• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Kentia verzorging

5
(7)

Zeg je tropisch paradijs, dan zeg je Kentia palm! Spreid je strandlaken uit onder zijn grote palmachtige bladeren, pak een verfrissend drankje en je waant je in een tropisch paradijs. Een echte aanwinst voor jouw indoor jungle. Weet jij alleen niet waar je moet beginnen met de verzorging van de Kentia? Ik geef jouw alle in's & out's! Zelf ben ik ook nog niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij de kweker om de Kentia nog beter te leren kennen. Lees hieronder meer!

Zijn veerachige groene bladeren en wilde verschijning, maken de Kentia tropischer dan ooit. Dat is ook niet gek, aangezien zijn roots op het tropische Lord Howe Island liggen. Een prachtig eiland, met parelwitte stranden en helderblauwe zee, wat tussen Australië en Nieuw-Zeeland in ligt. De kentia staat ook wel bekend als de Howea Fosteriana. Wist je dat dit eiland lang geleden ontdekt door een Engelsman, die de Kentia palm zaden heeft meegenomen. Sindsdien heeft de Kentia onze plantenharten veroverd en is hij niet meer weg te denken uit ons interieur.

test

Hoe geef ik water aan mijn Kentia? 

De Kentia palm valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. Het liefst wil de palm een lichtvochtige potgrond zonder natte voeten. De palm is dol op kalk, dus geef vooral lekker kraanwater. Tijdens de warmere periodes zal het water net even wat sneller verdampen, waardoor een extra gietbeurt wel nodig kan zijn. Ook kan dit voorkomen tijdens de koudere periodes, als de verwarming bij jou in huis aanstaat.

Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen, tot twee knokkels diep, kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is. Is de aarde niet meer lichtvochtig? Geef dan wat meer. Voelt het nog wel vochtig aan, dan kan je even wachten met de volgende watergeefbeurt. Op deze manier leer je de 'water verzorging' van de Kentia steeds beter inschatten.

Wat gebeurt er als ik mijn Kentia te veel water geef?

Volgens de kweker kan het geen kwaad als je de Kentia palm per ongeluk een keer teveel water geeft. Plan jij net iets te vaak een watergeef beurt in en kan het water niet makkelijk wegstromen, dan is de kans groot dat er wortelrot ontstaat. Dit kan je herkennen aan blad wat bedekt is met bruine en gele vlekken en zachte, snotterige wortels die bruin of zwart van kleur zijn. Als je hier niet op tijd bij bent, kan de wortelrot ook in de stam gaan zitten, wat je niet wilt! Je zal zien dat jouw Kentia binnen no time in een hoopje snot zal veranderen. De kweker adviseerde hierbij om vooral goed te letten op de hoeveelheid water die je geeft.

Wat gebeurt er als ik mijn Kentia te weinig water geef?

Geef jij je Kentia palm te weinig water? Dan kunnen er bruine puntjes aan de uiteinden van de bladeren ontstaan en zal het blad op den duur gaan krullen en afsterven. Als je hier snel bij bent en de Kentia weer voorziet van water kan je de schade nog beperken. De bruine puntjes kan je wegknippen in de vorm van het blad. Kom je hier te laat achter dan trekt het bruine gedeelte geleidelijk over je blad heen, zal het opkrullen en vervolgens afsterven. Helaas wordt het blad ook niet meer groen. Als je veel schade hebt kun je het beste de stengel verwijderen door het zo laag mogelijk af te knippen, zodat er ruimte is voor nieuwe scheuten.

Sproeien, moet dat ook?

De Howea Fosteriana vindt het fijn om zo nu en dan een lichte nevel te krijgen. Door langs te gaan met de plantenspuit kan je een hoop narigheden voorkomen, zoals bruine bladeren en vervelende beestjes. Ook zorgt het voor een stofvrije kamerplant en een frisse uitstraling. Wil je een constante luchtvochtigheid in huis dan kan je het beste kijken naar een luchtbevochtiger of een bakje water die je vlakbij de kamerplant neerzet.

Heeft mijn Kentia voeding nodig? 

Vanuit de kweker krijgt de Kentia palm genoeg voedingsstoffen in de potgrond mee waar hij het eerste jaar op kan teren. De grondsoort die wordt gebruikt is grotendeels veen, wat de Kenita heerlijk vindt. De kweker gaf aan dat de Kentia 1 keer per jaar voeding fijn vindt, aangezien het veen veel voedingsstoffen heeft.

De Kentia geeft voorkeur aan palm voeding. Geef dit aan je palm tijdens de lente- of zomermaanden. Op de verpakking van de kamerplantenvoeding staat vermeld hoeveel je Kentia palm moet geven. Geef nooit teveel voeding, hier kunnen de wortels door worden aangetast. In de herfst- en wintermaanden heeft de Kentia geen trek, dus dan kan je hem gerust overslaan.

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips! 

Heeft jouw Kentia pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Kentia palm het best? 

Op het Lord Howe eiland staan de Kentia palmen onder alle andere grote joekels en vangen daardoor geen directe zonnestralen op hun bladeren. Hij is dus een echte semi-schaduw liefhebber. Heb jij een ochtend- of einde middag zonnetje in huis schijnen? Dan zal hij een plekje bij het raam enorm fijn vinden.

Vermijd een tochtig plekje, dat vindt de Kentia niet fijn. Het verhoogt de kans op nare beestjes en een lagere luchtvochtigheid in huis. Zet de palm dus niet naast een raam of deur die geregeld open en dicht gaat.

In de volle zon, kan dat ook?

Je vraagt je vast af wat er gebeurt als je de Kentia palm in de volle zon zet? Dat loopt niet goed af! De bladeren van de Kentia palm zullen geel worden of zelfs brandplekken krijgen. Ondanks dat 'ie tropische roots heeft, is hij geen fan van het middagzonnetje. Heb jij een felle middagzon die naar binnen schijnt? Dan kan je hem beter wat verder van het raam zetten. De Kentia houdt niet van de brandende zon op zijn bladeren.

Staat jouw Kentia vlakbij de verwarming?

Vermijd een plekje bij de verwarming! De Howea Fosteriana is geen fan van die droge verwarmingslucht. Wordt het kouder buiten en zet jij de verwarming weer aan, dan zal de Kentia palm liever wat verder van de verwarming willen staan. De kamerplant kan namelijk uitdrogen door de droge lucht, wat ook nog eens beestjes kan aantrekken. Heb jij een vloerverwarming? Zet de palm op een tof krukje of tafeltje, om uitdroging of verbranding van zijn prachtige bladeren te voorkomen! 

Kan mijn Kentia ook buiten staan? 

Dat is geen aanrader hier in ons koude kikkerlandje. De Kentia palm zal hier niet vrolijk van worden omdat ze het subtropisch klimaat gewend zijn. Je ziet ze vooral in zuidelijke landen buiten staan waar ze wel goed kunnen vertoeven. Helaas is ons klimaat alles behalve tropisch en kan je de Kentia beter in je indoor jungle laten staan, zodat hij geen shock kan ervaren.

Hoe kan ik het best mijn Kentia verpotten? 

De Kentia palm is niet zo een snelle groeier zoals de kweker mij vertelde en hoeft daarom ook niet gelijk bij aankoop te worden verpot in een grotere potmaat. Sterker nog, het is afgeraden door de kweker om de Kentia gelijk te ontdoen van zijn kweekpotje. Pas als hij echt zijn kweekpot is uitgegroeid, als de wortels door de gaten van de kweekpot komen, kan je aan de slag met het verpotten. Nadat de kamerplant flink is uitgedijd pot ik hem om de 2 à 3 jaar. Ik kijk dan altijd naar de hoe snel, of langzaam, de palm is gegroeid en of er nog ruimte is in de pot voor de stengels en wortels. Hoe je dit het beste kunt doen, leg ik je hieronder uit! 

Wat gebeurt er als jouw Kentia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een grote pot bij een kentia een no go is. Het is in eerste instantie niet aan te raden om dit jungle maatje te verpotten. Maar is hij wel groot en sterk genoeg dan zou het kunnen. Kies jij ervoor de Kentia een grote pot te plaatsen, dan zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Hierdoor zal je al snel niet de juiste verzorging bij jouw Kentia toepassen. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kunnen de stekken uiteen vallen. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als jouw Kentia in een kleine pot komt te staan? 

Hier zal de Kentia geen problemen mee hebben. De kweker gaf aan dat de Kentia geen harde groeier is en het allerliefst zo lang mogelijk in zijn eigen kweekpotje blijft zitten. Kies je een pot uit die een paar centimer groter is, waar de kweekpot goed in past? Dan is dit prima! In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Kentia ook moeilijker maken. Kijk goed naar de maten van de sierpot, zodat je jungle maatje er mooi bijstaat!

Hoe kan ik het beste mijn Kentia stekken?

Ja ik snap het heel goed, je wilt je huiskamer vol met Kentia palmen zetten om dat heerlijke jungle sfeertje in huis te halen. Helaas moet ik je wel een beetje teleurstellen. Het stekken van een Kentia palm is niet mogelijk. Nope, geen bladstek, geen pups, geen stengelstek, geen luchtwortels. Niks! Je kan de Kentia palm eventueel scheuren maar dan krijg je een beetje een zielige kamerplant en beschadig je ook nog eens wortels. Hoe goed je de verzorging ook toepast, je Kentia stekje zal er treurig bijstaan. De kweker doet juist extra zaden in de pot zodat de palm lekker veel volume heeft en jouw woonkamer lekker opvult. Het is dus niet mogelijk. Gelukkig zijn er genoeg andere kamerplanten waar jij je stek skills op los kan laten gaan. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Heeft jouw Kentia last van verkleurd, gekruld of hangend blad?

De tropische bladeren van de Kentia palm is wel echt waar je het voor doet. Je waant je in een tropisch paradijs met dit jungle maatje in huis. Soms kan het wel eens voorkomen dat er iets aan de hand is met zijn mooie bladeren. Zien de Kentia bladeren er anders uit, dan is het een aanrader om jouw verzorging skills eens goed onder de loep te nemen. Hieronder bespreek ik alle mogelijke 'bladsenario's' met jou!

Heeft jouw Kentia last van geel blad?

Heeft jouw Howea Fosteriana last van geel blad? Als dit alleen de onderste bladeren zijn is er niks aan de hand. De onderste bladeren worden afgestoten zodat er meer energie naar de nieuwe scheuten kan gaan. Dit is een natuurlijk proces van de kamerplant en hoort erbij.

Zijn alle bladeren van de Kentia geel van kleur? Dan gaat er iets niet goed met jouw Kentia verzorging skills. Dan kan dit aan verschillende oorzaken liggen. Je Kentia palm kan te licht staan, waardoor het blad een stuk lichter van kleur kan zijn en zelfs een gele gloed kan krijgen. Geef jij jouw Kentia te veel water? Dan kunnen er gele vlekken ontstaan die over het gehele blad heen trekken. Vaak gaat dit gepaard met de bruine puntjes.

Heeft jouw Kentia last van bruine puntjes?

Hier en daar een bruin puntje hoort een beetje bij de Kentia en ligt niet per se aan jouw verzorging. Zie het als een natuurlijke imperfectie van de palmen familie. Je kan ze met een schone schaar netjes bijknippen. De bruine punten kunnen wel erger worden door een te lage luchtvochtigheid in huis of door het geven van te veel water. Houdt dit goed in de gaten zodat jouw Kentia hier niet teveel last van heeft. Door deze verzorging goed toe te passen, zal jouw Kentia er prachtig bij staan!

Heeft jouw Kentia rode bladeren en stengels?

Huh een Kentia met rode stengels en bladeren? Ja, dat kan inderdaad voorkomen! De kweker vertelde dat deze rode kleur kan ontstaan door een grote hoeveelheid aan anthocyaan, een kleurstof die in bloemen, vruchten en bladeren voorkomt. Dit is een natuurlijk proces wat voor kan komen bij de Kentia en geeft een roodbruine waas aan de bladeren. Dit is vooral goed te zien bij de jongere bladeren. Uiteindelijk zullen ze steeds groener worden naarmate ze groeien. Het staat in ieder geval los van jouw Kentia verzorging skills.

De stelen blijven wel in de roodbruine kleur. Hierdoor kan het wel lijken op een stengel die aan het afsterven is, terwijl dit niet het geval is. Twijfel je of het jonge blad in je plant dood is? Je kunt het checken door te voelen. Een levend blad voelt namelijk kouder aan dan een dood blad. Voelt het blad qua temperatuur hetzelfde aan als de rest van de bladeren? Dan gaat het waarschijnlijk om een levend blad met een grotere hoeveelheid aan anthocyaan en is jouw Kentia palm hartstikke gezond! 

Is mijn Kentia palm luchtzuiverend? 

En of die luchtzuiverend is! In principe zijn alle kamerplanten luchtzuiverend, maar deze springt er uit als gaat om het zuiveren van nare luchtjes in jouw woonkamer. De grote bladeren vangen veel stofjes op waardoor ze ook veel zuurstof kunnen teruggeven. Twee vliegen in één klap!

In hoeverre de Kentia palm jouw woonkamer helemaal zuivert is lastig vast te stellen. Dit ligt namelijk aan de hoeveelheid kamerplanten die bij jou in huis staan, de grootte van de kamer en hoeveel daglicht er naar binnen valt. Een Kentia palm kan niet zo snel de lucht zuiveren als dat je een raam zou openen voor frisse lucht.

Kan mijn Kentia bloeien?

De Kentia krijgt geen bloem, maar lange stengels waar trossen aan hangen met nootjes. Op deze manier plant de Kentia zich voort. De nootjes hangen aan de stengels en vallen in de natuur op de grond waardoor ze zich kunnen verspreiden. De nootjes worden voor de kweker natuurlijk van de stengels afgeplukt en zo komen de kwekers aan de Kentia zaden. Deze spectaculaire ontwikkeling komt alleen voor op het Lord Howe eiland waar het klimaat perfect is. De Kentia palm die bij jou in de huiskamer staat zal dit niet na kunnen doen. 

Heeft mijn Kentia onderhoud nodig?

De Kentia palm is een echte wildebras en vult jouw kamer met zijn bladeren. Dit zijn echt de looks van de Kentia en het zou daarom ook zonde zijn als je hem zou snoeien om deze reden. Heb jij last van gele of bruine bladeren of stengels dan kan je die gerust wegknippen. De bruine puntjes kan je netjes bijpunten voor de frisse look! Als je deze verzorging goed toepast, zal je zien dat jouw Kentia ook sneller nieuwe scheuten zal aanmaken.

Moet ik mijn Kentia schoonmaken?

Een opfrisbeurt kan zo nu en dan zeker geen kwaad! Dit hoort nou eenmaal bij de verzorging van een Kentia. De grote bladeren van de Kentia palm kunnen veel stof opvangen, waardoor de openingen in het blad verstopt raken. Dit is foute boel, want hierdoor kunnen ze niet alle energie opvangen die ze nodig hebben. Stof je jungle maatje daarom eens in de zoveel tijd af, ook voor de frisse look! Je kan hem eventueel ook onder de lauwe douche neerzetten of tijdens een regenbui op een zomerdag buiten laten staan. Hij zal het heerlijk vinden! 

Hoe ziet mijn Kentia er over een half jaar uit? 

Je Kentia zal er gelikt bijstaan als jij de ultieme verzorging toepast. Heb jij net een Kentia palm aangeschaft? Dan zal hij met zijn bladeren mooi de hoogte in gaan. De palm groeit niet onwijs hard, dus hij zal er over een half jaar niet heel anders uitzien. Is de Kentia een stuk ouder? Dan kan het zijn dat de bovenste bladeren een beetje kunnen hangen. Dit betekend dus niet dat de palm water nodig heeft, maar dat de bladeren een stuk groter en zwaarder zijn geworden. Houdt ‘ie het goed uit bij je, dan heeft ‘ie het goed naar zijn zin. 

Welke beestjes houden er van de Kentia?

De Kentia palm wordt bij de kweker al grondig doorzocht op nare beestjes. De kweker heeft namelijk kwartels rondlopen op de tuin die hun buikjes rond eten aan motten, onkruid en andere natuurlijke vijanden. De kwartels spitten de Kentia's door op een lekkere snack en pikken af en toe ook wat onkruid mee. Hoe ideaal is dat? Op deze manier wordt er een natuurlijke bestrijding ingezet. Dubbel groen!

Er bestaat altijd een kans dat er een beestje zich op jouw Kentia nestelt, maar over het algemeen zal er niet zo snel een kruipend wezen te vinden zijn. Jouw nieuwe geliefde palm wordt altijd gecheckt op nare beestje voordat hij op de post wordt gezet. Het kan wel voorkomen dat jouw Kentia iets kan oplopen van een andere kamerplant die ziek is waar de palm naast staat of een tochtig plekje. Beestjes kunnen ook meeliften op jouw trouwe viervoeter of zelfs naar binnen sluipen via een openstaand raam.

Zie je iets kruipen op jouw Kentia? Kijk dan goed wat voor soort beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ heb ik alle informatie en tips op een rijtje, hoe je een beestje kan herkennen en hoe je er vanaf kan komen! 

Is mijn Kentia palm giftig voor mijn huisdier?

Goed nieuws, de Kentia palm is niet giftig! Een van de vele voordelen die de Kentia heeft. Daar heb je dus verder geen omkijken naar, ideaal toch! 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Kentia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit tropische exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Kentia verzorging