken van teveel water. Foei! De Yucca heeft niet veel water nodig, dus laat hem gerust even droog staan. Gaan ze ook hangen en worden ze zacht inclusief de stam? Aii, dan heb je echt teveel water gegeven, dan is de kans op wortelrot erg groot. Of de kamerplant nog te redden valt? Dat betwijfel ik. Vaak is de kamerplant rijp voor de composthoop. Geef bij twijfel altijd minder dan een scheut teveel.

Heeft jouw Yucca last van bruine vlekken?

Zijn er bruine vlekken op het blad te vinden en staat 'ie pal voor het raam? Dan kan de Yucca de felle zonnestralen niet aan. Heb jij een intense zon die naar binnen schijnt, dan kan er een vergrootglas effect ontstaat. Vooral als je verder geen raambekleding hebt kan het de bladeren van jouw Yucca aantasten. Houdt dit dus goed in de gaten en geef hem anders een nieuw plekje waar hij het beter naar zijn zin zal hebben. Je kan de beschadigde bladeren eventueel verwijderen door ze zo laag mogelijk af te knippen met een schone schaar. De bruine vlekken in het blad zullen niet meer groen worden.

Heeft jouw Yucca last van hangend blad?

Hangend blad is vaak het resultaat van teveel water. Kom gelijk in actie, door even te peilen hoe het ervoor staat met de Yucca. Is de potgrond erg vochtig en de stam zacht? Dan is de rot al door je gehele kamerplant getrokken en is 'ie rijp voor de composthoop. Voelt de stam niet zacht aan, dan heb je geluk. Laat de potgrond van de Yucca lekker opdrogen en laat je gieter staan. Verwijder de hangende bladeren en kijk even aan of je Yucca er bovenop komt. Pas de juiste verzorging toe aan jouw Yucca en je zal hier geen last van hebben.

Kan mijn Yucca bloeien? 

Dit zal je misschien niet zo snel zien gebeuren in jouw woonkamer, een Yucca die in bloei staat. Geef jij echt de ultieme verzorging en liefde aan jouw kamerplant, dan kan het wel gebeuren dat er iets opbloeit tussen jullie. De Yucca bloemen komen uit de kern van de groene toef en zitten vast aan een grote lange stengel, waaraan ze gebundeld zitten. De bloemen zijn vaak wit en hebben veel weg van een tulp. Ze steken boven de groene bladeren uit, waardoor ze extra veel opvallen en zich sneller kunnen voortplanten. Hoe slim is dat! Wel kost het een hoop energie voor de Yucca om de bloemen uit te laten komen. Knip de bloemen weg met een schone schaar, zodat de energie bespaart blijft en naar de bladeren toe gaat. 

Heeft mijn Yucca onderhoud nodig?

Over het algemeen heeft de Yucca geen snoeibeurt nodig als je hem de juiste verzorging geeft. Deze kamerplant zal niet heel erg groeien of uitdijen en voornamelijk dezelfde vorm aanhouden. Bij oudere Yucca’s kan het wel eens voorkomen dat ze een beetje zijn gaan afwijken van hun oorspronkelijke vorm. Hebben de stammen veel krommen en lange vormen aangenomen en vindt je dit niks? Dan kan je de stam afzagen, wat betekent dat je weer stekmateriaal hebt! Laat de wonden goed drogen en wacht totdat er nieuwe scheuten opkomen. Dit kan soms lang duren, dus houdt daar wel rekening mee voordat je aan de slag gaat met de zaag. Het komt ook wel eens voor dat er geen nieuwe scheuten opkomen, dus het blijft een risico. Knip de oude bladeren weg en je Yucca staat er weer fris en fruitig bij! 

Moet ik mijn Yucca schoonmaken? 

De Yucca kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Dit taakje hoort ook bij de verzorging van de Yucca. Deze stekelige vriend kan er niet altijd even fris bijstaan doordat de bladeren stof vangen. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Yucca zitten? Haal ze eraf zodat je woestijn maatje er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Yucca er over een half jaar uit? 

Geef jij je Yucca de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie bladeren. De Yucca doet alles op zijn gemakje en zal daarom ook niet enorm hard groeien. Het voorjaar is de periode waarin de Yucca de meeste scheuten zal laten oppoppen, maar ieder jaar een grotere pot geven is niet nodig. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat 'ie een flinke groene toef heeft. Met minimale verzorging kan je veel plezier hebben van de Yucca! 

Welke beestjes houden er van de Yucca?

Volgens de kweker heeft de Yucca niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. Door het stevige blad en de harde stam, slaan de beestjes het liefste de Yucca over. De kweker en het Make A Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen via het openstaande raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn.  

Er kunnen verschillende beestjes op jouw Yucca terecht komen. Zie je iets kruipen of vliegen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt. 

Is mijn Yucca giftig voor mijn huisdier?

De Yucca valt onder het kopje giftig. Het sap wat uit de Yucca komt is geen prettig goedje. Als je de Yucca bijvoorbeeld een snoeibeurt geeft moet je ook goed oppassen dat het sap niet op je huid terechtkomt. Dit kan irritaties veroorzaken. Neemt jouw trouwe viervoeter een hap uit een Yucca blad dan kan er niet veel gebeuren. Is je halve Yucca opgepeuzeld dan is er grote kans dat er bultjes oppoppen bij jouw huisdier. Bij heftige klachten is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts of dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Yucca of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Yucca verzorging
Stel je vraag (2)
Schrijf een reactie...
 1. Saskia Ziekman 10 Juli 2022
  Hallo,
  Ik heb een yucca vraag.
  Een tijdje terug heb ik een yucca overgenomen van ongeveer 1m30 hoog! Hij staat al heeeel lang indezelfde pot en dus dezelfde grond, die is ook best hard. Nu krijgt hij gele bladeren, zijn wel de oudste bladeren maar dan nog. Hij ziet er verder wel goed uit en maakt ook gewoon nieuwe bladeren aan. Is het wijs om hem helemaal te verpotten of alleen de bovenste laag te vervangen. Hij staat op ong 2 meter van het raam op het zuid-oosten.
  Hoop dat je mij wat tips kan geven!

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Saskia
  1. Jane 12 Juli 2022
   Hi Saskia,

   Ik raad je aan om de plant eens in de drie jaar in een grotere pot te plaatsen, zodat de plant gezond kan doorgroeien. Plaats deze Palmlelie in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale potgrond.

   Je kan het beste de Yucca in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen.

   Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer, doordat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast voorziet het de plant weer van voldoende voedingsstoffen.

   Succes ermee!

   Groetjes,
   Jane