• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Dieffenbachia verzorging

4.7
(3)

Deze tropische verschijning geeft kleur aan jouw indoor jungle! Ja, ik heb het over de Dieffenbachia. Ben jij gek op die mooie bladeren van de Dieffenbachia maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ga ik langs bij dé expert, de Dieffenbachia kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Dieffenbachia een echte uitblinker wordt!

De roots van de tropische Dieffenbachia komen voor in de dichtbegroeide jungle van Midden- en Noord-Amerika. Een uitblinker is ´ie zeker door de tekeningen op het blad. De Dieffenbachia zet deze bladtekeningen in om de insecten te misleiden. De stippen en vlekken heb veel weg van eitjes en vraat, waardoor de plant niet meer aantrekkelijk is voor de rondvliegende insecten.

Hoe geef ik water aan mijn Dieffenbachia?

De Dieffenbachia valt onder het kopje 'bescheiden drinker'. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Een lichtvochtige potgrond is in de lente- en zomermaanden een must. Tijdens de koudere dagen zal je minder vaak aan de slag te hoeven gaan met je gieter. Pas op dat er geen laag water onderin de pot blijft hangen. Daar is de Dieffenbachia geen fan van!

Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen, tot twee knokkels diep, kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is. Is de aarde niet meer lichtvochtig? Geef dan wat meer. Voelt het nog wel vochtig aan, dan kan je even wachten met de volgende watergeefbeurt. Op deze manier leer je de 'water verzorging' van de Dieffenbachia steeds beter inschatten.

Wat gebeurt er als ik mijn Dieffenbachia te veel water geef?

Ben je per ongeluk uitgeschoten met je gieter en is de potgrond iets te nat? Sla dan vooral even een gietbeurt over. Drijft jouw Dieffenbachia haast weg uit zijn potje? Dan is er grote kans dat jouw Dieffenbachia last heeft van natte voeten en ligt er wortelrot op de loer. Het begint met de gele en bruine bladranden en eindigt in een zachte en snotterige Dieffenbachia. Laat het niet zo ver komen en geef jouw Dieffenbachia de juiste verzorging.

Wat gebeurd er als ik mijn Dieffenbachia te weinig water geef?

Te weinig water, daar zal de Dieffenbachia ook niet bepaald vrolijk van worden. Ben je hem een keer vergeten, dan zal er niks aan de hand zijn. Gebeurt dit vaker, dan zal de kamerplant er heel sipjes bij hangen en gele bladeren krijgen. Op den duur kan het opkrullen en zal het blad loslaten. Probeer daarom de goede balans te vinden als het op water geven aankomt.

Sproeien, moet dat ook?

Daar houdt de Dieffenbachia wel van als jij extra vaak met je plantenspuit langskomt. Van nature is hij gewend om in een hoge luchtvochtige omgeving te staan en kan het dus maar al te goed waarderen als jij dit nabootst. Gemiddeld ligt de luchtvochtigheid in een woonkamer aan de lage kant. Vooral als hij vlak naast een verwarming staat waar veel droge lucht vanaf komt, kunnen de bladeren bruine randen krijgen en zelfs krullen. Ga er daarom extra vaak langs met de plantenspuit of geef hem een nieuw plekje van de verwarming vandaan. 

Heeft mijn Dieffenbachia voeding nodig? 

Voeding kan iedere kamerplant waarderen, zo ook de Dieffenbachia. Tijdens de groeiperiode van maart tot en augustus kan de Dieffenbachia het extraatje goed gebruiken voor de jonge bladeren die aan het opkomen zijn. In de wintermaanden kan je hem gerust overslaan.  Wees alleen niet te gul met het geven van voeding en kijk goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding welke hoeveelheid je moet aanhouden. Teveel voeding kan zorgen voor aangetaste wortels.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde Dieffenbachia. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vindt je hier meer over!

Heeft jouw Dieffenbachia pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Dieffenbachia pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de kamerplant overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Dieffenbachia het best? 

De Dieffenbachia is fan van een plekje met indirect zonlicht. In de jungle vangt dit gevlekte exemplaar ook weinig directe zonnestralen, aangezien ze op de bodem van de jungle groeien en door andere planten worden bedekt. Daarom wilt de Dieffenbachia ook in jouw indoor jungle indirect licht. De bladeren van de Dieffenbachia groeien graag naar het licht toe. Draai de pot zo nu en dan, zodat de bladeren er mooi bij staan.

Kan mijn Dieffenbachia in de volle zon staan?

Zet je de Dieffenbachia op een plekje waar de felle zonnestralen op het blad terecht komen? Dan zal je zien dat dit jungle maatje hier niet heel enthousiast op zal reageren. De bladeren zullen geel van kleur worden en brandplekken oplopen. Deze plekken zullen nooit meer groen worden, wat betekent dat je het blad moet afknippen en wachten tot er een nieuwe scheut op komt. Zonde! Vermijdt die felle zonnestralen!

Kan mijn Dieffenbachia op een donkere plek staan?

De Dieffenbachia op een donkere plek zetten kan minder kwaad. Of 'ie er echt optimaal bij zal staan is de vraag. Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig. Een donkere plek is mogelijk, maar op den duur zal dit ten koste gaan van de mooie bladeren. De bladtekeningen zullen vervagen en vervolgens uitvallen. Ook gaat het vaak fout met water geven. Doordat de kamerplant donkerder staat heeft 'ie minder water nodig, maar vaak wordt er dan alsnog teveel gegeven, waardoor wortelrot op de loer ligt. Geef jouw Dieffenbachia het gewenste plekje.

Hoe kan ik het best mijn Dieffenbachia verpotten?

Een grotere pot is altijd een goed idee! Vooral als je de Dieffenbachia groter wil laten worden. De Dieffenbachia vindt het enorm fijn om een nieuwe pot te krijgen, zodat zijn wortels er lekker op los kunnen gaan en de nieuwe scheuten meer plek hebben. Als je de Dieffenbachia goed verzorgt zal hij nog meer mooie bladeren laten opkomen, maar zorg ervoor dat hij daar genoeg ruimte voor heeft. Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot.

Wanneer kan ik het best mijn Dieffenbachia verpotten?

Je kan het best de Dieffenbachia in de lente of zomer verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Dieffenbachia kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Dieffenbachia in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot kan in principe geen kwaad, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Dieffenbachia in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Dieffenbachia niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat de Dieffenbachia niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Dieffenbachia wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat de kamerplant uiteindelijk kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Dieffenbachia ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Dieffenbachia stekken? 

Stek-Alert! Ja, ja, de Dieffenbachia kan je gewoon stekken. Hoe leuk is dat!  Er zijn twee manieren waarop je de Dieffenbachia kan vermeerderen, namelijk via een stengelstek of via een kopstek. Vaak kan je pas een stengelstek nemen als je de top er al af hebt gehaald. Als je een stengelstek wilt zal je dus eerst een kopstek moeten nemen, maar dat betekent meer stekjes! Het leuke is dat als je een stuk hebt afgeknipt, de Dieffenbachia weer kan uitlopen en zelfs meerdere stengels aan kan maken. Dit is alleen niet altijd het geval, maar zo wel dan ben jij echt de gelukkige! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Dieffenbachia stekken?

Een aanrader is om aan de slag te gaan met stekken tijdens het voorjaar of in zomer. Rond deze tijd, de groeiperiode, zijn de kamerplanten een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Hierdoor kunnen de kamerplant sneller herstellen bij eventuele beschadigingen. Lees snel verder voor alle tips!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Dieffenbachia stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de kleine Dieffenbachia dus wat extra verzorging zodat hij goed kan aanslaan en groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Dieffenbachia last van verkleurd, gekruld of hangend blad? 

Van een army patroon tot een ombre effect en van gestreept tot gevlekt, de Dieffenbachia has it all! Zoals ik al in de omschrijving had verklapt zet de Dieffenbachia zijn blad tekeningen in ter bescherming, zodat de insecten in de jungle de mooie bladeren met rust worden gelaten. Gelukkig krioelt het niet van de beestjes in onze woonkamers. Wel kan slechte verzorging een gevaar zijn voor de mooie bladeren van de Dieffenbachia. Als 'ie het niet naar zijn zin heeft zal hij dit zeker aan jou laten merken. Hierbij alle perikelen op een rijtje! 

Heeft jouw Dieffenbachia last van gele bladeren?

Worden de onderste bladeren geel en vallen ze af? No stress, dat hoort bij het natuurlijke proces van de Dieffenbachia. Worden de bladeren over de gehele kamerplant geel? Dan staat de Dieffenbachia te licht. Zorg ervoor dat de Dieffenbachia een nieuw plekje krijgt met indirect zonlicht. Heb je hem net een tikkeltje te donker gezet? Dan zal je zien dat het blad donkerder van kleur zal zijn en de mooie bladtekeningen vervagen. Zet hem daarom op een iets lichter plekje zodat je het gevlekte blad behoudt. 

Heeft jouw Dieffenabachia last van gele of bruine randen?

Gele of bruine randen zijn een teken van teveel water. De Dieffenbachia houdt wel van een scheut water, maar het kan ook teveel zijn. Vooral als er een laag water onderin de pot blijft hangen kan dit wortelrot veroorzaken, waardoor de gele en bruine randen naar voren zullen komen. Vervolgens schiet de rot door de wortels, naar de stengels en bladeren en zal je Dieffenbachia binnen no time in een hoopje snot veranderen.

Heeft jouw Dieffenbachia last van gekruld blad?

Gekruld blad bij jouw gevlekte maatje? Neem gelijk even je Dieffenbachia verzorging skills onder de loep! Gekruld blad kan een teken zijn van droogte. Als jij jouw Dieffenbachia te weinig water geeft of vlakbij de verwarming laat staan, kunnen de bladeren opkrullen. Dit zal beginnen met bruine randen, wat vervolgens over het hele blad kan trekken. Binnen no time zullen deze bladeren op de grond liggen. Vergeet je jungle maatje niet om deze catastrofe te voorkomen.

Heeft jouw Dieffenbachia last van hangend blad?

Heeft jouw Dieffenbachia last van hangend blad? Neem jouw Dieffenbachia verzorging skills even goed onder de loep! Vaak is dit een teken van teveel water. Doordat de rot via de wortels naar de stam schiet, volgen de bladeren. Vaak voelen ze zacht en soms snotterig aan. In dit geval zal je de kamerplant niet meer zo makkelijk kunnen redden en is 'ie rijp voor de composthoop.

Heeft jouw Dieffenbachia alleen maar kleine bladeren die opkomen?

Komen er nieuwe scheuten op bij jouw geliefde Dieffenbachia maar blijven de bladeren klein? Dan staat hij toch net even te donker. Geef hem een nieuw plekje waar wat meer indirect zonlicht komt, zodat hij zijn nieuwe bladeren kan laten groeien.

Kan mijn Dieffenbachia bloeien? 

Een kelkvormige wit groene bloem. Dat is wat er groeit als de Dieffenbachia in bloei staat. Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in jouw woonkamer, maar geef jij de ultieme verzorging aan jouw Dieffenbachia, dan kan er wat opbloeien. De bloem trekt alleen veel energie van de kamerplant tijdens het groeiproces. Wil je liever alle energie sparen en in jouw mooie Dieffenbachia bladeren stoppen? Knip de bloemen met een schone schaar zo laag mogelijk af. 

Heeft mijn Dieffenbachia onderhoud nodig?

Voelt jouw Dieffenbachia zich bij jou in de jungle? Dan is dat een heel goed teken! Door een goede verzorging kan de Dieffenbachia flink de hoogte in schieten. Het kan zijn dat 'ie flinke uitlopers heeft die je niet mooi vindt. Stek-Alert! Deze kan je zo laag mogelijk wegknippen met een schone schaar en eventueel op water zetten zodat dit stekje zich ook weer kan ontwikkelen tot grote kamerplant. Maar om de hele kamerplant te snoeien is zonde. Daarom zou ik de Dieffenbachia verder lekker laten zoals hij is. Zijn mooie grote bladeren en vormen op het blad zorgen voor de ultieme jungle look, dus dat zal ik hem zeker niet afnemen. 

Moet ik mijn Dieffenbachia schoonmaken? 

Zo nu en dan een poetsbeurt kan geen kwaad. De grote bladeren van de Dieffenbachia kunnen nogal wat stof vangen, dus vergeet deze verzorging niet toe te passen. Ga gerust even langs met een stofdoek of plantenspuit en neem voorzichtig de bladeren af. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Dieffenbachia zitten? Haal ze eraf zodat je Dieffenbachia er weer fris en fruitig uitziet. 

Hoe ziet mijn Dieffenbachia er over een half jaar uit? 

Geef jij je Dieffenbachia de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met een hoop nieuwe bladeren. Je kan je Dieffenbachia een nieuwe pot geven zodat ze niet worden belemmerd en vrolijk door kunnen groeien! Des te groter de Dieffenbachia wordt, des te meer volume de kamerplant kan hebben. Verder zal de Dieffenbachia er met de juiste verzorging in shape blijven!

Welke beestjes houden er van de Dieffenbachia?  

Over het algemeen heeft de Dieffenbachia bijna nooit last van nare beestjes. Door zijn eigen afweersysteem, de bladtekeningen, houdt hij de kriebelige wezentjes buiten. Ook checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden voordat hij op jou kant op komt.

Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Dieffenbachia. Ze kunnen namelijk op andere manieren jouw huis binnendringen. Door mee te liften op jouw trouwe viervoeter of door binnen te waaien als je een raam openzet. Je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Zie je iets kruipen op jouw Dieffenbachia? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je nagaan met welk beestje je precies te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen. 

Is mijn Dieffenbachia giftig voor mijn huisdier?

Knabbelt jouw kat of hond graag aan de bladeren van jouw geliefde kamerplant? Dan moet je toch even goed opletten als jij een Dieffenbachia hebt toegevoegd aan jouw indoor jungle. Deze kamerplant staat bekend om zijn witte giftige sap. Het sap werd vroeger gebruikt als rattengif en als bestrijdingsmiddel tegen kakkerlakken. Met dit goedje wil je dus liever niet in aanraking komen. Het ligt het er maar net aan hoeveel jouw viervoeter heeft opgepeuzeld. Een klein hapje zou geen kwaad kunnen, maar is je halve Dieffenbachia weg of heeft jouw huisdier last? Dan kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Dieffenbachia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Dieffenbachia verzorging