• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Bananenplant (Musa) verzorging

4.2
(5)

Zeg je Bananenplant dan zeg je tropisch oerwoud! Tropischer kan bijna niet met deze Musa Dwarf Cavendish. Bananen zal je niet snel van deze rakker krijgen, mits je een optimaal klimaat in je huiskamer hebt. Heb je alleen geen groene vingers? Hieronder deel ik al mijn verzorging tips met jou zodat je Musa er op en top bij staat! Na een bezoekje aan de Musa kweker ben ik nog meer te weten gekomen over dit grootbladige exemplaar.

Door zijn wilde, soms ingescheurde en gevlekte bladeren is dit echt een woest exemplaar en een mooie toevoeging aan jouw urban jungle. Zijn roots liggen in het verre Azië, maar rondom de Canarische eilanden en op het vaste land van Costa Rica is 'ie ook gespot. Het leuke aan de Bananenplant is dat hij een hoop mini's aanmaakt die zo de potgrond uit komen gezet. Voor je het weet staat heel je interieur vol met Musa's. Hoe leuk!

Hoe geef ik mijn Bananenplant water?

De Musa Dwarf Cavendish is een echte zuiper. Hij voelt zich het fijnst in een bodem die constant vochtig is. De Musa bestaat bijna volledig uit water en heeft daarom een hoop water nodig, veel water! Als je de Musa stam doormidden snijdt zie je het water er bij wijze van uitlopen. Ik zorg er daarom voor dat de potgrond van de Musa altijd goed vochtig blijft.

Om hier zeker van te zijn controleer ik altijd de potgrond, door mijn vinger in de grond te steken, tot twee knokkels diep. Je kan op deze manier aanvoelen hoe vochtig of droog de grond is. Als de potgrond van mijn Musa nog aan de droge kant is geef ik hem nog extra water. In de lente en zomer kan de Bananenplant veel water verdampen als de temperaturen wat hoger liggen. Tijdens de koudere maanden zal de Bananenplant natuurlijk minder water verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Musa te veel water geef?

Een Musa en te veel water. Dat kan bijna niet fout gaan. Maar drijft jouw Bananenplant zijn potje uit en merk je dat er een bepaalde lucht uit de pot komt gezet? Beginnen de bladeren enorm te hangen en voelt het zacht en snotterig aan? Dan heeft jouw Bananenplant last van wortelrot! Aiii, geef nooit meer water dan dat de potgrond aankan of zorg ervoor dat het overtollige water weg kan vloeien. De Musa valt helaas niet meer te redden.

Wat gebeurt er als ik mijn Bananenplant te weinig water geef?

Een Musa en te weinig water is geen goede combinatie. De Musa is dol op water en wil niets liever dan een vochtige potgrond. Ben je jouw geliefde Bananenplant een keer vergeten dan is er niks aan de hand. Staat jouw Musa een langere tijd droog, dan is het foute boel! Je zal zien dat de bladeren last zullen hebben van geel/bruine randen, bladeren die hangen en op den duur opkrullen en afsterven. Laat het niet zo ver komen en zorg ervoor dat je de juiste verzorging toepast, zodat jouw Musa er tot in de puntjes bijstaat.

Sproeien, moet dat ook?

Pak vooral de plantenspuit erbij als je dit exotische exemplaar in jouw woonkamer hebt staan. Aan deze verzorging ontkom je niet als het gaat om de Musa. Van oorsprong komt hij uit een tropisch oord waar de luchtvochtigheid aanzienlijk hoog is. Hij is er daarom dol op als je wat vaker voorbij loopt met de plantenspuit, alhoewel het de luchtvochtigheid maar voor een korte periode zal verhogen. Met zijn grote bladeren vangt hij ook een hoop stof. Je kan dit met een doek afnemen of met de plantenspuit weg sproeien. Zet hem onder de douche of buiten tijdens een zomerse regenbui voor een optimaal effect. De bananenplant zal het heerlijk vinden.

Heeft mijn Musa voeding nodig?

De Musa wil graag wat voeding krijgen, omdat hij inéén keer kan doorschieten met zijn scheuten. Hij heeft vooral trek in de lente- en zomermaanden wanneer de kamerplant al zijn energie naar de nieuwe bladeren pompt. Als de bladeren van de Musa licht, dof en langzamerhand geel uitslaan is er duidelijke tekort aan voeding. Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go! Hierbij kan je de wortels flink beschadigen. In de herfst- en wintermaanden heeft de Musa geen trek. Geef dan ook vooral geen extra voeding.

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Deze verzorging is makkelijk toe te passen bij jouw Musa. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ geef ik jou alle opties en tips!

Heeft jouw Bananenplant pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Bananenplant het best? 

Zeg je Bananenplant dan zeg je zonfanaat! Direct zonlicht vindt de Musa het allerfijnst en zal zich hier thuis voelen. Komt er in jouw kamer een heerlijk middagzonnetje en schijnt hij op de bladeren van de Musa? Dan zal de Musa helemaal in z’n nopjes zijn. Dicht bij het raam vindt hij het allerfijnst.

In de volle zon, kan dat ook?

De Musa is echt een groot fan van een zonnig plekje, maar soms kan het hem te warm worden als er scherpe zonnestralen op zijn bladeren terecht komt. Verbranding van de bladeren kan op de loer liggen. Verbranding kan je herkennen aan de bruine vlekken, die een duidelijke beschadiging achterlaten op het blad. Check daarom geregeld of het goed gaat met je Musa.

En op een donker plekje?

Zet je jouw Bananenplant op een donkerder plekje dan zal het niet goed gaan. Het eerste wat de kamerplant zal doen is zijn bladeren laten zakken, zodat het blad zoveel mogelijk lichtpuntjes kan oppakken. Op den duur zal het blad ook lelijker worden. Tijdens de herfst- en winterperiode zal je zien dat de kamerplant zijn blad meer zal laten hangen. Heb je hem te donker gezet, geef hem dan een wat lichter plekje. Het liefst een waar de zonnestralen direct op het blad terecht komen. Helaas kan je er tijdens de donkere maanden niet veel tegen doen, dus geef je Musa vooral een goede verzorging en de kamerplant zal er mooi bij staan.

Kan mijn Musa naast een verwarming staan?

Staat jouw Musa vlakbij de verwarming? Dan kan er meer verdampen, door de warmte van de verwarming. Ook kan hierdoor het blad aangetast worden, waardoor het Musa blad eindigd met bruine en gekrulde randen. Zet de kamerplant om deze reden wat verder van de verwarming of houdt hem extra goed in de gaten. Heb je een vloerverwarming in huis? Zet je Bananenplant op een tof krukje of tafeltje, zodat je verdroging voor kan zijn.

Kan mijn Musa ook buiten staan?

Een Musa buiten neerzetten is echt een no go. In tropische oorden kan hij goed vertoeven in de buitenlucht, maar in ons koude kikkerlandje is dit toch wel een ander verhaal. Hij zal misschien wel een aantal dagen tijdens de warme zomerperiode buiten kunnen staan, maar de winter zal hij niet overleven. Wel is zijn grote broer Musa Basjoo een winterharde bananenplant die goed in de tuin kan overleven. In de winter kan de Basjoo prima overleven met een temperatuur boven het vriespunt, maar daalt de temperatuur dan zal de Basjoo goed moeten worden afgedekt zodat de vorst niet bij de kern van de plant komt. In de lente zal hij weer vrolijk opbloeien.

Hoe kan ik het best mijn Musa verpotten? 

De Musa kan uitgroeien tot een enorme joekel! Het is daarom een must om hem een nieuwe pot te geven. De Musa vindt het fijn om een nieuwe pot te krijgen, zodat hij meer ruimte voor de wortels krijgt en hij meer water kan opslaan. Kies een toffe sierpot uit die minimaal 5 cm groter is dan de kweekpot. Je kan het best de Bananenplant in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Bananenplant kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Bananenplant in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot kan in principe geen kwaad, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad jou daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook zodat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Musa in een kleine pot komt te staan?

Hier zal de Musa niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Bananenplant wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat de kamerplant uiteindelijk kan groeien tot een mooi groot exemplaar. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Hierdoor zal de verzorging van de Musa ook een stuk lastiger worden. Een te kleine pot is daarom echt een no go!

Hoe kan ik het beste mijn Bananenplant stekken?

Je wil natuurlijk je huis vol zetten met de prachtige Musa. En ik kan je vertellen, dat is mogelijk! De bananenplant staat bekend om zijn pups, de kleintjes die naast de moederplant naar boven schieten en er is een grote kans dat jij ze ook zal krijgen. Haal de pup op tijd weg, voordat ze de pot ontgroeien. Het is wel gezellig zo met z'n allen, maar veel ruimte blijft er op een gegeven moment niet meer over. Je kan het beste de kleine een nieuw potje geven. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Musa stekken?

Ik raad hierbij wel aan om dit in het voorjaar of zomer te doen. De kamerplanten zijn in het voorjaar en tijdens de zomer een stuk vitaler omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Maar wanneer kan je de pup losmaken van moederplant? Dat is een goede vraag!

De pup zit verbonden aan de moederplant en krijgt dus ook op deze manier zijn energie. Op den duur ontwikkeld de pup zijn eigen wortelstelsel en zoekt hij zelf ook naar belangrijke voedingsstoffen. Als je de pup wilt stekken kan je het beste checken of er genoeg wortels zijn voordat je hem bij zijn moeder vandaan haalt. Hieronder vertel ik jou hoe je dit het beste kan doen!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Musa stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef de Musa pup dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden.

Heeft jouw Musa last van verkleurd, ingescheurd of hangend blad?

Groot, ingescheurd, gevlekt en zo nu en dan een gele of bruine rand. Zo zien de bladeren van een Musa eruit. Het hoort bij de kamerplant en je zal het niet kunnen voorkomen. Toch kunnen er bepaalde kwaaltjes opkomen bij jouw Musa als je niet de juiste verzorging toepast. De bladeren van een Musa kunnen een hoop signalen afgeven en die bespreek ik graag met jou! 

Heeft jouw Musa last van ingescheurd blad?

En dat is met een reden. Dat komt omdat ze in hun natuurlijke habitat weerbaar moeten zijn tegen heftige windstoten. De grote bladeren hebben een groter oppervlak die veel wind kunnen vangen, waardoor de stengels kunnen afbreken. De bladeren scheuren in zodat ze flexibeler zijn als er een harde wind staat. Tijdens een ritje in de doos kan het wel eens voorkomen dat de bladeren inscheuren. Het zit er zo erg bij hem ingebakken dat hij dit ook bij jou thuis kan doen. Neem het de Musa niet kwalijk, aangezien het ieder geval niets te maken heeft met jouw verzorging skills.

Heeft jouw Musa last van hangend blad?

Dan kan het zijn dat je hem te weinig water geeft. Geef hem weer genoeg water en je zal zien dat de bladeren langzaam maar zeker weer rechtop komen te staan. In een zonnige omgeving kan het voorkomen dat de bladeren gaan hangen omdat het water sneller verdampt.

De bladeren van de Musa kunnen ook gaan hangen als de kamerplant te donker staat. In de herfst- en winterperiode kan je dit goed zien aan de Bananenplant. Door de donkere en kortere dagen wil hij genoeg licht opvangen. Hij zal zijn grote bladeren wat meer laten hangen zodat hij iedere lichtpuntje mee kan pakken. Schrik dus niet als zijn bladeren wat meer gaan hangen in deze periode. Dat doet ie helemaal zelf! Is het buiten de herfst en winter periode om dan kan je het beste even je Musa verzorging skills onder de loep nemen.

Heeft jouw Musa last van geel of bruin blad?

Vaak zijn dit de onderste bladeren van de Musa. Dit kan er vrij treurig uitzien, maar is een natuurlijk proces wat bij de kamerplant hoort. Als de bananenplant veel zonnestralen op zijn bladeren krijgt zal hij sneller nieuwe bladeren aanmaken, waardoor er ook sneller oudere bladeren kunnen afvallen. Knip de oude gele of bruine verschrompelde bladeren weg met een schone schaar en probeer dit zo dicht mogelijk bij de stam te doen.

Hebben alle bladeren een geel bruine rand en gaan ze krullen? Dan geef je hem te weinig water of is de luchtvochtigheid in huis te laag. Schroef je Musa verzorging skills op! Hop, hop, aan de slag met de gieter en plantenspuit voordat het te laat is.

Heeft jouw Musa last van geel en licht blad?

Dan is er kans op een tekort aan voeding. Ze kunnen flink doorgroeien en daardoor ook sneller uitgeput raken. Geef de Bananenplant daarom in de lente- en zomermaanden voeding zodat ze extra energie kunnen pompen in de nieuwe bladeren. Teveel voeding is nooit goed en kan de wortels van de Musa aantasten. Je kan ook voor de natuurlijke optie gaan, die ik onder het kopje ‘Natuurlijke voeding’ verder uit licht. In de herfst- en wintermaanden heeft de Bananenplant minder trek. De groei zal ook een stuk minder hard gaan door de kortere dagen en lagere temperaturen. Dit betekent dat je een klusje minder hebt, wat natuurlijk heel relaxed is! 

Kan mijn Musa bloeien... en bananen krijgen?

Jazeker, dat is mogelijk, alleen zal het niet zo snel voorkomen bij jou in de woonkamer. Het is iemand wel een keer is gelukt, door het perfecte klimaat te hebben nagebootst in zijn woonkamer. De bloem kwam uit en de tros bananen volgde. Liters water, een hoge energierekening, ultieme verzorging skills en een tros bananen verder, kwam hij te zitten met een dode Musa. Zodra de bananenplant zijn vruchten heeft afgeworpen sterft de Musa af. Dit omdat alle energie in de bananen wordt gepompt en daar alles om draait. Voordat de Musa bananen geeft moet hij wel een bepaalde leeftijd hebben en moet het klimaat on point zijn. Dat wordt nog een lastige klus die bananen!

Heeft mijn Musa onderhoud nodig?

Je hoeft de Bananenplant niet te snoeien. Deze verzorging kan je dus lekker skippen bij de Musa! De oudere bladeren die op het punt staan eraf te vallen kan je met een schone schaar wegknippen, maar om nou in zijn wilde coupe de schaar erin te zetten is gelukkig niet nodig! Laat het dus vooral staan zoals 'ie is en geniet van zijn tropische bladeren.

Moet ik mijn Musa schoonmaken?

Een poetsbeurt op zijn tijd is echt een must. De ouderen bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schone schaar van de stam afknippen. De Musa heeft daarnaast ook giga bladeren en vangen dus veel stof op waardoor de openingen in het blad verstopt raken en de benodigde stoffen niet meer binnenkrijgen. Stof de bladeren dus af met een doekje of ga langs met je plantenspuit.

Je kan hem ook een douchebeurt geven, dat zal de Musa zalig vinden. Heb je nog geen water gegeven dan hoef je de pot en potgrond niet af te dekken. Sproei er lekker op los en laat hem vervolgens even uitlekken. Je Bananenplant zal er weer fris en fruitig bij staan!

Hoe ziet mijn Bananenplant er over een half jaar uit? 

De Musa kan flink uitschieten als jij de ultieme verzorging geeft! Zijn bladeren kunnen nog groter worden en zijn stam zal de hoogte in groeien. Je zal zien dat vooral de onderste bladeren afsterven en dat er aan de top nieuwe uitschieters oppoppen. Vergeet deze rakker vooral geen nieuw pot te geven en hem goed te verzorgen voor een optimale uitstraling. Kleine pups zullen uit de potgrond schieten, die je vervolgens een eigen potje zou kunnen geven. Groeit de Musa echt de pan uit? Dan kan het zijn dat de grote bladeren gaan hangen door hun gewicht. Ingescheurde bladeren en gele/bruine randen komen hier ook bij kijken. Dit heeft dus niets te maken met de verzorging die je jouw Bananenplant geeft.

Welke beestjes houden er van de Musa?

Je zal er vast niet vaak mee in aanraking komen, beestjes op jouw Bananenplant. Voordat de Musa op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make A Jungle team de kamerplant op beestjes. Helaas kan je beestjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Bananenplant omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Heeft jouw Musa last van spint?

Spot jij iets kruipends en vliegends op en rondom jouw Musa? Dan kan je er bijna 100% zeker van zijn dat het spint zijn. De kweker vertelde mij dat spint dol zijn op de Musa. Vooral in droge omstandigheden zullen ze om z’n oren vliegen. Ze laten gele en bruine vlekken achter op de mooie bladeren en maken minuscule webjes, wat er echt uitziet als een ravage.

Zie jij iets anders kruipen op jouw Musa? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!

Is mijn Bananenplant giftig voor mijn huisdier?

Jouw trouwe viervoeter kan gerust een hapje van het Bananenblad oppeuzelen. Sterker nog, olifanten eten graag de bladeren van de Musa op. In tropische oorden worden bananen bladeren gebruikt als garnering of als verpakkingsmateriaal voor het stomen van gerechten. Er zitten veel antioxidanten in het blad, die tijdens het stomen vrij komen. Ik raad het jou alleen niet aan om de ‘Nederlandse’ musa bladeren mee te stomen voor een recept of op te peuzelen. Je zal er meer plezier van hebben als je ze aan jouw Musa laat zitten en de juiste verzorging toepast.


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Musa of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Aanbevolen producten
Bananenplant (Musa) verzorging