• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Homalomena verzorging

4.5
(2)

De Homalomena is echt een van mijn nieuwe favorietjes! Met zijn reusachtige bladeren, rode steel en hartvormige bladeren heeft de Homalomena echt mijn plantenhart veroverd en dus ook mijn woonkamer. Heeft de Homalomena ook jouw plantenhart veroverd, maar twijfel je over de verzorging? Hier vertel ik jou alle in's & out's! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de kweker, om nog meer te weten te komen over de de Homalomena.

Met deze rakker haal je de jungle in huis door zijn wilde looks! Deze exotische verschijning komt oorspronkelijk uit het zuiden en oosten van Azië. Als de Alocasia of Philodendron één van jouw favorietjes is zal je de Homalomena Rubescens Maggy ook geweldig vinden. Hij lijkt veel op deze twee kamerplanten, de Homalomena is namelijk verre familie van ze. Hieronder lees je meer over de verzorging van de Homalomena.

Hoe geef ik water aan mijn Homalomena?

De Homalomena is een flinke zuiper, maar wel met een handleiding. Pas deze verzorging zo goed mogelijk toe aan de Homalomena. Geef je hem te weinig water dan kunnen de randen van de bladeren geel of bruin uitslaan, maar geef je hem teveel water dan kan dit ook gebeuren. Het is dus echt aftasten hoe de Homalomena reageert en wat de Homalomena het fijnst vindt. Door je vinger in de potgrond te stoppen kan je voelen hoe nat of droog de aarde is. Het kan voorkomen dat de eerste laag al droog is, terwijl de kluit aan de onderkant nog lekker vochtig is.

De Homalomena houdt in ieder geval van een constante licht vochtige grond. Laat de potgrond vooral niet uitdrogen, daar heeft hij echt een hekel aan. De stengels van de Homalomena zijn namelijk ook gevuld met water, wat betekent dat als ze te weinig water krijgen als zijn stengels er sipjes bij gaan hangen. De kweker gaf als tip om hem vanaf onderaf water te geven, zodat de wortels het water geleidelijk op kunnen nemen. Wil jij de Homalomena echt de juiste verzorging geven? Zet hem dan in een pot met gat en schotel.

Sproeien, moet dat ook? 

Daar is de Homalomena dol op! Het liefst chillt hij iedere dag in een vochtige omgeving, zoals in zijn natuurlijke habitat. Een hoge luchtvochtigheid is daarom wel echt een must bij deze rakker. Is de luchtvochtigheid te laag, dan zal je dat ook wel aan hem zien. Bruine of gele randen nemen langzaam maar zekere de prachtige bladeren over. Ik ga een aantal keer in de week langs met mijn plantenspuit om die vochtige omgeving na te bootsen. De hogere luchtvochtigheid blijft maar van korte duur.

De Homalomena geeft voorkeur aan regenwater of gedestilleerd water. Het kalkwater kan witte vlekken achterlaten op de bladeren. Een douchebeurt op z’n tijd vind de Homalomena ook niet verkeerd. Dek de pot en potgrond even af met een plastic zak, zodat de aarde geen overload aan water krijgt. De grote Homalomena bladeren kunnen nogal veel stof vangen, maar tijdens een douchebeurt kom je daar gemakkelijk vanaf. Je zal zien dat jouw Homalomena er weer fris en fruitig bijstaat. 

Heeft mijn Homalomena voeding nodig?

De Homalomena vindt het fijn om tijdens zijn groeiperiode voeding te krijgen. Nieuwe scheuten die opkomen kosten een hoop energie, de extra voeding helpt de kamerplant hier enorm bij. Gebruik universele kamerplanten voeding en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter wat minder aan geven dan een scheut teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!

Heeft jouw Homalomena pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Homalomena pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Homalomena het best?

De Homalomena is een semi-schaduw liefhebber en is daarom geen grote fan van direct zonlicht op de bladeren. In zijn natuurlijke habitat staat de Homalomena onder alle andere grote jongens en krijgt daar vooral indirect zonlicht. De Homalomena kan wat donkerder staan, maar ook wat lichter. Hoe lichter je hem zet, hoe harder hij zal groeien en water zal verbruiken. Vermijd vooral de volle zon want dat vinden ze over het algemeen niet fijn.

En in de volle zon, kan dat ook?

Heb jij een middagzonnetje met felle zonnestralen die bij jou naar binnen komen? Dan raad ik aan om de Homalomena wat verder in de kamer te zetten. Als de felle zonnestralen op jouw geliefde Homalomena bladeren terecht komen, dan bestaat er een kans dat ze gaan verbranden. Het blad wordt geel van kleur en er kunnen bruine vlekken ontstaan op het blad. Voorkomen is beter dan genezen, want die vlekken zullen er niet meer uitgaan. 

Staat jouw Homalomena vlakbij een verwarming?

Je kan hem het beste wat verder van de verwarming zetten om aantasting van het blad te voorkomen. Heb je een vloerverwarming in huis? Dan kan je het beste je Homalomena op een tof krukje of tafeltje zetten. Een hangpot is ook een perfecte optie, vooral als je de hang-soortjes in huis hebt gehaald. Staat nog leuk ook! Hierdoor loop je niet het risico dat je geliefde Homalomena opdroogt door de droge lucht van de verwarming. 

Hoe kan ik mijn Homalomena het best verpotten?

De Homalomena kan flink groeien als je hem goed verzorgt. Daarom is een grotere pot altijd een goed idee! Vooral als je de hem groter wilt laten worden. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Homalomena kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Ook wordt de verzorging van de Homalomena een stuk makkelijker. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die jouw interieur doet opfleuren.

Wanneer kan ik het beste mijn Homalomena verpotten?

Je kan het beste de Homalomena in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Homalomena kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Homalomena in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of te brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad je daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Homalomena in een te kleine pot komt te staan?

Hier zal de Homalomena niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Homalomena wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Homalomena ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik mijn Homalomena het best stekken?

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de prachtige Homalomena. En dat is nog leuker als je dit door middel van stekken kunt doen. Je kan hem op twee manieren vermeerderen; door te scheuren of een pup bij de moederplant weg te halen. Pas het scheuren alleen toe als je een hele volle Homalomena hebt. Als je dit bij een dunner exemplaar doet, is het maar net de vraag of hij er na het scheuren nog mooi bij zal staan. Geef jij hem de ultieme verzorging, dan kan de Homalomena knolletjes aanmaken, waar de pups uit komen. In mijn stekplan vertel ik jou hier meer over!

Wanneer kan ik het beste mijn Homalomena stekken?

Je kan het beste de Homalomena in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat dit het groeiseizoen is. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Homalomena kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Homalomena stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Homalomena stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Homalomena last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

De prachtige Homalomena bladeren toveren ieder interieur om tot mini-jungle. De exotische uitstraling van de Homalomena bladeren geven echt een wow-factor en staan er prachtig bij als je de juiste verzorging geeft. Als het hem niet bevalt zal de Homalomena dat ook zeker laten merken en moet je jouw verzorging even goed onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Homalomena last van gele bladeren?

Homalomena bladeren die geel van kleur worden kunnen twee dingen betekenen. Het blad is oud en sterft af. Dit zie je vaak bij de onderste bladeren. Het kan ook betekenen dat je last hebt van wortelrot. Als het blad van jouw Homalomena geel is en slap hangt heb je grote kans dat er rot in de wortels zit maar ook in de stam. Wees dit dus altijd voor, want in dit stadium is je geliefde Homalomena vaak niet meer te redden. 

Heeft jouw Homalomena last van hangend blad?

Dan is dit een teken van een tekort aan water. De Homalomena wilt altijd een licht vochtige potgrond hebben. Zodra de kamerplant te droog staat, kan er een hoop mis gaan. De bladeren kunnen gele en bruine randen krijgen die langzamerhand het blad overnemen. Een te droge lucht, door bijvoorbeeld de verwarming, kan dit aansterken. Hier kunnen de bladeren van gaan krullen.

Het moeilijke hiervan is dat als je teveel water geeft de Homalomena dezelfde symptomen aangeeft. Geel bruine randen die langzamerhand het blad overnemen en slap hangende stengels. Het zal misschien wel opvallen dat de Homalomena bladeren beginnen te druppelen. De kamerplant probeert op deze manier van het overtollige vocht af te komen. Komt er ook nog eens een naar luchtje opzetten, dan is het wortelrot alert!

Heeft jouw Homalomena rare vlekken op het blad?

Dan bestaat er een kans dat het blad is verbrand. De Homalomena kan best wat hebben, maar is het een langdurige scherpe zon, dan kan het wel misgaan. Dit herken je aan de lichtbruine tot bruine vlekken die over het gehele blad zitten. Helaas zullen de verbrande bladeren nooit meer helemaal groen worden. Je kan het best het verbrande blad verwijderen, door de stengel zo laag mogelijk af te knippen. De kamerplant zal geen energie meer in het beschadigde blad steken.

Zijn het ieniemienie plekjes die geel of bruin zijn, dan kan je ook last hebben van nare beestjes. Daarover vertel ik je straks meer!

Kan mijn Homalomena bloeien?

Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in de huiskamer, vertelde de kweker, maar is dat wel zo dan ben jij echt de lucky one! Dat betekent dat jouw Homalomena het enorm naar zijn zin heeft. De bloem slurpt tijdens de groei alleen wel veel energie. Zie je wat opkomen en wil je graag dat jouw Homalomena zijn energie behoudt en in de bladeren steekt? Snij dan de bloemstengel af met een schoon mes.

Heeft mijn Homalomena onderhoud nodig?

De Homalomena snoeien is geen aanrader. De wilde look hoort bij deze kamerplant en is het mooist als je die prachtige stengels en bladeren laat zitten. Je kan hem dus niet snoeien, maar vind je hem te vol? Dan is er altijd een optie om te scheuren. Hiermee dun je de kamerplant uit en heb je meerdere Homalomena’s! Persoonlijk vind ik een volle Homalomena erg mooi, dus laat hem het liefst altijd zo staan. De pups die oppoppen naast de moederplant geef ik wel altijd een nieuw potje. Zo heeft de moederplant meer ruimte en energie en kan de pup in zijn nieuwe pot ook lekker zijn gang gaan. 

Moet ik mijn Homalomena schoonmaken?

Een poetsbeurt op zijn tijd is echt een must bij de verzorging van de Homalomena. Dit hoort nou eenmaal bij de verzorging van de Homalomena. De ouderen gele bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schone schaar zo laag mogelijk afknippen. De Homalomena heeft daarnaast ook giga bladeren en vangen dus veel stof waardoor de openingen in het blad verstopt raken en de benodigde stoffen niet meer binnenkrijgen. Stof de bladeren dus af met een doekje, ga langs met je plantenspuit of zet hem onder de douche. Je Homalomena zal er weer fris en fruitig bij staan! 

Hoe ziet mijn Homalomena er over een half jaar uit?

Geef jij je Homalomena de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie grote bladeren. De Homalomena kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft! Zijn bladeren kunnen nog groter worden en bij sommige soorten kan zelfs de stam de hoogte in groeien. Doordat de Homalomena grote bladeren aanmaakt kan het zijn dat ze wat meer gaan hangen door het gewicht. Je zal ook zien dat het proces van bladeren die afvallen continue doorgaat. Wordt de Homalomena nog groter, zowel in de hoogte als in de breedte, dan zal hij een nieuwe pot niet verkeerd vinden. Verder zal de Homalomena er met goede verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien en kan je genieten van dit jungle exemplaar! 

Welke beestjes houden er van de Homalomena?

Volgens de kweker heeft de Homalomena niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make A Jungle team controleren jouw Homalomena natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen door jouw openstaande raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn.

Zie jij iets anders kruipen op jouw Homalomena? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' leg ik je precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!

Is mijn Homalomena giftig voor mijn huisdier?

De Homalomena valt wel onder het kopje ‘giftige kamerplant’, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een klein hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Homalomena dan kunnen ze symptomen zoals braken of een gezwollen tong en keel krijgen. Neem in dat geval altijd contact op met de dierenarts.

Homalomena verzorging