• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Beaucarnea verzorging

4.8
(5)

Vind jij die Beaucarnea oh zo mooi maar heb je geen groene vingers en al helemaal geen verstand van de verzorging? Met al mijn tips & tricks leer jij je kamerplant als de beste kennen en verzorgen. Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Beaucarnea nodig heeft om er jungle uhmm... desertproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langs gegaan bij dé expert, de Beaucarnea kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Olifantspoot een echte uitblinker wordt!

Zijn krullerige groene toef en dikke stam zorgen voor het ultieme desert gevoel. Hij tovert ieder leeg hoekje om tot een excotisch paradijs. Hij staat ook wel beter bekend als olifantspoot of Ponytail en paradeert voornamelijk in het verre Mexico met zijn lange lokken. Ze kunnen tot wel 10 meter de lucht in schieten en een enorm brede stam aanmaken. Een droog klimaat en flinke zonnestralen, daar krijgt de Beaucarnea geen genoeg van.

Hoe geef ik mijn Olifantspoot water? 

De Beaucarnea is wat dat betreft een echte survivor. De hoge droge temperaturen overleefd deze kamerplant gemakkelijk, aangezien de Beaucarnea het water in zijn stam opslaat. Slim is deze krullenbol zeker. Als je af en toe water geeft en verder de kluit goed droog laat staan zal jouw jungle maatje content zijn!

De kweker gaf als tip om de Beaucarnea vanaf onder water te geven als dat mogelijk is. Heb jij je Olifantspoot in een te gekke pot met schotel geplaatst? Dan kan je gerust via de schotel je jungle maatje voorzien van een flinke scheut water. Door het drainage gat zal het water kunnen worden opgenomen. De wortels van de Beaucarnea zullen het water opnemen en zo weer hun voorraad in de stam kunnen aanvullen.

Door je vinger in de potgrond te steken, tot twee knokkels diep, kan je altijd aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Bij de Beaucarnea geldt het volgende; Less is more! Houdt ook rekening met de standplaats van je Olifantspoot. Hoe donkerder je hem neerzet, hoe minder water de kamerplant zal verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Beaucarnea te veel water geef?

Geef je je Beaucarnea per ongeluk net even teveel water? Laat de potgrond dan goed opdrogen! Komt dit vaker voor, dan kan je een hoop schade aanrichten bij jouw geliefde Pony tail. Wat er kan gebeuren? Je zal zien dat de kamerplant in eerste instantie wat last zal hebben van bruine/gele bladpunten en slap hangengd blad. De geelbruine kleur zal vervolgens over het gehele blad trekken en afsterven. Dit is een teken dat je de kamerplant even van het water af moeten houden en de potgrond goed moet laten opdrogen.

Merk je dat de dikke stam zacht begint te worden en je kamerplant in het water drijft? Dan gaat er iets niet goed! Grote kans dat je last hebt van wortelrot. Je kamerplant zal binnen no time veranderen in een hoopje snot. Helaas kan je Beaucarnea in dit stadium niet meer herstellen van deze overdosis en is hij rijp voor de composthoop. Onthoud goed, less is more! Geef liever iets minder dan iets meer. Vooral bij de Beaucarnea is dit echt een must.  

Wat gebeurt er als ik mijn Olifantspoot te weinig water geef?

De Beaucarnea kan het goed uithouden als je hem een of twee keer vergeet, maar overdrijf niet. Iedere kamerplant heeft water nodig om nieuwe scheuten op te laten komen. Als je de Beaucarnea te weinig water geeft en deze verzorging blijft geven, zal je zien dat het blad zijn mooie groene verschijning verliest en bruin van kleur wordt. Kom gelijk in actie als jouw Beaucarnea deze verschijnselen heeft.

Zie je dat het blad verdroogd of verschrompeld is? De kamerplant trekt alle nodige energie uit de bladeren en de dikke stam om te kunnen overleven. De rimpelige structuur zal over de gehele stam trekken en vervolgens zacht kunnen aanvoelen. Is dit het geval? Dan is het einde verhaal voor jouw groene krullenbol. Teveel water is niet goed, maar te weinig natuurlijk ook niet. Laat je jungle maatje dus niet helemaal uitdrogen, zodat hij er mooi bijstaat. 

Sproeien, moet dat ook? 

Hij geeft geen kick om een hoge luchtvochtigheid. Zijn dikke bladeren die soms wat scherm aan kunnen voelen, kunnen tegen een hoop invloeden en zorgen daarom goed voor zichzelf. Wel kan je gerust met je plantenspuit langs gaan om het blad stofvrij te maken. Hierdoor kan het blad beter voedingsstoffen opvangen die nodig zijn. Doe dit lichtjes zodat er niet teveel water op het blad achterblijft. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken wat niet de bedoeling is. Na zo een opfrisbeurt zal 'ie er weer mooi bijstaan!

Heeft mijn Beaucarnea voeding nodig? 

Af en toe wat voeding vindt de Olifantenpoot fijn. Vooral in de groeiperiode kan deze groene krullenbol wat voeding gebruiken voor de nieuwe scheuten. Doe dit wel met mate, want de Beaucarnea is door zijn dikke stam zelfvoorzienend en slaat naast water ook voedingsstoffen op. In de herfst- en winterperiode hoeft de Beaucarnea geen voeding.

Zelf gebruik ik graag cactus- en succulenten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan de Beaucarnea geven dan teveel, in verband met zijn eigen voorraad. Teveel voeding kan er ook voor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Kans op verbranding ligt dan op de loer. 

Natuurlijke voeding geven aan jouw geliefde jungle maatje is ook een optie. Geef jij je Beaucarnea bijvoorbeeld regenwater? Dan ben je goed bezig! Daar zitten namelijk al een hoop voedingsstoffen in die jouw jungle maatje enorm goed kan gebruiken. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer over de huis-tuin-en-keuken receptjes waar jouw kamerplant van zal smullen! 

Heeft jouw Olifantspoot pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Olifantspoot pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven. 

Waar staat mijn Olifantenpoot het best? 

Ze houden van het zonnetje op hun groene bolletje. Een echte zonfanaat, zo kan je de Beaucarnea wel noemen. Heb jij het felle middagzonnetje wat naar binnen schijnt? Zet hem dan wel iets verder van het raam af om brandplekken te voorkomen. Met de juiste hoeveelheid zonnestralen zal de groene toef flink kunnen groeien. Heb jij alleen een plekje met indirect zonlicht beschikbaar? Zet hem dan wat dichter bij het raam.

In de volle zon, kan dat ook?

De Beaucarnea is gek op het zonnetje, maar schijnt het zonnetje iets te fel, dan kunnen er brandplekken terecht komen op het blad. Deze vlekken zijn bruin van kleur en gaan helaas niet meer weg. Merk je op dat er plekje op je blad tevoorschijn komen? Zet je Olifantspoot iets verder van het raam af.

Staat jouw Olifantspoot op een donkere plek?

Geef jij je de Beaucarnea een wat donkerder plekje dan zal je in eerste instantie niks geks zien, maar op den duur kan er wortelrot opkomen. Vergeet niet dat als de Beaucarnea donkerder staat, de kamerplant ook minder water verbruikt. Vaak gaat het hier fout. Ook zal de kamerplant op een donkere standplaats geen nieuwe scheuten op laten komen. Geef de Beaucarnea de juiste verzorging om al deze ellende te voorkomen.

Staat jouw Beaucarnea vlakbij een verwarming?

Heb je de Olifantspoot een plekje bij de verwarming gegeven, dan is het een must om de potgrond van de Beaucarnea zo nu en dan te checken. Hij kan het goed handelen, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Staat de Beaucarnea tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Ook is het niet een heel fraai gezicht, dus geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn groene bladeren kan showen. Heb jij een vloerverwarming? Zet de Beaucarnea op een tof krukje of tafeltje, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Kan de Beaucarnea ook buiten staan? 

Wil jij het tropische sfeertje ook terug laten komen in jouw tuin of op het balkon? Dan is de Beaucarnea inderdaad het perfecte jungle maatje hiervoor. Het is alleen wel aan te raden om je geliefde Beaucarnea alleen tijdens de zomermaanden een plekje buiten te geven. In ons koude kikkerlandje kan het weer nogal wispelturig zijn en is het daarom van belang dat de Beaucarnea bij temperatuurverschillen of een heftige regenbui weer binnen wordt gezet. Laat de Beaucarnea binnen staan zodat de kamerplant geen shock kan ervaren en je dezelfde verzorging kan blijven toepassen.

Hoe kan ik het best mijn Beaucarnea verpotten?

De Beaucarnea valt onder het kopje ‘langzame groeier’ en heeft kleine wortels. Verpotten is daarom afgeraden door de kweker. Vaak worden ze al in een mooie coupe geplaatst waarin ze voldoende ruimte hebben voor de wortels. Voordat al de wortels een groot stelsel vormen, moet je flink wat geduld hebben. De Beaucarnea kan daarom jarenlang in dezelfde kweekpot blijven staan. Het is daarom erg simpel bij de Beaucarnea; kies een leuke sierpot uit en zet hem erin. Het genieten kan beginnen! 

Mijn Beaucarnea groeit zijn pot uit, wat nu?

Staat jouw Beaucarnea al jaren te pronken in jouw indoor jungle en zie dat hij zijn potje is ontgroeid? Check dan eerst of zijn wortels door de gaten van de kweekpot komen. Is dit het geval en is er een heel wortelstelsel buiten de kweekpot te vinden? Dan kan je aan de slag met het verpotten van de Olifantspoot. Door de Beaucarnea een grotere pot te geven hebben de wortels weer voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en wordt de waterbuffer ook vergroot. Verse potgrond is op zijn tijd ook niet verkeerd.

Wanneer kan ik het beste mijn Beaucarnea verpotten?

Je kan de Beaucarnea het beste in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Olifantspoot kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Beaucarnea in een grote of brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Beaucarnea is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Olifantspoot in een kleine pot komt te staan?

Een potje waar de Beaucarnea een centimeter of twee extra heeft, kan de kamerplant voor een bepaalde tijd goed uithouden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Beaucarnea wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel raken en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal ook ten nadele zijn voor de verzorging van de Beaucarnea. Een te kleine pot is daarom echt een no go! Laat lekker in zijn kweekpot zitten, zodat je zeker weet dat dit goed gaat!

Hoe kan ik het beste mijn Beaucarnea stekken? 

Wil jij jouw Beaucarnea jungle vergroten? Ga dan aan de slag met het vermeerderen van je groene jungle maatje. Het vermeerderen van de Beaucarnea is wel wat lastiger dan de gemiddelde kamerplant. Heeft jouw Olifantspoot een kleintje laten opkomen op de stam of rond de stam? Lucky you! Pups kunnen opkomen in de potgrond of op de stam van de Beaucarnea en is de makkelijkste manier om jouw Beaucarnea te stekken. Deze kleintjes zitten vast aan de moederplant en komen op die manier aan hun voeding. Als ze groter worden kan het wat krapjes worden in de pot en kan je de Beaucarnea pup het beste een eigen potje geven. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Olifantspoot stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Olifantspoot kan stekken!  

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Beaucarnea stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij de Beaucarnea pups komt er weinig verzorging bij kijken. Geef nadat je de pup hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine pups en kan je ze lekker hun ding laten doen!

Kan de Beaucarnea nieuwe uitlopers maken op een kale stam?

Heb jij een kopstek afgenomen van jouw Beaucarnea? Zit je nu met een dikke kale stam? Laat hem staan en je zal zien dat er vanzelf kleine uitlopers zullen ontstaan vanuit de stam. Geef dezelfde verzorging aan je Beaucarnea en er komen weer mini's op. Soms kan het wel eens voorkomen dat er niks meer terug groeit. Het blijft toch altijd een risico als je jouw woestijn maatje door tweeën splitst. Een hoop geduld en liefde zal de kans in ieder geval vergroten.

Heeft jouw Beaucarnea last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Gekruld, ruig, groen en volumineus. Dat zijn de kenmerken van de Beaucarnea bladeren. De bladeren kunnen goed tegen een stootje, omdat ze in hun natuurlijke habitat weerbaar moeten zijn voor extreme omstandigheden. Enorme droogte, felle zonnestralen en zo nu en dan een regenbui. Hierdoor kan jouw woestijn maatje best wel wat hebben en is hij makkelijk te verzorgen. Merk je iets raars op aan de bladeren van de Beaucarnea, dan kan je het beste jouw verzorging skills onder de loep nemen. Hieronder alle scenario's op een rijtje.

Heeft jouw Olifantspoot last van geel blad?

Zijn de onderste bladeren van de Beaucarnea geel of bruin van kleur? No worries, de kamerplant laat zijn oude blad vallen, zodat er meer energie naar die nieuwe scheuten kan gaan. Dit hoort bij het natuurlijke proces van de Beaucarnea en staat los van de verzorging die je geeft.

Worden alle bladeren van jouw Beaucarnea langzamerhand geel en gaan ze er treurig bijhangen? Dan moet je de verzorging die je toepast bij je Beaucarnea even grondig onder de loep nemen. Merk je dat de potgrond erg vochtig is? Dan is er grote kans dat je kamerplant hier last van heeft. Laat de potgrond goed opdrogen en verwijderen de gele bladeren. Gaan de bladeren ook nog eens hangen, dan is er grote kans dat er wortelrot aanwezig is. De dikke stam zal op de duur zachter worden en binnen no time in een hoopje snot veranderen. De kamerplant zal helaas niet te redden zijn. Vergeet dus niet, less is more! 

Heeft jouw Beaucarnea last van bruine punten en randen?

Zeg je Beaucarnea, dan zeg je bruine punten. Tja, dat hoort er toch wel een beetje bij en is een natuurlijke imperfectie van de kamerplant. De uiteindes verschrompelen een beetje en laten op den duur los. Dit staat helemaal los van jouw Beaucarnea verzorging skills. Je kan de Olifantspoot een frisse coupe geven door de punten wat bij te knippen met een schone schaar, et voila! Hij staat er weer stralend bij. 

Zie je dat je Beaucarnea last heeft van bruine randen? Dan zal hij het niet helemaal naar zijn zin hebben op zijn standplaats. Dit is vaak een teken dat de kamerplant te donker staat. Zet hem dichter bij het raam zodat hij alle nodige zonnestralen kan opvangen. Zorg er in ieder geval voor dat hij er voldoende licht heeft. Geef de juiste verzorging aan jouw Beaucarnea voor het optimale resultaat.

De kern van de Beaucarnea is rood, hoe kan dat? 

De kweker vertelde dat het wel eens kan voorkomen dat de kern van de Beaucarnea een rode kleur heeft. De uitloop van de stengels kunnen deze kleur aannemen door bepaalde voedingswaarde of door de grond waar de Olifantspoot in is opgegroeid. Bepaalde waardes zorgen voor deze rode kleur. Het zonnetje heeft hier ook invloed op. Staat jouw Beaucarnea in de brandende zon? Dan is de kans groter dat ze een rode gloed over zich heen kunnen krijgen. De rode kleur beschermd het blad tegen verbranding. Op deze manier kunnen ze de felle zonnestralen goed opvangen!

Kan mijn Olifantspoot bloeien?  

De Beaucarnea kan pluimachtige bloemen aanmaken als jij het ultieme klimaat van zijn natuurlijke habitat kan nabootsen. Een bloeiende Olifantspoot zal je daarom niet zo snel tegenkomen in jouw huiskamer. Op de droge vlaktes in het verre Mexico zal je meerdere Beaucarnea’s in bloei zien staan. Vanuit de kern zal er een grote stengel tevoorschijn komen die een grasachtige look heeft. Pas als de Beaucarnea volwassen is, zullen de pluimen de lucht in schieten. Een hoop geduld heb je wel nodig, aangezien het een jaartje of 25 kan duren voordat deze uitkomen.

Heeft mijn Beaucarnea onderhoud nodig?

De Olifantspoot kan er met zijn krullerige coupe nogal wild bijstaan. Zijn natuurlijke lokken, daar steelt hij de show mee! Zonde als je daar de schaar in zet! Worden de bladeren echt te lang en komen ze tot de grond, dan kan je mag je ze bijpunten. Zorg ervoor dat je dit altijd met een schone schaar aan de slag gaat. Zie je dat er bruine puntjes tevoorschijn komen waar je de schaar erin hebt gezet? De kamerplant laat de uiteinde opdrogen, zodat er geen bacteriën in het blad terecht komen. Met de juiste verzorging zal de Beaucarnea er weer fris en fruitig bijstaan.

Moet ik mijn Beaucarnea schoonmaken? 

Staat je Olifantenpoot er wat slonzig bij? Geef hem een opknapbeurt! Dat kan deze rakker zo nu en dan wel gebruiken. De kweker vertelde dat het stof de minuscule openingen blokkeert van het blad waardoor de kamerplant de belangrijke voedingsstoffen op kan nemen. Geef hem dus zo nu en dan een opfrisbeurt, door met je plantenspuit langs te gaan of een vochtige doek. Heb je ook wat oude vergeelde of verschroeide bladeren aan jouw Beaucarnea zitten? Haal ze eraf zodat je deze groene toef er weer fris en fruitig bijstaat.  

Hoe ziet mijn Beaucarnea er over een half jaar uit? 

Geef jij je Beaucarnea de ultieme verzorging? Dan zal de kamerplant jou belonen met mooi groen blad. De Olifantspoot kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft, maar dat kan even duren. Het is niet een enorm harde groeier, dus hij zal er een half jaar later vrijwel hetzelfde uitzien. Je zal ook zien dat het proces van bladeren die afvallen continue doorgaat en langzaam maar zeker nieuwe scheuten laat opkomen. Wordt de Beaucarnea nog groter, dan zal de Olifantspoot een nieuwe pot niet verkeerd vinden. Verder zal deze Beaucarnea met de juiste verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien en kan je genieten van dit groene exemplaar! 

Welke beestjes houden er van de Beaucarnea?  

Over het algemeen heeft de Olifantspoot bijna nooit last van nare beestjes. Voordat de Beaucarnea op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op natuurlijke vijanden. Helaas kan je de kruipende wezentjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Beaucarnea, omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Beaucarnea last van wolluis?

Zie jij kleine witte bolletjes op jouw Beaucarnea zitten? Maak kennis met mr. Wolluis. De wolluis is gek op de Beaucarnea en komt daarom graag op bezoek. De wolluis is te herkennen aan zijn witte pluizige verschijning. Deze kleine witte dotjes kunnen zich snel verspreiden als jij niet gelijk in actie komt en zullen het blad van de Olifantspoot aantasten.

Krioelt het niet van de witte dotjes, maar zit er een ander naar beestje op je kamerplant? Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! Probeer een tochtig plekje altijd te vermijden en geef altijd de beste verzorging aan jouw Beaucarnea.

Is mijn Olifantsplant giftig voor mijn viervoeter?

Goed nieuws! De Beaucarnea valt niet onder het kopje giftig. Zet de Beaucarnea met een gerust hart in jouw indoor jungle!


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Beaucarnea of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Beaucarnea verzorging