• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Epiphyllum verzorging

4.7
(19)
Reading Time: 12 minutes

Met zijn groene warrige uiterlijk en hangende stengels, chillt deze cactus graag in het tropisch regenwoud. Een cactus die graag in de tropische jungle groeit, huh?! Ja, dit groene jungle maatje staat beter bekend als de zaagcactus! Vind jij de Epiphyllum oh zo mooi maar heb je geen groene vingers en weet je niet waar te beginnen met de verzorging? Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de plantenkweker, om nog meer te weten te komen over de roots en de ultieme verzorging van de Zaagcactus. 

De Epiphyllum groeit in eerste instantie de lucht in en vervolgens gaat hij hangen. Dit geeft een speels effect, waarbij er een combinatie ontstaat van hangende stengels en stengels die rechtop staan. De plant ontwikkeld langwerpige en platte stengels tussen de 1 en 5 centimeter breed. De Epiphyllum wordt zaagcactus genoemd, door zijn aparte zigzag groei van de bladeren.

Hoe geef ik water aan mijn Epiphyllum?

Dit tropische jungle maatje kan prima een tijdje zonder water, aangezien deze kamerplant nog steeds de voordelen van een cactus heeft. Zo nu en dan een scheutje water is voldoende, oftewel, hij valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. In zijn natuurlijke habitat krijgt de Epiphyllum niet direct water, omdat ze zich niet in de grond wortelen, maar op de bomen. Als er een tropische regenbui voorbij komt, stroomt het water via de boom, naar beneden. Op die manier komt de zaagcactus aan zijn water en wordt het opgenomen door de luchtwortels. Soms kan die tropische bui op zich laten wachten, waardoor ze reserves moeten opbouwen. Deze reserves slaan ze op in hun stengels. Ja, zo slim zijn ze wel!

Je kan het beste de potgrond geregeld checken. Door je vinger in je potgrond te steken, tot twee knokkels diep, zodat je kan aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Hoeveel water jouw Euphorbia precies nodig heeft ligt er maar aan de grootte, standplaats en temperaturen bij jou thuis.

Wat gebeurt er als ik mijn Epiphyllum te veel water geef?

Je mag de Epiphyllum absoluut niet teveel water geven! Binnen no time zal jouw Zaagcactus dan last krijgen van wortelrot. De stengels kleuren bruin en de slierten worden geel bruin van kleur en voelen vervolgens zacht aan. Laat de potgrond tussen de gietbeurten daarom goed drogen en geef liever wat minder water dan een scheut te veel.

Wat gebeurt er als ik mijn Epiphyllum te weinig water geef?

Geef je hem te weinig water dan zullen de stengels een rimpelige textuur krijgen en krimpen. Dit komt omdat hij vocht als reserves gebruikt. Op een gegeven moment kunnen de stengels opdrogen en eraf vallen. Geef je in een keer teveel water, dan zullen de cellen van de kamerplant eronder lijden en op den duur barsten, wat kan zorgen voor bruine vlekken. Probeer de juiste balans te vinden zodat je mooie tropische cactus er tip top bijstaat. 

Sproeien, moet dat ook? 

Het nabootsen van de tropische luchtvochtigheid zal de Epiphyllum fijn vinden. Deze excotische cactus vindt dit vooral fijn tijdens de warmere dagen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat. Door de verwarming krijgt jouw cactus namelijk last van droge lucht. Bovendien zorg je er zo voor dat de stengels stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. De Zaagcactus zal je dankbaar zijn voor deze verzorging. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Epiphyllum voeding nodig? 

In principe heeft de Epiphyllum weinig voeding nodig omdat ze niet zo hard groeien. Maar het kan zeker geen kwaad als hij tijdens zijn groeiperiode in de lente- en zomermaanden wat voeding krijgt. Je kan hierbij het beste voor cactus- en vetplant voeding gaan. Kijk op de verpakking voor de geschikte hoeveelheid. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast. In de herfst-en wintermaanden heeft hij helemaal geen trek, geef dan de Zaagcactus geen voeding. 

Heeft jouw Epiphyllum pas geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond is voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Epiphyllum het best?

In de jungle zorgen de hoge bomen voor een hoop schaduw bij de Epiphyllum, waardoor ze af en toe een zonnestraal mee kunnen pikken. De tropische cactus valt om deze reden onder het kopje ‘semi schaduw liefhebber’. Indirect zonlicht vindt dit jungle maatje het allerfijnst! Heb jij een ochtend of avond zonnetje? Geef hem dan gerust een plekje bij het raam. Heb jij een raam op het zuiden? Zet hem dan wat verder van het raam af zodat hij geen direct zonlicht op zich krijgt. Je zal zien dat je jungle maatje helemaal in zijn nopjes is.

Kan mijn Epiphyllum op een donker plekje staan?

Zet je je jungle maatje te donker? Dan zal 'ie alles op alles zetten om wat zonnestralen op te vangen, wat kan resulteren in lange, uitgerekte stengels. Op den duur zal hij zijn stengels laten uitvallen om zijn energie te besparen. Stop hem dus vooral niet in een donker hok, zodat jouw kamerplant de juiste shape aanhoudt.

Kan mijn Epiphyllum op een licht plekje staan?

Geef jij je Epiphyllum een plekje in de brandende zon? Daar is 'ie niet zo een fan van! Dit kan namelijk op den duur brandplekken veroorzaken. Ook kunnen de stengels helemaal verschrompelen, bruin worden en loslaten. Foute boel dus! Geef hem zijn gewenste plekje voor het optimale resultaat.

Kan mijn Epiphyllum naast de verwarming staan?

Vermijd in de winter een standplaats bij de verwarming. De Epiphyllum kan namelijk slecht tegen droge verwarmingslucht en zal op den duur last kunnen krijgen van verdroging. De stengels kunnen verschrompelen, bruin aanlopen of zelfs compleet afsterven. Probeer dit te vermijden zodat jouw jungle maatje er tip top bij staat.

Hoe kan ik mijn Epiphyllum het best verpotten?

De Epiphyllum is niet een hele harde groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een jaarlijks klusje is het dus zeker niet, wat mega relaxed is. Een grotere pot heeft veel voordelen! Zo kan de Zaagcactus er op los gaan met zijn wortels en kan de potgrond meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het best mijn Epiphyllum verpotten?

Je kan het beste de tropische cactus in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Epiphyllum kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Epiphyllum in een te grote of te brede pot komt te staan?

Een te grote of brede pot is geen aanrader. Bij een grote pot moet je namelijk meer water geven om de wortels te kunnen bereiken, wat de verzorging van de Epiphyllum moeilijker maakt. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is of je geliefde kamerplant verdroogd, omdat de wortels nog niet helemaal bij het water kunnen. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Zaagcactus is geen snelle groeier dus raad ik je aan om altijd voor een sierpot te kiezen die ongeveer 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Epiphyllum in een te kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Epiphyllum niet heel erg vinden. De kweker gaf aan dat het wel even duurt voordat hij zijn potje ontgroeid. Merk je dat jouw jungle maatje graag een nieuwe potje wilt, wacht dan zeker niet! Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Zaagcactus wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Epiphyllum stekken?

Wie wil dat nou niet, een interieur vol Epiphyllums! Deze tropische cactus zijn prima te stekken. Snij het blad van je jungle maatje in meerdere delen van ongeveer 5 centimeter lang. Laat de stekken een paar dagen drogen, voordat ze in potgrond worden gezet. Geef de stekken om de twee weken een scheut water. Na een aantal weken ontstaan er nieuwe bladeren. Een tweede optie om jouw Epihyllum te stekken is door te scheuren. Vooral als je een volle bos hebt is dit een effectieve en snelle manier om hem wat uit te dunnen. Hieronder vertel ik jou meer! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik het beste mijn Epiphyllum stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hoe je aan de slag kan gaan vertel ik jou hieronder!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Epiphyllum stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij het Epiphyllum stekje hoef je maar weinig verzorging toe te passen. Geef nadat je het stekje hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine stekjes en kan je ze lekker hun ding laten doen. 

Heeft jouw Epiphyllum last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Van dikke tot dunne stengels en platte tot geribbelde stengels. Er zijn veel variaties te vinden in deze familie, die jouw interieur in een klap kunnen omtoveren tot indoor jungle. De Epiphyllum heeft niet veel verzorging nodig voor de ultieme look. Dat maakt hem zo makkelijk en geliefd. Soms kan het wel eens voorkomen dat de groene toef er wat sipjes bij hangt of anders uitziet. Dan is het aan te raden om de verzorging die je toepast aan jouw Zaagcactus goed onder de loep te nemen. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door. 

Heeft jouw Epiphyllum last van geel blad?

Zet jij je de Epiphyllum op de verkeerde plek, dan kan het blad van kleur veranderen. Dit zijn alleen niet de kleuren die jij zou willen. Dit doet 'ie niet voor de lol maar meer om een signaal af te geven dat het niet helemaal goed gaat. Zie je dat de uiteinde van de kamerplant een licht uitslaan en geel worden? Dan is dit een teken van teveel zonnestralen.

Heeft jouw Epiphyllum last van bruin blad?

Teveel water zorgt voor bruin blad. Als er teveel water wordt gegeven aan de Epiphyllum kan kan dit zorgen voor wortelrot. Dit begint bij de wortels van de kamerplant en kan uiteindelijk doorschieten naar de stengels. De bruine kleur die je terug ziet komen in de stengels is rot. 

Waarom zijn de stengels van mijn Epiphyllum geslonken en rimpelig?

Zie je dat de stengels van Epiphyllum zijn geslonken en een rimpelige structuur hebben? Dan heb je hem te weinig water gegeven. De kamerplant slaat het water op in zijn stengels en als ze te weinig krijgen, zal je zien dat ze slinken en een wat rimpelige structuur krijgen. Dit is het moment dat je hem nog kan redden door wat water te geven. Laat hem niet te vaak droog staan, aangezien dit de cellen van de kamerplant op den duur zal aantasten. Laat je hem nog langer droog staan dan zullen de stengels opdrogen en afsterven. Ik weet dat het een makkelijke kamerplant is, maar uitdroging vindt de Zaagcactus niet fijn. Wees niet te laks en probeer hem niet helemaal te vergeten. 

Kan mijn Epiphyllum bloeien?

Een bloeiende Epiphyllum komt niet vaak voor. Alleen in gunstige groeiomstandigheden. Zie jij opeens witte/crème kleurige bolletjes opkomen bij jouw Zaagcactus stengels. Dan is je jungle maatje bloemen aan het kweken! Dat betekent dat je de optimale verzorging geeft en de Zaagcactus het goed naar zijn zin heeft. De stoere look van de Epiphyllum zal hierdoor wel wat minder zijn, dus je kan de bloemen eventueel ook verwijderen als je dat liever wilt. Echter, zal dit niet per se nodig zijn aangezien de bloei vaak van korte duur is.

Heeft mijn Epiphyllum onderhoud nodig?

Deze groene toef kan er soms enorm wild bijstaan, alleen hoort dit wel bij zijn looks. De kweker adviseerde daarom ook geen nieuwe coupe aan te meten bij de Epiphyllum aangezien dit zijn verschijning zal doen veranderen, wat niet helemaal de bedoeling is. Heeft jouw Zaagcactus lange uitlopers gemaakt, dan heb je pluspunten gescoord door een goede verzorging te geven. Wil je deze liever toch wat korter? Dan kan je gerust de schaar erin zetten en deze stukken gebruiken voor het stekken, wat extra leuk is. Verwijder de gele of bruine stengels die opgedroogd zijn voor de frisse en fruitige look. Je zal zien dat jouw jungle maatje er stralend bij staat.

Hoe ziet mijn Epiphyllum er over een half jaar uit? 

De Epiphyllum kan flinke slierten maken als hij het goed naar zijn zin heeft. Groeien doet hij het liefst op zijn gemakje, hij zal dus niet niet gelijk je halve woonkamer overnemen. Om deze reden hoef je hem dus om de 2 à 3 jaar te verpotten en heb je er verder geen omkijken naar. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat hij is uitgedijd en de stengels langer zijn geworden. Minimale verzorging is voldoende om de Zaagcactus er prachtig bij te laten staan. 

Welke beestjes houden er van de Epiphyllum?

De Epiphyllum is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde jungle maatje. Voordat de Zaagcactus op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw plantje terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een openstaand raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. 

Zie je iets kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt.

Is mijn Epiphyllum giftig voor mijn huisdier?

Goed nieuws, de Epiphyllum is niet giftig! Een van de vele voordelen die de Zaagcactus heeft. Daar heb je dus verder geen omkijken naar, ideaal toch! 

Epiphyllum verzorging