• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Philodendron verzorging

4.9
(7)

De Philodendron, ze zijn er in alle soorten en maten. Van grootbladig tot klimmend en van vingervormige bladeren tot luchtwortels. Wil jij de Philodendron graag in jouw indoor jungle, maar heb je geen idee waar je moet beginnen met de verzorging? No stress, met alle deze info help ik jou er doorheen! Zelf leer ik ook iedere dag wat bij over de plantenwereld en ben met brandende vragen naar de kweker gegaan om nog meer te weten te komen over de Philodendron familie. Lees hieronder meer!

Met deze rakker haal je de jungle in huis door zijn wilde looks! Door de verschillende soorten vormen, is er voor ieder wat wils! Die jungle looks hebben ze te danken aan hun oorspong, die in het tropisch regenwoud liggen, waar ze vrolijk de bomen in klauteren. Vanuit Azië en Midden en Zuid-Amerika hebben ze onze ‘planten harten’ veroverd en zijn ze niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Ze vragen om een makkelijke verzorging en geven er een hoop voor terug!

Hoe geef ik water aan mijn Philodendron? 

De Philodendron valt onder het kopje 'bescheiden drinker'. De potgrond mag best wat opdrogen voordat je hem weer een gietbeurt geeft. De kweker vertelde dat als je de potgrond een keer goed droog laat staan, de Philodendron de keren erna beter het water reguleert. Dat betekent dat als je een keer teveel water geeft de Philodendron er niet het loodje door kan leggen. Een aanrader dus!

Je kan het beste de potgrond aanvoelen, door een vinger, tot twee knokkels diep, in de potgrond te steken. Je kan hierdoor aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. In de lente- en zomermaanden zorg ik ervoor dat de potgrond licht vochtig is. Door de warmte kan er meer water verdampen, waardoor je ze toch even een extraatje moet geven. In de wintermaanden geef ik minder, omdat de temperaturen een stuk lager zijn. Staat jouw Philodendron naast de verwarming? Dan zal de kamerplant meer kunnen verbruiken. Kijk dus even aan hoe de Philodendron erbij staat en hoe de kamerplant reageert.

Sproeien, moet dat ook? 

Ja, daar houdt de Philodendron zeker weten van en is een must bij de verzorging van deze kamerplant! Ga er dus gerust één keer per week langs met jouw plantenspuit, wat ik ook altijd graag doe. De verhoogde luchtvochtigheid zal alleen wel van korte duur zijn, vergeet dat niet. Een groot pluspunt is dat het stof verwijderd is en de kamerplant er weer fris en fruitig bijstaat. 

Wanneer kun je het best de Philodendron sproeien? 

Als het buiten wat kouder wordt en de verwarming weer aangaat, zal de Philodendron het fijn vinden om wat vaker een sproeibeurt te krijgen. Door de droge verwarmingslucht zal de Philodendron meer vocht kunnen verdampen. Vooral als je hem een plekje hebt gegeven naast de verwarming. Je kan er extra vaak langslopen met je plantenspuit maar je kan hem ook wat verder van de verwarming plaatsen.

Je Philodendron een nieuw plekje geven is een stuk effectiever, aangezien de hogere luchtvochtigheid van korte duur is als je aan de slag gaat met de plantenspuit. Dubbel-check zelf even hoe jouw Philodendron erbij staat, maar keep in mind, voorkomen is beter dan genezen! Heb je vloerverwarming dan moet de kamerplant de lucht in. Plaats de Philodendron in een toffe hangpot of op een leuk krukje en het probleem is opgelost! 

Heeft mijn Philodendron voeding nodig? 

De Philodendron vindt het fijn om zo nu en dan wat voeding te krijgen. Vooral in de lente- en zomermaanden geef ik ze wat extra voeding, zodat ze lekker kunnen doorgroeien en de woonkamer tot jungle omtoveren. Kijk goed op de verpakking van de plantenvoeding hoeveel de Philodendron nodig heeft en geef nooit meer dan wat er staat aangegeven. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je de wortels aantast, wat uiteindelijk averechts werkt. Je kunt voor de universele kamerplanten voeding kiezen. Die zal goed zijn werk doen. In de herfst- en wintermaanden heeft de Philodendron geen trek.

Natuurlijke voeding is ook een goede optie. De zero-waste manier is the way to go! Oftewel, de eieren- en bananenschillen die je over hebt na het bakken van een eitje of het oppeuzelen van een banaan. Hierover lees je meer onder het kopje ‘natuurlijke voeding’

Heeft jouw Philodendron pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij jouw geliefde Philodendron voorzien van verse potgrond? Ook dan kan je beter even wachten met het geven van voeding. In verse potgrond zitten er genoeg voedingsstoffen waarop de kamerplant tot 6 weken kan teren. 

Waar staat mijn Philodendron het best? 

De Philodendron is een semi-schaduw liefhebber en is daarom geen grote fan van direct zonlicht op de bladeren. In zijn natuurlijke habitat staat de Philodendron onder alle andere grote jongens en krijgt daar vooral indirect zonlicht. Hij kan wat donkerder staan, maar ook wat lichter. Hoe lichter je hem zet, hoe harder hij zal groeien en water zal verbruiken. Vermijd vooral de volle zon want dat vinden ze over het algemeen niet fijn.

En in de volle zon, kan dat ook?

Heb jij een middagzonnetje met felle zonnestralen die bij jou naar binnen komen? Dan raad ik aan om de Philodendron wat verder in de kamer te zetten. Als de felle zonnestralen op jouw geliefde Philodendron bladeren terecht komen, dan bestaat er een kans dat ze gaan verbranden. Het blad wordt geel van kleur en er kunnen bruine vlekken ontstaan op het blad. Voorkomen is beter dan genezen, want die vlekken zullen er niet meer verdwijnen. 

Staat jouw Philodendron vlakbij een verwarming?

Je kan hem het best wat verder van de verwarming zetten om aantasting van het blad te voorkomen. Heb je een vloerverwarming in huis? Dan kan je het beste je jungle maatje op een tof krukje of tafeltje zetten. Een hangpot is ook een perfecte optie, vooral als je de hang-soortjes in huis hebt gehaald. Staat nog leuk ook! Hierdoor loop je niet het risico dat je geliefde Philodendron opdroogt door de droge lucht van de verwarming. 

Hoe kan ik het best mijn Philodendron verpotten?

De Philodendron vindt het enorm fijn om een nieuwe pot te krijgen, zodat zijn stengels en wortels er lekker op los kunnen gaan. Als je de Philodendron een goede verzorging geeft kan hij flink uitdijen. Je wilt natuurlijk niets liever dan een mooie, grote en volle Philo! Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot.

Wanneer kan ik het beste mijn Philodendron verpotten?

Je kan het beste de Philodendron in de lente of zomer maand verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Philodendron kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Philodendron in een te grote of te brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot kan in principe geen kwaad, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Dit zal de verzorging van de Philodendron een stuk moeilijker maken. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Philodendron in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Philodendron niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Philodendron wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat de kamerplant uiteindelijk kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Philodendron een stuk moeilijker maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Philodendron stekken? 

Stek-alert! De Philodendrons zijn goed te vermeerderen, maar het verschilt per soort. Er bestaan drie verschillende manieren om jouw Philodendron te stekken. Bij de klimmende soortjes, zoals de Philodendron Scandens, kan je vermeerderen door een stengel met luchtwortel af te nemen. De niet klimmende varianten, zoals de Philodendron Xanadu, kun je het beste vermeerderen door te scheuren, de vraag is alleen of de plant er mooier uitkomt. Enkele niet klimmende Philodendron soorten kunnen pups krijgen, alleen is dit niet altijd het geval. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het best mijn Philodendron stekken?

Je kan het beste de Philodendron in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de verschillende Philodendrons kan stekken! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Philodendron stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Philodendron stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Philodendron last van verkleurd, gekruld of hangend blad?

De Philodendron heeft een hoop verschillende bladeren. Van klein tot groot, en van vingervormig blad tot zichtbare nerven. Je roept het en de Philodendron heeft het! Dit maakt het ook een mooie eyecatcher in jouw interieur en geeft jouw ruimte de ultieme ‘green look’. Het kan soms wel eens voorkomen dat je blad er een beetje sip bij hangt of last heeft van nare vlekken. Ga daarom op onderzoek uit en neem jouw Philodendron verzorging skills eens goed onder de loep! Hieronder alle mogelijke 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Philodendron last van gele bladeren?

Heb je last van gele bladeren? Het kan zijn dat de kamerplant zijn bladeren afstoot om meer energie te pompen in een nieuwe scheut. Vaak zijn dit de onderste en wat oudere bladeren. Dit is een natuurlijk proces wat bijna bij iedere kamerplant voorkomt en is dus niets om je zorgen over te maken. Het ligt in ieder geval niet aan jouw Philodendron verzorging skills.

Is de potgrond kleddernat en komen de gele vlekken tevoorschijn op het blad? Dan heb je teveel water gegeven en moet je gelijk stoppen met watergeven. Komen er bruine randen op, dan moet je gelijk in actie komen. Neem dan ook vooral je Philodendron verzorging skills onder de loep! Check gelijk even de wortels van je geliefde kamerplant. Het kan zijn dat er wortelrot is ontstaan door het teveel aan water. Heeft jouw Philo nog gezonde witte wortels? Verpot hem dan op verse potgrond. Zijn de wortels bruin of zwart en snotterig? Dan is het helaas einde verhaal en is de kamerplant rijp voor de composthoop. 

Gele bladeren kunnen ook een gevolg zijn van een tekort aan voeding. De bladeren komen voedingsstoffen tekort en sterven daarom af. De kweker adviseerde om tijdens de groeiperiode voeding aan jouw kamerplant te geven. Kijk goed naar de hoeveelheid die wordt aangeraden op de verpakking. Teveel voeding kan juist averechts werken en de wortels van jouw geliefde Philo aantasten. 

Heeft jouw Philodendron last van bruine punten?

Heb je last van bruine puntjes? Dan staat jouw Philodendron te droog of is de luchtvochtigheid in jouw kamer te laag. Controleer altijd even of je de goede verzorging bij jouw Philodendron toepast. Dit kan ook een begin zijn van teveel water, zoals ik hierboven aangeef. Ik check daarom altijd even de potgrond door mijn vinger in de aarde te steken. Voelt het te nat aan? Laat de potgrond goed opdrogen en snij eventueel het gele blad af, door de stengel zo laag mogelijk af te snijden. Het blad zal namelijk niet meer groen worden. 

Heeft jouw Philodendron last van bruine vlekken?

En bruine vlekken? Die kan je krijgen doordat de Philodendron teveel direct zonlicht heeft gekregen. De bruine vlekken zijn brandplekken, die kunnen ontstaan als je Philodendron te dicht bij het raam staat en directe zonnestralen op de bladeren krijgen. Zorg er dus voor dat ze een plekje in huis krijgen waar vooral indirect zonlicht is. Zijn het echt kleine bruine stipjes op het blad? Dan kunnen er ook beestjes op het blad zitten die vrolijk rond kruipen. Ze prikken door het blad en zuigen het vocht op, waardoor ze een ravage achterlaten en je uiteindelijk met bruine vlekjes op je blad zit. Analyseer goed welk beestje het precies is en kom gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit hoe je een beestje kan herkennen en hoe je hem kan bestrijden.

Kan mijn Philodendron bloeien? 

Een kelkachtige bloem, dat is wat er uit een Philodendron kan oppoppen. Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in de huiskamer vertelde de kweker, maar geef jij de ultieme verzorging aan jouw Philodendron, dan kan er wat opkomen. Dat betekend dat jouw Philodendron het enorm naar zijn zin heeft. De bloem trekt tijdens de bloei alleen wel veel energie weg van de plant. Zie je wat opkomen en wil je graag dat jouw Philo zijn energie behoudt? Snij de bloemstengel af met een schoon mes. Hij zal je bedanken en shinen met zijn mooie bladeren! 

Heeft mijn Philodendron onderhoud nodig?

Je kan de Philodendron rustig zijn gangetje laten gaan, wat kan betekenen dat hij jouw kamer langzamerhand over kan nemen. Zijn wilde verschijning geven je instant jungle vibes, maar misschien vind je dat iets teveel van het goede. De Philo kan je gerust snoeien. Als je de stengels met luchtwortels afknipt kan je ze stekken! Zet ze in leuke vaasjes neer of maak jouw vrienden blij! Vergeet ook niet de gele of verschrompelde bladeren af te knippen voor de frisse look. Daar check ik mijn Philodendrons ook altijd op. Vindt je dat jouw Philodendron veelste lange luchtwortels heeft gekregen en wil je die een stukje korter hebben? De kweker gaf aan dat je ze gerust mag weg knippen of snijden. Zorg er wel voor dat je dat met een schoon mes of een schone schaar doet. 

Moet ik mijn Philodendron schoonmaken? 

De grote bladeren van de Philodendron kunnen nogal wat stof vangen en daarom ook een taakje die bij de verzorging hoort. Hierdoor kan hij er niet altijd even fris bijstaan en kan je het beste het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Philodendron zitten? Haal ze eraf zodat je Philo er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Philodendron er over een half jaar uit? 

De Philo leidt met een beetje aandacht zijn eigen leventje. De klimmende varianten kunnen de mosstok zijn ontgroeid, de hangende varianten kunnen omgetoverd zijn tot lianen en de niet- klimmende Philo’s gaan alle kanten op met hun stengels. Een jungle bende, zo kan je het wel noemen. Vergeet de Philodendron vooral geen nieuw potje te geven en een goede verzorging toe te passen als je wilt dat ze groot worden. In het voorjaar geef ik ze allemaal stuk voor stuk een nieuwe toffe pot zodat ze ieder jaar weer wat groter kunnen worden. Als hij nog groter en breder wordt, dan kan het zijn dat de top en de zijkanten een klein beetje gaan hangen. Vooral de grote bladeren kunnen wat meer gaan hangen door hun gewicht. Dit heeft dus niets te maken met de verzorging die je jouw Philodendron geeft. 

Welke beestjes houden er van de Philodendron?

Over het algemeen heeft de Philodendron bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Philodendron op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Philodendron omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Philodendron last van trips of spint?

Trips en spint brengen graag een bezoekje aan jouw Philodendron. Sommige luissoorten vinden het soms ook heerlijk om op de Philodendron te vertoeven. Dit is een teken van een zwakke Philodendron of een andere kamerplant die ziek is en dicht bij jouw Philodendron staat. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen!

Zie je iets anders kruipen? Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen.

Is mijn Philodendron giftig voor mijn huidier?

De Philodendron staat bekend om zijn giftige bladeren, alleen ligt het er maar net aan hoeveel jouw viervoeter heeft opgepeuzeld. Een klein hapje zou geen kwaad kunnen, maar is je halve Philo weg en heeft jouw trouwe viervoeter last? Dan kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Philodendron of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Philodendron verzorging