• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Caryota verzorging

4.5
(4)

Ben jij gek op die mooie bladeren van de Caryota maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Caryota kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Vissenstaartpalm een echte eyecatcher wordt! Lees hieronder meer!

Met zijn Vissenstaart bladeren en zijn groene exotische verschijning, wordt jouw indoor jungle in een klap verrijkt. Deze palmachtige komt oorspronkelijk uit het verre Indonesië en Australië, waar ze meters hoog worden in de dichtbeboste jungle. En wat leuk is, de Caryota wordt in zijn natuurlijke habitat gezien als junglefood. Daar vertel ik je later meer over!

Hoe geef ik mijn Caryota water? 

Een constante vochtige grond, net zoals in zijn natuurlijke habitat. De Caryota houdt wel van een slok zodat er een vochtige omgeving wordt gecreëerd voor de wortels. Een te natte bodem, daar houdt ‘ie niet van. Zorg ervoor dat er geen laag water op de bodem van de pot blijft hangen. Hierdoor kan de Vissenstaartpalm last krijgen van wortelrot. Geef liever wat minder dan een scheut teveel.

Hoeveel water je moet geven verschilt natuurlijk per kamerplant, de een is groter dan de ander en het plekje die je jouw jungle maatje hebt gegeven is ook van invloed. Ik check daarom altijd de potgrond! Door mijn vinger in de aarde te stoppen kan ik voelen of de potgrond vochtig of droog is.

Sproeien, moet dat ook? 

Een hoge luchtvochtigheid is echt een must bij de Caryota. De Caryota is de tropische luchtvochtigheid gewend en wil graag dat je wat vaker langsloopt om te sproeien. Daarnaast zorg je ervoor dat de bladeren stofvrij blijven, zodat de openingen in het blad de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. Zowel tijdens de warmere als koudere dagen mag je langsgaan met je plantenspuit, zodat droge gele en bruine randen buiten de deur worden gehouden. Sproei er dus lekker op los! Hij zal zich helemaal thuis voelen zoals in zijn natuurlijke habitat. 

Heeft mijn Vissenstaartpalm voeding nodig? 

De Vissenstaartpalm kan je in de lente- en zomermaanden best een extraatje geven. Vooral omdat de kamerplant dan nieuwe scheuten aan maakt en dit veel energie kost. Je kan het beste palmvoeding aan je geliefde Caryota geven en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Geef liever wat minder voeding aan je Caryota dan te veel. Te veel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje.

Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde kamerplant. Deze verzorging is makkelijk toe te passen bij jouw Caryota. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer! 

Heeft jouw Caryota pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij de Vissenstaartpalm pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Caryota overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Caryota het best? 

De Vissenstaartpalm kan het op veel plekjes naar zijn zin hebben bij jou thuis! Een plekje met indirecte zonnestralen vindt hij heerlijk, maar kan zelfs nog een tikkeltje donkerder staan. Heb jij een ochtend of einde middag zonnetje, oftewel een raam op het oosten of westen? Geef hem dan een plekje waar hij indirect zonlicht krijgt. Ook mag je hem wat donkerder zetten. Zolang er nieuwe scheuten opkomen, zal de kamerplant het goed naar zijn zin hebben. De Caryota heeft wat dat betreft geen hoge eisen.

In de volle zon, kan dat ook?

Heb jij de felle middagzon die naar binnen schijnt? Dan moet je uitkijken! De Caryota vind het namelijk niet fijn om deze felle zonnestralen op het blad te krijgen. De bladeren kunnen geel van kleur worden door het felle zonnetje, maar er kunnen ook bruine brandplekken ontstaan op het blad, wat niet bepaald sierlijk is. 

En op een donker plekje?

Helemaal op een donker plekje wegzetten zonder licht zal de Caryota niet fijn vinden. Iedere kamerplant heeft natuurlijk licht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Komt er geen natuurlijk daglicht, dan wordt het erg lastig voor de kamerplant om nieuwe scheuten aan te maken. Ook zal er snel te veel water worden gegeven, waardoor wortelrot op de loer ligt. Dit komt omdat de Caryota bijna geen water zal verbruiken op zo een donkere standplaats.

Wat gebeurt er als mijn Caryota naast de verwarming staat?

Staat jouw Caryota vlakbij de verwarming? Dan moet je opletten! De verwarming zorgt voor een droge lucht en haalt de luchtvochtigheid naar beneden. De warme lucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Merk je dat de potgrond van de Vissenstaartpalm sneller droog wordt? Zet hem dan wat verder van de verwarming af. Heb jij een vloerverwarming in huis? Zet je Caryota dan op een tof krukje of tafeltje zodat hij het niet te warm krijgt en zonder water komt te staan. 

Hoe kan ik het beste mijn Vissenstaartpalm verpotten?

De Caryota doet alles op zijn gemakje. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een grotere pot heeft vele voordelen! De wortelkluit van de Caryota kan er op los gaan en de potgrond kan meer water opslaan. Dit maakt het ook een stuk makkelijker als het aankomt op de verzorging van jouw Caryota. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het beste mijn Caryota verpotten?

Je kan het best de Vissenstaartpalm in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Caryota kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Caryota in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je de Vissenstaartpalm meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken, waardoor de het eigenlijk lastiger wordt de verzorging van de Caryota goed toe te passen. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is of je geeft net te weinig waardoor de kamerplant kan verdrogen omdat de wortels niet bij het water kunnen. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in verhouding een beetje raar uitzien. De Caryota is geen snelle groeier dus raad ik je aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Caryota in een te kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Caryota niet fijn vinden. De kweker gaf aan dat de kamerplant niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Vissenstaartpalm wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go!

Hoe kan ik het best mijn Caryota stekken? 

Een Caryota jungle creëren in jouw woonkamer? Wie wil dat nou niet! Door ze zelf te stekken wordt dit nog leuker! De methode die je kan toepassen bij jouw Caryota is door je kamerplant te scheuren. In plaats van één exemplaar kan je er zo twee of zelfs drie creëren! Graag deel ik al mijn tips met jou, dus lees snel verder! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Vissenstaartpalm stekken?

Je kan het best de Vissenstaartpalm het beste in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Caryota kan stekken! 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Caryota stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Caryota stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Vissenstaartpalm last van verkleurd, gescheurd of hangend blad? 

Met zijn vissenstaart vormige verschijning siert hij iedere indoor jungle. De groene, excotische bladeren zorgen voor subtropische vibes in jouw huiskamer. In ruil voor jouw minimale verzorging, geeft de Caryota het maximale terug. Merk je toch iets raars op aan jouw Vissenstaartpalm? Dan is het zeker aan te raden om na te gaan welke verzorging je precies toepast aan jouw geliefde Caryota. Hieronder bespreek ik alle mogelijke ‘bladscenario’s’ met jou door! 

Heeft jouw Caryota last van een bruin randje?

Krijgen de onderste bladeren een bruin randje? Worden ze vervolgens ook nog eens geel? Dit blad is aan het aftakelen en zal op den duur afsterven. No worries, dit is het natuurlijke proces van de kamerplant. Hij laat zijn onderste blad vallen zodat er meer energie naar de top en nieuwe scheuten van de Caryota kan worden doorgezet. 

Worden de bladeren van jouw Caryota langzamerhand geel en krijgen ze bruine puntjes en randen?

Krijgen alle bladeren een bruin randje met verder een gele gloed over het blad? Dan moet je het watergeef schema en de verzorging die jij toepast bij jouw Caryota eens goed onder de loep nemen. Als je teveel water geeft kunnen deze kleuren oppoppen. Dit heeft te maken met het feit dat er geen zuurstof aanwezig is in de potgrond waardoor bacteriën zich volop kunnen voortplanten. Heb je dit op tijd door, stop dan gelijk met watergeven en laat de potgrond even opdrogen. Geef ook geen extra water.

Drijft de kluit haast weg uit de pot? Verwijder deze gelijk en geef hem een nieuw potje met verse potgrond. Doe je dit niet, dan zullen de wortels van de kamerplant er als eerste aangaan. Vervolgens zal de rot doortrekken naar de stengels en zal je zien dat jouw kamerplant binnen no time in een hoopje snot zal veranderen. De Caryota zal in deze toestand niet meer te redden zijn. Zorg ervoor dat de kamerplant nooit in een laagje water komt te staan en voel met je vinger hoe de potgrond aanvoelt. Geef nooit overmatig water, want zoals je ziet zal je jungle maatje daar niet goed op reageren. 

Heeft jouw Caryota last van gescheurd blad?

Naarmate de kamerplant ouder wordt, des te meer het blad zal inscheuren. Dit heeft niet te maken met de verzorging die jij toepast aan jouw geliefde Caryota. Het is namelijk een natuurlijke proces van de kamerplant en is niet tegen te houden. Zelf vind ik het erg leuk staan bij de kamerplant, aangezien de vissenstaart look nog beter naar voren komt en de Caryota een robuuste eyecatcher wordt. 

Kan mijn Caryota bloeien? 

In bloei staan kan deze kamerplant zeker! De Vissenstaartpalm kan op oudere leeftijd in een hoop bloemetjes aanmaken, die vervolgens in kleine nootjes veranderen. Dit zal alleen niet zo snel in jouw woonkamer gebeuren, tenzij je de ultieme verzorging toepast bij jouw Caryota. Wel komt dit veel voor in zijn oorspronkelijke habitat, de grote jungle, waar het klimaat optimaal is om de Caryota tot bloei te laten komen. Hoe deze bloemen eruit zien? De Vissenstaartpalm maakt lange stengels aan, waar de bloemen in trossen opkomen. Vervolgens transformeert deze bloemenzee zich in nootjes, de vrucht van de Caryota. Zodra deze rijp zijn vallen ze op de grond in de natuur op de grond waardoor ze zich kunnen verspreiden.

Als de Caryota is uitgebloeid, zal je zien dat de kamerplant langzamerhand zal afsterven. De kluit overleeft het en zal op den duur nieuwe stengels aanmaken. De vruchten met zaadjes erin worden verspreid door vogels en insecten, zodat de Caryota zich kan verspreiden en nog meer van zichzelf kan laten zien in de jungle.

Wist je dat de Caryota ook beter bekend staat als junglefood!  

De Caryota staat bekend als junglefood onder de locals in de jungle van Azië. Er zijn een hoop locals die de stam van de Vissenstaartpalm ontleden om zo tot de witte kern te komen. Dit goedje wordt gebakken of gefrituurd en wordt toegevoegd in alcoholische drankjes. Olifanten vinden dit ook een heerlijke snack. Hier zelf mee aan de slag gaan is alleen geen goed idee! Laat dit lekker aan de inwoners van de jungle over en geniet van zijn uiterlijk.

Heeft mijn Vissenstaartpalm onderhoud nodig?

De Caryota kan nogal een wilde look hebben. De bladeren en stengels die alle kanten opgaan, geven echt het natuur gevoel in jouw woonkamer. Vindt je de Caryota er te wild bij staan? Knip de stengel met een schone schaar zo dicht mogelijk bij de stam af, maar het is leuker om de kamerplant er op zijn natuurlijkst bij te laten staan. Zie je hier en daar een geel of bruin blad? Verwijder het blad door de stengel zo laag mogelijk af te knippen met een schone schaar. Zo staat jouw jungle maatje er weer fris en fruitig bij!

Moet ik mijn Vissenstaartpalm schoonmaken? 

Iedere kamerplant kan wel eens een poetsbeurt gebruiken. Ook dit klusje hoort bij de verzorging van een Caryota. Deze kamerplant kan nogal wat stof opvangen en kan je het beste verwijderen. Je kan de bladeren eventueel afnemen met een doekje of stofvrij maken door een sproei- of douchebeurt te geven. De bladeren kunnen beter de belangrijke stoffen opnemen en de hogere luchtvochtigheid vindt de kamerplant altijd fijn. Win, win! De afgestorven en gedroogde bladeren die je aan de onderkant ziet bungelen kan je het best bij de stengel aanzet afknippen met een schone schaar. Zo staat jouw Caryota er weer fris en fruitig bij!

Hoe ziet mijn Vissenstaartpalm er over een half jaar uit? 

Geef jij je Caryota de ultieme verzorging? Dan zal je zien dat er een hoop nieuwe scheuten omhoog zullen komen en jouw kamer beetje bij beetje groener wordt. Staat de Caryota al een tijdje te shinen in jouw interieur? Check dan even of het potje niet te krap is. Geef hem zo nodig een nieuw potje en hij kan er weer tegenaan! Je zal zien dat jouw mini oerwoud zal veranderen in een ware jungle.

Welke beestjes houden er van de Caryota?

Volgens de kweker heeft de Vissenstaartpalm bijna nooit last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manieren het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen door jouw open raam. Je kan het helaas niet altijd mijden.

Heb jij last van beestjes op jouw Caryota? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik je ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefst vanaf! 

Is mijn Caryota giftig voor mijn huisdier?

Dit is echt een feestje, want de Caryota is niet giftig! De zaden daarentegen wel! Gelukkig zullen deze niet zo snel voorkomen bij jou in de woonkamer, dus geef hem gerust een plekje in jouw indoor jungle. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Caryota of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Caryota verzorging