• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Schefflera verzorging

4.5
(6)

De Schefflera, ze zijn er in verschillende soorten en maten. De kenmerken van deze kamerplant zijn toch wel de vingervormige bladeren, die van groen naar geel kunnen kleuren. Het lijkt alsof de bladeren zich open klappen als een soort paraplu en staan daarom beter bekend als de Umbrella plant. Wil jij die toffe Schefflera een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help je jouw Schefflera tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Vingersboom nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Ook ik leer iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben daarom langs gegaan bij dé expert, de Schefflera kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Vingersboom een echte uitblinker wordt!

Wat voor looks heeft de Schefflera? Iedere stengel heeft tal van bladeren die een paraplu achtige vorm hebben, waardoor de kamerplant altijd een volle look heeft. Zijn roots liggen in het verre Australië en Zuid-Amerika waar de kamerplant ooit is ontdekt en er vrolijk op los groeit in het wild. Ze klimmen graag de hoogte in en kunnen een flinke boom worden!

Hoe geef ik water aan mijn Vingersboom? 

De Schefflera valt onder het kopje de bescheiden drinker, wat betekent dat je niet al te vaak langs hoeft te gaan met je gieter. In de lente- en zomermaanden vindt de vingersboom het fijn om een licht vochtig potje te hebben, zonder natte voeten. Door de hogere temperaturen kan het water sneller verdampen. Tijdens de herfst- en wintermaanden kan je de potgrond gerust tussen de gietbeurten laten opdrogen en kan je je gieter even laten staan. Tijdens deze periode zal de kamerplant minder verbruiken. 

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant, de een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven kan ook van invloed zijn. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is.

Wat gebeurt er als ik mijn Vingersboom te veel water geef?

Geef je per ongeluk teveel water aan jouw Vingersboom? Dat kan een keer gebeuren en zal deze sterke kamerplant kunnen hendelen. Komt dit vaker voor en merk je op dat het blad steeds lelijker wordt en gaat hangen? Dan heeft de kamerplant last van wortelrot. Dit kan je herkennen aan de sterke geur, de stengels die slap beginnen te worden en op den duur los laten. De kamerplant zal binnen no time in een hoopje snot veranderen. Check daarom altijd eerste de potgrond voordat de kamerplant er weer een extra scheut water bij krijgt. 

Wat gebeurt er als ik mijn Schefflera te weinig water geef?

Ben je jouw Schefflera per ongeluk vergeten? No stress, daar kan deze sterke kamerplant wel tegen. Krijgt hij geen enkele druppel van jouw? Dat zullen de bladeren er sipjes bijhangen. Dit zal beginnen bij de oudste, vaak onderste bladeren. Check gelijk de potgrond als je dit ziet gebeuren en geef kleine beetjes water, zodat de potgrond weer langzamerhand het water op kan nemen. Geef je in een keer een hele plens, dan kan dit een hoop schade aanrichten, omdat de kluit erg lang droog heeft gestaan, kan het water niet goed worden opgenomen. Geef je hem helemaal geen water, dan zullen de bladeren langzamerhand indrogen, afsterven en loslaten. Laat het dus niet zo ver komen, wil jij je Schefflera er mooi bij hebben!

Sproeien, moet dat ook? 

Je mag best langsgaan met je plantenspuit om de Schefflera te voorzien van een lichte nevel, wat hij vooral zal waarderen tijdens de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarming op volle toeren aanstaat. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge randen die op het Schefflera blad terecht kunnen komen als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Sproei er dus lekker op los! 

Heeft mijn Schefflera voeding nodig? 

De Vingersboom kan je in de lente- en zomermaanden best een extraatje geven. Ik geef hem eens in de maand wat voeding. Vooral omdat de kamerplant dan nieuwe scheuten aan het maken is en dit veel energie kost. Je kan het best in het voorjaar en zomer voeding  aan je geliefde Schefflera geven en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter wat minder aan je Schefflera geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Schefflera pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Vingersboom pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Vingersboom het best? 

Bij de Schefflera moet je afgaan op de kleur van het blad voordat je dit jungle maatje een leuk plekje geeft. Hoe lichter het blad, vaak geel, hoe meer zonnestralen deze nodig heeft. Heb je een soortje wat donker blad heeft? Dan kan je de kamerplant een wat donkerder plekje geven. De Vingersboom doet het goed op een plekje met indirect zonlicht. Heb jij voornamelijk indirecte zonnestralen naar binnen schijnen? Dan kan de Schefflera gerust een plekje bij het raam geven.

Komen de felle zonnestralen naar binnen? Dan kan je deze beter ontwijken door je kamerplant wat verder van het raam af te zetten. Heb jij een bont soortje met hoop gele bladeren? Dan kan je hem het best bij het raam zetten, zodat 'ie de zonnestralen goed kan opvangen. Met een raam op het zuiden moet je even goed in de gaten houden of je bonte Vingersboom niet staat te verbranden. Check zo nu en dan of het blad geen brandplekken heeft opgelopen.

Kan mijn Schefflera op een licht plekje staan?

De Schefflera is dol op een plekje met indirect zonlicht. Vooral de lichte soortjes hebben deze zonnestralen nodig om er mooi bij te staan. Heb jij in de middaguurtjes de felle zonnestralen die naar binnen schijnen? Grote kans dat er brandplekken op de bladeren tevoorschijn zullen komen. Zet de Schefflera iets verder van het raam af, zodat je dit kan voorkomen. Geef je Schefflera het juiste plekje zodat 'ie er mooi bijstaat.

Kan mijn Schefflera op een donker plekje staan?

Heeft jouw Schefflera last van gele of bruine randen en vallen de bladeren een voor een af? Dan staat jouw Vingersboom te donker. Net zoals iedere andere kamerplant, moet je de Schefflera voldoende licht geven, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Als je dit niet doet zullen de bladeren binnen no time op de grond te vinden zijn in plaats van aan de stengels. Dit geldt hetzelfde voor een standplaats waar tocht of een wat koudere temperatuur te vinden is. De Schefflera zal zijn mooie handvormige bladeren op de grond laten vallen. 

Hoe kan ik het best mijn Schefflera verpotten?

Als de Schefflera het goed naar zijn zin heeft kan 'ie flink de lucht in schieten. Een grotere pot vindt de Schefflera altijd een goed idee. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Schefflera kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Je kan het beste de Vingersboom in de lente- of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Schefflera kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Schefflera in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Schefflera heeft voldoende ruimte als je een sierpot uitkiest die minimaal 5 cm groter is als de kweekpot. Een te grote of brede pot is daarom echt een no go!  

Wat gebeurt er als mijn Schefflera in een kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Schefflera niet erg vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Op den duur zal je de Schefflera wel moeten verpotten naar een grotere pot. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Schefflera wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Schefflera ook een stuk moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go!  

Hoe kan ik het best mijn Vingersboom stekken? 

Wie wil het nou niet, leuke potjes met allemaal kleine Schefflera stekjes. Hoe gezellig staat dat! Je kan ieder ‘parapluutje’ stekken en makkelijk is het zeker, maar een hoop geduld heb je hier wel voor nodig. Je kan de Schefflera het beste vermeerderen door de stengelstek methode toe te passen. Hoe beter jij je Schefflera verzorging skills toepast, hoe meer stekmateriaal je zal hebben! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het best mijn Schefflera stekken?

De beste periode om jouw kamerplant te stekken is tijdens de lente- en zomermaanden. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het voorkomen dat de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Schefflera kan stekken! 

Hoe moet ik mijn Schefflera stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Schefflera stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Schefflera last van verkleurd, hangend of vallend blad?

Met zijn vinger vormige bladeren en vertakte verschijning siert de Schefflera iedere indoor jungle. De groene, excotische bladeren zorgen voor subtropische vibes in jouw huiskamer. Als je de gewenste verzorging goed kan toepassen zal jouw Schefflera niet klagen. Merk je toch iets raars op aan jouw Vingersboom? Dan is het zeker aan te raden om na te gaan welke verzorging je precies toepast en dit even onder de loep te nemen. Hieronder bespreek ik alle mogelijke ‘bladscenario’s’ met jou door! 

Heeft jouw Schefflera last van geel blad?

Zijn de onderste bladeren geel van kleur? No stress, dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant. De oudste, vaak onderste, bladeren sterven op den duur af, zodat er meer energie wordt gestoken in nieuwe opkomende bladeren. No stress, dit staat los van de verzorging die je toepast aan jouw Schefflera.

Zijn alle bladeren van de Vingersboom geel van kleur? Dan gaat er iets niet goed met jouw Schefflera verzorging skills. Dit kan aan verschillende oorzaken liggen. Je Schefflera palm staat in het felle zonnetje, waardoor het blad een stuk lichter van kleur kan zijn, wat zorgt door de gele gloed. Geef jij jouw Schefflera te veel water? Dan kunnen er gele vlekken ontstaan die over het gehele blad heen trekken. Geef liever wat minder water, dan een scheut te veel, zodat je deze ellende kan voorkomen.

Heeft jouw Schefflera last van hangend blad?

Dit kan een gevolg zijn van een kamerplant die te veel water krijgt. De bladeren krijgen een gele gloed en bruine vlekken. Op den duur zullen de bladeren gaan hangen wat betekend dat de rot is doorgeschoten van de wortels naar de stam in de bladeren. Geef liever wat minder water, dan een scheut te veel, zodat je deze ellende kan voorkomen. Te weinig water, oftewel verdroging, kan er ook toe leiden dat de Schefflera hangend blad heeft. Geef je Schefflera de juiste verzorging zodat 'ie er niet sipjes bijstaat.

Heeft jouw Vingersboom last van bladuitval?

Liggen de bladeren van jouw Schefflera op de grond? Dan pas je niet de juiste verzorging toe als jouw Schefflera zijn eigen blad afstoot. Neem jouw verzorging skills gelijk onder de loep. Vaak komt bladuitval voor als je Schefflera op een te donker plekje staat. Doordat ze maar weinig zonlicht op kunnen vangen, kunnen niet alle bladeren de nodige energie ontvangen, dus laat de Schefflera zijn blad vallen. Een plekje om de tocht of te veel water in de pot kunnen ook zorgen voor bladuitval.

Kan mijn Vingersboom bloeien? 

De Schefflera zal voornamelijk in tropische oorden in bloei staan. Ze maken lange stengels aan met rode bloemen. Dit doen ze als ze in de volle zon opgroeien. Helaas zal dit anders gaan met jouw Schefflera, gezien ze in een ander klimaat opgroeien. Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Schefflera en komen ze op in jouw indoor jungle? Dan kan je ervoor kiezen om ze weg te knippen met een schone schaar of laten zitten todat ze zijn uitgebloeit.

Heeft mijn Schefflera onderhoud nodig?

De Schefflera kan met de juiste verzorging enorme uitlopers maken. Wordt het jou allemaal te wild? Dan kan je de kamerplant gerust snoeien. Knip de uitlopers schuin af met een schone schaar. Goed nieuws! Hiermee heb je een hoop stekmateriaal waarmee jij je interieur vol kan zetten. Controleer of er nog een lelijk blad tussen zit en knip die gelijk weg. De Schefflera bespaart op deze manier een hoop energie wat in nieuw blad kan worden gestoken. Zo staat jouw jungle maatje er weer fris en fruitig bij.

Moet ik mijn Schefflera schoonmaken? 

De Vingersboom kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken, aangezien de kamerplant er niet altijd even fris bij kan staan. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Schefflera zitten? Haal ze eraf zodat je kamerplant er weer fris en fruitig bijstaat.  

Hoe ziet mijn Schefflera er over een half jaar uit? 

Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Schefflera, dan kan je binnen no time een enorme boom in je huiskamer hebben staan. Langzaam maar zeker komen de nieuwe scheuten op, waarbij ook de nieuwe vertakkingen kunnen ontstaan. Gebruik de nieuwe uitlopers als stekmateriaal of laat hem de lucht in schieten voor een mooie volle kamerplant. Gooi jij je verzorging skills in de strijd, dan zal de Schefflera er prachtig bijstaan!

Welke beestjes houden er van de Vingersboom?  

Over het algemeen heeft de Schefflera bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de kamerplant op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Schefflera omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Zie je iets kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Vingersboom giftig voor mijn huisdier?

De Schefflera valt onder het kopje ‘giftig’. Dat wordt dus oppassen geblazen met jouw trouwe viervoeter in de buurt. Is er een klein stukje van jouw Vingersboom opgepeuzeld dan kan dat niet veel kwaad. Is je halve Schefflera weg, dan kan jouw huisdier last krijgen. Merk je iets raars op en heeft jouw huisdier last van diarree en misselijkheid? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts. Ook moet je voor jezelf oppassen, aangezien het sap kan zorgen voor huidirritaties. Houdt dit goed in de gaten! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Schefflera of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Schefflera verzorging