• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Caladium verzorging

4.8
(5)
Reading Time: 23 minutes

Het pareltje van de jungle! Met zijn grote hartvormige bladeren en prachtige kleuren en patronen heeft hij echt mijn planten hart veroverd. Ja, ik heb het over de Caladium. Ik snap heel goed dat je deze mooierd wilt toevoegen aan jouw indoor jungle, maar waar te beginnen met de verzorging van de Caladium? Ik deel graag al mijn kennis met jou!

Om nog meer te weten te komen over deze beauty, ben ik langs gegaan bij de Caladium kweker. Nu ik deze info rijker ben kan ik je wegwijs maken door alle verzorgingstips, zodat jij je Caladium verzorging skills tot in de puntjes kan toepassen!

Deze bijzondere verschijning komt oorspronkelijk uit het tropisch gebied in midden- en zuid Amerika en is daarom een echte jungle plant. De Caladium popt overal op in de groene jungle en schittert met zijn prachtige bladeren. Ik kan je vertellen, de Caladium familie is groot! Van een roze, bijna doorzichtig blad tot een groen blad met rode en roze stippen. Het leuke is dat de Caladium uit een knol groeit en tijdens de koudere maanden in winterrust gaat.

Wat? Gaat de Caladium met winterrust? 

Jazeker! Dit zie je niet vaak bij een kamerplant, maar de Caladium vindt het fijn om zich gedurende de herfst- en winterperiode terug te trekken. Je vraagt je vast af hoe deze cyclus verloopt dus heb deze vragen voorgelegd bij de kweker.

Volgens de kweker bloeit de Caladium in de lente- en zomermaanden op en bouwt hij het geleidelijk af rond de herfst- en wintermaanden. Het grappige is dat de knol zelf bepaalt wanneer hij zijn rust gaat nemen. Dit kan rond oktober zijn, maar het kan ook pas rond januari gebeuren.

Je kan precies aan de Caladium zien wanneer hij met rust gelaten wil worden. Al zijn bladeren en stengels gaan hangen en drogen op tot hele dunne sprietjes. Je vraagt je vast af wat je dan met zo een zielig kamerplantje moet doen. Weggooien? Nee zeker niet! Als jij je Caladium knol goed door zijn winterrust begeleid, en vervolgens in de lente en zomer de juiste verzorging toepast, heb je weer een prachtige kamerplant! Hieronder het stappenplan om je Caladium winter ready te maken!

Mijn bladeren blijven tijdens de herfst- en wintermaanden nog mooi, neemt de Caladium dan geen winterrust? 

Dit kan inderdaad gebeuren! Je Caladium groeit vrolijk door tijdens het najaar en blijft nieuwe scheuten geven. Dit moet je eigenlijk voorkomen, ondanks dat de knol zijn eigen willetje heeft. Als de Caladium zijn winterrust overslaat, zullen de bladeren klein blijven tijdens de bloeiperiode, en dat is natuurlijk jammer.

De kweker vertelde mij dat de Caladium echt rust nodig heeft om in het voorjaar weer mooi, vol en groot te worden. Ik adviseer daarom om de verzorging van de Caladium los te laten en het watergeven af te bouwen. Het kliny misschien raar, maar op deze manier kan je de Caladium forceren om in winterrust te gaan. Uiteindelijk zullen zijn bladeren en stengels afsterven en zal 'ie er in het voorjaar weer prachtig bij staan. Pas je Caladium verzorging skills weer toe, om zijn mooie grote bladeren weer op te laten komen.

Een Caladium die op weefselstek is gekweekt blijft het hele jaar door groeien. Deze Caladium heeft namelijk geen knol, maar een wortelstelsel zoals alle andere kamerplanten. Omdat de knol ontbreekt wordt er ook geen winterpauze ingelast en kan je het hele jaar door van je Caladium genieten. En niet te vergeten, extra makkelijk als het gaat om de verzorging van de Caladium!

Hoe geef ik water aan mijn Caladium? 

De Caladium houdt wel van een flinke slok. Dit komt omdat de kamerplant in zijn natuurlijke habitat de vochtige omgeving aan de hoge kant ligt. De Caladium vindt het fijn om genoeg water te krijgen en constant licht vochtig potgrond te blijven zoals in de jungle. Geef voornamelijk rondom de knol water, zodat alles goed kan worden opgenomen. Een droge potgrond is een no go voor de Caladium.

Wat gebeurt er als ik mijn Caladium te veel water geef?

De Caladium is fan van een lichtvochtige potgrond en wilt heel graag dat je in jouw indoor jungle hier ook voor zorgt. Er moet alleen wel een goede balans zitten in water geven, aangezien de Caladium geen fan is van een te vochtige pot. Ik snap het, je wilt jouw Caladium tot in de puntjes verzorgen, maar het kan ook te veel zijn. Drijft jouw Caladium haast uit zijn potje? Oeiii, foute boel! De Caladium wilt absoluut geen natte voeten. Dit kan leiden tot wortelrot, waardoor de wortels en de knol kunnen worden aangetast. Heeft 'ie teveel water gekregen dan zal je zien dat de Caladium binnen no time in een hoopje snot is veranderd. Wees dus niet te gul als je langs gaat met de gieter.

Wat gebeurt er als ik mijn Caladium te weinig water geef?

Geef je te weinig water, dan zal de Caladium er treurig bijhangen. De stengels en bladeren zullen dit duidelijk laten merken. Door het tekort aan water kunnen de bladeren wat krullen en wordt het vocht uit alle bladeren en stengels onttrokken. Wacht je te lang dan kan de knol zelfs indrogen. Vergeet je prachtige Caladium niet. Geef zo snel mogelijk weer water zodat de bladeren en stengels weer mooi omhoog gaan staan. Heb je te lang gewacht, dan is het einde verhaal. Pas deze verzorging goed toe zodat jouw Caladium er mooi bij staat!

Sproeien, moet dat ook? 

De Caladium is dol op een hoge luchtvochtigheid en houdt er enorm van als jij lekker los gaat met de plantenspuit! De bladeren van de Caladium hebben er baat bij, aangezien de luchtvochtigheid wordt opgekrikt en de het blad stofvrij wordt gemaakt. De kweker vertelde mij dat het stof, de minuscule openingen in het blad kan verstoppen, waardoor de kamerplant geen belangrijke stoffen meer kan opnemen. Daarnaast kan een lage luchtvochtigheid leiden tot bruine randen op het blad van de Caladium. Ga dus aan de slag met de plantenspuit!

Heeft mijn Caladium voeding nodig? 

Volgens de kweker kan een Caladium prima zonder voeding, maar de kamerplant is er niet vies van. Universele kamerplantvoeding kan je daarom gerust aan je Caladium geven, maar doe dit met mate en lees goed op de verpakking welke hoeveelheid je moet geven. Geef liever wat minder dan een scheut teveel! Vooral in de groeiperiode kan jouw Caladium het waarderen. In de herfst- en wintermaanden hoeft 'ie niks.

Heeft jouw Caladium pas geleden verse potgrond gehad?

Heb je de Caladium zojuist verpot? Dan zitten er genoeg voedingsstoffen in de verse potgrond en kan hij er tot 6 weken tegenaan. 

Waar staat mijn Caladium het best? 

De Caladium is een semi schaduw liefhebber en wil het liefst geen directe zonnestralen op zijn blad krijgen. Heb jij een heerlijke ochtendzon in huis, dan zal de Caladium dit enorm waarderen, maar zet hem niet op een plekje in het directe zonlicht. Heb jij een kamer die een overload aan zonnestralen heeft? Zorg er dan voor dat de Caladium op een plekje staat waar de zonnestralen kunnen worden ontweken. Hij groeit graag naar het licht toe, dus draai hem zo nu en dan zodat de kamerplant mooi in model blijft.

Komt er helemaal geen direct zonlicht in jouw kamer, dan is een plekje bij het raam een optie en zal hij hier lekker vertoeven. Het is alleen wel aan te raden het raam te ontwijken met de bladeren. Als het raam te koud of te warm is en het blad staat er tegenaan, kan dit het blad beschadigen en zorgen voor bruine vlekken.

In de volle zon, kan dat ook?

De Caladium is geen fan van directe zonnestralen. Hij groeit niet voor niets op de bodem van de jungle, aangezien de Caladium dun en kwetsbaar blad heeft. Als je de Caladium op een plekje met direct zonlicht zet, zullen zijn kwetsbare bladeren verbranden. De directe zonnestralen zorgen voor bruine brandplekken in het blad, wat er niet bepaald charmant uitziet.

En op een donker plekje?

Zet je de Caladium te donker, dan zullen de bladeren meer bladgroen korrels aanmaken, waardoor de lichte exemplaren, donkerder van kleur zullen uitpakken. De bladtekeningen kunnen zelf vervagen, terwijl je de kamerplant juist hiervoor gekocht hebt. De stengels zullen ook naar het licht groeien, waardoor ze lang en uitgerekt worden, wat de kans op geknakte stengels vergroot. Geef je Caladium dus vooral geen donkere standplaats, aangezien dit de verzorging ook moeilijker zal maken.

Kan mijn Caladium naast een verwarming staan?

In de zomer kan hij prima naast de verwarming staan, maar zodra het wat kouder wordt buiten en de verwarming aangaat, is het aan te raden om de Caladium een ander plekje te geven. De warmte kan ervoor zorgen dat het blad verbrand, maar ook zal het water vele malen sneller verdampen. Heb jij een vloerverwarming en staat de Caladium op de grond? Zet hem dan wat hoger, bijvoorbeeld op een leuk krukje of in een te gekke hangpot. De Caladium houdt van tropische sferen en vindt het daarom fijn als het binnenshuis rond de 20 graden is. Met deze standplaats tips kan ik je verzekeren dat hij het helemaal naar zijn zin zal hebben.

Hoe kan ik het beste mijn Caladium verpotten?

Verpotten, het hoort nou eenmaal bij de verzorging van de Caladium en is dan ook een jaarlijks klusje. Het verschilt alleen wel per soortje hoe je deze het beste kan verpotten. Heb jij een Caladium met knol of zonder knol? En laat jij de Caladium met knol tijdens zijn winterslaap in de pot of haal je hem eruit? Alle vragen die van belang zijn voor het verpotten van jouw Caladium!

Laat je de knol in de potgrond zitten of haal je hem eruit? Als je jouw Caladium knol tijdens de winterrust in de potgrond laat zitten en je wil hem op dezelfde grootte houden dan kan je het verpotten overslaan. Wil je hem toch groter laten opkomen, dan kan je hem het beste verpotten. Heb jij ervoor gekozen de knol uit de potgrond te halen tijdens de winterrust, dan moet je hem beslist een nieuwe pot geven. 

Hieronder geef ik jou twee opties voor het verpotten van een Caladium. De een kiest er namelijk voor om de Caladium knol voor de winterrust uit de potgrond te halen en de ander laat hem in de potgrond zitten. Heb jij een Caladium zonder knol, dan kan je ook alle info vinden die je nodig hebt!

Instucties voor het verpotten van je Caladium

Wat gebeurt er als mijn Caladium in een te grote of te brede pot komt te staan? 

In principe kan dit geen kwaad volgens de kweker. Alleen kan het wel in verhouding een beetje raar staan. Het is hierbij ook van belang om goed in het midden water te geven, zodat de knol en de wortels makkelijker het water bereiken. Geef je alleen water aan de zijkant, dan zal de Caladium het een stuk moeilijker hebben. Je kan er eventueel ook meerdere knollen in plaatsen zodat je de pot wat meer opvult. Let hierbij wel op dat iedere knol genoeg ruimte heeft.   

Wat gebeurt er als mijn Caladium in een te kleine pot komt te staan? 

De Caladium zal minder ademruimte krijgen. De wortels hebben minder ruimte om lekker te groeien en de knol kan niet uitdijen. De kweker vertelde dat de Caladium geen grote bladeren meer zal aanmaken en ook minder snel de hoogte in zal groeien. Geef jouw Caladium de juiste pot en verzorging en je zal zien dat 'ie het goed naar zijn zin zal hebben.

Hoe kan ik het beste mijn Caladium stekken? 

Ik snap heel goed dat je dit pareltje wilt stekken en je hele huiskamer ermee vol wilt zetten zodat je een echte urban jungle creëert. Alleen gaat het stekken net even anders dan andere kamerplanten. Je hebt namelijk te maken met een knol en dat gaat net even anders. Je kan de Caladium op 2 manieren vermeerderen, namelijk de knol zelf stekken of een stuk van de knol stekken met daaraan een stengel. Hieronder leg ik het allemaal ‘knol fijn’ uit! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het beste mijn Caladium stekken?

Je kan het beste de Caladium in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. De stek kan in de lente- en zomermaanden daarom makkelijker groeien en ontwikkelen. 

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Caladium stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Caladium stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid binnen te houden. 

Heeft jouw Caladium last van verkleurd, geknakt of hangend blad?

Zeg je Caladium, dan zeg je uitgesproken kleuren en bijzondere patronen. Geef jij de ultieme verzorging aan jouw Caladium, dan zal je jungle maatje er prachtig bijstaan. Merk je toch iets raars op bij jouw Caladium, zoals verkleurd, geknakt of hangend blad, dan wordt het hoog tijd om de verzorging onder de loep te nemen. Hieronder deel ik al mogelijke scenario's met jou.

Heeft jouw Caladium last van geel blad?

Zijn er een aantal bladeren geel of bruin en sterven ze af? No worries! Dit hoort bij de Caladium en maakt deel uit van het natuurlijke proces. Dit staat verder los van jouw Caladium verzorging skills. Je kunt ze het beste verwijderen door ze los te trekken. Lukt dit niet, dan moet je de stengel en het blad laten zitten. I know, het ziet er heel sip uit en het liefste trek je die stengel eruit omdat het geen gezicht is, maar laat hem zitten! De knol ontvangt via dit blad nog energie die de kamerplant nodig heeft. Pas als je hem gemakkelijk los kan trekken, betekent het dat de stengel en het blad compleet zijn afgestorven en er geen energie meer wordt gegeven aan de knol.

Zijn bijna alle bladeren geel van kleur? Neem dan gelijk je Caladium verzorging skills onder de loep. Dit kan komen doordat je te weinig of juist te veel water hebt gegeven. De Caladium vindt beide omstandigheden niet fijn en zal om deze reden zijn blad geel laten kleuren. Pas dus goed op dat je de juiste verzorging geeft aan jouw Caladium!

Heeft jouw Caladium last van bruine randen?

Dat zal ze niet sieren, die bruine randen! Niet bepaald een mooi constrast met de mooie sierlijke bladtekeningen en uitgesproken kleuren. Hoe dit komt? De bruine randen komen op als de luchtvochtigheid aan de lage kant is bij jouw thuis. Staat jouw Caladium naast een verwarming die flink wat warmte produceert, dan kan je hem beter een ander plekje geven. Ga ook wat vaker met de plantenspuit langs of zet een bakje met water vlakbij de kamerplant voor een hogere luchtvochtigheid. Een echte must voor de

Heeft jouw Caladium last van bruine vlekken?

De kweker gaf aan dat de Caladium geen zonfanaat is en dat is met een reden! Het dunne blad van de Caladium is kwetsbaar en kan geen directe zonnestralen verdragen. Het zonnetje kan binnen no time het blad beschadigen als de kamerplant op een te licht plekje staat, wat bruine vlekken veroorzaakt. Geef de Caladium de juiste verzorging zodat de bladeren er mooi bij staan!

Heeft jouw Caladium last van geknakte stengels? 

Staat jouw Caladium er prachtig bij, maar knakken de stengels? Geen verkleurde bladeren, geen nare beestjes, niks aan de hand zo op het eerste gezicht. Maar toch zit er iets niet goed als de stengels zomaar knakken. Als een Caladium het heel erg naar zijn zin heeft en de juiste verzorging krijgt, dan kunnen de stengels en bladeren in een keer de pan uitschieten. Als de stengels te lang worden en de bladeren te groot, dan houdt de stengel het gewicht niet meer en knakken ze.

Zet je de Caladium op een te donker plekje, dan zullen de bladeren en stengels proberen om naar het licht te groeien. De stengels kunnen enorm lang worden, waardoor ze op den duur het gewicht van het blad niet meer kunnen houden. Vaak eindigt dit in een geknakte stengel. Zet de Caladium op de juiste standplaats zodat je de geknakte stengels voor bent. Je zal zien dat het de verzorging een stuk makkelijker zal maken van de Caladium.

Heeft jouw Caladium last van hangend blad?

Hangen de stengels en bladeren van de Caladium er sipjes bij? Dit kan zowel komen door te veel of te weinig water. Neem in dit geval even je Caladium verzorging skills onder de loep om te kijken waar het aan ligt. Hangen de onderste stengels, dan zal dit blad op den duur afsterven, wat bij het natuurlijk proces hoort. Is het najaar van start gegaan? Je zal zien dat de stengels steeds meer zullen hangen. Een teken dat hij zich klaarmaakt voor zijn winterslaap.

Kan mijn Caladium bloeien? 

Je ziet het misschien niet vaak, maar ook een Caladium kan een kelkvormige bloem laten opkomen. Heb jij jouw Caladium voorzien van een goede verzorging, dan kan er eentje oppoppen. Komt er een bloem bij jou Caladium door en ben je niet zo fan? Knip hem dan zo laag mogelijk weg met een schone schaar! Wel fan? Laat hem lekker zitten en geniet ervan!

Heeft mijn Caladium onderhoud nodig?

De Caladium kan nogal een wilde look hebben door de bladeren en stengels die alle kanten opgaan. Vindt je dat de Caladium er te wild bij staan? Knip dan de stengel zo dicht mogelijk bij de stam af met een schone schaar. Het enige nadeel is dat de bladeren veel energie opvangen voor de knol, dus haal niet teveel weg.

Blijft het bij een of twee bladeren dan is er niks aan het handje, maar heb je de halve kamerplant gesnoeid dan zal de knol dit wel merken. De geel, bruine stengels en bladeren wil je natuurlijk het liefst helemaal wegknippen, maar hieruit krijgt de knol ook nog steeds energie. Laat ze lekker zitten en laat de knol zijn ding doen. Het blijft tenslotte een wilde jungle plant!

Moet ik mijn Caladium schoonmaken? 

Iedere kamerplant kan wel eens een poetsbeurt gebruiken, zo ook de Caladium. Door de mooie kleuren en bijzondere patronen op het blad, kan je niet zo goed het stof zien liggen. Je kan ze eventueel afnemen met een doekje, maar het blad blijft kwetsbaar, dus wees voorzichtig. Een sproeibeurt is hierbij makkelijker en veiliger. Je maakt hierdoor het blad stofvrij, maar ook zorgt het voor een hogere luchtvochtigheid. Win, win! De afgestorven bladeren die je makkelijk uit de knol kan trekken kan je het beste eruit halen. Pas deze verzorging geregeld toe zodat jouw Caladium er weer fris en fruitig bij. 

Hoe ziet mijn Caladium er over een half jaar uit? 

De Caladium staat tijdens de lente- en zomermaanden in volle bloei, maar in de herfst- en wintermaanden blijft er een knol over. Mits je een Caladium zonder knol hebt die het hele jaar door er mooi bijstaat. Het ligt er dus maar net aan wat voor Caladium je hebt en wanneer je de Caladium aanschaft. Als je de Caladium een goede verzorging geeft, zal de kamerplant grotere bladeren en een grote knol kunnen aanmaken. Hij kan flink uitdijen als 'ie het goed naar zijn zin heeft. Een jaarlijkse verpot-beurt is daarom wel aan te raden. Wordt hij steeds groter dan kan het voorkomen dat de hoogste bladeren een beetje gaan hangen, wat er een beetje bij hoort. Geef je Caladium de juiste verzorging voor een het ultieme resultaat!  

Welke beestjes houden er van de Caladium?  

Volgens de kweker heeft de Caladium bijna nooit last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make a Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen door jouw open raam. Je kan het helaas niet altijd ontwijken.

Heb jij last van beestjes op jouw Caladium? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' leg ik jou precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, want daar wil je natuurlijk het liefste vanaf! 

Is mijn Caladium giftig voor mijn huisdier?

De Caladium valt wel onder het kopje ‘giftige kamerplant’, maar het ligt er maar net aan of jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Caladium, dan kunnen er klachten opkomen zoals zwellingen en brandwonden op de tong. Zie je dat jouw trouwe viervoeter een van deze symptomen heeft? Neem dan contact op met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Caladium of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Caladium verzorging