• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Varen verzorging

0
(0)

Dit soortje is al een eeuwen oude bekende in het plantenrijk. Ja, ja, ik heb het over de Varen, de oerplant die terug is van weggeweest en een must is voor jouw indoor jungle! Vind jij die Varen 'oh zo mooi' maar heb je geen groene vingers en weet je niet waar te beginnen met de verzorging? Met al mijn tips & tricks leer jij je kamerplant als de beste kennen en verzorgen. Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Varen nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de (er)Varen kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Varen een echte uitblinker wordt!

Naast dat de Varen een makkelijk verzorging heeft, staat 'ie bekend om zijn groene bladeren in alle vormen en maten. Ja, de Varen familie is een behoorlijk gezelschap. Van gekruld blad tot dik- en dunbladige. They have it all! Waar de roots van dit jungle maatje vandaan komt? Dit gaat miljoenen jaren terug, sterker nog, deze kamerplant wordt nog vaak zat als fossiel terug gevonden. Hoe gaaf!

Hoe geef ik water aan mijn Varen? 

De Varen vertoeft graag in tropische sferen. Dit betekent dat een constante vochtige potgrond nodig is om zijn mooie groene bladeren en stengels omhoog te houden. Noem hem gerust de zuiper van het stel, want oh boy, als je hem een keer overslaat zal hij er treurig bijstaan. Waar je wel op moet letten is dat ook deze kamerplant niet in een laagje water wil staan. Natte voeten, daar heeft 'ie een hekel aan.

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant, de een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven kan ook van invloed zijn. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is. Voelt de potgrond droog aan, pak dan gelijk je gieter erbij! Voelt de potgrond iets te vochtig aan? Sla hem dan gerust over.  

Wat gebeurt er als ik mijn Varen te veel water geef?

De Varen is dol op water! Maar wat er gebeurt als je te veel water geeft? De Varen is geen fan van natte voeten, dus zorg ervoor dat je niet meer geeft dan dat de potgrond aankan. Heb je toch te veel water gegeven? Je zal zien dat het blad een gele gloed krijgt en bruine puntjes. Gaan ze vervolgens slap hangen? Dan heeft jouw kamerplant wortelrot! De rot ontwikkeld zich in de potgrond en valt de wortels aan. Vervolgens schiet dit door naar de stengels en bladeren. Je Varen zal binnen no time in een hoopje snot veranderen. Wees dus niet te royaal met het geven van water.

Wat gebeurt er als ik mijn Varen te weinig water geef?

Dat is geen goede match, een Varen met te weinig water. Vergeet je hem een keer of geef je te weinig water, dan zullen de stengels ook geel uitslaan en de puntjes droog en bruin worden. Probeer echt het vochtige jungle klimaat na te bootsen zodat jouw kamerplant het goed naar zijn zin heeft. 

Sproeien, moet dat ook? 

De varen is gek op een hoge luchtvochtigheid! Ga dus gerust met je plantenspuit aan de slag om de Varen te voorzien van een lichte nevel, wat hij vooral zal waarderen tijdens de warmere dagen. Is de luchtvochtigheid echt aan de droge kant, dan zal je dat gelijk aan de Varen zien. Daarom is het ook een must om tijdens de koudere dagen als de verwarming op volle toeren aanstaat, lekker te sproeien. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen en puntjes die op het varen blad terecht kunnen komen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Varen voeding nodig? 

Voeding zal er zeker voor zorgen dat de varen een boost krijgt! De Varen kan je in de lente- en zomermaanden best een extraatje geven. Ik geef hem eens in de maand wat voeding. Vooral omdat de kamerplant dan nieuwe scheuten aan het maken is en dit veel energie kost. Universele voeding kan je gerust aan je geliefde Varen geven. Kijk goed op de verpakking voor de geschikte dosering. Geef liever wat minder dan een scheut te veel. Te veel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Geef in de herfst- en wintermaanden geen voeding aan de kamerplant.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Varen pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je deze kamerplant overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Varen het best? 

De Varen wil het liefst een plekje met indirect zonlicht. In de jungle is het een echte bodembedekker en vangt de Varen hier en daar een zonnestraal op. Indirect zonlicht is daarom een must! Ieder plekje waar geen zonnestralen terecht komen is een perfect plekje voor jouw Varen. Heb jij geen direct zonlicht in huis, oftewel een raam op het noorden? Geef hem dan een plekje bij het raam. Vermijdt de directe zonnestralen, zoals de felle middagzon.

Kan mijn Varen op een licht plekje staan?

Heb jij de felle middagzon die naar binnen schijnt? Dan moet je uitkijken! De Varen vind het namelijk niet fijn om deze felle zonnestralen op het blad te krijgen. De bladeren worden geel en kunnen op den duur last krijgen van bruine brandplekken. Iets wat je natuurlijk niet wilt! Dit zal uiteindelijk niet meer kunnen herstellen en op een gegeven moment afsterven. 

Kan mijn Varen op een donker plekje staan?

De Varen wil wel iets van natuurlijk licht. Wegstoppen op een donkere standplaats zonder daglicht is geen goed idee. Doe je dit toch wel? Dan zal de kamerplant gele bladeren krijgen en zich niet verder ontwikkelen. Geef je een scheut te veel, dan zal wortelrot op de loer liggen. De Varen zal op een donker plekje een stuk minder water verbruiken. Zet hem dus op zijn gewenste plekje zodat 'ie er mooi bij zal staan.

Hoe kan ik het best mijn Varen verpotten?

De Varen is niet zo een snelle groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Varen kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan, wat de verzorging ook gemakkelijker zal maken. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Deze kamerplant kan je het beste in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Varen kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Varen in een te grote of brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel te veel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is of de Varen verdroogt zonder dat je het door hebt. De grotere zal de verzorging van de Varen een stuk lastiger maken. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Varen is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat 'ie genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Varen in een kleine pot komt te staan?

De Varen wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot zal de verzorging van de Varen niet bepaald makkelijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Varen stekken? 

Wil jij je hele huis omtoveren tot Varen jungle? Stek-alert! Ga aan de slag met het vermeerderen van dit jungle maatje. Er is niets leukers dan al die kleine stekjes te zien opgroeien tot volwassene Varens. Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Varen, dan zal je voldoende stekmateriaal hebben. Pak een vol exemplaar erbij en het scheuren kan beginnen! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het best mijn Varen stekken?

Om de stekjes te laten slagen kan je het beste in het voorjaar aan de slag gaan. Het kan namelijk voorkomen dat de wortels nogal beschadigd worden tijdens het stekproces. Tijdens de lente- en zomerperiode kunnen de wortels sneller herstellen, waardoor jouw stekje een grotere kans van slagen heeft. Hoe je deze te gekke stengels vermeerderd? Lees hieronder snel verder! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Varen stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Varen stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Varen last van verkleurd, bruine puntjes of hangend blad? 

Ze komen in alle soorten en maten. Vingervormig tot krullend en van een krokodillenprint tot een sprieterige exemplaar. De Varen is een veelzijdig soortje en zal er met de juiste verzorging tip top bijstaan. Als het de varen niet bevalt zal hij dat ook zeker laten merken. Dit zal je als eerst aan de bladeren zien. Hieronder neem ik alle bladsenario’s met jou door! 

Heeft jouw Varen last van geel blad?

Geel blad? En voornamelijk de onderste bladeren? Dan is er niks aan het handje. De kamerplant heeft een natuurlijke cyclus, waarbij de onderste bladeren op den duur geel worden en afsterven. Zo gaat er meer energie naar de nieuwe bladeren en opkomende scheuten. Dit heeft in ieder geval niets te maken met jouw Varen verzorging skills.

Zie je dat deze gele kleur zich over de gehele kamerplant verspreid? Dan moet je jouw Varen verzorging skills even goed onder de loep nemen. Door een te lichte standplaats, met een direct zonnetje, kan de kamerplant geel aanlopen. Luister goed naar zijn wensen en geef hem een nieuwe plekje met een hoop indirect zonlicht. Als de kamerplant eenmaal geel is geworden, kan dit niet meer herstellen. Knip deze stengels weg met een schone schaar en wacht totdat er nieuwe verse en groene scheuten opkomen. Ook door onregelmatig water te geven kan de varen een geel kleurtje krijgen. Dit jungle maatje kan nogal gevoelig zijn voor een droog potje. Sla je hem een keer over, dan zal hij al snel laten merken dat hij het hier niet mee eens is. Bruine punten en een gele gloed zullen tevoorschijn komen. 

Heeft jouw Varen last van bruine punten?

Neem dan gelijk jouw Varen verzorging skills onder de loep! Een te lage luchtvochtigheid of te weinig water, hierdoor krijgt jouw Varen bruine puntjes. Wil jij de bruine punten het liefst buiten de deur houden. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in huis en sproei er lekker op los. Zoveel en zovaak mogelijk, dat is waar de Varen van houdt. Hierdoor blijft het blad gezond en zal je Varen er geweldig bijstaan. Geen zin in al dat gesproei? Dan is een humidifier mijn gouden tip! Laat deze rakker het werk voor je doen, zodat de tropische luchtvochtigheid langer blijft hangen. Andere kamerplanten zullen hier ook van genieten, dus dat is een echte win, win!

Helaas kunnen de bruine punten ook terecht komen op jouw blad bij het geven van te veel water. Als je hier niet op tijd bij bent is de kans op wortelrot enorm groot! De potgrond is dichtgeslibd met water, waardoor de bacteriën er vrolijk op los gaan en de wortels aanvallen. Vervolgens kan de rot doorschieten naar de stengels en bladeren en kan de Varen binnen no time in een hoopje snot veranderen. Let dus goed op als je ziet dat er bruine puntjes ontstaan en kom gelijk in actie voordat het te laat is! 

Heeft jouw Varen bruine puntjes onderop het blad zitten?

In eerste instantie zou je denken dat dit een kolonie aan beestjes zijn, maar niets is minder waar. Dit hoort bij de Varen. Deze verschijning staat beter bekend als de ‘sporen’ van de Varen. Dit is een heel handig trucje van de Varen om zich voort te planten. De sporen kunnen gemakkelijk meewaaien met de wind of meeliften op insecten. De sporen belanden uiteindelijk op de grond en groeien hier op tot een nieuwe grote Varen. Er zal een mini opkomen als de omstandigheden perfect zijn.

Heeft jouw Varen last van hangend blad?

Dit kan zowel door te weinig water als te veel water komen. Bij verdroging zal het blad van de Varen er op den duur sipjes bijhangen. Geef je te veel water, dan bestaat er ook een kans dat de bladeren er sipjes bij gaan hangen. Als de wortelrot eenmaal doorgeschoten is naar de bladeren zullen ze er slapjes bijhangen en binnen no time in een hoopje snot veranderen. Laat het dus niet zo ver komen en geef je Varen de juiste verzorging.

Kan mijn Varen bloeien? 

De Varen heeft in plaats van een bloem, sporen aan de onderkant van zijn blad, waarmee hij zich voortplant. Ook kan de Varen aparte spoordragende bladeren aanmaken zodat de sporen goed kunnen worden verspreidt. Aangezien de sporen een poederachtige textuur hebben, kunnen ze gemakkelijk meeliften op insecten en vogels, maar ook met de wind meewaaien. Ja, slim is 'ie zeker!

Heeft mijn Varen onderhoud nodig?

Een snoeibeurt zal je niet echt hoeven toe te passen bij Varen. Die wilde look hoort erbij en is daarom niet de bedoeling om de schaar erin te zetten. Wat dat betreft heb je weinig werk aan dit jungle maatje. Haal de verschroeide gele en bruine bladeren weg en je zal zien dat 'ie er weer fris en fruitig bij. 

Moet ik mijn Varen schoonmaken? 

De Varen kan zo nu en dan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Besproei de Varen voor een stofvrije kamerplant, maar ook om de luchtvochtigheid op te krikken. Je zal zien dat 'ie er tip top bij zal staan. Doe je dit niet dan zal er en een hoop stof op liggen en bruine punten tevoorschijn komen. Haal hier en daar het gele of verschroeide blad weg en je Varen zal er weer fris en fruitig bijstaan.

Hoe ziet mijn Varen er over een half jaar uit? 

Geef jij echt de ultieme verzorging aan jouw Varen? Dan zal 'ie een hoop nieuwe scheuten aanmaken. Staat de kamerplant op de juiste standplaats, geef je hem voldoende water en pas jij de rest van de verzorging ook op de juiste manier toe? Dan zal je kamerplant er mooi en vol bij staan. Hoe ouder die is, hoe groter de groene toef kan worden. Geef hem een grotere pot en je zal er lang plezier van hebben!

Welke beestjes houden er van de Varen?  

Volgens de kweker heeft de Varen niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make A Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen bij jou open raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn.

Zie jij iets kruipen op jouw Varen? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!

Is mijn Varen giftig voor mijn huisdier?

De Varen valt onder het kopje giftig, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw huisdier het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Varen, dan kunnen er klachten opkomen. Neem bij ernstige klachten contact op met dieren- of huisarts.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Varen of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Varen verzorging