• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Echeveria verzorging

4
(1)

De blaadjes zijn sappig, vlezig  en groeien in rozetvorm. Geef ze wat liefde en ze maken jouw woonkamer in één klap ‘jungle-proof´. Ja, ik heb het over de Echeveria. Wil jij dit mooie plantje een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jou je vetplant tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Echeveria nodig heeft om er jungleproof bij te staan. lees hieronder meer!

De Echeveria behoort tot de de vetplanten en is een stevige jungle plant. De vlezige blaadjes in rozetvorm zijn er in kleuren van grijsgroen tot lila. In zijn natuurlijke habitat in Mexico slaat hij water op in het groeiseizoen en heeft ‘ie een poederlaagje tegen de felle zon. Hij is dus ook nog erg slim! Deze vetplant werd ontdekt in de 18e eeuw door Antansio Echeveria, hier heeft ‘ie dan ook zijn naam aan te danken.

Hoe geef ik mijn Echeveria water?

De Echeveria behoort tot het kopje de ‘nuchtere drinker’. Je kunt hem dus gerust een keer overslaan aangezien 'ie weinig water nodig heeft. In zijn natuurlijke habitat kan het enorm droog zijn en moet ‘ie voor zichzelf zorgen, zo slaat hij water op in het groeiseizoen. De  Echeveria kan het goed zonder water doen en is daarom makkelijk als het op verzorging aankomt. 

Door de potgrond met je vinger te checken kan je aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Staat de Echeveria  op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde Echeveria staat en hoe groot jouw vetplant is. De potgrond checken is altijd een must!

Wat gebeurt er als ik mijn Echeveria te veel water geef?

Teveel water kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaat. Als de kamerplant voor een langere tijd te nat staat, zal je dit zien aan kalkplekken. Op een gegeven moment kunnen de wortels rotten en schiet de rot langzamerhand door naar de bladeren van de kamerplant. Je zal zien dat je Echeveria in een hoopje snot zal veranderen en rijp is voor de composthoop. Onthoud goed, less is more en controleer de potgrond zo nu en dan! 

Wat gebeurt er als ik mijn Echeveria te weinig water geef?

Laat je hem te droog staan, dan zal je dit aan de kamerplant zien. De onderste blaadjes gaan dan namelijk verdrogen en afvallen. Wanneer je jouw Echeveria weer water geeft kan even duren. Probeer hem niet te vaak over te slaan aangezien 'ie uitdroging ook niet heel fijn vindt. Pas de juiste verzorging toe bij jouw Echeveria voor een mooie resultaat!

Sproeien, moet dat ook? 

Je Echeveria een sproeibeurt geven is mogelijk, maar zie dit als 'water geven' zoals de kweker mij vertelde. Een pluspunt is dat je de vetplant stofvrij maakt, alhoewel hij vrij weinig stof vangt. Het is dus niet per se een must om jouw Echeveria een sproeibeurt te geven.

Heeft mijn Echeveria voeding nodig?

Af en toe wat voeding vind je jungle maatje fijn. Vooral in de groeiperiode kan de Echeveria wat extra verzorging gebruiken voor de nieuwe scheuten. In de herfst- en winterperiode kan je deze vetplant overslaan. Zelf gebruik ik graag cactus- en succulenten voeding en kijk ik altijd op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter te weinig voeding aan de Echeveria geven dan teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Net zoals water, slaat de Echeveria ook voeding op in zijn blad, dus maak je geen zorgen als je de kamerplant hebt overgeslagen. 

Heeft jouw pas Echeveria geleden verse potgrond gehad?

Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond is voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Echeveria het best?

In het exotische Mexico staat dit jungle plantje alleen maar in de zon. Hij valt daarom niet voor niets onder het kopje ‘zonfanaat’. Is jouw woonkamer zonovergoten? Geef hem dan gerust een plekje waar de zonnestralen naar binnen vallen. De Echeveria zal door de zonnestralen en goede verzorging sneller groeien. Heb jij een raam op het zuiden en een leeg plekje op de vensterbank? Dan is de Echeveria de perfecte match voor jou!

Deze kamerplant kan ook prima op een plekje staan met indirect zonlicht, maar zal dan minder hard groeien en daardoor ook minder water verbruiken. Staat je Echeveria vlakbij de verwarming? No stress, daar kan deze survivor wel tegen! Een beetje droogte doet hem niks, mits hij helemaal geen water krijgt. 

Staat jouw Echeveria op een donkere plek?

De Echeveria zal het in eerste instantie niet laten merken, maar op den duur zal je zien dat 'ie het minder naar zijn zin zal hebben. Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig, helemaal de Echeveria! Een te donker plekje kan zorgen voor een rimpelige structuur op het blad en de kans op wortelrot vergroten. Een kamerplant die op een donkerder plekje staat zal ook minder water verbruiken en daar gaat het vaak fout. De Echeveria krijgt net even teveel water en kan het nergens meer kwijt. Door hem op een lichtere plek te zetten zal het water wat sneller verdampen, waardoor je dit probleem niet zal hebben. Zet hem daarom lekker voor het raam, zodat hij kan genieten van de zonnestralen. 

Kan ik mijn Echeveria buiten zetten? 

Het is mogelijk om jouw jungle maatje buiten te zetten, maar of ‘ie daar nou vrolijk van wordt is een tweede. In het droge tropische klimaat kan de Echeveria goed vertoeven in de buitenlucht, maar in ons koude kikkerlandje is dit toch wel een ander verhaal. Doordat wij veel regenachtige dagen hebben en het weer hier vrij wispelturig is, raadt ik het af om de Echeveria buiten een permanent plekje te geven. Je kan hem eventueel tijdens de warmere dagen buiten laten staan, maar neem hem dan wel weer naar binnen als het kouder wordt. 

Hoe kan ik mijn Echeveria het best verpotten?

De Echeveria is een kamerplant die op z’n gemakje groeit. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Om de drie jaar kan je hem een nieuw potje geven. Een grotere pot heeft hierbij vele voordelen! Dan kan ‘ie er op los gaan met zijn wortels. Daarnaast kun je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. 

Wanneer kan ik het best mijn Echeveria verpotten?

Je kan het beste de Echeveria in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik je meer tips over hoe je het beste jouw Echeveria kan verpotten! 

Wat gebeurt er als mijn Echeveria in een te grote of te brede pot komt te staan?

Een grotere en bredere pot is mogelijk. Je moet alleen niet overdrijven. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven, hierdoor is de kans op wortelrot een stuk groter. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Echeveria is geen snelle groeier dus raad ik je aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.

Wat gebeurt er als mijn Echeveria in een te kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Echeveria niet heel fijn vinden. De kamerplant zal niet uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte blijft hangen. Op den duur zal hij het niet fijn vinden, aangezien de wortels niet kunnen groeien. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Echeveria wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het beste mijn Echeveria stekken?

Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wilt zetten met de Echeveria. Dit is natuurlijk nog leuker als dit kan doen door je jungle maatje te stekken. Je kan deze vetplant op twee verschillende manieren vermeerderen, door een bladstek of een kopstek. Hoe leuk! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Echeveria stekken?

Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hieronder vertel ik jou hoe je de Echeveria kan stekken!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Echeveria stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij het Echeveria stekje hoef je maar weinig verzorging toe te passen. Geef nadat je het stekje hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine stekjes en kan je ze lekker hun ding laten doen. 

Heeft jouw Echeveria last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

Dit veelzijdige jungle maatje staat er bijna altijd met wat minimale verzorging pico bello bij! Maar soms kan het wel eens voorkomen dat de kamerplant het niet helemaal naar zijn zin heeft. Zie je dat de bladeren van kleur veranderen en er sipjes bij gaan hangen? Neem dan je Echeveria verzorging skills onder de loep. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door. 

Alle kleuren van de regenboog! Ja, de Echeveria kan een hoop kleuren naar voren laten komen, alleen doet ‘ie dit niet voor de lol. Hij trekt hiermee graag je aandacht zodat jij kan ingrijpen. Hieronder alle kleuren op een rijtje!

Heeft jouw Echeveria last van geel blad?

Een gele gloed is geen goed teken. Pas dan direct jouw Echeveria verzorging skills toe. Dit kan namelijk betekenen dat je geliefde Echeveria te licht staat. De kamerplant houdt van een zonnig plekje, maar het kan wel eens voorkomen dat dit toch te fel voor hem is. Zie je dit gebeuren? Zet hem dan wat verder van het raam af en check even of hij het daar beter naar zijn zin heeft.

Zie je dat de onderste bladeren geel van kleur worden? Vaak zijn dit de oudste bladeren die op den duur worden afgestoten. Je zal zien dat er nieuwe scheuten opkomen vanuit de kern, dus je krijgt er vers groen blad voor terug. Wat je dan het best kan doen is het gele, verdroogde blad wegsnijden met een schoon mes. Dit blad wordt niet meer groen. Zo voorkom je dat er geen onnodige energie naar het oude gele blad zal gaan, maar juist naar de nieuwe scheuten wordt gezet.

Heeft jouw Echeveria last van bruin blad?

Teveel water zorgt voor bruin blad. Als er teveel water wordt gegeven aan de Echeveria kan er rot ontstaan. Dit begint bij de wortels van de kamerplant en kan uiteindelijk doorschieten naar de stengels. De bruine kleur die je terug ziet komen in de stengels is rot. Als je dit ziet gebeuren bij je jungle plantje dan is het vaak einde verhaal en is de kamerplant rijp voor de composthoop. 

Heeft jouw Echeveria last van lichtgroen tot wit blad?

Wanneer jouw Echeveria lichtgroen tot wit blad krijgt kan dat betekenen dat ‘ie te donker staat. Het is een echte zonfanaat, dus geef hem ook een plekje waar hij genoeg zonnestralen op kan vangen. Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en het fotosynthese proces goed uit te kunnen voeren. 

Kan mijn Echeveria bloeien?

Dit zal je misschien niet zo snel zien gebeuren, een Echeveria die in bloei staat. Maar wanneer jij de ultieme verzorging en liefde geeft aan jouw jungle maatje, dan kan er iets opbloeien tussen jullie. Dan komen er bloeistengels uit de plant met gele, oranje, rode of roze bloemetjes. Dit gebeurt meestal in het voorjaar en de zomer. Wel kost het een hoop energie voor de Echeveria om de bloemen uit te laten komen. Knip de bloem weg met een schone schaar, zodat de energie bespaart blijft en naar de bladeren toe gaat. Wil je deze mooie eye catcher laten zitten, wat ik heel goed snap, dan kan je dat ook prima doen!

Heeft mijn Echeveria onderhoud nodig?

De Echeveria heeft geen snoeibeurt nodig. Deze vetplant is namelijk geen harde groeier en zal niet in één klap je halve woonkamer overnemen. Je hoeft dus niet aan de slag te gaan met een snoeischaar. Doe je dit wel? Dan zal je de kamerplant juist beschadigen. Zit er een lelijk blad tussen dan mag je die best afknippen. Knip het blad zo laag mogelijk af zodat de Echeveria weer energie steekt in een nieuw blad. Maar pas op dat je niet teveel weggehaald!

Hoe ziet mijn Echeveria er over een half jaar uit? 

Met de juiste verzorging zal de Echeveria er niet heel anders uitzien. Deze plant is namelijk een langzame groeier. Na een half jaar kan ‘ie misschien een baby scheutje hebben of een nieuw blad, maar that’s it. Daarom moet je hem om de 2 à 3 jaar pas verpotten. 

Welke beestjes houden er van de Echeveria?  

De Echeveria is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde jungle maatje. Voordat de Echeveria op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw plantje terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een openstaand raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. 

Zie je iets kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt.

Is mijn Echeveria giftig voor mijn huisdier?

De Echeveria is lichtelijk giftig afhankelijk van de exacte aard. Bij gebroken bladeren kun je huidcontact beter vermijden. Heeft jouw viervoeter last nadat hij iets heeft opgepeuzeld van jouw geliefde Echeveria? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts. 

Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Rhipsalis of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!

Echeveria verzorging