• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Help mijn plant krijgt geel blad!

4.7
(3)
Reading Time: 3 minutes

Krijgt jouw plant gele bladeren? Er hoeft niet altijd reden tot paniek te zijn wanneer de bladeren van de plant geel worden. Bij sommige planten zijn gele bladeren namelijk normaal. In deze blog vertel ik je waarom een plant gele bladeren kan krijgen, de veel voorkomende oorzaken en de oplossingen. 

Waarom worden de bladeren van jouw plant geel?

Waarom worden de bladeren van mijn plant geel? Dat is is een vraag die veel gesteld wordt. Waarom bladeren geel worden kan verschillende redenen hebben en is per plant anders. De zes voornaamste punten waarom planten gele bladeren krijgen zijn:

Plant met te weinig water.

1. Te weinig water

Vaak is te veel water schadelijker voor je kamerplant dan te weinig. Maar vaak laat ‘ie het wel merken wanneer hij te weinig water krijgt. Vaak begint dit met gele blaadjes en vervolgens drogen bladeren. Ook kunnen de bladeren slap gaan hangen.

Plant te veel water.

2. Te veel water

Iedere plant heeft zijn eigen willetje, geef je hem te veel water? Dan kun je jouw jungle maatje schaden. Let er daarom op dat er geen water onderin de pot zit! Een kamerplant die te veel water heeft gehad herken je aan het volgende; gele randen, bruine plekken, zachte stam en een eigenaardig luchtje. Hoeveel water jouw jungle maatje nodig heeft kun je vinden in mijn encyclopedie

Plant bij de verwarming.

3. Verwarming / Tocht

Zet jouw plant nooit bij een verwarming of een plekje in de tocht. Door de verwarming daalt namelijk de luchtvochtigheid en daar wordt ‘ie niet blij van.

Plant met teveel licht.

4. Te veel licht

Het verschilt per plant of zij weinig of veel licht nodig hebben. Planten die teveel aan zonlicht krijgen hebben een licht verkleurd blad. Hier moet je snel bij zijn om de beschadiging tegen te gaan. Hoeveel licht jouw jungle maatje nodig heeft kun je vinden in mijn encyclopedie

Plant oud blad

5. Oud blad

Worden de onderste bladeren van jouw plant geel? Dan kan het zijn dat jouw plant gewoon van zijn onderste bladeren verstoot om nieuwe bladeren aan te maken. Dit is helemaal niet erg!

Plant geen voeding.

6. Geen voeding

Wanneer er geen voeding meer in de potgrond zit kunnen er ook gele bladeren ontstaan. Dit is gemakkelijk op te lossen door voeding te geven aan jouw kamerplant. Let op doe dit alleen in de lente- en zomermaanden.

Wat is de oplossing voor gele bladeren?

Maar hoe kun je dan de gele bladeren verwijderen? Wanneer jouw plant te weinig voeding gekregen heeft kan het blad nog groen verkleuren. Maar vaak bij andere oorzaken blijven ze geel, dan kun je ze afknippen of snijden. Je kunt dus gemakkelijk gele bladeren van jouw plant verwijderen. Maar de bladeren er alleen af knippen is vaak niet genoeg. Om geelblad te voorkomen zou je de standplaats en/of watergift moeten aanpassen. Per plantensoort leg ik je dit uit in mijn kamerplanten encyclopedie.

Help mijn plant krijgt geel blad!