• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Hoe moet ik mijn kamerplant snoeien?

4
(1)

Wordt het bij jouw thuis een echte indoor jungle en groeit je kamerplant de pan uit? Zijn er een hoop kale takken, lange uitlopers of een hoop verdroogde stengels en bladeren? Dan moet je jouw kamerplant snoeien! Pak de machete, uhh... snoeischaar erbij en knip je jungle maatje weer in model! Je zal zien, je kamerplant zal shinen met zijn nieuwe looks!

Maar eerst, wat zijn de voordelen van het snoeien?

Kamerplanten snoeien, af en toe moet het wel eens gebeuren. Vooral als je jungle maatje er al wat jaartjes op heeft zitten kan 'ie er een beetje futloos uitzien. Kale takken, lange uitlopers of verdroogde stengels en bladeren. Door de snoeischaar erin te zetten krijgt je kamerplant een frisse look, maar ook zorgt dit ervoor dat 'ie gezond blijft en zijn volle model behoudt. Bij sommige kamerplanten komen er zelf vertakkingen voor terug! Gelukkig staat deze taak niet wekelijks op je to do lijstje, maar eens in het jaar of om het jaar is het fijn om even die check-up te doen om te kijken of er wat af kan.

Wanneer kan ik mijn kamerplant snoeien?

De voorkeur gaat uit naar de lente- en zomerperiode om kamerplanten te snoeien, aangezien dit de maanden zijn waar de kamerplant de meeste power heeft. Je jungle maatje kan in deze periode sneller herstellen van snijwonden en een hoop nieuwe uitlopers aanmaken. De herfst is ook nog mogelijk, maar de winterperiode kan je het beste vermijden. De kamerplant zal moeilijker kunnen herstellen en niet zo snel nieuwe uitlopers aanmaken.

En wanneer kan ik zien dat de kamerplant gesnoeid moet worden? Als je ziet dat er een hoop gele bladeren zijn en de kamerplant last heeft van kale stengels of stammen, door bijvoorbeeld lange uitlopers, dan wordt het hoog tijd om je kamerplant te snoeien. Het zal je ook opvallen dat de kamerplant zijn volle look heeft verloren. Door de stengels en bladeren wat terug te snoeien, zal er nieuwe groei ontstaan die zorgt voor een compactere uitstraling. Bij sommige kamerplanten kan dit ook vertakking stimuleren, wat natuurlijk extra leuk is!

Hoe kan ik mijn kamerplant snoeien?

Schoon gereedschap is een must! Of het nu een schaar, mes of snoeischaar is, zolang het schoon is mag je aan de slag met het snoeien van je kamerplant. Hieronder lees je meer info en tips over hoe je het beste je kamerplant kan snoeien!

'Waar moet ik knippen?' Ik hoor de vraag al door je hoofd heen spoken. Als je een blad of stengel wilt verwijderen, kan je het beste zo laag en schuin mogelijk knippen. Dit kan dichtbij de kluit van de kamerplant zijn of dichtbij de stam. Het verschilt bij iedere kamerplant. In de kamerplanten encyclopedie kan je per kamerplant soort achterhalen wat de beste methode is om je kamerplant te snoeien. Dit zorgt voor een strakke look, maar ook dat er geen dood materiaal meer in de kamerplant zit. Sommige kamerplanten kunnen tijdens het snoeien 'bloeien'. Vaak is dit sap wat wit van kleur is. Dep de wond met een papiertje tot dat het is gestopt. De wond zal vanzelf opdrogen en helen.

Knip niet in een keer alle bladeren en stengels van je kamerplant af. Allereerst zal dit er heel zielig uitzien en ten tweede, je kamerplant heeft energie nodig, die grotendeels door de bladeren worden opgenomen. Knip dus wanneer je je kamerplant gaat snoeien alleen de lelijke stengels en bladeren weg en laat de mooie lekker zitten.

Wat gebeurt er nadat ik mijn kamerplant heb gesnoeid?

Na het snoeien van jouw kamerplant zal zijn frisse kort gewiekte coupe er stralend bijstaan! Heb jij je kamerplant gesnoeid tijdens het bloeiseizoen? Dan zal je zien dat je kamerplant, uiteraard met de juiste verzorging, een hoop nieuwe uitlopers kan aanmaken, die vlakbij de oude wond kunnen opkomen. Vertakkingen kunnen ook opkomen, en dat is extra leuk, aangezien ze zorgen voor die volle look! Geduld is in dit geval een schone zaak aangezien een nieuwe scheut niet van de een op de andere dag kan op poppen. De ene kamerplant heeft meer power om te groeien als de andere. Je krijgt er in ieder geval een frisse en compacte kamerplant voor terug!


Heb jij nog een vraag over het snoeien van jouw kamerplant of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit onderwerp? Laat het onderaan deze pagina weten!


Hoe moet ik mijn kamerplant snoeien?