• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Lepismium verzorging

1
(1)

Met zijn lange hangende stengels, is deze cactus graag in het tropisch regenwoud. Een cactus die graag in de tropische jungle groeit, huh?! Ja, dit groene jungle maatje staat beter bekend als de koraalcactus! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Lepismium nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over de roots en de ultieme verzorging van de Lepismium. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Lepismium een echte uitblinker wordt. Lees hieronder meer!

Populair is ‘ie zeker, met zijn lange hangende slierten, groene kleur en makkelijke verzorging. Alles wat je wilt in een kamerplant! Dit slierterige maatje zal je voornamelijk in de jungle van Afrika en Midden- en Zuid-Amerika tegenkomen. Klimmend en hangend om de stammen en takken van de bomen heen, staan ze ook wel bekend als de ‘epifyt’ van de jungle. De wortels klampen zich vast aan de bomen en klimmen zo de hoogte in en bedekken iedere tak die ze tegenkomen.

Hoe geef ik water aan mijn Lepismium?

Dit tropische jungle maatje kan prima een tijdje zonder water, aangezien deze kamerplant nog steeds de voordelen van een cactus heeft. Zo nu en dan een scheutje water is voldoende, oftewel, hij valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. In zijn natuurlijke habitat krijgt de Lepismium niet direct water, omdat ze zich niet in de grond wortelen, maar op de bomen. Als er een tropische regenbui voorbij komt, stroomt het water via de boom, naar beneden. Op die manier komt de zaagcactus aan zijn water en wordt het opgenomen door de luchtwortels. Soms kan die tropische bui op zich laten wachten, waardoor ze reserves moeten opbouwen. Deze reserves slaan ze op in hun stengels. Ja, zo slim zijn ze wel!

Je kan het beste de potgrond geregeld checken. Door je vinger in je potgrond te steken, tot twee knokkels diep, zodat je kan aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Hoeveel water jouw Lepismium precies nodig heeft ligt er maar aan de grootte, standplaats en temperaturen bij jou thuis.

Wat gebeurt er als ik mijn Lepismium te veel water geef?

De Lepismium mag absoluut niet te veel water krijgen. Dan kan jouw jungle maatje namelijk snel last krijgen van wortelrot. Dan kleuren de stengels bruin en de slierten worden geel bruin van kleur en voelen vervolgens zacht aan. Laat de potgrond tussen de gietbeurten daarom goed drogen en geef liever wat minder water dan een scheut te veel.

Wat gebeurt er als ik mijn Lepismium te weinig water geef?

Wanneer je de Lepismium te weinig water geeft zullen de stengels rimpelen en gaan krimpen. Dit komt omdat ‘ie vocht als reserves gebruikt. Na een tijdje kunnen de stengels opdrogen en van de plant afvallen. Maar wanneer je in een keer te veel water geeft gaan de cellen van de kamerplant eronder lijden en op den duur barsten, wat kan zorgen voor bruine vlekken. Probeer de juiste balans te vinden zodat je mooie tropische cactus er tip top bijstaat. 

Sproeien, moet dat ook? 

Het nabootsen van de tropische luchtvochtigheid vindt de exotische lepismium heerlijk, vooral tijden de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat. De verwarming kan namelijk zorgen voor een droge lucht. Daarnaast zorgt sproeien ervoor dat de stengels stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. De Lepismium zal je dankbaar zijn voor deze verzorging. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Lepismium voeding nodig? 

Omdat de Lepismium tot de succulenten behoort heeft ‘ie niet zoveel voeding nodig. Succulenten groeien namelijk wat trager. Maar het kan zeker geen kwaad als je tijdens zijn groeiperiode in de lente- en zomermaanden wat voeding geeft. Je kan hierbij het beste voor cactus- en vetplant voeding gaan. Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go! Hierbij kan je de wortels flink beschadigen. 

In de herfst- en wintermaanden hoeft de Lepismium geen extraatje.Tijdens de koudere dagen zal de groei minder zijn door verschillende factoren. De temperaturen liggen een stuk lager, de zonnestralen zijn minder en de dagen zijn korter. Je hebt er dus weinig omkijken naar als het om voeding gaat. 

Heeft jouw Lepismium pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond is voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Lepismium het best?

De Lepismium groeit in zijn natuurlijke habitat onder de andere jungle reuzen en krijgt daardoor weinig direct zonlicht. De tropische cactus valt om deze reden onder het kopje ‘semi schaduw liefhebber’. Indirect zonlicht vindt dit jungle maatje het allerfijnst! Heb jij een ochtend of avond zonnetje? Geef hem dan gerust een plekje bij het raam. Heb jij een raam op het zuiden? Zet hem dan wat verder van het raam af zodat hij geen direct zonlicht op zich krijgt. Dan zal je zien dat je jungle maatje het erg naar zijn zin gaat hebben in jouw indoor jungle!

Kan mijn Lepismium op een donker plekje staan?

Zet je je jungle maatje te donker? Dan zal 'ie zijn best gaan doen om wat zonnestralen te krijgen. Dit kan zorgen voor lange en uitgerekte stengels. Na verloop van tijd zullen zijn stengels uitvallen om zijn energie te besparen. Stop hem dus vooral niet in een donker hok, zodat jouw kamerplant de juiste shape aanhoudt.

Kan mijn Lepismium op een licht plekje staan?

De Lepismium is niet zo’n fan van de brandende zon. De zon kan namelijk zorgen voor brandplekken. Daarnaast kunnen de stengels hierdoor verschrompelen, bruin worden en loslaten. Foute boel dus! Geef hem zijn gewenste plekje voor het optimale resultaat.

Kan mijn lepismium naast de verwarming staan?

Vermijd in de winter een standplaats bij de verwarming. De Lepismium kan namelijk slecht tegen droge verwarmingslucht en zal op den duur last kunnen krijgen van verdroging. De stengels kunnen verschrompelen, bruin aanlopen of zelfs compleet afsterven. Probeer dit te vermijden zodat jouw jungle maatje er tip top bij staat.

Hoe kan ik mijn Lepismium het best verpotten?

De Lepismium groet niet zo hard. Wanneer je hem dus een nieuwe pot geeft kan ‘ie er wel even tegenaan. Een jaarlijks klusje is het dus zeker niet, wat mega relaxed is. Maar een grotere pot heeft ook veel voordelen! Zo kan de Lepismium er op los gaan met zijn wortels en kan de potgrond meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het best mijn Lepismium verpotten?

Je kan het beste de tropische cactus in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Lepismium kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Lepismium in een te grote of te brede pot komt te staan?

Een te grote of brede pot is een no go. Bij een grote pot moet je namelijk meer water geven om de wortels te kunnen bereiken, wat de verzorging van de Lepismium moeilijker maakt. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter. Ook kan je jungle maatje verdrogen omdat de wortels nog niet helemaal bij het water kunnen. Soms is dit bij een brede pot ook het geval. De Lepismium is geen snelle groeier dus raad ik je aan om altijd voor een sierpot te kiezen die ongeveer 5 cm groter is. Zo heeft ‘ie genoeg plek om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Lepismium in een te kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Lepismium niet heel erg vinden, het duurt namelijk wel even voordat hij zijn potje ontgroeit. Merk je dat jouw jungle maatje graag een nieuwe potje wilt, wacht dan zeker niet! Wanneer je voor een sierpot kiest die kleiner is dan de kweekpot gaat het niet passen. De Lepismium wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot gaan de wortels knel zitten en is er te weinig ruimte om zijn water op te slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Lepismium stekken?

Stek-alert! De Lepismium is naast zijn makkelijke verzorging, ook makkelijk te stekken. Snij of knip een stukje van ongeveer 5 centimeter van je jungle maatje af en laat dit twee a drie dagen drogen op een schaaltje voordat ze in potgrond worden gezet. Geef de stekken om de twee weken een scheut water. Let er wel op dat je je jungle maatje niet in de felle zon zet maar in indirect zonlicht. Het wortelen duurt ongeveer drie a vier weken. De meeste kans op succes is in de lente. Hieronder vertel ik je er meer over!

Wanneer kan ik het beste mijn Lepismium stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hoe je aan de slag kan gaan vertel ik jou hieronder! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Lepismium stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij het Lepismium stekje hoef je maar weinig verzorging toe te passen. Geef nadat je het stekje hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine stekjes en kan je ze lekker hun ding laten doen. 

Heeft jouw Lepismium last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Van dikke tot dunne stengels en platte tot geribbelde stengels. Er zijn veel variaties te vinden in deze familie, die jouw interieur in een klap kunnen omtoveren tot indoor jungle. De Lepismium heeft niet veel verzorging nodig voor de ultieme look. Dat maakt hem zo makkelijk en geliefd. Soms kan het wel eens voorkomen dat de groene toef er wat sipjes bij hangt of anders uitziet. Dan is het aan te raden om de verzorging die je toepast aan jouw Lepismium goed onder de loep te nemen. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door. 

Heeft jouw Lepismium last van geel blad?

Wanneer je de Lepismium op de verkeerde plek zet kan het blad van kleur veranderen. Dit zijn alleen niet de kleuren die jij zou willen. Dit doet 'ie niet voor de lol maar om een signaal af te geven dat het niet helemaal goed gaat met hem. Zie je dat de uiteinde van de kamerplant licht uitslaan en geel worden? Dan is dit een teken van teveel zonnestralen.

Heeft jouw Lepismium last van bruin blad?

Wanneer jouw jungle maatje last heeft van bruin blad kan dit het gevolg zijn van te veel water. Als er teveel water wordt gegeven aan de Lepismium kan kan dit zorgen voor wortelrot. Dit begint bij de wortels van de kamerplant en kan uiteindelijk doorschieten naar de stengels. De bruine kleur die je terug ziet komen in de stengels is rot. 

Waarom zijn de stengels van mijn lepismium geslonken en rimpelig?

Zie je dat de stengels van Lepismium een rimpelig huisje hebben? Dan heb je hem te weinig water gegeven. De kamerplant slaat het water namelijk op in zijn stengels. Op dat moment kun hem nog redden door wat water te geven. Wanneer je hem te lang of vaak droog laat staan tast dit op den duur de cellen van de plant aan. Laat je hem nog langer droog staan dan zullen de stengels opdrogen en afsterven. Dit vind je jungle maatje niet fijn. Probeer hem dus niet te vergeten.

Kan mijn Lepismium bloeien?

De Lepismium bloeit alleen als hij goed verzorgd wordt. Wanneer jij dus bloemen aan jouw jungle maatje ziet komen betekent dat dat je de optimale verzorging geeft en de lepismium het goed naar zijn zin heeft. Je kunt de bloemen ook verwijderen. Echter, zal dit niet per se nodig zijn aangezien de bloei vaak van korte duur is.

Heeft mijn Lepismium onderhoud nodig?

Deze groene toef kan er soms enorm wild bijstaan, alleen hoort dit wel bij zijn looks. Je hoeft dus geen nieuwe coupe aan te meten bij de lepismium. Heeft jouw Lepismium lange uitlopers gemaakt, dan heb je pluspunten gescoord door een goede verzorging te geven. Wil je deze liever toch wat korter? Dan kan je gerust de schaar erin zetten en deze stukken gebruiken voor het stekken, wat extra leuk is. Verwijder de gele of bruine stengels die opgedroogd zijn voor de frisse en fruitige look. Je zal zien dat jouw jungle maatje er stralend bij staat.

Hoe ziet mijn Lepismium er over een half jaar uit? 

De Lepismium kan flinke slierten maken als hij het goed naar zijn zin heeft. Groeien doet hij het liefst op zijn gemakje, hij zal dus niet gelijk je halve woonkamer overnemen. Om deze reden hoef je hem om de 3 a 4 jaar te verpotten en heb je er verder geen omkijken naar. Minimale verzorging is voldoende om de Lepismium te laten shinen. 

Welke beestjes houden er van de Lepismium?

De Lepismium is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde jungle maatje. Voordat de Lepismium op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw plantje terecht komen. Bijvoorbeeld door jouw trouwe viervoeter, een openstaand raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. 

Zie je iets kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt.

Is mijn Lepismium giftig voor mijn huisdier?

Ja, de Lepismium is een giftige kamerplant. Maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van de stengels heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Lepismium, dan kunnen er klachten opkomen.Neem bij ernstige klachten contact op met dieren- of huisarts.

Lepismium verzorging