• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Rhapis verzorging

4.5
(4)

Deze kamerplant straalt een en al jungle uit! De vingervormige bladeren en de verhoutte stammen zorgen voor het stukje jungle bij jou thuis. Ik heb het natuurlijk over de enige echte Rhapis Excelsa. Wil jij die toffe Rhapis een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jouw je Stokpalm tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Rhapis nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Ook ik leer iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Rhapis een echte uitblinker wordt!

Deze kamerplant heeft tal van andere namen zoals Stokpalm, Bamboepalm of Ladypalm. De Rhapis kan een joekel van een plant worden in zijn natuurlijke habitat, wat gelegen is in het subtropische klimaat van China en Zuidoost Azië. Van amandelvormig tot recht donkergroen blad met een kartelrandje, zo ziet het blad van de Rhapis eruit. Makkelijk is de Rhapis zeker, aangezien de kamerplant er met minimale verzorging tip top bij zal staan.

Hoe geef ik water aan mijn Stokpalm? 

De Rhapis heeft het liefst een licht vochtige potgrond om zijn bladeren er mooi bij te laten staan. De Stokpalm is dol op regenwater, waar ook nog eens een hoop voedingsstoffen in zitten die de kamerplant goed kan gebruiken. Ga langs met je gieter als je merkt dat de potgrond van de Rhapis op het randje van een droge grond zit.

Ik check daarom altijd de potgrond door aan te voelen hoe droog of vochtig de aarde is. De grote van jouw Stokpalm en de standplaats, maar ook de temperaturen binnenshuis zijn allemaal van invloed op de hoeveelheid aan water. Als de potgrond van mijn Rhapis nog aan de droge kant is geef ik hem nog extra water. In de lente en zomer kan de Stokpalm veel water verdampen als de temperaturen wat hoger liggen. Tijdens de koudere maanden zal de Rhapis minder water verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Rhapis te veel water geef?

Geef jij je Stokpalm te veel water dan zullen de bladeren in eerste instantie gaan verkleuren. De Rhapis zal bruine punten krijgen, die vervolgens door kunnen trekken over het gehele blad. Kom gelijk in actie en neem jouw verzorging goed onder de loep. Merk je dat de potgrond drijf nat is? Laat de aarde dan even goed opdrogen. Als de kamerplant haast wegdrijft is het aan te raden om je palm te voorzien van verse potgrond. Merk je dat alles slap begint te hangen en zacht aanvoelt? Dan ben je helaas te laat en is de wortelrot door de gehele kamerplant verspreid. Binnen no time zal je Rhapis in een hoopje snot veranderen en rijp zijn voor de composthoop. Onthoud goed, less is more! 

Wat gebeurt er als ik mijn Rhapis te weinig water geef?

Als jij de Rhapis per ongeluk een keer overslaat, dan hoeft dit geen probleem te zijn, maar gebeurt dit vaker dan zal je dit aan de bladeren zien. Bruine punten kunnen tevoorschijn komen. Deze bruine kleur zal vervolgens het gehele blad overnemen. Let ook op dat de Rhapis niet uitdroogt als je hem een plekje naast de verwarming hebt gegeven. De droge en warme verwarmingslucht zorgt voor een snellere verdamping. Heb je vloerverwarming in huis? Zet hem dan op een tof krukje of in een verhoogde pot. Staat nog leuk ook! 

Sproeien, moet dat ook? 

Ga gerust langs met je plantenspuit om je vingervormige palm te voorzien van een frisse nevel. Een hoge luchtvochtigheid vindt de Rhapis heerlijk en doet hem denken aan de tropische dampen in de jungle. Het sproeien helpt daarbij ook goed tegen het verwijderen van stof op het blad. De kweker vertelde mij dat de opening in het blad verstopt raken door het stof en daardoor geen belangrijke stoffen meer kunnen opvangen. Je kamerplant stofvrij houden is daarom een must, zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en dat zorgt ervoor dat ‘ie er weer fris en fruitig bij staat.

En een douchebeurt, kan dat ook?

Geef hem een douchebeurt zodat je sneller klaar bent! Vergeet niet dat het water in de potgrond terecht kan komen en pas op dat je het niet vol laat lopen. Door een plastic zak om de sierpot of kweekpot te doen, kan je dit voorkomen. Als je jouw Rhapis zo nu en dan voorziet van een douchebeurt, dan weet ik zeker dat hij er prachtig bij zal staan!

Heeft mijn Rhapis voeding nodig? 

De bamboepalm wilt graag in het groeiseizoen wat lekkers krijgen, zodat zijn bladeren in topconditie blijven. Tijdens de lente- en zomermaanden is dit hét moment om wat extra's te geven. Als de bladeren van jouw Rhapis wat aan de gele kant zijn of last heeft van bruine stippen, dan kan het zijn dat de kamerplant ijzertekort komt. Ik geef mijn Rhapis altijd palm voeding, omdat er net een tikkeltje meer ijzer en magnesium in zit wat de kamerplant goed kan gebruiken. Lees altijd even op de verpakking hoeveel je precies moet geven. Ik doe voor de zekerheid altijd wat minder zodat ik zeker weet dat het niet teveel is. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat wortels van je geliefde palm verbranden. ,

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant is ook een optie en zo gedaan. Vaak heb je deze elementen al in huis liggen en is deze verzorging makkelijk toe te passen bij jouw geliefde Rhapis. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Stokpalm pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij pas geleden je Rhapis verpot in verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Stokpalm het best? 

De Rhapis is niet zo moeilijk als het gaat om een standplaats. In zijn natuurlijke habitat groeit de Rhapis in de dichtbegroeide jungle onder de andere jungle reuzen. Indirecte zonnestralen vindt 'ie daarom het allerfijnst en kan daardoor ook op een wat schaduwrijker plekje staan. Natuurlijk licht heeft deze kamerplant wel nodig, dus stop je Stokpalm niet in een donker hok zonder ramen. Stel dat je de Rhapis op een wat donkerder plekje zet, zorg er dan wel voor dat er wel iets van natuurlijk licht aanwezig is en let hierbij ook op dat de kamerplant minder snel water verdampt als op een wat lichtere standplaats. Check dus altijd even de potgrond voordat je enthousiast met je gieter langs gaat.  

Kan mijn Rhapis op een licht plekje staan?

Heb jij de felle middagzon naar binnen schijnen? Zet hem dan wat verder van het raam af en zorg ervoor dat het blad geen directe zonnestralen op zich krijgen. Geef je hem een te licht plekje dan kunnen de vingervormige bladeren een gele gloed krijgen en zelfs brandplekken! Dit blad zal niet meer bruin worden en op den duur afsterven. Geef de kamerplant zijn gewenste plekje voor de ultieme looks!

Kan mijn Stokpalm op een donker plekje staan?

De bamboepalm kan op een schaduwrijker plekje prima vertoeven, maar zet je hem echt in een donker hoekje, dan zal de kamerplant er op den duur een beetje sipjes bij staan. Iedere kamerplant heeft natuurlijk zonlicht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zet je hem weg op een donker plekje dan zal de Rhapis geen nieuwe scheuten op laten komen en is er ook een grotere kans op wortelrot.

Kan mijn Rhapis naast de verwarming staan?

Staat jouw Rhapis vlakbij een verwarming? Vooral als je hem aan hebt staan is het een must om de potgrond van de Stokpalm zo nu en dan te checken. Hij kan het goed handelen, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt.

Staat de Rhapis tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Ook is het niet een heel fraai gezicht, dus geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn groene bladeren kan showen. Heb je vloerverwarming? Zet de Rhapis op een tof krukje of in een te gekke pot op pootjes, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Hoe kan ik het best mijn Bamboepalm verpotten? 

De Rhapis doet alles op zijn gemakje en is niet zo een snelle groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Stokpalm kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Hierdoor wordt de Rhapis verzorging ook een stuk makkelijker. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het best mijn Rhapis verpotten?

Je kan het beste de Rhapis in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Rhapis kan verpotten! 

Wat gebeurt er als mijn Rhapis in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote pot geen aanrader is. Bij een te grote pot zal je de Vissenstaartpalm meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken, waardoor de het eigenlijk lastiger wordt de verzorging van de Caryota goed toe te passen. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is of je geeft net te weinig waardoor de kamerplant kan verdogen omdat de wortels niet bij het water kunnen. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Rhapis is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Rhapis in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Rhapis niet leuk vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Wel kunnen de wortels op den duur klem gaan zitten. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Stokpalm wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de Rhapis verzorging ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go!

Hoe kan ik het beste mijn Rhapis stekken? 

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met dit waaiervormige exemplaar. Des te leuker als dit door middel van stekken kunt doen. Het vermeerderen van de Rhapis is ook nog eens goed te doen. Dit kan door de kamerplant te scheuren, maar ook door de kleine pups die in de pot groeien. Heeft jouw Stokpalm kleine pups in de pot opkomen? Geef de mini's een eigen potje zodat ze op zichzelf vrolijk verder kunnen groeien. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het best mijn Rhapis stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je aan de slag kan met het stekken van je Rhapis!  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Stokpalm stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Rhapis stek dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden.

Heeft jouw Rhapis last van verkleurd, gevlekt of hangend blad? 

De bamboepalm vult in een klap je indoor jungle op door zijn exotische waaiervormige bladeren en groene verschijning. Minimale verzorging is er nodig om de Rhapis palm er mooi bij te laten staan. Toch kan het gebeuren dat hij niet heel blij wordt van jouw verzorging skills. Hieronder neem ik alle mogelijke bladscenario’s met jou door!

Heeft jouw Rhapis last van geel blad?

Worden de onderste bladeren van jouw Rhapis geel van kleur? No stress, dit hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant. De oudste, vaak onderste, bladeren sterven op den duur af, zodat er meer energie wordt gestoken in nieuwe opkomende bladeren. No stress, dit staat los van de verzorging die je toepast aan jouw Rhapis.

Merk je dat alle bladeren een gele gloed of bruine randen en stippen over zich heen hebben? Dan moet je toch even jouw Rhapis verzorging skills onder de loep nemen en kijken wat er fout gaat. Vaak is dit een teken van teveel water, een te felle zon die op de bladeren schijnt of een kamerplant die ondervoed is. Grijp gelijk in voordat het te laat is! Helaas zullen de bladeren die geel of bruin zijn aangelopen niet meer groen worden en op den duur kunnen ze ook gaan hangen. Verwijder deze bladeren door de stengel zo laag mogelijk af te knippen met een schone schaar en laat de palm even bijkomen. Heeft de kamerplant alleen maar hangend blad? Dan is het helaas te laat en is 'ie rijp voor de composthoop.

Heeft jouw Stokpalm last van bruine puntjes?

Zeg je Rhapis, dan zeg je ook bruine puntjes. Bijna iedere kamerpalm heeft dit. De bruine puntjes horen er nou eenmaal bij. Ben jij geen fan van de bruine uiteinden dan kan je de schaar erbij pakken. Bijpunten maar! Zo staat je Rhapis er weer fris en fruitig bij!

Heeft jouw Stokpalm last van bruin blad?

Zijn de bladeren van jouw jungle maatje bruin, verschrompeld en hebben ze een grijze gloed? Dan heb je te weinig water gegeven en is je Rhapis compleet uitgedroogd. Of je hem nog kan redden? De bladeren die zijn afgestorven kunnen geen voedingsstoffen meer opnemen. Verwijder de verschrompelde bladeren door ze zo kort mogelijk af te snijden en dan is het een kwestie van een hoop geduld, liefde en verzorging geven zodat de Rhapis zich misschien nog kan herpakken. Laat het in ieder geval niet zo ver komen en zorg ervoor dat je de Rhapis niet vergeet. Met een beetje aandacht zal hij het goed naar zijn zin hebben. 

Heeft jouw Rhapis last van bruine draadjes onderop het blad?

Het lijken wel haartjes of is het toch een beestje? De bruine draadjes die je aan de onderkant van het Rhapis blad ziet zitten, wat is dat nou eigenlijk? Als een blad nog opgerold in de scheut zit, wordt het bedekt met het vezelachtige omhulsel. Als het blad uitkomt, kan het voorkomen dat deze vezels nog op het blad zitten. Vaak zie je dit in de kern van het blad zitten. De vezels worden soms verward met nare beestjes, maar kijk goed voordat je in paniek raakt. Negen van de tien keer zijn het vezels en is er niks aan de hand.

Kan mijn Rhapis bloeien? 

De Rhapis kan tot bloei komen, maar dat zal niet zo snel gebeuren in jouw woonkamer, mits jij echt de ultieme verzorging aan jouw Rhapis geeft. In zijn natuurlijke habitat komt het vaker voor dat de Stokpalm tot bloei komt, alleen gebeurt dat pas op een bepaalde leeftijd en als de kamerplant een bepaalde hoogte heeft bereikt. Uit de kern van de plant komt de bloem naar boven gezet waar een hele hoop sprieten aan vastzitten met kleine knopjes. Deze knopjes komen tot bloei en transformeren tot een vrucht. Deze worden in de jungle gegeten door allerlei soorten dieren, wat ervoor zorgt dat de zaadjes die in de vrucht zitten worden verspreid. Ja, slim is ‘ie zeker.

Heeft mijn Bamboepalm onderhoud nodig?

De Rhapis kan een behoorlijke wilde verschijning zijn en vaak is dat ook de reden waarom je hem aanschaft. Dit geeft ook aan dat je de Rhapis een goede verzorging geeft! De kweker gaf aan dat het een no go is om de Stokpalm te snoeien. Wil jij de Rhapis een nieuwe look aanmeten door de schaar erin te zetten? Dan zal zijn complete verschijning in duigen vallen. Snijd alleen de stengels weg als het nodig is, zoals een blad wat aan het afsterven is of een heel lelijk blad wat niet meer te redden valt. De bruine puntjes kunnen bijgeknipt worden zo nodig. Ik gebruik hiervoor een kartelschaar, zodat je de natuurlijke vorm een beetje kan aanhouden. Doe dit altijd met een schone schaar. Laat hem verder lekker met rust en geniet van deze wilde groene toef!

Moet ik mijn Stokpalm schoonmaken? 

De Rhapis kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Deze kamerplant kan er niet altijd even fris bijstaan doordat de bladeren stof vangen. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje, de plantenspuit of door je kamerplant een douchebeurt te geven. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw jungle maatje zitten? Gooi je verzorging skills in de strijd zodat je Rhapis er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Bamboepalm er over een half jaar uit? 

De Rhapis doet alles op zijn gemakje. Het voorjaar is de periode waarin de Rhapis de meeste scheuten zal laten oppoppen, maar ieder jaar een grotere pot geven is niet nodig. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat zijn dat hij veel meer blad heeft aangemaakt en een stuk breder is. Met minimale verzorging kan je veel plezier hebben van deze tropische Rhapis palm!

Welke beestjes houden er van de Rhapis?  

Volgens de kweker heeft de Stokpalm niet snel last van nare beestjes. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw kamerplant natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen via het open raam. Je kan het helaas niet altijd voorkomen. 

Verschillende soorten luizen nemen altijd graag een bezoekje aan de Rhapis. Zie jij iets een lopen op jouw geliefde jungle maatje? Analyseer goed wat voor beestje er op jouw Rhapis kruipt en kom dan gelijk in actie en pas de juiste verzorging toe. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt.

Is mijn Rhapis giftig voor mijn huisdier?

Joepie, de Rhapis is niet giftig! Een van de vele voordelen die de Rhapis heeft. Daar heb je dus verder geen omkijken naar, ideaal toch! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Rhapis of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Rhapis verzorging