• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Clusia verzorging

4.7
(6)

Met zijn ronde stevige bladeren en vertakte stengels siert deze kamerplant ieder leeg hoekje van jouw interieur op. Ik heb het natuurlijk over de Clusia! Wil jij die toffe Clusia een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jouw je Varkensboom tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Clusia nodig heeft om er jungleproof bij te staan. 

Ook ik leer Iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben daarom ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Clusia een echte uitblinker wordt! Lees hieronder meer!

Met zijn vertakte uiterlijk en stevige, ronde bladeren kan de Clusia flink de hoogte in schieten. In zijn natuurlijke habitat, Midden- en Zuid Amerika, kan deze kamerplant monsterlijke vormen aannemen zo groot dat 'ie wordt. Hij komt voor in de Mangrove, waar ieder plekje wordt opgevuld door zijn groene stengels en bladeren. Zelfs zo erg dat 'ie dwars door andere planten groeit en ze compleet naar de knoppen kan helpen. Overal waar je kijkt is de Clusia te vinden!

Hoe geef ik mijn Clusia water?

De Clusia lust er wel wat van. Hij valt daarom ook onder het kopje ´zuiper´. In zijn natuurlijke habitat, de mangrove, staan ze met hun wortels in het water. Droog staan kan, maar niet te lang! Zorg ervoor dat de potgrond constant licht vochtig blijft in de lente- en zomermaanden en je hebt een gelukkige Clusia die een hoop nieuwe scheuten aanmaakt. Is de potgrond randje droog? Dan kan je gelijk bijgieten.

Check altijd de potgrond, door met een vinger aan te voelen hoe droog of vochtig het is. Het komt vaak voor dat de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, maar dat de onderkant nog vochtig is. Om jou een beetje een indicatie te geven, mijn Clusia krijgt in de warmere maanden soms tot 2x in de week water. In de koudere maanden bouw ik het af naar 1x in de week of zelfs eens in de 10 dagen. Geef je per ongeluk een keer teveel of teweinig dan is er niets aan het handje. Deze kamerplant kan wel tegen een stootje, maar houdt het wel in balans!

Wat gebeurt er als ik mijn Clusia te veel water geef?

Geef je constant teveel water en drijft de Clusia bijna zijn potje uit? Dan vergroot je de kans op wortelrot. Vooral als het water verder geen kant op kan is de kans nog groter. Wat ik zelf altijd doe is het checken van de potgrond, door een vinger in de aarde te stoppen en te voelen hoe vochtig of droog de potgrond is. 

Wat gebeurt er als ik mijn Clusia te weinig water geef?

Geef je te weinig water, dan zal je Clusia er niet al te vrolijk bijstaan. Hij kan zich goed aanpassen, maar te weinig water krijgen vindt deze kamerplant niet leuk. Je zal zien dat de Clusia last zal krijgen van droge bruine randen, geel blad en een verschrompelde stengel. Er zullen ook geen nieuwe scheuten opkomen bij te weinig water.

Sproeien, moet dat ook? 

De Clusia is gek op tropische sferen. Ga daarom gerust langs met je plantenspuit om de Clusia te voorzien van een lichte nevel, wat de kamerplant vooral zal waarderen tijdens de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw Clusia er een beetje sip bij kan staan. Zo voorkom je ook gele en bruine droge randen die op het Clusia blad. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Clusia voeding nodig? 

Zo nu en dan vindt de Clusia het fijn om voeding te krijgen, maar niet teveel. Kijk daarom altijd goed wat er op de verpakking van de plantenvoeding staat. Er staat precies beschreven welke hoeveelheid je de Clusia moet geven. Teveel voeding kan de wortels aantasten waardoor jouw Clusia het kan begeven. Vaak wil de Clusia alleen gedurende de groeiperiode, lente- en zomerperiode, voeding krijgen. In de herfst- en wintermaanden heb je geen omkijken naar de kamerplant, want dan heeft jouw Clusia geen trek.

Heeft jouw Clusia pas geleden verse potgrond gehad?

Heb je de kamerplant zojuist een nieuw potje gekregen met verse potgrond? Dan zitten er genoeg voedingsstoffen in de verse potgrond en kan 'ie er tot 6 weken tegenaan. 

Waar staat mijn Clusia het best? 

Zeg je Clusia, dan zeg je semi-schaduwliefhebber. Deze kamerplant is dol op een plekje met indirect zonlicht. Een ochtend- of einde middag zonnetje vindt de Clusia top! Heb jij helemaal geen zon naar binnen schijnen, oftewel een raam op het noorden? Geef hem dan gerust een plekje bij het raam. Felle zonnestralen, daar is 'ie helemaal geen fan van. Vermijd daarom een standplaats waar het felle zonnetje tevoorschijn komt!

In de volle zon, kan dat ook?

Komen de felle zonnestralen op het blad van de Clusia? Dan zal deze kamerplant niet zo blij met jou zijn. De Clusia zal langzamerhand geel blad krijgen en eindigen met flinke brandplekken die bruin van kleur zijn. Dit is natuurlijk niet wat je wilt! Geef je Clusia om deze reden zijn gewenste plekje. Je zal zien dat 'ie er prachtig bij zal staan!

En op een donker plekje?

Staat jouw Clusia op een donker plekje? Dit heeft een hoop nadelen, aangezien iedere kamerplant het liefst natuurlijk licht wilt opvangen. De Clusia zal minder hard groeien en geen nieuwe scheuten op laten komen. Vaak gaat het mis met water geven en krijgt de Clusia teveel, waardoor er wortelrot ontstaat. Op een donker plekje vebruikt de Clusia haast geen water, waardoor een scheut teveel al kan zorgen voor wortelrot. Zet hem daarom lekker op een plekje met indirecte zonnestralen, zodat 'ie lekker de hoogte in kan gaan.

Hoe kan ik het beste mijn Clusia verpotten?

De Clusia kan een flinke kamerplant worden met de juiste verzorging. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er goed tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Clusia kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Dit zal de verzorging van jouw Clusia ook een stukje makkelijker maken. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Je zal zien, de nieuwe scheuten poppen de lucht in als jij je Varkensboom voorziet van een nieuwe pot.

Wanneer kan ik het beste mijn Clusia verpotten?

Je kan het beste de Clusia in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Clusia kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Clusia in een te grote of te brede pot komt te staan? 

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Het is altijd aan te raden om een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat de kamerplant genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Clusia in een te kleine pot komt te staan?

Dit zal de Clusia niet erg vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Clusia wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Clusia ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Clusia stekken? 

Stek-Alert! De Clusia is een van de makkelijkste kamerplanten die je kan stekken. Ze doen het goed op water, maar ook in een potje. Hoe leuk! Want zeg nou zelf, jij wilt toch ook een mini jungle aan Clusia’s in huis? Of je vrienden ermee blij maken! Het allerleukste is om zelf deze stekjes groot te zien worden. Je kan de Clusia op twee verschillende manieren vermeerderen en dat is door een kopstek of een stengelstek af te nemen. Hieronder vertel ik jou hoe je deze twee methodes kan toepassen om je indoor jungle te verrijken met dit leuke exemplaar! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Hoe moet ik mijn Clusia stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als 'ie zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Clusia stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten ontwikkelen. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet de mini dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Clusia last van verkleurd, gevlekt, of hangend blad? 

Met zijn rondvormige bladeren en vertakte verschijning siert hij iedere indoor jungle. De groene, excotische bladeren zorgen voor subtropische vibes in jouw huiskamer. Als je de gewenste verzorging goed kan toepassen zal jouw Clusia niet klagen. Maar staat 'ie er toch niet helenaal happy bij, dan is het zeker aan te raden om na te gaan welke verzorging je precies toepast bij jouw Clusia en dit even onder de loep te nemen. Hieronder lees je meer!

Heeft jouw Clusia last van geel blad?

Poppen er gele bladeren op bij jou Clusia, dan kan je het beste gelijk jouw verzorging skills onder de loep nemen. Als het voornamelijk de onderste bladeren zijn dan is er niks aan de hand. De Clusia stoot de oudere bladeren af, zodat er meer energie naar de top kan gaan. Deze bladeren kan je verwijderen door ze af te knippen met een schone schaar of ze los te trekken. Hebben alle bladeren van jouw Clusia een gele gloed? Dan staat 'ie net even te licht of heb je iets te veel water gegeven. Zet de Clusia op een plekje met indirect zonlicht en probeer de juiste balans te vinden met water geven.

Heeft jouw Clusia last van bruine randjes en puntjes?

Bruine randjes en puntjes zijn vaak een gevolg van te veel water. Heb jij je Clusia net even een scheut teveel gegeven, dan zijn de wortels aan het pootjebaden. Hierdoor kan er rot ontstaan en zal dit gelijk te zien zijn aan de bladeren van je Clusia. Helaas zullen de bruine randen en punten niet meer bijtrekken en kan je ervoor kiezen het blad te verwijderen. Probeer de juiste balans te vinden als het aankomt op water. Liever iets minder dan een scheut te veel.

Heeft jouw Clusia last van gevlekt blad?

Die kleine bruine puntjes die op jouw Clusia blad terecht komen, ook daar ben ik nog niet helemaal over uit. De een zegt schildluis, de ander geeft aan dat het een bacterie kan zijn. Soms komen ze alleen op bij de nieuwe bladeren van de Clusia en laten ze de oude met rust. Het is mij ook nog een mysterie wat het precies kan zijn. Weet jij hier meer vanaf? Laat het dan onder in de reacties achter, zodat ik ook mijn Clusia verzorging skills kan verrijken!

Heeft jouw Clusia last van hangend blad?

Heb jij last van hangend blad? En zijn ze geel van kleur? Dan heb je iets te veel water gegeven aan jouw Varkensboom. Je zal zien, de bladeren zullen binnen no time op de grond liggen. Voel even aan of de stam een harde of zachte structuur heeft. Is het zacht, dan zit de rot door heel de kamerplant verspreidt en zal je Clusia in een hoopje snot veranderen en valt 'ie niet meer te redden.

Kan mijn Clusia bloeien? 

Een Varkensboom die in bloei staat zal je niet zo snel zien in de woonkamer. Geef jij echt de ultieme verzorging en liefde aan jouw Clusia en heeft 'ie er al wat jaartjes op zitten, dan kan het wel gebeuren dat er iets opbloeit tussen jullie. De bloem komt uit de kern van de groene toef gezet en heeft een prachtige wit roze tint. Wel kost het een hoop energie voor de Clusia om de bloemen uit te laten komen. Knip de bloem weg met een schone schaar, zodat de energie bespaart blijft en naar de bladeren toe gaat. Wil je deze mooie blikvanger laten zitten, dan kan dat natuurlijk. Wees alleen niet getreurd als er wat blad uitvalt.

Heeft mijn Clusia onderhoud nodig?

De Clusia kan met de juiste verzorging enorme uitlopers maken. Word het jou allemaal te wild? Dan kan je de Clusia gerust snoeien. Trim de uitlopers door ze schuin af te knippen met een schone schaar. Dit betekent ook dat je een hoop stekmateriaal hebt en je interieur vol kan zetten met dit dikbladige exemplaar. Zit er een lelijk blad tussen. Knip hem dan zo laag mogelijk af met een schone schaar, zodat de Clusia weer energie steekt in een nieuw blad. Zo staat jouw Clusia er weer fris en fruitig bij en kan je deze verzorging ook weer afstrepen van je lijstje.

Moet ik mijn Clusia schoonmaken? 

De Clusia kan op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken, aangezien de kamerplant er niet altijd even fris bij kan staan. Je kan het best het stof afnemen met een doekje of langsgaan met de plantenspuit. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant minder goed energie op kan nemen. Geef je kamerplant dus zo nu en dan een opfrisbeurt. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Clusia zitten? Haal ze eraf zodat je Clusia er weer fris en fruitig bijstaat. 

Hoe ziet mijn Clusia er over een half jaar uit? 

Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Clusia, dan kan je binnen no time een enorme boom in je huiskamer hebben staan. Langzaam maar zeker komen de nieuwe scheuten op, waardoor ook de nieuwe vertakkingen de lucht in schieten. Een mooie volle kamerplant, waar ook een hoop stekmateriaal te vinden is. Win, win! Uiteraard wilt de Clusia in ruil voor al dat moois wel de juiste verzorging krijgen.

Welke beestjes houden er van de Clusia?  

Over het algemeen heeft de Clusia bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de kamerplant op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Clusia omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Zie je iets kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestje afkomt. 

Is mijn Clusia giftig voor mijn huisdier?

De Clusia valt onder het kopje ‘giftig’. Dat wordt dus oppassen geblazen met jouw trouwe viervoeter in de buurt. Is er een klein stukje van jouw Clusia opgepeuzeld dan kan dat niet veel kwaad. Is je halve Clusia weg, dan kan jouw huisdier last krijgen. Symptomen zoals diarree en misselijkheid kunnen opkomen. Neem in dit geval gelijk contact op met de dierenarts. Ook moet je zelf oppassen, aangezien het sap kan zorgen voor huidirritaties. Houdt dit goed in de gaten!


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Clusia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat het hieronder weten!


Aanbevolen producten
Clusia verzorging