• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Ficus verzorging

4.6
(5)
Reading Time: 15 minutes

De oude vertrouwde kamerplant, wie kent de Ficus niet! Van grootbladig tot een volle groene toef of een hang variant. De Ficus is van alle markten thuis en heeft voor ieder wat wils. Ben jij gek op die mooie bladeren van de Ficus maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Ficus kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Ficus een echte eyecatcher wordt! Lees hieronder meer! 

De bladeren van de Ficus zijn er in verschillende vormen en maten! Van groot vioolvormig blad tot kleine amandelvormige bladeren. De roots van de Ficus liggen oorspronkelijk in Afrika, maar ze chillen hem ook graag in Zuid-Amerika en Azië. Leuk om te weten, in deze tropische oorden groeien ze voornamelijk buiten en kunnen ze enorm groot en oud worden.

Hoe geef ik water aan mijn Ficus?

De Ficus valt onder het kopje ‘Bescheiden drinker’. Een lichtvochtige potgrond vindt deze kamerplant het allerfijnst. Zodra de potgrond weer droog aanvoelt kan je weer langs gaan met de gieter. Hoeveel water je moet geven? De hoeveelheid water verschilt per kamerplant omdat invloeden zoals de standplaats, de grootte en de temperatuur grotendeels bepalen hoe de kamerplant zal gaan reageren. Daarom kan je het beste de potgrond checken!

Door de potgrond met je vinger te checken kan je aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan kan je nog even wachten met water geven. Staat de Ficus op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. Zorg ervoor dat de Ficus geen natte voeten heeft, want daar heeft 'ie een hekel aan! Hij is dol op regenwater, dus zet je gieter buiten, laat het op kamer temperatuur warm worden en geef het aan je Ficus.

Wat gebeurt er als ik mijn Ficus te veel water geef?

Ben jij per ongeluk uitgeschoten met jouw gieter? Teveel water kan een hoop schade aanrichten. De kamerplant zal last krijgen van bladuitval en bruine randen op het blad. Als er teveel water op de bodem van de sierpot blijft liggen dan is er grote kans dat jouw Ficus wortelrot kan oplopen. De ene Ficus kan hier beter tegen als de ander, maar dit kun je het best ten alle tijden vermijden. De Ficus Elastica is hier bijvoorbeeld een stuk gevoeliger voor. Wortelrot tast de wortels aan van de kamerplant en kunnen zelfs doorschieten naar de stam en bladeren. Iets wat je natuurlijk het liefst wil vermijden.

Wat gebeurt er als ik mijn Ficus te weinig water geef?

Ben jij je Ficus vergeten water te geven? Foei! Dat zal 'ie niet waarderen. Je zal zien dat zijn bladeren er een opdonder van krijgen. De bladeren worden geel, krijgen bruine randen en gaan langzamerhand hangen. Vervolgens belanden ze op de grond. Ook zal de kluit licht van kleur zijn en de potgrond een duidelijke droge rand hebben. Laat het niet zo ver komen, want er zal geen blad meer overblijven. Verzorging je Ficus goed, zodat hij jungleproof is!

Sproeien, moet dat ook? 

Dat kan de Ficus enorm waarderen, dus sproei er lekker op los! Als de luchtvochtigheid te laag is, dan zal je dat ook aan hem zien. Bruine of gele randen kunnen op het blad ontstaan. Dit kan je voorkomen door de luchtvochtigheid op peil te houden rondom de Ficus. Ik ga een aantal keer in de week langs met mijn plantenspuit om die vochtige omgeving na te bootsen. De hogere luchtvochtigheid is alleen wel van korte duur, dus je kan er ook voor kiezen om een bakje met water naast te zetten of een bevochtiger.

En een douchebeurt, kan dat ook?

Een douchebeurt op z’n tijd vind de Ficus ook niet verkeerd. Dek de pot en potgrond even af met een plastic zak, zodat de aarde geen overload aan water krijgt. De kweker gaf aan dan de Ficus nogal veel stof kan vangen met zijn bladeren, waardoor de kamerplant er dof en treurig uit kan zien. Geef de Ficus een douchebeurt en de heldere groene kleur komt weer tevoorschijn. Je zal zien dat jouw Ficus er weer fris en fruitig bijstaat! 

Heeft mijn Ficus voeding nodig? 

De Ficus vindt een beetje voeding op z’n tijd wel lekker. Vooral in de lente en zomer kunnen ze dat extraatje wel gebruiken, gezien de kamerplant veel nieuwe scheuten aanmaakt tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer. Wat extra voedingsstoffen zal de kamerplant een energieboost geven. Wees alleen niet te gul met het geven van voeding en kijk goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding welke hoeveelheid je moet aanhouden. Teveel voeding kan zorgen voor aangetaste wortels.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde Ficus. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vindt je hier meer over!

Heeft jouw Ficus pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je de kamerplant overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Ficus het best?

De Ficus is een fan van zonnestralen en is daarom een echte zonfanaat! Komt er bij jou thuis geen direct zonlicht naar binnen of alleen in de ochtend of begin van de avond? Zet de Ficus dan zo dicht mogelijk bij het raam. Heb jij een heerlijke middagzon, oftewel een raam op het zuiden, dan kan hij iets verder de kamer in staan. Zorg er wel voor dat de zonnestralen op jouw geliefde Ficus terecht komen, dat zal hij heerlijk vinden. Door hem af en toe te draaien krijgen alle kanten evenveel zonlicht. Tocht, daar heeft 'ie een hekel aan, dus probeer hem daar zo ver mogelijk vandaan te zetten.

Staat jouw Ficus op een lichte plek?

Een lichte plek vindt de Ficus een must, maar een te lichte plek met een brandende middagzon op zijn blad is hem iets té. Als jij de Ficus in de volle middagzon een plekje geeft dan kunnen er brandplekken ontstaan op de bladeren. Het blad zal worden aangetast door de zonnestralen en niet meer groen worden. Zet hem om deze reden iets verder van het raam af om zijn bladeren in topconditie te houden. Draai de Ficus af en toe zodat alle kanten genoeg zonnestralen krijgen.

Staat jouw Ficus op een donkere plek?

Het blad zal in eerste instantie donkerder en doffer uitvallen en vervolgens binnen no time op de grond liggen. Ook zal de kamerplant kleiner blad aanmaken, wat je vooral bij de Ficus Lyrata zal zien. Geef hem dus het gewenste plekje zodat hij er op zijn best bij staat! Je zal zien dat de verzorging van de Ficus een stuk makkelijker zal gaan.

Hoe kan ik het best mijn Ficus verpotten?

De Ficus kan uitgroeien tot een enorme joekel! Het is daarom een must om hem optijd een nieuwe pot te geven. Een nieuwe pot heeft vele voordelen, zoals meer ruimte voor de wortels en een grotere waterbuffer. Je zal zien dat de verzorging van jouw Ficus ook een stuk makkelijker zal gaan. Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot.

Je kan het beste de Ficus in de lente of zomer maand verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Ficus kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Ficus in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Ficus in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Ficus niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Ficus wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Daarnaast zal de verzorging van jouw Ficus een stuk moeilijker zijn. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Ficus stekken? 

Stek-Alert! Ja, ja, de Ficus kan je gewoon stekken. Hoe leuk is dat! Er zijn twee manieren waarop je de Ficus kan vermeerderen, namelijk via een stengelstek of via een kopstek. Het leuke is dat als je een stuk hebt afgeknipt, de Ficus weer kan uitlopen en zelfs meerdere vertakkingen aan kan maken. Dit is niet altijd het geval, maar zo wel dan ben jij echt de gelukkige! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Ficus stekken?

Het is aan te raden om de Ficus in het voorjaar of zomer te stekken. De kamerplanten zijn in hun groeiperiode een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je het beste de Ficus kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Ficus stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef je Ficus stekje wat extra verzorging zodat hij goed kan groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in de vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Ficus last van verkleurd, gevlekt of uitvallend blad? 

De Ficus bladeren zijn er in vele vormen en maten. Wist je bijvoorbeeld dat de Ficus Lyrata als nickname Vioolplant en Tabaksplant heet! De Benjamina geeft jouw woonkamer de ultieme ‘green look’ en de Elastica is weer een stuk stoerder en strakker. Zolang jij je Ficus verzorging skills in de strijd gooit, is er niks aan het handje. Zit het toch niet helemaal lekker met jouw Ficus, dan moet je de verzorging die je toepast goed onder de loep nemen. Hieronder zet ik het allemaal op een rijtje voor je! 

Heeft jouw Ficus last van gele bladeren?

Worden de onderste bladeren van jouw Ficus geel? No worries, dit is een natuurlijk proces wat bij iedere kamerplant hoort. De Ficus laat zijn oudere bladeren vallen, zodat er meer energie naar de top kan gaan. Zo blijft het proces constant doorgaan.

Krijgen alle bladeren een gele gloed over zich heen? Dan gaat er iets niet goed! Dit kan een teken van te veel of te weinig water zijn. Vaak gaat dit gepaard met bruine randen op het blad. Een tekort aan voeding kan hier ook een rol in spelen. Doordat de kamerplant weinig voedingsstoffen heeft, wordt het blad dof en kan het geel uitslaan. Geef dus wat extraas of ververs de potgrond.

Heeft jouw Ficus last van hangend blad?

Slap hangende bladeren komt doordat je te weinig of teveel water geeft. Neem jouw Ficus verzorging skills eens goed onder de loep! De bladeren worden geel of bruin van kleur. Probeer met het water geven een goede balans te vinden en blijf de potgrond checken. De kweker gaf de ideale tip dat je aan de kleur van de potgrond kan zien of het droog of vochtig is. Is de aarde licht van kleur, dan zal het droog zijn. Is de potgrond donker van kleur dan is het vochtig. Door een vinger, tot twee knokkels diep, in de potgrond te steken kan je voelen in hoeverre de potgrond nat of vochtig is. Pas het watergeven hierop aan.

Heeft jouw Ficus last van bladuitval?

Bladuitval, daar staat de Ficus bekend om. Dit kan het gevolg zijn van te veel water of juist te weinig water, een te donker plekje of juist een plekje op de tocht. Geef je je Ficus vaak een nieuw plekje? Dan is de kans op bladuitval een stuk groter. Zorg ervoor dat jouw Ficus de perfecte verzorging en juiste omstandigheden geeft, zodat hij niet zijn mooie bladeren laat vallen. Is de Ficus tijdens de wintermaanden in de rui? Daar kan je helaas niets aan doen. Dit hoort bij het natuurlijke proces van de Ficus. Met de juiste verzorging zal jouw Ficus nieuw blad aanmaken in het voorjaar.

Heeft jouw Ficus Lyrata last van bruine plekjes op het blad?

Yes, er komt een nieuwe scheut uit jouw Ficus Lyrata opgezet. Reden voor een feestje! Totdat je de de rood bruine plekjes tegenkomt op het blad. Gelukkig is er geen reden tot paniek! De rood bruine vlekjes trekken weg naarmate het blad groter en ouder wordt en hoort ook bij de Ficus Lyrata. Dit wordt ook wel Edema genoemd. De kleine mini cellen barsten open en laten hierdoor bruine plekjes achter. Zie het als een natuurlijke imperfectie van de Ficus.

Kan mijn Ficus bloeien? 

De Ficus zal je niet zo snel zien bloeien in jouw huiskamer. Er kan een witte bloem tevoorschijn komen die vervolgens uitkomt tot vrucht. Dit zie je voornamelijk in de jungle, waar de kamerplant de ideale omstandigheden en perfect klimaat heeft om de vruchten aan te maken. Een bloem en vrucht kost enorm veel energie voor de kamerplant. Heeft jouw Ficus een bloem laten uitkomen? Dan kan je deze het best weghalen zodat de energie in de bladeren van de Ficus blijft. 

Heeft mijn Ficus onderhoud nodig?

De ficus moet ieder jaar gesnoeid worden. Je kan ervoor kiezen dit in het najaar of voorjaar te doen. Knip de uitlopers met een schone schaar weg en breng zo de Ficus weer in vorm. Hierdoor zal er ook meer licht naar de kern van de kamerplant gaan, zodat de bladeren tijdens de herfst- en winterperiode genoeg zonnestralen of licht kunnen opvangen. Kies je ervoor de kamerplant in het voorjaar te stekken, dan kunnen er sneller nieuwe scheuten opkomen. De weggeknipte uitlopers kan je natuurlijk gebruiken als stekmatriaal!

Moet ik mijn Ficus schoonmaken? 

De Ficus kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Wil jij een mooie Ficus in huis, dan is het goed om deze verzorging toe te passen. De Ficus kan er niet altijd even fris bijstaan doordat de bladeren stof vangen. Je kan het beste het stof afnemen met een doekje, langsgaan met de plantenspuit, of onder de douche zetten. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Ficus zitten? Haal ze eraf zodat je Ficus er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Ficus er over een half jaar uit? 

Geef jij je Ficus de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie grote bladeren. De Ficus kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft! De Ficus Benjamina gaat zowel de hoogte als breedte in en bij de Ficus Lyrata kunnen de bladeren groter worden. Je zal ook zien dat het proces van bladeren die afvallen continue doorgaat. Wordt de Ficus beetje bij beetje een groene reus? Dan zal de kamerplant een nieuwe pot niet verkeerd vinden. Verder zal de Ficus met goede verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien en kan je genieten van dit jungle exemplaar! 

Welke beestjes houden er van de Ficus?

Over het algemeen heeft de Ficus bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Ficus op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Ficus omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Trips en spint nemen graag een bezoekje aan jouw Ficus. Dit is een teken van een zwakke Ficus of een andere kamerplant die ziek is en dicht bij jouw Ficus staat. Beestjes springen, kruipen en vliegen alle kanten op, dus kom gelijk in actie als je ze op jouw geliefde kamerplant ziet zitten. Voorkomen is beter dan genezen!

Zie je iets anders kruipen? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Ficus giftig voor mijn huisdier?

De Ficus valt onder het kopje giftig. Het witte sap wat uit de Ficus komt is geen prettig goedje. Als je de Ficus gaat snoeien moet je goed oppassen dat het sap niet op je huid terechtkomt. Dit kan irritaties veroorzaken. Neemt jouw trouwe viervoeter een hap uit een Ficus blad dan kan er niet veel gebeuren. Is je halve Ficus opgepeuzeld dan is er grote kans dat er bultjes oppoppen bij jouw huisdier. Bel altijd de huisarts of dierenarts bij deze symptomen. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Ficus of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit tropische exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Ficus verzorging